2020. június 22., hétfő

Jerry Spinelli - Stargirl



A Disney nemrég filmet készített a máris klasszikus Stargirl című kötetből, ennek örömére a Könyvmolyképző Kiadó újra kiadta kiadta a regényt.
Az egyedi Young Adult történetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha velünk tartasz, akár egy példányt is nyerhetsz a kötetből.


Jerry Spinelli: Stargirl

Kiadó:  Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577799
Oldalszám: 184 oldal
Fordító: Borbás Mária

Fülszöveg:
Hogyan légy hű magadhoz?
Egy nap új lány érkezik a 16 éves Leo iskolájába, aki mindenkit elképeszt különös viselkedésével.
Lehetetlen ruhákat hord, a menzán a békésen abrakoló diákság legnagyobb megrökönyödésére se szó, se beszéd felpattan, és gitárkíséret mellett dalolva táncra perdül, kedvenc háziállata egy patkány, amelyet mindenhová magával hurcol, Stargirlnek nevezi magát, pedig nem is ez a valódi neve, és mindennap azzal borzolja a kedélyeket, hogy az aznapi születésnapost ebéd közben az egész iskola szeme láttára dallal és zeneszóval felköszönti.
Nem csoda, hogy hamarosan kivívja mindenki ellenszenvét. Ez azonban egy csapásra megváltozik, amikor lelkes közreműködésével feltámasztja poraiból az iskola kosárcsapatát.
Társai kezdenek ráeszmélni, hogy Stargirlből különleges bűverő árad: az öntörvényű egyéniség varázsa…
Hagyd, hogy Stargirl téged is elbűvöljön!


Saját véleményem:
Ha nincs az új, gyönyörű borító, soha nem ismerkedek meg Stargirllel, a nem mindennapi, teljességgel kiismerhetetlen, örök optimista lánnyal, aki az élet napos oldalán rekedt, és legfőbb célja mindenkit boldoggá tenni.
Stargirl épp olyan fura, mint maga a könyv. Lehet szeretni, nem szeretni, de az biztos, hogy nyomot hagy az emberben.

"– Senkinek sincs ideje – mondta. – Az idő senkié. – Széttárta karját, megpördült, tarka szoknyája olyan volt, mint a csíkos savanyúcukor. – Az idő mindenkié!"

Mi, emberek hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mik is az igazán fontos dolgok. A társadalmi normáknak megfelelve éljük az életünket, belefásulva és megtörve, miközben az élet elsuhan mellettünk. Felszínes kapcsolatokat alakítunk ki, a boldogság és a népszerűség illúziójába ringatjuk magunkat, és egy csomó felszínes dolgot művelünk, a valódi értékekről pedig szépen megfeledkezünk. Ha pedig felbukkan a környezetünkben valaki, aki kitűnik a tömegből, megvetően tekintünk rá, kinevetjük, nem értjük.
Jerry Spinelli története erről a másságról szól, miközben megpróbál egy olyan, örök érvényű igazságot eljuttatni olvasójához, ami egyre inkább feledésbe merül. Ebben a tekintetben a Stargirl mindig is aktuális marad. Lehet, hogy a körítés és a kétezres évek mai szemmel visszamaradottnak, hiteltelennek tűnhetnek (főleg a tinik számára), de a háttérüzenet sosem avul el.
A kötet legnagyobb erőssége pedig egyértelműen az üzenetében rejlik, abban, hogy merjünk örülni, boldognak lenni és másokat is azzá tenni; engedjük el a félelmeinket, ne törődjünk a minket lehúzó dolgokkal, és ne görcsöljünk az idő múlásán, vagy az olyan dolgokon, amik felett nincs hatalmunk. Egyszerűen csak élvezzük a jelent, szeressünk, legyünk kedvesek, ne forduljunk el társainktól.
És ha olvasás közben csak picit is elmerengünk ezen, már megérte.
Emiatt örülök, hogy elcsábított a borító.
Kellett egy ilyesfajta kijózanító pofon.
Ugyanakkor nem tagadom, nagyon megszenvedtem az olvasással. Hiába akartam szeretni Leo és Stargirl sztoriját, nem ment; kínkeservesen vergődtem át rajta. A szerző stílusa irtó bugyuta, a karakterek kora és viselkedése köszönőviszonyban sincs egymással, amitől az egész nagyon gyermeteggé válik - és nem a szó jó értelmében. Erre jó példa a narrátor srác, akiről az első ötven oldal során azt se tudtam, hogy fiú (valósággal sokkolt, mikor a film trailerében felbukkant a srác). Leo sajnos épp olyan színtelen, mint a többi diák. A történetmesélése ömlesztett, kapkodó, nem ad elég teret bárki és bármi megismerésére.

Mindent összevetve meglehetősen ambivalens vélemény alakult ki bennem a regény végére. Egyfelől minden sorát utáltam, kedvem lett volna félbehagyni, másrészt viszont imádtam a háttérüzenetét és Stargirl karakterét. Ennek szellemében leginkább azoknak ajánlom a Stargirlt, akik szeretik a különleges, az átlagtól eltérő könyveket - azokat, amik nem feltétlenül minőségük miatt hagynak nyomot az emberben.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Stargirl
Kedvenc jelenet: egy bizonyos szülinapi köszöntés
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


A Disney könyvadaptációjában a tehetséges Grace VanderWaal a főszereplő, aki az ismertségét még gyerekkorában szerezte, amikor megnyerte az America's Got Talent című tehetségkutatót.
A mostani játékunk így a tehetségkutatók bűvöletében telik: minden állomáson egy nyertes képét találjátok majd meg, a feladatotok hogy beírjátok, mely tehetségkutatóban tűnt fel az énekes(nő)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/14 Sorok Között
06/16 Hagyjatok! Olvasok!
06/18 Sorok Között - extra állomás
06/20 Utószó Blog
06/22 Dreamworld
06/24 Hagyjatok! Olvasok! - extra állomás
06/26 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése