2021. január 22., péntek

Ben Hubbard - Így ​éltünk a régi időkben


A Kolibri Kiadó gondozásában nemrég megjelent Ben Hubbard és Christiane Engel Így éltünk a régi időkben című könyve, amely bemutatja nekünk érdekes módon, képekkel illusztrálva a régi idők gyermekeinek életmódját. Ezúttal öt bloggerünk vesz részt a könyves időutazáson, hogy elmondhassa nektek a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

 
Ben Hubbard: Így éltünk a régi időkben
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634376965
Oldalszám: 64 oldal
Fordító: Sárpataki Ádám
 
Fülszöveg:
„Képzeld el, milyen lenne, ha a kőkorszakban, az ókori Egyiptom idejében, rómaiként, esetleg vikingként születtél volna. Teljesen más életet élnél. Valószínűleg veszélyesebb, izgalmasabb, sőt talán még mókásabb is lenne!”
Ismerd meg a régmúlt idők gyermekeit!
Tudd meg, hogyan éltek az emberek réges-régen! Fedezd fel a mindennapi életük csodáit, hogy mit ettek, hol éltek és hogyan játszottak!
Lásd a történelmet a gyerekek szemén át, akik olyanok, akárcsak te!

Saját véleményem:
A történelem nagy rajongójaként egyből megakadt a tekintetem Ben Hubbard könyvén, mely gyerekek nyelvére kódolva igyekszik átadni az ős- és ókori nemzetek történetét az ifjú nemzedék számára. Noha sokat vacilláltam, örülök, hogy végül mégis esélyt adtam neki.
 
Az Így éltünk a régi időkben nem csupán szenzációs összefoglalója a múltnak, de az első szótól az utolsóig érdekfeszítő is. Olyan módon vezeti be olvasóját különböző kultúrákba, és tárja fel azok alapjait, amelyek egyszerre befogadhatóak és tartalmasak. 
Felépítését tekintve, a kötet elején található egy idővonal, ami kronológiailag összefoglalja a korszakokat a középkorig bezárólag, 3,3 millió évig visszamenően, majd ezt követően, a képen is látható kilenc gyerek segítségével végigveszi a jelentősebb korszakokat, kultúrákat. Ezáltal beleshetünk az őskorszak, újkőkorszak, sumer, ókori Egyiptom, olmék, szkíta, alexandriai, a Heian-kori Japán, és a viking emberek mindennapjaiba, megtudhatjuk, mikor, hol és hogyan éltek, miről híresültek el, milyen fura szokásaik voltak. S hogy mindez egy kicsit személyesebb hangvételt kapjon, egy-egy korabeli gyerek segít az idegenvezetésben. 
Szóba kerülnek még a barlangrajzok, a catalhöyüki otthonok, a zikkurat, a nagy piramis, vagy éppen az olmék óriás fejek is. De a bemutatásból nem maradnak ki a szkíta lovasok, az alexandriai könyvtár kötetei, a japán lovagok, és a viking királyi temetések se, miközben kiderül, valójában honnan is ered az első labdajáték, a kakaóbab vagy a tetoválás. Végezetül pedig egy leegyszerűsített szószedet segít a könnyebb érthetőségben. 

A  fentebbi felsorolásból talán már kiderült, hogy a népszerűbb kultúrák mellett bizony szép számmal akadnak kevésbé ismertek is, akár olyanok is, amik nekünk, felnőtteknek is képesek lehetnek újat mutatni, hisz nem éppen szerves részei a történelemóráknak. Számomra például kifejezetten érdekes volt megismerni a catalhöyüki otthonokat, és megtudni, hogy bizony léteztek olyan népek, akik a tetőkön közlekedtek, és maguk alá temették a halottaikat. De épp így említhetném az olmékokat, vagy a Heian-kort is. Rengeteg érdekes és izgalmas tény lapul ebben a mindössze hatvannégy oldalas kis csodában. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akit kicsit is érdekel a múlt.
Gyerekek számára különösen jónak találom: végre egy könyv, ami nem bugyuta, nem elnagyolt, lényegre törő, és teljes mértékben befogadható! Bízom benne, hogy az Így éltünk a régi időkben megfelelő közönségre talál, és ennek hála a szerző többi könyve is érkezni fog a jövőben - én biztosan vevő lennék rájuk.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Itza, Ara, Szeléné
Legérdekesebb infó: catalhöyüki otthonok
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Utazzunk egy kicsit a együtt az időben. Minden állomáson találhattok egy leírást, amelyből ki kell találnotok egy népet, helyet, tárgyat, fogalmat. A feladat az, hogy a kitalált szót beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Olyan személy, aki táplálékot és legelőt keresve egyik helyről a másikra költözik."





Nézzetek be a többi állomásra is

01/18 Spirit Bliss Sárga könyves út
01/19 Nem félünk a könyvektől
01/20 Könyv és más
01/21 Sorok között
01/22 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése