2019. június 10., hétfő

Anna és Elza - Új történetek 2.



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney Anna és Elza: Új történetek 2. c. mesegyűjteménye. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerjétek meg Arandelle világát, tudjátok meg, mivel töltötte Anna, Elza és Kristoff a gyermekkorát, vagy hogy milyen kalandokba csöppent ismeretségük után az öt jóbarát.


Disney: Anna és Elza - Új történetek 2.

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634371632
Oldalszám: 164 oldal
Fordító: Wohl Anita

Fülszöveg:
Készen állsz egy újabb fagyos kalandra?
Csatlakozz kedvenc Jégvarázs-szereplőidhez, és tudd meg, milyen egy királyi pizsamaparti, mit érdemes ajándékozni egy rénszarvasnak, akinek mindene megvan, és mitől ragyognak fel a trollok csodás kristályai.

Saját véleményem:
A Disney mesék mindig is a szívem csücskei voltak és lesznek, és ez alól a Jégvarázs sem kivétel. Milliószor láttam már az egész estés filmet, a rövidke kiegészítőkkel együtt, és ciki vagy sem, Jégvarázsos relikviákból sem szenvedek hiányt.
Hiszem, hogy egy mese is lehet épp oly' értékes korra és nemre való tekintet nélkül, mint bármi más, különösen akkor, ha az olyan mókás és tanulságos, mint Anna, Elsa és barátaik története. Vagy ebben az esetben történetei, merthogy eme csodálatosan kivitelezett kötet nem kevesebb, mint tizenhárom mesét rejt.

"Mind egyetértettek abban, hogy a két legerősebb kötelék a világon a családé és a barátoké."

A mesegyűjtemény méltó csomagolást kapott, kívül-belül gyönyörű. Masszív, strapabíró lapok és kemény borítás gondoskodik arról, hogy a szemet kápráztató illusztrációk, melyek majd' minden ízükben azonosak a filmbeliekkel még hangsúlyosabbá váljanak. Egyedül Anna haja - pontosabban hajszíne - az, ami teljességgel érthetetlen módon kilóg a sorból, hisz a Disney teamnél jobban senki sem tudhatta volna, hogy Anna vörös, nem pedig szőke. Szerencsére a részletgazdag rajzok bőséggel kárpótolják az embert e kis bakiért. Mindegyik illusztráció olyan, mintha csak a filmből ollózták volna ki.

Ami pedig a beltartalmat illeti, a tizenhárom mese elég széles idővonalon mozog. Többek között megismerhetjük a lányok és Kristoff múltját, megtudhatjuk, milyen szülinapokat és huncutságokat éltek át már egészen kisgyerekként, vagy azt, milyen élete volt Svennek és gazdájának koboldfalván. Később pedig bepillantást nyerhetünk abba, mi történt a film után, legyen szó jégfaragó versenyről, baráti piknikről, vagy a rövidfilmekből is ismert Party lázról. Emellett olyan mellékszereplők, mint Hóriás vagy Oaken, a Kereskedelmi Állomás és Szauna a Merengő Tölgyhöz tulajdonosa is megkapják a maguk rivaldafényét egy-egy saját mese erejéig. Hovatovább az is kiderül, mi történik akkor, ha egy napra Anna lesz Arandelle királynője.
Izgalomból, kalandból, nevetésből tehát nincs hiány, na meg értékes tanulságból sem. Ahogy a film, úgy ezek a mesék is igyekeznek értékes üzeneteket közvetíteni kis olvasóik, a gyerekek számára, kiemelten kezelve a család és barátság témakörét. Teszik mindezt szép, értékes és aranyos köntösbe csomagolva, mindenki számára érthető nyelvre kódolva.

Mindent egybevetve, huszonhét éves fejjel is imádtam ezt a könyvet, jó volt elmerülni Arandelle világában, s kicsit elidőzni Annáék kelekótya társaságában. Igazi léleksimogató olvasmány volt ez. Saját példámból kiindulva bátran ajánlom mindenkinek, akár felnőtt testbe zárt gyerekeknek is. Ráadásul attól sem kell tartani, hogy második rész, mivel a kötet teljesen különálló sztorikat tartalmaz, melyek egyáltalán nem függnek össze. Az más kérdés, hogy ezután az olvasó egészen biztosan beszerzi majd az első könyvet is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Anna, Olaf, Sven
Kedvenc mese: Királyi pizsamaparti
Negatívum: Anna hajszíne
Borító: 5/5
Sorozat: Anna és Elza #2, de önállóan is olvasható (független mesék)




Less bele a könyvbe



 
 




Nyereményjáték


A Jégvarázs sikeréhez nagyban hozzájárult a fantasztikus zene és szinkron. Így hát mostani játékunk során azt kell kitalálnotok, mely magyar színészek kölcsönözték hangjukat a dalbetétek során a képeken látható karaktereknek. (Nem a beszéd-, hanem az énekhangokra vagyunk kíváncsiak.)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!





















Nézzetek be a többi állomásra is

06/06 Könyv és más
06/08 Spirit Bliss Sárga könyves út
06/10 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése