2020. június 27., szombat

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája



Az Éhezők Viadalának előzményregényének főszereplője a 18 éves Coriolanus Snow, akit már mindannyian jól ismerünk az alaptrilógiából, ahol igyekszik eltenni Katnisst láb alól. Ám ebben a történetben a fiatal Snow feladata ezúttal az, hogy segítse túlélni a 10. Éhezők Viadalát a mentoráltjának, aki egy 12. körzetből származó lány. Tartsatok bloggereinkkel az Énekesmadarak ​és kígyók balladájának blogturnéján, hogy megtudjátok, ők mit szólnak Coriolanus Snow mesterkedéseihez, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt az Agave Könyvek kiadó jóvoltából!


Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

Kiadó: Agave Könyvek
ISBN:9789634198154
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Farkas Veronika

Fülszöveg:
Az Éhezők Viadala hivatalos előzményregénye!
A becsvágy hajtja.
A küzdelem élteti.
De a hatalomnak megvan az ára.
Annak az aratásnapnak a reggelén járunk, amely a tizedik Éhezők Viadalát előzi meg. A Kapitóliumban a tizennyolc éves Coriolanus Snow élete nagy dobására készülődik, a mentori posztjára a Viadalban. Az egykor nagy hatalmú Snow-házra nehéz idők járnak: a jövőjük azon múlik, hogy Coriolanus képes lesz-e elbűvölőbbnek, ravaszabbnak és taktikusabbnak bizonyulni diáktársainál, és győztest tud-e faragni a saját kiválasztottjából.
Az esélyek azonban ellene szólnak. Azt a megalázó megbízatást kapja ugyanis, hogy a 12. körzet lány kiválasztottját mentorálja, a legaljának a legalját. Sorsuk ezzel végleg összefonódik – Coriolanus minden döntése kedvezményekhez vagy kudarchoz, csillogáshoz vagy csődhöz vezethet. Az arénán belül életre-halálra szóló harc következik, az arénán kívül pedig Coriolanus elkezd együttérezni megpecsételt sorsú kiválasztottjával... és mérlegelnie kell, hogy a szabályok követése a fontosabb, vagy a túlélés. Kerül, amibe kerül.

Saját véleményem:
Coriolanus Snow az egyik legösszetettebb karakter, akivel könyves-filmes pályafutásom során találkoztam, és az, hogy Suzanne Collins megírta a személyes történetét, az egyik legzseniálisabb dolog, ami ezzel a sorozattal történhetett. Látni, tapasztalni, hogyan lett Coriolanusból Mr. Snow egyszerre megdöbbentő, sokkoló, szomorú és tragikus.

"Nem vehetik el a múltam,
Nem vehetik el a történetem."

Panem majdani elnöke nem nevezhető eredendően gonosznak - persze jónak sem. A körülmények és azok az elvárások, terhek és események formálják idővel olyanná, amilyennek később látjuk, melyek élete során folyamatosan ránehezednek. Az Énekesmadarak és kígyók balladájában láthatjuk, miként küzd meg az ifjú Snow családi terhével, azzal, hogy egykor előkelő, jóhírű családjuk a háború utáni években épp úgy éhezik és napról napra él a Kapitólium szívében, mint a legszegényebb körzetiek, miközben mindenki azt hiszi róluk, hogy jól szituáltak. A fiúnak ezenfelül mindenért meg kell küzdenie: titkai leplezéséért, az előrelépésért, a dicsőségért, a pénzért, és az olyan lehetőségekért, melyek lehetővé tehetik számára, hogy idővel kiemelkedjen a posványból, és a nagyanyja által mantrázott szavaknak ("elnök leszel") megfeleljen. Suzanne Collins Coriolanus személyében tehát egy hihetetlenül sokrétű karaktert teremtett meg, mindezt úgy, hogy a körülmények dacára sem válik mártírrá.

Előzményregények esetében könnyű a "húzzunk le még egy bőrt" csapdájába esni, ezzel mintegy csorbítva a korábbi kötetek fényét. Nem úgy az Énekesmadarakban! Ha van spin-off, aminek létjogosultsága van, akkor az ez a könyv. Mindamellett, hogy Snow előéletét és jellemének fejlődését helyezi fókuszba, rengeteget ad az általunk ismert világhoz is.
Egészen szürreális és már-már sokkoló élmény látni, mekkora szakadék van a tizedik és hetvennegyedik viadal között, s felfedezni, hogy egy-egy későbbi újítás - legyen szó ajándékokról, mentorokról, hibridekről vagy fogadásról - hogyan, milyen körülmények között születnek meg, vagy éppen minek-kinek a hatására jönnek létre. Mi több, az itt felvázolt viadalok puritánsága, valamint a kiválasztottak már-már Auschwitzi tartása is számtalan érdekességgel kecsegtet... akárcsak az a tény, hogy ezúttal is egy tizenkettedik körzetbeli lány állítja feje tetejére a Kapitólium és Coryo életét.

Az Énekesmadarak és kígyók balladájában a tizedik aratásnap reggelén kapcsolódunk be a történetbe, amikor is az ambiciózus Coriolanus az egyetemre igyekszik, élete sorsdöntő eseményére. A viadal során a kiválasztottak először kapnak mentort az egyetem végzőseinek személyében, ami a kapitóliumi fiatalok számára óriási jelentőséggel bír - kiváltképp Coryoéban. A jövője függ attól, győz-e vagy sem.
Számításaival ellentétben viszont nem az első, második vagy harmadik-, hanem a tizenkettedik körzet lány kiválasztottját kapja, a legrosszabbat mind közül... Lucy Gray Baird azonban rögvest kitűnik a tömegből valóságos lázadó jellemével, s már az aratásnapon bevési magát az emberek emlékezetébe. Innentől a furfangos fiún és fondorlatos taktikáján áll, mit kezd a gyönyörű hangú lánnyal, hogyan kamatoztatja színes, vadóc egyéniségét.
Bevallom, én nagyon szerettem Lucy Grayt, a nyitottságát, azt, hogy bár elsőre könnyű Katniss 2.0-ként azonosítani, mégis a tökéletes ellentéte a maga vidám, optimista, esendő magatartásával. Ráadásul remek ötletnek tartom, hogy Collins általa behozta a zene és balladák szálát, mintegy utalások tucatjait csempészve ezáltal a sorozatba (ezekből a későbbiekben sincs hiány).
Lucy Gray egyébként nagyon üde színfoltja a történetnek, egyszersmind az egyik legkiismerhetetlenebb karaktere is. Tökéletesen kiegészíti a céltudatos Coriolanust, akit rajta és az általa generált érzéseken kívül senki és semmi nem tud megingatni, a lány miatt viszont számtalan alkalommal szembemegy elveivel, vagy éppen máshogy tekint dolgokra.
Mindazonáltal Lucy Gray csak a kulcs, ami beindítja az eseményeket, a valódi motor a tizennyolc éves Coryo, épp ezért, az Énekesmadarakban nem a viadal jelképezi a főattrakciót, hanem az, ami utána jön.. És bátran kijelenthetem, hogy az nagyon kemény, nagyon fájdalmas, és alapjaiban rengeti meg az olvasó erkölcsi normáit.

Suzanne Collins valami olyasmit alkotott az Énekesmadarak és kígyók balladájával, amire szavak sincsenek. Coiolanus története mélyen beleitta magát a lelkembe, rabul ejtett, minden gondolatom - még az álmaim is - körülötte forogtak, és egyre csak Coriolanus neve zakatolt az agyamban. Vele keltem és feküdtem, ott volt a napjaimban, a pórusaimban. Nagyon-nagyon régen nem hatott rám így könyv... Mindezek után talán senkit nem lep meg, ha azt mondom, nálam magasan ez lett az év könyve - Coriolanus pedig az egyik legkedvesebb szereplőm! Utóbbi nem tudom, mit árul el rólam, de nem is érdekel: IMÁDOM az egészet az első betűtől az utolsóig! Biztos vagyok benne, hogy még rengetegszer újra fogom olvasni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Coriolanus, Sejanus, Tigris, Lucy
Kedvenc jelenet: az egész könyv és a balladák
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Az éhezők viadala előzményregénye




Nyereményjáték


Mivel szeretnénk kedveskedni az írónő rajongóinak, játékunk főszereplői ezúttal Az éhezők viadala-trilógia korábbi karakterei lesznek! Minden állomáson találtok egy pár mondatos leírást valakiről, akinek ki kell találnotok a NEVÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Ha mindenkit kitaláltatok, és szeretnétek még egy extra lehetőséget a nyerésre, akkor töltsétek ki a Blogturné Klub oldalán található keresztrejtvényt, és írjátok be a rafflecopter dobozba a színes mezőkből összeálló nevet! Jó játékot, és sose hagyjon el benneteket remény!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“A 74. éhezők viadalán az 1. körzet férfi kiválasztottja. 12-ből, 9 pontot kapott a kiképzése alatt. A viadal eleji vérfürdőben több kiválasztottat megölt, ezután részt vesz Katniss hajtóvadászatában, a szövetség többi tagjával és Peeta-val.”
(függőleges 3)




Nézzetek be a többi állomásra is

06/12 Kelly és Lupi olvas
06/14 Dreamworld (extra)
06/16 Utószó
06/18 Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06/20 Hagyjatok! Olvasok!
06/22 Csak olvass!
06/24 Csak olvass! (extra)
06/26 Dreamworld
06/28 Fanni's Library
06/30 Könyvvilág
07/02 Utószó (extra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése