2020. december 23., szerda

Karácsonyi blogturné (2020)


„Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket.”
Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?
Mi, a Blogturné Klub tagjai minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Nektek is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk Benneteket!
Természetesen a karácsony nem múlhat el ajándékozás nélkül, így ha válaszoltok néhány egyszerű kérdésre, a Blogturné Klub angyalkái a ti karácsonyfáitok alá is becsempészhetnek egy-egy meglepetést.




Jégvarázs kakaó

 
Hozzávalók (2dl-hez):
- 2 dl (laktózmentes vagy sima ) tej
- 6 dkg (vagy egy csíkkal több, mint fél tábla) fehér csoki
- 1 kávéskanálnyi vanília aroma
- kék ételfesték (ízlés szerint)
- tejszínhab (opcionális)
- dekorcukrok (opcionális)
 
Elkészítés:
A tejet és a kockákra tört csokit egy edénybe tesszük, és alacsony tűzön addig kevergetjük, míg a csoki el nem olvad. Arra viszont ügyeljetek, hogy ne kezdjen el forrni!
2) Ha kész, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vaníliaaromát, és a kék ételfestéket. Utóbbiból rajtatok, és a kívánt színhatástól függ, mennyit tesztek.
3) Öntsétek ki pohárba, és mehet rá tejszínhab, illetve mindenféle színes cukorka, hópehely, gyöngy, csokiforgács. Bármi, amit szeretnétek.
4) Kóstoljátok meg Arendelle legfinomabb, legédesebb kakaóját.

Személyes tapasztalat:
Még nyáron bukkantam rá erre a Jégvarázs inspirálta kakaóra, de negyven fokban nem igazán vitt rá a lélek, hogy forró kakaót kortyolgassak. Most viszont, karácsony közeledtével elérkezettnek láttam az időt arra, hogy bevackoljam magam egy aranyos, ünnepi mesekönyv társaságában, és kipróbáljam ezt a kék csodát.
A család laktózérzékenysége miatt én laktózmentes tejet használtam, valamint a karácsonyi apokalipszis következtében már csak egyetlen Boci márkájú csokit találtam (ennek a márkának a többinél kicsit markánsabb az ízvilága), de a végeredmény így is tökéletes lett. Bár azzal nem árt számolni, hogy instant csokisokk. 




Karácsonyi mesekönyvajánló


Karácsony közeledtével az emberek lelke általában szomjazik a meghittségre, szépségre, és hát mi is lehetne kedvesebb egy karácsonyi mesekönyvnél? Hogy a kakaó mellé legyen mit olvasni, összeszedtem néhány csodálatos mesekönyvet, amit kicsik és nagyok egyaránt olvashatnak.


Matt Haig: A fiú, akit karácsonynak hívnak


"Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat"

Ezért ajánlom: A leggyönyörűbb karácsonyi történet ever. Megható, bájos, kedves, humoros, érzelmekkel teli. Rávilágít a karácsony valódi csodájára. És hát mi is lehetne tökéletesebb olvasmány az ünnepek alatt, mint egy olyan könyv, ami arról szól, hogyan lett Mikulás?

Ne hagyjátok ki a sorozat további részeit se, melyek mindegyike olvasható önállóan is.: A lány, aki megmenti a karácsonyt,  Karácsony apó és a csokitojás, Az Igazmondó Glimpi


Disney - Karácsonyi mesegyűjtemény

"Készülj az ünnepekre kedvenc mesehőseiddel! Olvasd el, hogyan szervezi meg Ralph és Vanellope a rosszfiúk karácsonyi partiját! Borítsd ünnepi díszbe az otthonod Woodyval, Buzz-zal és a Toy Story többi szereplőjével! Kövesd nyomon Elza és Anna első közös karácsonyát! Az elbűvölő ünnepi mesegyűjtemény történetei életre keltik a karácsony varázslatos hangulatát."

Ezért ajánlom: A Karácsonyi mesegyűjtemény maga a karácsonyi csoda: az ünnep szellemének-lelkének lapokba zárt változata.


Varró Dániel: Diótörő


"Van benne királynő, király is, egy királylány meg egy rivális egércsalád, / ami mindent mohón befaldos, s egy egérboszorkány, ki sajnos elég csalárd. / Mi az a nagy veszély, mi leskel? S ki az a délceg óramester, ki színre lép? / Ha nem rosszalkodtok direkte, elmondom én itt most tinektek e kis mesét. A klasszikus karácsonyi történetet Varró Dániel átiratában, Szegedi Katalin illusztrációival vehetik kezükbe az olvasók. "

Ezért ajánlom: Örök klasszikus új, fiatalos feldolgozásban.


Dr. Seuss: A Grincs


"Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!
Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve... Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.
A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg."

Ezért ajánlom: Korosztályokon átívelő tanmese, mely megmutatja, mit is jelent/kéne jelentsen a karácsony. A Grincs - ha kiferdített módon is - a ma emberét jellemzi, rávilágítva arra, mennyire más jelentést is kapott életünkben a karácsony, hogy mennyire a külsőségekben keressük azt, legyen szó díszekről, ajándékokról, netán ünnepi lakomáról.


J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek


"Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt.
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot - amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt - néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek."

Ezért ajánlom: Nagyon szerettem ezt a kis kötetet. Egyrészt felidézte a kislánykoromat, amikor még szívből hittem, másrészt az összeálló sztori is jópofa volt. Hol vicces, hol suta, hol szórakoztató, hol pedig szívfacsaró. Mindezzel együtt, biztos vagyok benne, hogy Tolkien megalkotta a legmaradandóbb ajándékot, amit egy apa csak adhat a gyermekeinek. Vagy a későbbi generációknak. Még akkor is, ha felnőve tova tűnik a gyermeki naivitás, hisz az emlék és a várakozás izgalma megmarad.


Tom Fletcher: Christmasaurus


"Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg: – egy Trundli Vili nevű fiúval – az apjával, Trundli Gyurival – a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!) – egy Csücsöri nevű manóval – Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon) – egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral – és egy igazán különleges dinoszaurusszal… A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk. Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja. Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után. Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle. "

Ezért ajánlom: Dinó és karácsony? Szerintem ez több magyarázatot nem érdemel. Übercuki!


Hans Christian Andersen: A kis gyufaáruslány


"A kis gyufaáruslány történetét Hans Christian Andersen írta, aki maga is nagy nélkülözésben töltötte gyermekkorát. A mesével az volt a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szegényekre. Ezzel a történettel a világ minden táján sok felnőtt és gyerek hívet szerzett magának."

Ezért ajánlom: Csodaszép, egyben rendkívül megható történet, amit minél több embernek meg kéne ismernie. Zsepiket előkészíteni!




Nyereményjáték


Az ünnepi időszak elengedhetetlen részét képezik a karácsonyi filmek, így mostani játékunk során is ezeké lesz a főszerep. Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik filmből származik, majd a helyes megoldást beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. De vigyázat, a Grincs megtréfált minket, és az egyik állomáson egy egészen máshonnan származó idézetet is elrejtett! Találjátok meg, melyik az, és extra pontért írjátok be az erre kijelölt sorba.
A játék végén megnyerhetitek a bloggereink által felajánlott nyeremények egyikét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


”Talán ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van.”




Nézzetek be a többi állomásra is

12/20 Csak olvass! - Last minute ajándékötletek
12/21 Utószó - Filmajánló
12/21 Betonka szerint a világ… - Karácsonyi könyvek
12/22 Könyv és más - Játékajánló
12/22 Csak olvass! - Mézeskalács
12/23 Olvasónapló - Romantikus könyvajánló
12/23 Dreamworld - Mesekönyvajánló + Jégvarázs kakaó
12/24 Hagyjatok! Olvasok! - Book Tag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése