2018. november 13., kedd

Rebecca Ross - A királynő felemelkedése


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rebecca Ross: A királynő felemelkedése című regényét. Egy vérbeli fantasy történet elevenedik meg a lapokon, ahol a hősnőnk belecsöppen az intrikákkal teli hatalmi harcokba, rá kell jönnie, hogyan segíthetné a valódi uralkodót a trónra. Érdemes követni a hat állomást, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk helyes megfejtői között.


Rebecca Ross: A királynő felemelkedése

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617596
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
Briennának csak két vágya van: egy sikeres vizsga, hogy hivatott lehessen, és egy pártfogó. A valeniai híres Magnalia Házban, ahol felnőtt, elvben felkészítették erre az életre. Mert vannak, akiket ösztönös tehetséggel áldott meg a sors az öt hivatás – a művészet, a zene, a színjátszás, az ékesszólás és a tudás – valamelyikével, ám Brienna csak hosszas vívódás után talált rá a magáéra, a tudásra. Így hát bekövetkezik az, amitől a legjobban félt, és nem talál magának pártfogót. Hónapokkal később váratlan fordulattal jelentkezik a reménybeli pártfogó egy kegyvesztett lord személyében. A lány kelletlenül fogadja el az ajánlatot, mert gyanakszik a lord szándékaira. Ám a történet nem ilyen egyszerű, mert javában folynak az előkészületek a valeniai királysággal rivalizáló Maevana uralkodójának megbuktatására, hogy a jogos – és varázserejű – királynőt juttassák vissza a maeván trónra. Sokan vannak az összeesküvők, köztük olyanok, akik közelebb állnak Briennához, mint azt a lány gondolná. A készülődő háborúban Briennának választania kell a hivatás és a vér szava között.

Saját véleményem:
Rebecca Ross regényére gyönyörű, női alakos borítója miatt figyeltem fel, ami szépsége mellett tökéletesen összefoglalta, milyen tartalomra számíthat az ember. Épp ezért sajnálom annyira, hogy a hazai kiadó sutba hajított egy olyan fedlapot, mint az, s helyette egy mutatós, ám jellegtelen verziót választott. Csak remélni tudom, hogy a nagy kékség elegendő olvasót fog megragadni.

"A hivatásnak öt szíve van - kezdtem. - Hivatás a művészet, a zene, a színház, az ékesszólás és a tudás. A hivatás a feltétlen odaadás; buzgalom és szenvedés; nyugalom és lelkesedés. Nem ismer határokat, élhet férfiban és nőben, rangtól, méltóságtól, örökségtől függetlenül. A hivatás férfivá és nővé lesz, a férfi vagy a nő lesz maga a hivatás. A hivatás a szellem és a test kiteljesedése, az odaadás, az önfeláldozás és a tettek foglalata."

A történet központi alakja a hányattatott sorsú Brienna, aki tízéves korában, rejtélyes módon felvételt nyer a Valenia királyságában működő Magnalia Házba. Egy olyan intézménybe, ahova mindössze öt gazdag és tehetséges lányt vesznek fel, hogy azok az öt hivatás egyikének szentelhessék magukat, s hét év alatt kitanulják a választott szakot. Ezt követően vizsgát tesznek, hogy hivatottá váljanak, köpenyt és címet szerezzenek, ám ahhoz, hogy kiteljesedhessenek, szükségük lesz egy pártfogóra (amennyiben ez nem jön össze, visszasüllyednek a társadalomba). Noha Brienna érkezésekor nincs szabad hely, egy, a származásával kapcsolatos titok miatt mégis befogadják, a lány pedig évről évre új hivatást próbál ki, mígnem rálel a tudásra, melyben a nála tíz évvel idősebb Cartier lesz mestere. A tizenhetedik napfordulója után viszont valóra válik Brianna legnagyobb félelme: nem talál pártfogóra, így maradni kénytelen. Hónapokkal később mégis felbukkan egy kegyvesztett lord pártfogó, aki által Brianna nem csupán a trónviszályok közepette találja magát, de végre értelmet nyernek egyre sűrűsödő látomásai is, melyek a maevanai királysághoz kapcsolódnak.

"- A szívednek kell választania, Brienna. Annyit mondhatok: nem számít, milyen utat választasz, én követni foglak, akár a sötétségbe is."

A királynő felemelkedése rendkívül összetett történet, melyben mágia, viszályok, különleges, időutazásszerű látomások és egyszerű romantika keveredik. Egy fiktív - írekére-skótokéra hajazó - világban, ám a mi ismereteinknek megfelelő, 1500-as évek közepén játszódik, bentlakásos "iskolával", királyságokkal, klánokkal, rengeteg ármánykodással és titokkal fűszerezve. Mindemellett két nagy részre osztható (attól függetlenül, hogy valójában négyből áll): élet a Magnalia Házban, és onnan kikerülve. Utóbbi ugyan pörgősebb, ám az iskolai élet is bőven tartogat izgalmakat. Kezdetnek ott van például a tanár-diák közti szál, mely első perctől kezdve vibrál, ám ennél is izgalmasabbak Brienna átcsúszásai.
Ahogy fentebb említettem, egy elég összetett történetről van szó, sok szerteágazó, mégis kapcsolódó szállal, viszont az írmagját a maevanai királyság helyzete adja. Négy királyság közül háromban mindig is királyok uralkodtak, míg Maevana trónján királynők ültek, ezt szavatolta a Királynő Kánonja is (egy törvény, ami kinyilvánítja, hogy csak nők uralkodhatnak). Egy véres, mágikus csatában viszont megölték a legutolsó királynőt, helyére  pedig király került. Azonban ennél jóval több is történt: eltűnt a Királynő Kánonja és az Éjkorály Köve, az ármánykodásokról nem is beszélve.
És hogy miként kapcsolódik ez a jelenhez? Úgy, hogy Brienna egy könyvnek hála folyamatosan belecsusszan őse bőrébe és visszarepül 1430-ba, olyasmiket látva, tapasztalva, amikről senki nem tud.

A királynő felemelkedése szövevényes kaland, történelemmel, háborúval, titkokkal, izgalmas helyszínekkel, szerethető karakterekkel fűszerezve. További előnye, hogy iszonyúan olvastatja magát, részben olvasmányossága miatt, részben pedig azért, mert az ember majd' megőrül, hogy végre kigabalyítsa a szálakat.
Ha szeretitek a műfajt, bátran ajánlom - jómagam minden oldalát imádtam.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Brienna, Cartier mester
Kedvenc jelenet: Brienna látomásai
Negatívum: 
Borító: 5/4
Sorozat: A királynő #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A regényben jelentős szerepük van a csillagképeknek, a tudóspalánták a vizsga után a köpenyük hátán viselik a választott csillagkép hímzést. Minden állomáson találtok egy csillagképet, melynek a magyar megnevezését kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Vigyázat, nem mindegyik zodiákus jegy!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

11/07 Kelly és Lupi olvas
11/09 Betonka szerint a világ…
11/11 Deszy könyvajánlója
11/13 Dreamworld
11/15 Spirit Bliss
11/17 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése