2018. november 27., kedd

Interjú Róbert Katalinnal



Megjelent a 6 hét a világ című, színházban játszódó YA-regény, amiben főszereplőnk, Nelli egy színház gyakornoki programnak köszönhetően belecsöppen a színházi dolgozók életébe. A történetről többet is megtudhattok, ha követitek a blogturné állomásait, ráadásul különféle extrákkal is találkozhatsz az extra állomásainkon. A turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából három szerencsés játékos meg is nyerheti a könyvet! Tartsatok velünk!


Róbert Katalin: 6 hét a világ

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634575429
Oldalszám: 328 oldal

Fülszöveg:
Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?
Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?
Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!




Interjú


1) A 6 hét a világban kiemelt szerep jut a színháznak. Mi inspirált arra, hogy egy ilyen közegbe ágyazd legújabb történetedet?

Róbert Katalin: A mi családunk életének része volt a színház. Senkim sem dolgozott színházban, de a nagyszüleimnek évtizedekig volt bérlete a Vígszínházba, a szüleimnek nem egy története szólt arról, hogyan utaztak vidékre vagy néztek meg Pesten legendás előadásokat egyetemista korukban, és a nővéremmel együtt viszonylag hamar elkezdtünk színházba járni. Ez a dolog olyannyira komoly lett, hogy a nővérem most már színházban dolgozik (és a párja is), dramaturg.
Szóval tulajdonképpen talán nagyon is adta magát ez a téma, mert szeretem, sokat voltam a nézői oldalon, sokat hallok a hátteréről családi beszélgetéseken, és egy ponton bekattant, hogy mennyire izgalmas lenne egy regényben megmutatni a színháznak azt az arcát, amit nem lát a néző. A láthatatlan társulat tagjait és munkáját. Hát így indult.


2) "A színházhoz nem kell más, mint három deszka, két színész, és egy közös szenvedély." - tartja a mondás. Esetedben viszont jóval többre volt szükség ahhoz, hogy hiteles képet tudj festeni erről a varázslatos világról.
Kutatómunkád során egyedül mélyedtél el a témában vagy kaptál szakmabeli segítséget - például a nővéredtől?

A kézirat megírása előtt leültünk a nővéremmel, aki színházi dramaturg, és átbeszéltük, hogy hogyan épül fel a hat hetes próbafolyamat, miket tud Nelli (és néhány más fiatal szereplő) csinálni a színházban, ilyesmik. Az olyan kollégák feladatainál, mint a kellékes vagy súgó, egy Magyar Narancs cikksorozat és a Katona József Színház videósorozata segített, illetve van egy magyar film és sorozat (Csak szex és más semmi és Csak színház és más semmi), ami átad egy nagyon erős színházas hangulatot.


3) Nelli a Molnár Ferenc Színházban gyakornokoskodik, ami egy teljesen fiktív színház. A megteremtésekor kölcsönöztél elemeket létező, közismert színházakból, netán volt olyan, ami inspirálólag hatott rád?

A színház teljesen fiktív, sőt, a pontos elhelyezkedését sem írtam meg, bár a közelben van „a körút”, de még csak azt sem tudjuk, hogy a Kis- vagy a Nagykörút ez. Ennek ellenére három színház járt a fejemben, amikor megírtam a történetet: az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház. Talán azt mondhatnánk, hogy a Molnár ennek a háromnak valamilyen összegyúrt verziója, de persze szándékosan nem azonos egyikkel sem.


4) Ha már szóba került Nelli és a munkája, muszáj megkérdeznem: Te milyen szerepkörben tudnád elképzelni magad a Molnár Ferenc falain belül?

Végzettségem szerint marketinges vagyok, sőt, a szakdolgozatomat színházak marketingjéből írtam (igen, mint Nelli…), szóval akár lehettem volna én is valamilyen marketing asszisztens vagy gyakornok egy színházban. Most viszont szövegekkel foglalkozom, ami a dramaturg irányába mozdítana el, ha hirtelen valami munkát kellene egy színházban végezni. Kamasz koromban egyébként rendezésről álmodtam, sőt, a gimnáziumban két előadást csináltunk is osztálytársakkal, ahol rendeztem. Szóval lehet, hogy errefelé mennék el szívesen. Színész viszont nem lennék, azt hiszem, ezt leszögezhetem.


5) Nelli teltkarcsú, Máté sovány, míg K. M. tökéletes. Tudatosan helyeztél ekkora hangsúlyt a karakterek külső jegyeire? Mennyire játszik a kötetben kiemelt szerepet magunk és mások elfogadása?

Ez egy fontos probléma a regényben, főleg Nelli és K.M. esetében. Én nagyon fontosnak tartom az egészséges életet, én magam rendszeresen sportolok, és alapvetően figyelek arra, amit eszem (még ha nem is vagyok szörnyen szigorú magammal), viszont úgy érzem, hogy mostanában az embereknek átalakul a „látása”, sokak számára már egy átlagos alkatú ember is kövérnek tűnhet. Férfiak és nők esetében egyaránt erős trend lett a tökéletes külső – miközben a szépség ennél sokkal összetettebb. Magamon is észrevettem ezt, és magamat is szeretném emlékeztetni, hogy sokféle szép ember van. És meg kell látnunk egymás szépségét. A sajátunkat meg pláne. Szomorú, amikor valaki néhány plusz kiló miatt szenved, elégedetlen magával, holott abszolút csinos.


6) A regény hat hétből és ugyanennyi nagyobb fejezetből áll. Melyik hetet volt a legnehezebb megírni, és melyik került legközelebb a szívedhez?

Az első változat megírása után rájöttem, hogy a 6. hét nem működik jól, úgyhogy szétszedtem a teljes fejezetet, új jelenetek kerültek bele, illetve a Premierbuliból (ami az epilógusnak felel meg) is átkerültek ide részek. Gyakorlatilag újra kellett huzaloznom a lezárást. Ez elég sok melónak tűnhet, de igazából a szerkesztés során volt még egy nagy átírási-javítási köröm az 5. héttel, úgyhogy talán azt mondhatom, az volt a legnehezebb. Vagy az és a hatodik együtt.
Legkedvesebb talán a 3. hét lehetne és/vagy a Premierbuli, de ennek elég személyes okai vannak – azaz, ha valaki elolvassa a könyvet, szerintem fogja érteni. Itt nagyon erős érzelmű jelenetek vannak, amiket különösen jólesett megírni. Másfelől, persze, kedvenc jeleneteim máshol is akadnak bőven…


7) Minden alkalommal különleges témákat jársz körbe. Van már ötleted, mi lesz a következő? Esetleg akad olyan, amit egyszer mindenképp szeretnél beleszőni egy történetbe?

Igen, tervben van a következő regény, azaz elkezdtem dolgozni is rajta, és közben egy másikon is gondolkozom. Továbbra is az emberi kapcsolatok és érzelmek lesznek a fókuszban, az egyik regényötletemben az igazi szerelem (létezik-e igazi, tökéletes társ) kerül középpontba, a másikban viszont a barátság lesz nagyon fontos. Egyelőre az írás elején járok, hosszú munka vár még rám, meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.


8) Végezetül, kapcsolódva a 6 hét cikksorozatodhoz - amit a blogodon vezetsz -, elárulnál nekünk hat titkot/érdekességet a 6 hét a világbannal kapcsolatban?

Hatot? Ha lenne hat titkom vagy érdekességem, cikket kellene írnom belőlük! Na, de lássuk, elkezdek összeszedni párat:

1, Amikor színházas regényben kezdtem gondolkozni, eredetileg egy krimire gondoltam, értetlen felügyelővel, aki nem tudja, mit csinál ez a sok nem-színész az előadás ideje alatt az épületben. Aztán végül mégis nyert a romantika, és nem halt meg senki…

2, Elég ritka, hogy át kelljen neveznem szereplőket, itt viszont ketten is új nevet kaptak még azelőtt, hogy leadtam volna a kéziratot. Az egyik szereplő azért, hogy semmiképpen se lehessen létező személlyel összekeverni, a másik meg azért, hogy ne keverjük össze egy hasonló nevű szereplővel.

3, Ebben a könyvben rengeteg édességet esznek. Lehet, hogy emiatt egyszerűen csak bocsánatot kellene kérnem. Szóval bocsánat.

4, Ez volt az első kéziratom, amit E/1-ben kezdtem írni. Igaz, a végére mégis E/3 lett belőle, de legalább megpróbáltam…

5, Hat címötlet futott nálam írás közben – azaz írás közben öt, a hatodik megjelenés előtt merült fel –, amiket el is árultam. De nem árultam el, milyen munkacímmel dolgoztam volna, ha a regény egy krimi. Íme: Puska a falon.

6, Ezt a regény 75%-ban Ed Sheeran zenéit hallgatva írtam meg. Nem tudom, ez mennyire látszik rajta, mindenesetre köszönöm a zenei támogatást, Ed!


Köszönöm az interjút!




Nyereményjáték


Hamarosan megjelenik a 6 hét a világ című színházban játszódó YA-regény, amiben főszereplőnk, Nelli egy színház gyakornoki programnak köszönhetően belecsöppen a színházi dolgozók életébe. A történetről többet is megtudhattok, ha követitek a blogturné állomásait, ráadásul különféle extrákkal is találkozhatsz az extra állomásainkon. A turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából három szerencsés játékos meg is nyerheti a könyvet! Tartsatok velünk!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Elkülönített többszemélyes ülőhely egy színház, operaház nézőterén, előadóteremben, rendszerint az erkélyen. Válaszfallal elzárt, a többinél díszesebb, drágább hely, amelyben általában csak négy-nyolc szék van.”




Nézzetek be a többi állomásra is

11/27 Dreamworld - Interjú I.
11/30 Hagyjatok! Olvasok! - Idézetek
12/07 Spirit Bliss Sárga könyves út - Interjú II.

2 megjegyzés:

  1. A krimi érdekes megoldás lenne. Bár én nem bíznék meg egy olyan nyomozóban, aki nem tudja, hogy egy előadáson vannak nézők is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az úgy elég érdekes lett volna, de pl. A Steve Martin-féle Jacques Clouseau felügyelőből kinézek egy ilyet... Bár az meg már krimi-vígjáték. :D

      Törlés