2020. május 1., péntek

Iklódi Dóra - Cukormentes édességek



A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Iklódi Dóra - a Wander. Food. Wonder bloggere - második receptkönyve, Cukormentes édességek címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub hat tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat édességekkel az egészségtudatosság jegyében!


Iklódi Dóra: Cukormentes édességek

Kiadó: Boook Kiadó
ISBN:9786155417559
Oldalszám: 152 oldal

Fülszöveg:
Hogyan álmodjuk újra úgy 53 népszerű desszert receptjét, hogy azokat az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdők is bátran fogyaszthassák? Iklódi Dóri, a Wander. Food. Wonder bloggere és a Cukormentes örömök című sikerkönyv szerzője ezúttal nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig olyan finomságokat mutasson be legújabb könyvében, amelyek amellett, hogy a hétköznapokon és az ünnepnapokon is szépen megállják a helyüket, kellő nosztalgiával a nagyi jól bevált receptjeit is megidézik. Teszi mindezt a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében úgy, hogy a könnyen elkészíthető változatok mellett a komolyabb sütési tapasztalatokat igénylő nyalánkságokkal is bármikor meglephetjük édesszájú családtagjainkat, barátainkat. Mindegy, hogy a lekváros buktára, a hólabdára vagy a lúdláb tortára szavazunk, a szerző figyelt arra, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetők legyenek, a receptek leírását pedig Dóri extra tippjei színesítik. Aki elbizonytalanodna az alapanyag-használatban vagy a szénhidrátszámolásban, annak dietetikus szakértő tanácsai segítenek eligazodni a sütés előtt. 

Saját véleményem:
A könyvre Bogi, a Booktastic Boglinc bloggere hívta fel a figyelmemet, amit ezúton is köszönök neki. Idestova három éve - mióta kiderült anyukám cukorbetegsége - igyekszünk odafigyelni az egészséges és tudatos  táplálkozásra, amibe beletartoznak az édességek is. Eleinte nehéz volt, sokat kísérletezgettünk, hogyan is lehetne átalakítani a régi, jól bevált, szeretett recepteket úgy, hogy az mindenkinek megfeleljen, de közben a megszokott ízvilág se vesszen el. Ráadásul a pénztárcánk korlátait is figyelembe kellett vennünk, ami egyben azt is jelentette, hogy a hangzatos és drága verziók helyett maradt a teljes kiőrlésű liszt. Igen ám, csakhogy a netes receptek többsége nem, vagy csak keverve alkalmazza, így minden esetben a start mezőn, vagyis a kísérletezgetésnél találtuk magunkat.
Mindezek után hatalmas boldogság volt kézbe venni Iklódi Dóra könyvét, mely amellett, hogy főként a tk. lisztet helyezi főszerepbe, csupa olyan süteményt tartalmaz, amit a magyar családok többsége rendszeresen készít és szeret.

A Cukormentes örömök nyolc kategóriába (piskóták és kevert sütemények / rétegezett  sütemények / piték / torták / édes és sós aprósütemények / péksütemények és kelt tészták / édes tészták / krémek és lekvárok) sorolja a benne található 53 receptet, melyek között olyan klasszikusok lapulnak, mint a fatörzstorta, bejgli, somlói galuska, zserbó, aranygaluska, csöröge- és szalagos fánk, vagy éppen a Rigó Jancsi. A tradícionális finomságok mellett persze akadnak újdonságok is, például a házi nutella vagy az oreo keksz, így bőven lehet válogatni.
Bevallom, átpörgetéskor nagyon kevés olyan receptet találtam, amit ne szerettem volna most azonnal, de rögtön kipróbálni... csábítottak a gyönyörű képek, és a csupa-csupa olyan finomság, amire már évek óta vágytunk cukormentes verzióban.

A kötet elején található egy alapanyag-használat szénhidrátdiétában című összefoglaló is, mely érthetően leírja, mikor mire kell odafigyelni, valamint fajtánként csoportosítja és bemutatja a különféle édesítőszereket és liszteket. Ez utóbbi kifejezetten hasznos, mert míg a cukorpótlókról mindenfele rengeteget lehet olvasni, addig a lisztekről alig, miközben nem árt tisztában lenni azzal, miben különböznek, milyen ételtípushoz mit ajánlott használni, vagy mennyire nehezíti-lágyítja az adott kaját a teljes kiőrlésű, netán a tönkölyliszt. Rengeteg kudarcélmény megspórolható vele.
A receptgyűjtemény másik nagy előnye az egyszerűsége. Néhány kivételtől eltekintve a szerző roppant egyszerű és (járványmentes időkben) könnyen, olcsón beszerezhető alapanyagokkal dolgozik.

Iklódi Dóra, ahogy a fülszövegben is elhangzik, nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy olyan, inzulinrezisztensek és cukorbetegek számára is fogyasztható finomságokat gyűjtsön össze, amik egyrészt hétköznapokon és ünnepnapokon is megállják a helyüket, miközben nosztalgiával töltik el az embert, és megidézik a nagyi jól bevált receptjeit. Érzésem szerint ez egyszerre jelent előnyt és hátrányt ebben az esetben.
Jómagam három receptet készítettem el, és mind a három esetben azt tapasztaltam, hogy a szerző valóban közismert recepteket alakított át, csakhogy talán épp emiatt, újra is fogalmazta azok elkészítését, melynek eredményeként nem mindig volt egyértelmű vagy logikus, mit kéne csinálnom. Ez pedig baj, hisz senki se szeretne ehetetlen süteményt készíteni.

Mindent egybevetve úgy gondolom, azok számára, akiknek az egészséges étkezés számít, jó alap lehet a Cukormentes édességek: hasznos tanácsokkal lát el, segít a kritikus pontokban, és megmutatja mit mivel lehet helyettesíteni. Egy kis odafigyeléssel és internethasználattal pedig valóban ízletes finomságok készíthetőek általa. Ha elmúlnak a mostani vészterhes idők, a boltok polcaira pedig ismételten visszaköltöznek a speciális lisztek, biztosan kipróbálok még jó néhány receptet belőle.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc recept: Lúdláb
Negatívum: nem egyértelmű leírások
Borító: 5/5
Sorozat: -




Kipróbált receptek
 

Csokis pöfeteg

Elsőként a csokis pöfetegre esett a választásom, mivel kevés hozzávalóból, könnyen, gyorsan megvalósíthatónak tűnt, ráadásul egyszer régen már készítettem (akkor még cukros verziót), és szerette a család.
A recept nagy előnye, hogy egyrészt tényleg nem kell sok dolog hozzá, és szinte csak össze kell gyúrni az egészet. Egyedül arra érdemes odafigyelni, hogy a receptben leírtakkal ellentétben ne előre olvasszuk fel a csokit, mert az simán visszakeményedik felhasználásig.
A végeredmény viszont nem nyűgözött le: puhaság és omlósság helyett, tömör, kemény, lisztesre omló lett, semmi pöfeteg-szerű nem volt benne.


Lúdláb torta

Második próbálkozásként a torták világa felé vettem az irányt, a szemem pedig egyből megakadt a lúdlábon, még úgy is, hogy nem különösebben rajongok a meggyes dolgokért.
Itt sem kellett semmiféle extrább dolgot vadásznom, hacsak az üveg meggyet és a tejszínt nem számítjuk annak... esetleg azt a pici konyakot, ami véleményem szerint el is hagyható (vagy felcserélhető pl. rumra).
Az elkészítés meglepően egyszerűnek bizonyult, egészen a krém elkészítéséig, amikor is megannyi kérdőjel lepte el piciny buksimat. Szerencsére interneten megtaláltam a recept pontos mását egy cukrászlánynál, úgyhogy néhány percnyi kétségbeeséstől eltekintve nem volt komolyabb fennakadásom. A tortám pedig a máz felével is mennyei lett. Amolyan cukrászosan mennyei. A család azóta is könyörög, hogy csináljam újra.


Vaníliakrémes, meggyes kosárka

 A lúdláb után a vaníliakrémes kosárka következett, melyhez - immár megszeretve - felhasználhattam a maradék meggyemet. Választásnál ez volt a fő szempontom, meg az, hogy alapvetően rajongunk a diós kosárkáért.
A kosárka alapja sima linzertészta, ami végtelenül könnyen elkészül, dolgozni is jó vele, sütésnél pedig simán kicsusszan a formából. És igen, még az íze is finom.

Mindez sajnos nem mondható el a krémről...
A recept utasításait követve elkészítettem a vaníliás krémet, annak dacára, hogy végig az volt az érzésem, hogy én most a vajas krémekhez szükséges pépet kevergetem éppen... azonban a lelkesedésem és a hitem felülírta aggályaimat.
Kitettem hát hűlni, és vártam.
Ahogy a mellékelt képen, a meggy nélküli kosárkák töltelékén láthatjátok, a félelmem sajnos beigazolódott: önmagában ehetetlen pépet készítettem.
Ezt követően két dolgot tettem: egyrészt hálát adtam az égnek, hogy korábban több margarint vettem, és gyorsan kikevertem egy ramás krémet a péppel, ami máris ehetővé varázsolta az egészet. Másrészt rákerestem neten, hogyan is működik ez a furcsa vaníliakrém. Ahogy a lúdláb esetében, úgy itt is megtaláltam a szinte pontos másolatát, egészen más, pontosabb leírással, ami bebizonyította, hogy igenis fontos, hogy jól, érthetően és kellő terjedelemben olvashassa az ember lánya, mit is kell csinálnia. Ettől függetlenül nem valószínű, hogy a jövőben kísérleteznék vele.




Nyereményjáték


Játékunk során kiválasztottunk néhány tradícionális magyar süteményt Iklódi Dóra könyvéből, titeket pedig arra kérünk, találjátok ki, mik lehetnek ezek. Minden állomáson láthatjátok az édességek neveit… csak kicsit hiányosan. Pótoljátok fel őket! Ha pedig segítségre lenne szükségetek, a nyereménydobozban találtok hozzájuk rövid leírásokat.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


_A_Ö_Z_ T_R_A




Nézzetek be a többi állomásra is

04/20 Könyv és más
04/22 Spirit Bliss Sárga könyves út
04/24 Hagyjatok! Olvasok!
04/26 Kelly & Lupi olvas
04/28 Readinspo
05/01 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése