2020. június 14., vasárnap

Énekesmadarak és kígyók balladája - blogturné extra


Az Éhezők Viadalának előzményregényének főszereplője a 18 éves Coriolanus Snow, akit már mindannyian jól ismerünk az alaptrilógiából, ahol igyekszik eltenni Katnisst láb alól. Ám ebben a történetben a fiatal Snow feladata ezúttal az, hogy segítse túlélni a 10. Éhezők Viadalát a mentoráltjának, aki egy 12. körzetből származó lány. Tartsatok bloggereinkkel az Énekesmadarak ​és kígyók balladájának blogturnéján, hogy megtudjátok, ők mit szólnak Coriolanus Snow mesterkedéseihez, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt az Agave Könyvek kiadó jóvoltából!




Mitológia és történelem vs Éhezők viadala


A Minotaurusz

Az Éhezők Viadala egyik legfőbb ihletője a görög mitológiából jólismert Minotaurusz legendája. Valószínűleg az iskolában már mindenki halott Minósz király híres labirintusáról, és az abban élő félelmetes bikáról, de ez így még önmagában nem feltétlenül szolgál kellő magyarázattal arra vonatkozólag, miért is inspirálta Suzanne Collinst egy felbőszült bika. Ahhoz, hogy ezt megértsük, Minósz király Androgeósz nevű fiáig kell visszarepülnünk.
Androgeósz a panathénaia sportjátékok során oly' sok dicsőséget szerzett, hogy athén királya, Aigeusz megirigyelve sikereit, fondorlatos tervet eszelt ki ellene: rávette a fiút, hogy ölje meg a szabadon garázdálkodó Minotauruszt, ám végül belőle lett áldozat. (Egyes változatok szerint athéni versenytársai gyilkolták meg, de a végeredményt tekintve mindez semmin nem változtat.)
Minósz király bosszúból hadjáratot indított Athén ellen, s azt legyőzve félelmetes retorziót vezetett be: az éhező és járvány sújtotta athéniaiaknak onnantól kezdve kilencévente (más források szerint évente) hét fiút és hét lányt kellett kiválasztaniuk, akiket áldozatul beküldtek a Minotaurusz számára épített labirintusba.
Így már ismerős a sztori? Mindössze elég lecserélni a neveket, és Krétából máris Kapitólium, Athénból körzetek, az ifjú lányokból és fiúkból kiválasztottak, a labirintusból pedig viadal lesz.
Plusz érdekességként megemlíthető még Thészeusz is, aki önállóan jelentkezett az athéni fiatalok csapatába, akárcsak Katniss, és végül legyőzte a bikát, ezzel megtörve az éhező népre kirótt büntetések sorozatát.


Az ókori Róma és a gladiátorok

Panem et circenses! - avagy Kenyeret és cirkuszi játékokat! tartja az első századi római szatíraköltő, Juvenalis szállóigéje.
Suzanne Collinsra tehát nem csupán a görög mitológia, hanem az ókori Róma is inspirálólag hatott, ami világosan látszik a már fentebb említett szállóigéből, mely nem csupán a világa nevét, hanem lényegét is adja:
- Panem - épp úgy, mint a körzeteknek és Kapitóliumnak helyet adó ország neve.
- Kenyér az éhezőknek (tesszera), cirkuszi játék a gazdagoknak.

Ha tovább haladunk ezen a gondolatmeneten, hamar rájövünk, hogy a Kapitólium önmagában is tökéletes megtestesítője az ókori világ felsőbb rétegének a maga mértéktelen fogyasztásával, élvhajhászásával, és még sok egyebével, amit napestig lehetne sorolni, de épp így szembeállíthatnánk a többi panemi társadalmi osztályt a rómaiakéval és foglyaikéval is - meglepődnék az egyezések során. A legélesebben mégis a gladiátorjátékok tűnnek ki, melynek intézménye szépen átvezethető magára a viadalra; főként az Énekesmadarak és kígyók balladájában, ahol még a majdani csillogó-villogó Éhezők viadala kezdeti, meglehetősen puritán verziójával találjuk szembe magunkat. Tudniillik a tizedik viadal (és a korábbi évek) helyszíne egy az egyben úgy fest, mint egy gladiátoraréna, és akárcsak ókori megfelelője, ez is a nép szórakoztatását szolgálja.

A gladiátorviadalok egyébként az etruszkok idejében kezdődtek, mintegy halotti kultuszként, ám hamar nagy népszerűségre tettek szert, s ezzel párhuzamosan felfedezték bennük a politikai és hatalmi eszközt, ami az életre-halálra harc típusú újítással a nép szórakoztatását szavatolta. A gladiátorok számára mindössze a köztársaság utolsó éveiben (Kr. e. 731 körül) kezdtek külön nyitott arénás amfiteátrumokat létrehozni, ahol több fajtája is létezett a viadaloknak: állatokkal vagy emberekkel vívott, netán vízi küzdelem. Ha belegondolunk, a későbbi viadalok során is előszeretettel váltogatták a helyszíneket, elemeket. És további érdekesség lehet a győztesek kiváltsága is, mely szerint egy 20-30 csatát megnyert gladiátor élve hagyhatta el az arénát és térhetett vissza a társadalomba - ez a szám pedig közel azonos a viadalon legyilkolandó ellenfelek számával.

Egyéb érdekességek:
- Ahogy a körzetek között, úgy a gladiátorok között is akadtak osztálybeli különbségek. Gondoljatok csak az első és tizenkettedik körzet között húzódó szakadékra.
- "Gladiator in arena consilium capit - A gladiátor a cirkuszban dönti el, hogyan harcoljon." - szól Lucius Annaeus Seneca bölcsessége, ami ugyancsak áttranszformálható Collins világára (nagy hangsúllyal az Énekesmadarak eseményeire), ahol a kiválasztott csak és kizárólag odabent, a viadalon tudja ténylegesen eldönteni, miként is küzdjön meg ellenfeleivel.
- Apropó Seneca... Emlékeztek még a 74. viadal főjátékmesterére, Seneca Crane-re? Véletlenül épp Lucius Annaeus Seneca után kapta a nevét, aki Nero császár segítője és tanácsadója volt.
- A gladiátorokat kiképezték és felkészítették a a harcra, épp úgy, mint a későbbi viadalok ifjait.
- Spartacus - Katniss. Ezt a történetet azt hiszem, nem kell bemutatnom.




Nyereményjáték



Mivel szeretnénk kedveskedni az írónő rajongóinak, játékunk főszereplői ezúttal Az éhezők viadala-trilógia korábbi karakterei lesznek! Minden állomáson találtok egy pár mondatos leírást valakiről, akinek ki kell találnotok a NEVÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ha mindenkit kitaláltatok, és szeretnétek még egy extra lehetőséget a nyerésre, akkor töltsétek ki a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvényt, és írjátok be a rafflecopter dobozba a színes mezőkből összeálló nevet! Jó játékot, és sose hagyjon el benneteket remény!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Az 50. éhezők viadalának a nagy mészárlás győztese volt 15 évesen, de győzelme és szerettei megöletése után, alkoholista lett.”
(vízszintes 10)



Nézzetek be a többi állomásra is

06/12 Kelly és Lupi olvas
06/14 Dreamworld - Mitológia és történelem az Éhezők viadalában
06/16 Utószó
06/18 Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/20 Hagyjatok! Olvasok!
06/22 Csak olvass!
06/24 Csak olvass! (extra)
06/26 Dreamworld
06/28 Fanni's Library
06/30 Könyvvilág
07/02 Utószó (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése