2020. május 17., vasárnap

Mulan Book Tag

A Fénytörések blogturné résztvevőivel mindhárman nagy szerelmesei vagyunk Mulan történetének, így készültünk Nektek egy játékon kívüli Book Taggel is. Ha van kedvetek töltsétek ki Ti is és mutassátok meg Nekünk! A Book Tag elején jelöljétek meg a Blogturné Klubot, mint a Mulan Book Tag indítója és hívjátok ki a Tag végén az ismerőseitek rá. Ajánljunk egymásnak nagyszerű könyveket!





Mushu - Egy karakter, aki mindenáron bizonyítani szeretne

Hangay Mili (Ambrózy báró esetei) az egyik legkitartóbb hősnő, aki Mulanhoz hasonlóan szeretne kitörni a századforduló korlátai közül, és bizonyítani mindenkinek - legfőképp a morc báró úrnak -, hogy ő valóban jó nyomozó. Neme és kora ellenére éles eszű, ügyes és talpraesett, olyan karakter, aki céljai eléréséért képes bátran szembeszállni a kor szellemiségével, éles a nyelve és minden helyzetben feltalálja magát.


Mulan – A legerősebb könyves női karakter

Celaena Sardothien - aka Aelin - olvasmányaim legbadasabb hősnője. Fiatal kora ellenére túlélte a sóbánya rabszolgaságát, kitanulta az orgyilkosok mesterségét, a koronaherceg bajnokaként megnyerte a király veszedelmekkel teli versenyét, melyben ellenfelei a legravaszabb tolvajok és legkegyetlenebb gyilkosok voltak, hogy aztán egy olyan elképzelhetetlen helyzetben találja magát, amit leírni is szörnyű (nem mellesleg spoileres) lenne. Celaenaként és Aelinként is halálos, ő a legerősebb női karakter ever.


Diyu – Egy könyv, amiben démonok vannak

Az Árnyvadászvilág fontos részét képezik ezek a teremtmények, voltaképp az árnyvadászok azért küzdenek, hogy megszabadítsák tőlük a földet. És ha őszinte akarok lenni, ez az egyetlen világ, melyben elviselem őket, máskülönben kerülöm azokat a regényeket, amikben szerepelnek. Hogy miért? Egyszerűen csak feláll tőlük a szőr a hátamon, megnevezni se szeretem őket. Fura kis kattanás ez, tudom.


Shishi – Egy karakter, aki erősnek és rettenthetetlennek mutatja magát, de igazán érző szíve van

Will Herondale (Pokoli szerkezetek) pont ilyen. Belül hatalmas szíve és gyönyörű lelke van, szeretteiért bátran kockáztatná akár az életét is... mi több, akár önnön boldogságáról is képes lenne lemondani, ha ezzel örömet szerezhetne parabatai társának. Mindezt viszont arrogáns, szarkasztikus viselkedéssel palástolja, na meg bátor harcos harcmodorával.


Cirip – Egy karakter, akinek mindig szerencséje van

Atticus O'Sullivant, a druidák utolsó képviselőjét még magát is meglepi, hogy képes volt több mint kétezer éven át életben maradni, miközben ez idő alatt voltaképp sikerült majd' az összes kelta istent, hőst és lényt magára haragítania. E jó szokásától A Vasdruida Krónikái köteteiben sem tér el, ám mázlista módon, valahogy mindig megússza ép bőrrel. Hát mi ez, ha nem őrült mázli?


Kisöcsém – Egy könyv, amelyben az egyik főszereplő egy állat

Katherine Applegate - Iván, az Egyetlen c. kötetét mondanám. Ez a történet egy nagy ezüsthátúró gorilláról szól, akit kölyökként elragadnak a dzsungelből, kivégezik a családját, őt magát pedig jó pénzért eladják, hogy életét egy bevásárlóközponti, kicsiny ketrecben töltse, látványosság gyanánt.
Ivan több mint húsz éven át mást sem csinál, mint ücsörög, szunyókál, le-fel járkál magányosan. Szórakozása mindössze a tévézésben, a rajzolásban, valamint a másik ketrecben lévő idős elefánttal, Stellával való beszélgetésben merül ki. Illetve néha-néha társa is akad, Bob a pláza kóborkutyájának személyében. Aaranyos mese, mely egyszerre szórakoztat, gondolkodtat el és tanít szerethető karaktereinek hála. Olyan, amit zsepi nélkül nem lehet megúszni.


Li Shang – Egy rettenthetetlen és erős férfi karakter

Ríviai Geralt azt hiszem, bőven kimeríti az erős és rettenthetetlen férfi fogalmát. Aki hidegvérrel képes szembeszállni a legborzalmasabb fenevaddal is, az megérdemli ezt a címet.


Magnólia – Egy könyv, amelynek a borítóján virágok vannak

Elizabeth Richards - A sötétség városa c. könyvének borítóján egy rózsa látható, pontosabban egy üvegszilánkokká robbanó rózsa. Számtalan virágos borítójú könyv létezik, néhány évvel ezelőtt reneszánszukat élték az ilyen típusú tervek, és manapság sincs hiány belőlük, én viszont azért választottam ezt, mert nagyon szerettem és mind a mai napig nagyon szeretem A Fekete Város krónikái trilógiát. Ez a különleges hangulatú és témájú disztópia örök lenyomatot hagyott bennem.


Hunok – Egy könyv, amelyben csatajelent van

Joe Abercrombie: Half the World – A harcos c. kötete egyértelmű választásnak bizonyult számomra. Az egész könyv epikus, hősnője, Tüske pedig vérbeli harcos. A lány hatalmas utat tesz meg a történet során, a végére pedig felnő az álmaihoz, és a sorsdöntő összecsapáshoz, amit Abercrombie olyan izgalmasan írt meg,  hogy képzeletben háromszor lerágtam mind a tíz körmömet rajta.


Császár – A 2020-as olvasmánylistádról a legkedvesebb könyv

Az árnypiac kísértetei. Mondanám, hogy sajnálom, hogy immár harmadszor rukkolok elő az árnyvadászaimmal, de nem. Az árnyvadászvilág örökké a részem lesz, ez a kötet pedig egyesíti mindazt, amit szeretek bennük: a keserédes hangulatot, érzelmeket, az izgalmat, szövevényességet, és csupa olyasmit, amire nincsenek szavaim. Bár hozzáteszem, a dobogó második fokán a Fénytörések áll.


Töltsétek ki ti is, és hívjátok meg ismerőseiteket!
Lessétek meg a Csak olvass! és Utószó bloggerének bejegyzését is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése