2019. október 20., vasárnap

Adam Bray - Minden ami Marvel



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Minden ami Marvel. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Marvel-képregények mozgalmas világáról szóló, teljes körű útmutatót hősökről, gonoszokról, járművekről, bolygókról és sok egyéb, izgalmas témáról.
Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.


Adam Bray - Lorraine Cink - Melanie Scott - Stephen Wiacek: Minden ami Marvel

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634374039
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Sepsi László

Fülszöveg:
Ha az olvasók meglátnak egy Minden ami Marvel című könyvet, talán eltűnődnek rajta, mi lehet benne – biztosan nem minden a Marvel-képregények Multiverzumáról!
Tényleg lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ezért lássuk, hogy mire nem vállalkozik ez a könyv. Nem mutatja be a cég történetét, és nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon.
A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.

Saját véleményem:
Azt hiszem, erre a kötetre elég ránéznie egy valamire való Marvel rajongónak, és máris épp annyira  birtokolni akarja, mint Thanos a hat Végtelen követ. Eszméletlenül gyönyörű, igényes kiadás, ami a maga masszivitásában nem kimondottan táska és csuklóbarát, de egy otthoni multiverzum utazás esetében már egészen más a helyzet. Minőségi, fényes lapok, színes illusztrációk, és olvasóbarát kötés gondoskodik a maximális élvezetről, olyannyira, hogy már csupán kivitelezését tekintve is megéri minden forintját ez a kis útmutató.

„Csináljunk ​valami őrültséget… mondjuk mentsük meg a világot!”

A Minden ami Marvel az eddigi legkomplexebb gyűjtemény, amivel valaha találkoztam, felfoghatatlan mennyiségű információ rejlik háromszázhúsz oldalban, hét témakörre bontva. A legnagyobb egységet egyértelműen a majd' kétszáz oldalon átívelő Hősök és gonoszok kategória képezi, mely önmagában is hat alfejezetre (Aranykor, Atlas-korszak, Marvel-korszak, Bronz korszak, Modern korszak, Hőskorszak), vagy ha úgy tetszik, korszakra bomlik, így mutatva be ismert és kevésbé népszerű figurákat. Ezt követik a Járművek, Fegyverek és technológia, Kozmikus erők, Varázserejű tárgyak, Bolygók és létsíkok, valamint az Országok és helyek elnevezésű kategóriák, melyek ugyan rövidebbek, de tartalmukat tekintve épp annyira átfogóak, mint az első.
A kötetben ezen felül helyet kapott még egy idővonal, mely színkódok segítségével, lényegre törően összefoglalja a multiverzum főbb eseményeit, korszakait; a híres Roy Thomas előszava, továbbá egy név- és tárgymutató, ami jócskán megkönnyíti a tájékozódást.

Mindennek fényében, azt hiszem, kijelenthetjük, ez az útmutató nem a lekapom és gyorsan elolvasom típusú olvasmányok kategóriájába sorolható, idő kell hozzá. Ahhoz, hogy aprólékosan, maximális odafigyeléssel átbogarászhassuk a képeket, s feldolgozhassuk azt az elképesztően nagy mennyiségű, információt, amit ránk zúdít. Évtizedek szerteágazó története rejlik benne. Hihetetlen!
Sokszor eszembe jutott már, vajon lehetséges-e összefogni a Marvel képregényes világát,  annyira szövevényes, sok szálon futó, de végül mindig ugyanarra jutottam: nem. Tévedtem. Adam Bray, Lorraine Cink, Melanie Scott és Stephen Wiacek nagyon közel került ehhez, aprólékos, mindenre kiterjedő munkájuknak hála, megannyi izgalmas tényt, titkot, eseményt, karakter- és világtörténetet sűrítettek egybe. Olyanokat, amik a leghardcore-abb rajongók számára is tudnak újat mutatni, mert ez a gyűjtemény bizony a felnőtt(ebb) rajongóknak szól.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: bagatell, de annyira fáj a központozás hiánya a címben
Borító: 5/5
Sorozat: Marvel-képregények Multiverzum/önálló kötet




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzumot. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni mindegyikre a helyes választ, és máris esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott két könyv egyikét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kik kovácsolták Mjölnirt?




Nézzetek be a többi állomásra is

10/17 Olvasónapló
10/18 Utószó
10/19 Csak olvass!
10/20 Dreamworld
10/22 Könyv és más
10/23 Sorok között
10/24 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése