2018. február 20., kedd

S. Jae-Jones - Alvilági dal



Nemrég jelent meg a Menő Könyvek kiadásában S. Jae-Jones: Alvilági dal című regénye, amely egy különleges világban, különleges lények között játszódik. Kalandozz te is a Blogturné Klub hét bloggerével a Goblinkirály birodalmában, és természetesen a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a könyvből.


S. Jae-Jones: Alvilági dal

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN:  9789634034261
Oldalszám: 440 oldal
Fordító: Lázár Júlia

Fülszöveg:
Az év utolsó éjszakája. Beköszönt a tél, és a Goblinkirály kilovagol, hogy feleséget keressen magának…
Liesl a varázslatos és veszélyes Goblinkirályról szóló legendákon nőtt fel, amelyek elragadták a lelkét, a szívét, és ihletet adtak, hogy zeneműveket komponáljon. Mára Liesl már tizennyolc éves, a családi fogadó körül segít, és a zene köré szőtt gyermekkori álmai és képzelgései semmivé lettek.
Ám amikor a Goblinkirály elrabolja a húgát, Liesl számára nincs más út, mint utána menni az Alvilágba, hogy megmentse. Megérkezve e különös, magával ragadó világba, amelyet egy rejtélyes férfi ural, hamarosan lehetetlennek látszó döntést kell hoznia. Az idő és az ősi törvények ellene dolgoznak, és Lieslnek meg kell tudnia, ki ő valójában, mielőtt a sorsa beteljesedne.
A zenével és varázslattal teli könyv egy olyan világba ragad magával, amit nem lehet könnyen elfelejteni.

Saját véleményem:
Mielőtt bármi egyebet írnét, vallomással tartozom: nem ismer(t)em a Goblinkirály legendáját, sőt egészen mostanáig hallani se hallottam róla. Az Alvilági dal egészen más okból keltette fel a figyelmemet. A fülszövegét olvasva teljesen megbabonázott az a kicsi meseiség, ami kiérezhető belőle, és ami egész gyerekkoromat meghatározta, és alapvetően, ha egy történet legendákat ígér, mindenféle misztériummal és varázslattal körítve, akkor annak nyert ügye van nálam. De persze hazudnék, ha azt mondanám, az enyhe Szépség és Szörnyeteg áthallásnak nem volt szerepe a döntésemben. Imádom a retellingeket, főleg, ha azok nem szokványosak. És ha valami egészen biztosan nem szokványos, akkor az az Alvilági dal.
S. Jae-Jones több szempontból is különleges művet komponált, legyen szó annak borongós, már-már kísérteties hangulatáról, lírai nyelvezetéről, a benne megjelenő témákról, szokványosnak nem mondható karakteri szerepkörökről, vagy akár kultúráról.
A legtöbb ifjúsági történet angolszász vagy azokból építkező helyszíneken játszódik, itt azonban bajor gyökerekkel találkozunk - az Alvilág mellett. Lehet, hogy elhanyagolható apróságnak tűnik, de nem az. Egyrészt a szerző remekül kihasználta az ehhez társítható hangulati elemeket, másrészt - ebből eredeztethetően - üdítően újként hat a kultúra. Ráadásul a komolyzenének is jelentős szerep jut a mű során, tehát ebből a szempontból is izgalmas, s egyben stílusos választás.

Hősnőnk, Liesl - ahogyan a fülszöveg is említi - a Goblinkirályról szóló meséken nő fel, aki minden év utolsó éjjelén kilovagol, hogy feleséget keressen magának. Igen ám, de a Goblinkirály nem csupán legenda, nagyon is létező személy, olyan, aki már kislányként felfigyel Lieslre és a benne lakozó értékekre. Eltökéli, hogy egyszer feleségül veszi...
Ahogy telnek az évek, úgy foszlanak semmivé Liesl gyermekkori, zenéről szőtt álmai. Legidősebb testvérként neki kell gondoskodnia gyönyörű húgáról és a zeneiséget továbbvivő öccséről, akik a család reménységei, miközben egykor elismert tehetségű, zenész, jelenleg alkoholista édesapja elnyomja tehetségét. A lealacsonyított, jövőjétől és önbecsülésétől megfosztott lánynak semmi sem marad... egészen addig, míg a Goblinkirály el nem rabolja húgát. Akkor Liesl útra kel az Alvilágba, hogy megmentse, még akkor is, ha csak egyetlen módon válthatja ki: ha helyet cserél vele.

Az Alvilági dal egy igazán különleges történet, nem való mindenkinek. Sokszor félelmetes, sötét, már-már rémtörténetekre hajazó, mesei és lírai elemekkel átszőtt történet, mely a klasszikus zeneművek hol lassú, hol ide-oda kalandozó, máskor dallamos, majd egészen ütemes és drámai hangján szól. Közben pedig egészen új megvilágításba helyezi a szépség és emberi jóság fogalmát. Liesl külleme nem szép, mint ahogy a Goblinkirály sem mondható jónak, Liesl a maga módján mégis gyönyörű, a Goblinkirály pedig szerethető. Önmagukban és együtt is nagyon különlegesek. A szó átlagos értelmében persze nem mindig szerethetőek, egyikük talán sok bosszankodást okoz az olvasó számára, míg másikuk félelmetesnek hathat, ám ha a felszín alá nézünk és jobban megismerjük őket, a történetüket, akkor minden más megvilágításba kerül. Bár nem titok, az én szívemhez a Goblinkirály sokkal, de sokkal közelebb került, mint Liesl.
A karakterek mellett viszont érdemes kitérni a háttérvilágra is. Ha azt halljuk, hogy Alvilág, akarva-akaratlanul is valami sötét, ijesztő hely jut eszünkbe, tele olyasmivel, amivel még rémálmunkban sem szeretnénk találkozni. Nos, ebben az Alvilági dalban megjelenő színterek sem különböznek, ám abban igen, hogy a Goblinkirály birodalmán S. Jae-Jones fantáziája izgalmas változásokat eszközölt, kiaknázva a fantasy elemeket, élve az illúzió nyújtotta undorral vegyes izgalmaival.

Mindent egybevetve nekem nagyon tetszett az Alvilági dal. A hangulata, a zeneisége (pedig távolabb nem is állhatnék a komolyzenei műfajtól), a kiszámíthatatlansága, a legendák, és az, hogy a jól ismert fantasy elemek helyett újakkal találkozhattam. Tűkön ülve várom a folytatást.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Goblinkirály, nagyi
Kedvenc jelenet: Gyere játszani fejezet
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Alvilági dal 1. része




Nyereményjáték


Mivel a regényben nagy szerepet játszik a zene, ezért híres zeneszerzők nevét kell kitalálnotok a mostani játékban néhány zeneművük címe alapján. Feladatotok, hogy beírjátok az adott zeneszerző teljes nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Rodelinda, a longobárdok királynője, Orlando, Xerxes, Messiás, Sándor ünnepe




Nézzetek be a többi állomásra is

02/10 Kelly & Lupy olvas
02/11 Deszy könyvajánlója
02/12 Kristina blogja
02/13 Szembetűnő
02/14 Spirit Bliss
02/15 Dreamworld
02/16 Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése