2019. december 20., péntek

Holly Black - A gonosz király



Második kötetéhez ért Holly Black elképesztően izgalmas és fordulatokkal teli sorozata. Kövesd végig A gonosz király blogturnéját, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is.


Holly Black: The Wicked King - A gonosz király

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577362
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Az első lecke az, hogy erősödj meg. 
Miután kiderült a döbbenetes tény, hogy Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyton átrendeződő, intrikákkal teli politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány. 
És ha még mindez nem volna elég, egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét. Jude kénytelen az áruló után nyomozni, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban. És miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik. 
A New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása. Vesd bele magad!

Saját véleményem:
A gonosz király jött, látott és győzött,  akkora lendülettel tarolva le az idei olvasmányaimat, amire még én magam sem számítottam. Most pedig itt ülök, nézek ki a fejemből, azon tűnődve, hogy Holly Black vajon maga is tündérek gyermeke-e, vagy egyszerűen csak ennyire briliáns elme. De azt hiszem, az első verzióban több ráció van, minthogy halandó képtelen lenne ennyire szövevényes és rafinált történetet megalkotni, főként úgy, hogy a legártatlanabb szónak is jelentősége legyen.

"– Megszerezni sokkal könnyebb a hatalmat, mint megtartani."

A történet öt hónappal az első kötet eseményei után játszódik: Cardan bábkirályként ül a trónon, míg Jude a háttérben mozgatja a szálakat, s mindent elkövet, hogy megvédje az övéit és irányítsa az országot. Ami persze nem könnyű feladat, lévén a tündérek világa sötét, tele iszonyattal, intrikákkal, árulással, mindenhol veszély leselkedik rájuk, és természetesen olyanok is akadnak, akik a trónra pályáznak. Jude dolga tehát, hogy helyt álljon a tanácskozásokon, megzabolázza a hol engedelmes, hol határokat feszegető királyt, az Árnyudvar segítségével kiderítse, kik terveznek a korona ellen merényletet, védelmezze öccsét, titkolja valódi hatalmát, és ellavírozzon abban az ármányokkal teli udvarban, ahol az élete mit sem számít. Miközben a fülébe súgják, hogy valaki hozzá közel álló el fogja árulni. Jelentkezőkből pedig akad bőven, akárcsak megoldandó problémákból.


"Egy szusszanásnyi nyugalom alkalmával rám néz, felvonja fekete szemöldökét.
– Jól szórakozol?
– Nem annyira, mint te – válaszolom."

A gonosz király a legelső szótól a legutolsóig őrületes tempót diktál. Most, hogy már ismerjük a tündérek világát, teljes mértékben előtérbe kerülhetnek a cselszövések, különféle politikai és személyes ármánykodások, valamint nagyobb hangsúly jut az ilyen-olyan a kapcsolatokra is. Izgalom szempontjából pedig két részre bontható a kötet: van egy lassabbnak tűnő, ámde szövevényes rész, és a vége felé egy akciódúsabb blokk. Mindkettő más-más módon köti le az olvasó figyelmét, míg az első mentálisan követel gondos odafigyelést, addig a végén a körmeink épsége kerül bajba.
Holly Black elképesztő módon csűri-csavarja a szálakat, s ejt el oly' módon jelentőségteljes mondatokat, hogy adott helyzetben nem is érezzük a súlyát, csak később csapunk a homlokunkra egy hangos "basszus" kíséretében. Bravúros az a szövevényesség, ami ezt a világot jelképezi - olyan, mintha valóban a tündérek furmányos világában járnánk ahol gondosan mérlegelni kell minden cselekedetet, szót, kiskapukat. Szédületes, félelmetes, kegyetlen, mégis gyönyörű birodalom ez.
De tudjátok mi a legjobb? Az, hogy a szereplők teljes mértékben idomulnak ehhez, úgy a személyiségük, céljaik, érzéseik, mint a kapcsolataik. Ilyen például Jude embersége, ami egyszerre előny és hátrány, a család utáni vágy és a magány kontrasztja, az, hogy a vágyai dacára csak és kizárólag önmagára számíthat.
Minden kétséget kizáróan ő az egyik legkomplexebb, legcsodálatosabb hősnő, akivel valaha találkoztam. Nem tökéletes, nem jó, hibázik, ugyanakkor tanul a hibáiból, fejlődik és képes használni az agyát. Az pedig, hogy most végre láthatjuk egy olyan - vagy ahhoz nagyon hasonló - szerepben, amiről korábban csak álmodozott, külön izgalmassá teszi - már csak azért is, mert a szerző megmutatja, milyen az, amikor az álom valósággá válik, és előkerülnek az árnyoldalak. De épp így kiemelhetném Cardant, vagy kettejük groteszk kapcsolatát, mely a vágyom rád és megöllek közötti skálán mozog.
Cardannal kapcsolatban az előző kötet végén komoly aggályaim akadtak, féltem, hogy nagyon magára ölti a papucs szerepét. Nos, örömmel jelentem, hogy ez nem történt meg, olyannyira, hogy... nagyon nem.

Sokáig áradozhatnék még erről a könyvről, arról, milyen érzéseket váltott ki belőlem, vagy hogy mennyire imádtam az ingoványosságát, azt, hogy minden másodpercben azon agyaltam, honnan jön a baj, ki árul el kit, de akkor ez egy végtelen hosszúságú bejegyzés lenne. Ám ehelyett csak annyit mondok, olvassátok, és aztán zaklassátok a kiadót, hogy holnaputánra adja ki a harmadik részt is, mert TE JÓ ÉG, mi az atyaúristen volt ez a befejezés?!


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Jude, Cardan
Kedvenc jelenet: Jude és Cardan jelenetei - kiváltképp az, amikor Cardan Jude ágyában alszik ártatlanul, Jude és Madoc kapcsolata
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A levegő népe #2




Nyereményjáték


Holly Black, a kötet írónője itthon is egyre ismertebb, magyarul már tizennyolc regénye jelent meg! A feladatotok a következő: az állomásokon található idézeteket alapján jöjjetek rá, mely Black könyvből idéztünk, és írjátok be a kötet címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

"– Még ha utána is jártak, akkor sem fogják elárulni nekünk a szóba jöhető neveket, szóval így legalább elkezdhetjük szűkíteni a gyanúsítottak körét.
– Nézzenek oda, valaki egész nyáron Agatha Christie-t olvasott – gúnyolódott Jasper.
Tamara fülig érő vigyort villantott rá.
– Valakit pedig pofán fognak vágni, ha nem vigyáz a szájára."




Nézzetek be a többi állomásra is

12/04 Sorok Között
12/05 Csak olvass!
12/07 Deszy könyvajánlója
12/09 Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
12/11 Hagyjatok! Olvasok! értékelés
12/13 Utószó
12/15 Kelly & Lupi olvas blog
12/17 Dreamworld
12/19 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése