2021. január 2., szombat

2020 legjei


Az év könyve: Suzanne Collins - Énekesmadarak ​és kígyók balladája
 
A 2020-as évem legmeghatározóbb olvasmánya egyértelműen az Éhezők viadala spin-off lett.
"Suzanne Collins valami olyasmit alkotott az Énekesmadarak és kígyók balladájával, amire szavak sincsenek. Coiolanus története mélyen beleitta magát a lelkembe, rabul ejtett, minden gondolatom - még az álmaim is - körülötte forogtak, és egyre csak Coriolanus neve zakatolt az agyamban. Vele keltem és feküdtem, ott volt a napjaimban, a pórusaimban. Nagyon-nagyon régen nem hatott rám így könyv..."


Az év legrosszabb könyve: Kelly Creagh: Oblivion - Ébredés

Az első részt nagyon szerettem, de a második kötet során elveszett a varázs... olyannyira, hogy a befejezésre is irtó nehezen vettem rá magam. Nem véletlenül, sajnos a szememben csúnyán elhasalt ez a sorozat. Kár érte.
 




Legjobb női főszereplő: Mulan
(Elizabeth Lim - Fénytörések)

Idén javarészt elkerültek az erős hősnők, így mondhatni, könnyű dolgom volt a győztes kiválasztásakor. A valóság viszont az, hogy Mulan teljes joggal követelte magának az év legjobb hősnője címet, figyelembe véve, hogy a szerző sokszorosan is bebizonyította, mennyire bátor, okos, talpraesett és áldozatkész lányról is van szó esetében. Mulan karaktere minden lány számára példaértékű lehet.


Legjobb férfi főszereplő: Coriolanus Snow (Suzanne Collins - Énekesmadarak ​és kígyók balladája)

Meglepő módon rettentően megszerettem Coryo karakterét. Nem Snow elnökét, hanem azét a fiúét, aki azelőtt volt, hogy bedarálta volna a rohadó világ. Ő egy fenemód összetett figura, tele jó és rossz tulajdonságokkal, egyszersmind emberi.


Legjobb női mellékszereplő: Lily Chen (Cassandra Clare - Az árnypiac kísértetei)

Árnyvadászként kicsit röstellem, hogy megfeledkeztem Lily Chen létezéséről, olyannyira, hogy meglepetésként ért a megléte. Az árnypiac kísérteteiben viszont nagyon is bevéste magát a tudatomba.


Legjobb férfi mellékszereplő: Lord Akeldama (Gail Carriger - Időtlen)
 
Ki más is állhatna itt, mint a legfantasztikusabb piperkőc, divatbolond vámpírúr széles-e világon, akit megfosztottak a gardróbjától? Imádom! Nagy szívfájdalom, hogy ezúttal végleg el kellett búcsúznom tőle.





Legjobb szerelmespár: Tessa és Zakariás
(Cassandra Clare - Az árnypiac kísértetei)

Magam sem hiszem, hogy ezt leírom, és fáj is, de az az igazság, hogy Cassie megalkotta a valaha létezett legszebb szerelmi háromszöget, amit az idő múlása mostanra két főre redukált. Ám a múlt folyamatosan jelenlévő szellemének hála szívszaggató a Tessa és Zakariás között lévő viszony. Mindegy hogy és milyen formában olvasok a résztvevőkről, abba mindig kicsit belehalok.


Legjobb barátság: Will Herondale - Jem Carstairs (Cassandra Clare - Az árnypiac kísértetei)

Ironikus, nem? Létezik egy könyves kapcsolat, ami hatalmasabb minden általam olvasottnál, legyen szó szerelemről, barátságról, családi kötelékről. Ez a kapcsolat szavakkal nem kifejezhető, nem lehet rá címkéket aggatni, annál sokkal, de sokkal több. És az, hogy Cassie megalkotott nekünk egy utolsó találkozást Will és Jem számára, az olyan - kegyetlenül fájó - ajándék, ami mindegy mekkora terjedelmű, joggal érdemli meg a címet. Will és Jem kötelékénél nem létezik gyönyörűbb.


Legjobb szerelmi háromszög: Verity-Jeremy-Lowen (Colleen Hoover - Verity)

Mindig elmondom, hogy nem igazán rajongok a szerelmi háromszögekért, de léteznek olyan ritka kivételek, amik meg tudnak győzni. Colleen Hoovernek cseppet sem meglepő módon sikerült olyan beteg kapcsolatot alkotnia, ami ha nem is hagyományos értelemben, de levet a lábamról. Verity, Jeremy és Lowen viszonya egyedi, kiismerhetetlen, csavarokkal teli.


Legjobb főgonosz: Jacopo de' Pazzi (Michele Gazo - A Mediciek hatalma )

Jacopo de' Pazzi nem válogatva az eszközökben mindent elkövet azért, hogy az egykori gyapjúkereskedőkből mára nagy hatalmú bankárokká fejlődő családot, a Medicieket, s népközpontú ténykedéseiket eltiporja. Ravasz, fondorlatos figura, aki briliáns elméjével méltán megérdemli a győzelmet, bármennyire utálom is.





Legjobb nyitókötet: Brandon Mull - Vadnak született


A Szellemállatok egy rendkívül komplex, izgalmakkal, bonyodalmakkal és rejtélyekkel teli, pergő történet, melynek fontos részét képezik a legendák és a kincskeresés.


Legjobb zárókötet: Rebecca Ross - A királynő koronázása

Szövevényes, lebilincselő és ámulatba ejtő. Fantasy-rajongó énem minden egyes sorát imádta.


Legjobb standalone: Teagan Hunter: Let's Get Textual - Légy merész!

Végtelenül cuki történet, tele humorral, kiskecskével, sok-sok kajával, kocka sráccal, és szabadszájú hősnővel, aki bátran beleáll a poénkodásba. Engem meggyőzött és kikapcsolt.


Legjobb magyar borító: Madeline Hunter - Sabrina Jeffries - Mary Jo Putney: Téli csábítás

Be kell vallanom idén nagyon kevés magyar tervezésű borítóval találkoztam, ami a külföldi könyvek esetében (számomra) pozitívum, másfelől viszont azt is jelenti, hogy nem túl sok magyar szerzős kötet akadt a kezembe. Utóbbit sajnálom.
De azért így is megfordult nálam pár hazai tervezésű borító, amik közül egyértelműen ez a karácsonyi történelmi romantikus novellákat tartalmazó kötet nyűgözött le legjobban: egyszerű, bájos, hangulatos.


Legjobb eredeti borító: Cassandra Clare - Az árnypiac kísértetei

Túl sok magyarázatot nem igényel a dolog: imádom Cassie könyvborítóit, a mozgalmasságukat, azt, hogy a legapróbb dolgoknak is jelentőségük van, na meg esztétikailag is csodásak. Az árnypiac kísértetei pedig egyenesen telitalálat!





Legjobb kitalált világ: Jess Rothenberg - The Kingdom

 
Kingdom birodalma külső szemlélőként lélegzetelállító hely. A hercegnők mellett különféle színterek (szavanna, esőerő, vízi világ, sarkvidék) és rég kihalt, vagy éppen hibrid állatfajok gondoskodnak a szórakozásról. A parkban laknak pillangószárnyas lovak, delfinek, nagymacskák, miniatűr dinoszauruszok, és sok más, ám a Fantazistákhoz hasonlóan ők is egy különleges kísérlet eredményei. Nem éreznek fájdalmat, és szabad fajtársaikkal ellentétben másként működnek. Egytől-egyig a látszatot és a tökéletes illúziót szolgálják.
Hét félig robot, félig ember Fantazista hercegnő járja a tematikus parkot, hogy a látogatók minden igényét kiszolgálják, és megadják nekik a belépő megváltásáért járó legteljesebb fantázia élményt. Ám ahhoz, hogy legfőbb szabályukat - Boldogan éltek, míg meg nem haltak - betarthassák, szigorú napirendet kell tartaniuk. Reggel Anya és Apu segítségével ellenőrzik állapotukat, ápolják és csinosítják őket, hogy aztán napközben széles mosollyal arcukon kedveskedhessenek a vendégeknek, este pedig az ágyhoz bilincselve pihenjék ki fáradalmaikat.


Legjobb díszlet: Suzanne Collins - Énekesmadarak ​és kígyók balladája

Suzanne Collins egyszerre dolgozik elképesztő és hátborzongató díszletekkel az Éhezők viadalában. Lenyűgöző, ahogy a Kapitólum luxusa találkozik a körzetek szegénységével, és a viadalok helyszínével, illetve ebben az esetben a versenyzők szállásával is. Egyszerre modern és barbár.


Legjobb harcjelenet: Suzanne Collins - Énekesmadarak ​és kígyók balladája
 
Egy Éhezők viadala, lett légyen bármilyen kezdetleges is, rengeteg izgalmas harcot kínál. Ebben a kötetben sincs másként. Mi több, a helyszín szűkössége miatt még sokkal felfokozottabbak ezek az összecsapások, mint sok-sok évtizeddel később.

 
Legdrámaibb pillanat: Cassandra Clare - Az árnypiac kísértetei

Ahogy fentebb már írtam, Cassie megajándékozott minket egy olyan fájdalmas, de mégis gyönyörű pillanattal, ami esélyt ad arra, hogy még egyszer utoljára együtt tölthessünk egy kis időt Jemmel és Willel, mielőtt...


Legviccesebb pillanat: Rachael Anderson: Lord Drayson bukása


Képzeljetek el egy beképzelt,  másokat lenéző lordot, akit nem érdekel, ha utcára tesz néhány nőt, ezzel mintegy felrúgva bizonyos egyezségeket, majd adjatok hozzá egy véletlen balesetet, ami amnéziát okoz nála, és végül fűszerezzétek meg egy talpraesett lánnyal, aki dacolva a veszélyekkel úgy tanítja móresre őuraságát, hogy azt mondja neki: a cselédjük. Az a cselédjük, aki imádja a rikító, förtelmes ruhákat. Ugye, hogy mókás? Hát még az, amikor ez a bizonyos úr kénytelen koszos kéményekkel beszennyezni a kezét...


Legjobb akciójelenet: Thomas Wheeler: Cursed - Átkozott

Rengeteg részt felsorolhatnék, de a történet kezdete, ahogy a vörös paladinok irtják az ártatlanokat, nagyon mély benyomást gyakorolt rám, emlékszem, hogy a torkomban dobogott a szívem.


Legjobb csavar: Colleen Hoover - Verity
 
Még mindig nem tudom eldönteni, hogy CoHo a gonoszsága vagy zsenialitása miatt érdemelne-e inkább kitüntetést, de az biztos, hogy minden idők legdurvább csavarját alkotta meg a Verity végével. Mai napig sokszor eszembe jut, és olyankor hosszasan agyalok a megoldáson...





Legjobb Young Adult: Cookie O'Gorman - Piszkos ​tánc



Legjobb New Adult: Whitney G. - Barátod: Carter




Legjobb történelmi romantikus:  Sarah MacLean -  A Lepke és a Láng




Legjobb történelmi(fikció): Michele Gazo - Lorenzo Il Magnifico



Legjobb fantasy: Thomas Wheeler: Cursed - Átkozott




Legjobb kalandkönyv: Mackenzi Lee - Útmutató hölgyeknek a kalózélethez




Legjobb gyerekkönyv: Emma Steinkellner - Egy ​kis boszi naplója



Leghumorosabb könyv: Teagan Hunter: Let's Get Textual - Légy merész!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése