2020. szeptember 19., szombat

Kiersten White - And I Darken

 

A napokban jelent meg Kiersten White zseniális regénye, az And I Darken. A könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a kötetből.
 

Kiersten White: And I Darken - Lada Dracul: egy sötét lélek


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576990
Oldalszám: 488 oldal
Fordító: Hetesy Szilvia

Fülszöveg:
Milyen ​lett volna Drakula, ha nőnek születik?
Egy hercegnőtől senki nem vár kíméletlenséget, Lada Dracul mégis ezt nyújtja. A lányt szelíd természetű öccsével együtt elszakították szülőföldjétől, Havasalföldtől, apjuk elhagyta őket, így a török szultán udvarában nevelkedve megtanulja, hogy a túlélés záloga a kíméletlenség. Öccsével, Raduval együtt játékszerek csupán egy gonosz játszmában, és egy láthatatlan kard függ egy hajszálon a fejük felett. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak.
Lada gyűlöli a törököket, és várja a napot, amikor bosszút állhat rajtuk – amint visszatérhet Havasalföldre és megszerezheti a trónt, ami megilleti. Radu csak egy biztonságos helyre vágyik. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire.
De Mehmed annak a birodalomnak a trónörököse, ami ellen Lada harcot esküdött, és amit Radu már az otthonának tekint. Vajon mi lesz így a sorsuk?
Vajon mennyit bír ki a szerelem és a hűség fonala?
Fedezd fel!

Saját véleményem:
Egy női Vlad Țepeș ötlete olyasmi, amire sokan felkapják a fejüket - köztük én is. Mióta csak az eszemet tudom, élek-halok a Dracula jelenségért, olyannyira, hogy az egyik bakancslistás álmom is az, hogy eljussak a nevéhez köthető kastély(ok)ba. A rajongásomnak azonban itt még nem szakad vége, az elmúlt évek alatt ugyanis rengeteget kutattam Vlad és családja után. Voltaképpen minden érdekel, ami vele kapcsolatos, legyen szó könyvekről, filmekről vagy magáról a történelemről. De hogy miért is mesélek nektek erről? Nos a válasz egyszerű: az And I Darken nem szimpla kalandregény, sokkal inkább fiktív élet- és korrajz, amit maga a történelem tesz szövevényessé és kalandossá.
 
"Az önuralom hatalom. Senki nem fogja elvenni tőle."

Kiersten White azzal a roppant merész és formabontó ötlettel rukkolt elő (és voltaképp építette fel rá egész regénysorozatát), hogy megváltoztatta a világhírnévnek örvendő Vlad Țepeș nemét, vagyis a kegyetlenségéről elhíresült fejedelmet, mint nőt helyezte el az 1400-as években. Egy olyan történelmi korszakban, amikor a lányokra-asszonyokra csupán, mint jelentéktelen eszközökre tekintettek. Az And I Darken hősnőjének, Ladának tehát ehhez mérten - a létező legnagyobb hátránnyal indulva - kell ihletője nyomdokaiba lépnie, és végigjárnia annak rögös életútját.
 
"Egy sárkány mindent hamuvá éget maga körül."
 
A szerző saját bevallása szerint aprólékos részletességgel járt utána Vlad és a hozzá köthető személyek életének, s térképezte fel a kapcsolódó kultúrákat és egyebeket - ez pedig érződik a regényen. Lada első perctől kedve gyönyörűen belesimul a történetbe, akárcsak női mivolta. Sőt! Kimondottan jó, hogy Vladból Lada lett, ugyanis a gyengébbnek titulált nem szemszögéből még erőteljesebbé válik a személye, beleértve mindenféle törekvését és álmát. Lada pedig szenzációs hősnő, egy igazi vadmacska. Kemény, rideg, könyörtelen, ugyanakkor végtelenül célratörő, talpraesett és okos. Számára egyedül Havasalföld létezik.
Ám az And I Darkennek van egy másik narrátora is, nevezetesen Radu, aki éppen olyan fajsúlyos szerepet tölt be a regényben, mint nővére, Lada. Már csak azért is, mert ez a sorozat kettejüké, az érme két oldaláé. Váltakozó fejezeteik által követhetjük végig életútjukat születésüktől kezdve, apjuk árulásán át, egészen addig az időszakig, míg a török palotában kötnek ki és nevelkednek fogolyként. Ennek hála  figyelemmel kísérhetjük, miként nyílik ki az ellenséges kultúrában a saját hazájában nyámnyila, magányos fiú, miközben szemtanúi lehetünk annak, hogyan is viseli a rabságot az ambiciózus, sajátos nézeteket valló lány, s hogy mindez, miként formálja mindkettejük jellemét és kapcsolatát.
 
Az And I Darken nem egy adrenalin-dús történet, hisz ahogy fentebb is említettem, itt maga az életrajziság adja az ívet (még akkor is, ha vannak eltérések). Érdemes egy kicsit lassabb tempójú, líraibb hangvételű regénnyel számolni, ami évről-évre halad, és inkább a karakterfejlődésre helyezi a hangsúlyt. Illetve ezen a ponton még kiemelném a különféle kultúrákat, úgy, mint a havasalföldit, vagy az arabot.
A maga módján mindkettő nagyon érdekes - már pusztán azért is, mert ifjúsági kötetekben viszonylag ritkán olvasni róluk. Ráadásul a magyar vonatkozású dolgok akarva-akaratlanul is megdobogtatják az ember szívét (vagy ha olyan kéthazájú valaki, mint én, akkor az erdélyi is), míg az arab egy egészen más világba ended betekintést.

Mindent egybevetve, az And I Darkent egy igazán formabontó történetnek találom, ami a kezdeti lassúsága ellenére nagyon élvezhető és szerethető. Persze aki ismeri a történelmet, az nagyjából sejtheti, milyen vonatra is vált jegyet, de épp ez a jó benne. A szerző ügyes transzformációjának hála olyan módon mélyedhetünk el Vlad Țepeș életében, mint még soha, és neki hála megismerhetjük a kegyetlen Ladát, aki egy olyan korban próbál kitörni önnön teste ketrecéből, amikor ez majdhogynem lehetetlen.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Lada
Kedvenc jelenet: esküvői "fogadalom"
Negatívum: lassú történetmesélés
Borító: 5/5
Sorozat: A hódító legendája #1




Nyereményjáték


A történet nagy részében az oszmán birodalomban járunk, ahol a törökök politikai fogolyként tartják a főhőseinket.
Így a mostani játékunk is az oszmán birodalomra hegyeződik ki. Minden állomáson egy olyan híres épület képét találjátok meg, ami olyan városban található, amit valamikor elfoglaltak a törökök..
A feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik városban található az adott épület :)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

09/03 Sorok Között
09/04 Olvasónapló
09/06 Sorok Között - extra állomás
09/08 Utószó
09/10 Fanni's Library
09/12 Utószó - extra állomás
09/14 Könyv és más
09/16 Deszy könyvajánlója
09/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése