2020. december 8., kedd

Rúzsa Magdolna - Ordódy Eszter: Angyalkert

Rúzsa Magdolna - Ordódy Eszter: Angyalkert

Kiadó: Helikon
ISBN: 9789634795667
Oldalszám: 72 oldal
Illusztráció: Máthé Kata, Matyus Dóra

Fülszöveg:

Rúzsa Magdolna első mesekönyve és a történet alapján készülő Angyalkert című musical részletei a CD-mellékleten.
Pollyt, a csodálatos hanggal megáldott kislányt konok betegség gyötri. Lázálmából egy gyönyörű helyen, mézillatú fák és éneklő virágok között ébred. Az Angyalkertben őrangyalok, egy beszélő macska, a madarak kórusa veszi körül, akik kiderítik, a kislány tévedésből került hozzájuk, és ha nem ér haza időben, beteljesül a gonosz Démia ördögi terve és leghőbb vágya: nem lesz többé zene, és sötétség borul a Földre. Vajon sikerrel jár Gábriel, Ámor és Polly? – erről szól a népszerű énekesnő első mesekönyve, mely alapján musical is készül, aminek részletei a könyv mellékletében található CD-n hallhatók először.

Saját véleményem:
Kép: Rúzsa Magdolna fb
Eszternél bukkantam rá az Angyalkert tündéri borítójára, ami első pillantásra felkeltette a figyelmemet és nosztalgiát ébresztett bennem - egy pillanatra visszaidézte a régi Füzesi Zsuzsa könyveimet, amiket annyira imádtam. 
Eszter neve számomra egyébként is garancia, így nem is volt kérdés, hogy olvasni szeretném-e Polly történetét, arról nem is beszélve, hogy imádom Rúzsa Magdit (aki voltaképp az Angyalkert valódi megálmodója). Éreztem, hogy kettejük együttműködéséből csakis valami szenzációs sülhetett ki. Szívből köszönöm hát a Helikon Kiadónak, hogy megtiszteltek a könyv egy példányával, mely amellett, hogy rendes mesekönyv, tartalmaz egy cédét is, rajta a készülő musical szöveg- és dalrészleteivel.

A kötet fizikai megjelenését tekintve lélegzetelállító, minden ízében megfelel annak, amit egy mesekönyvtől elvárunk: színes, gazdagon illusztrált és bájos. Manapság ritka ennyire aranyos ábrázolásokkal találkozni, pedig szerintem sokkal értékesebbek és gyerek-kompatibilisebbek, mint a bugyuta figurák. Máthé Kata és Mátyus Dóra remek munkát végzett, olyannyira, hogy végig az járt a fejemben, bárcsak rajzfilmként is megelevenedhetne egyszer ez az álomvilág. Persze ennek elengedhetetlen része maga a történet is, amiről ugyancsak kijelenthető, hogy nem mindennapi.
Az Angyalkert odaát a mennyországban, pontosabban annak előterében játszódik. Kis főhőse, Polly egy átok miatt haldoklik, s míg édesanyja az ágya mellett imádkozik érte, addig a kislány egy különleges, élénk színekkel teli helyen ébred. Noha Polly eleinte nem érti, mit keres a virágos réten, Pierre, a cica segít neki. Ám hamar kiderül, hogy a lány tévesen került a várórészbe, Gábriel arkangyalnak még nem kell átkísérnie... csakhogy az idő ketyeg. Ha az angyalok meg akarják menteni Pollyt, és vele együtt a világot, akkor segíteniük kell hazajuttatni. A feladat viszont nem egyszerű, mert az ördögi Démia mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza Gábrielt, Ámort, Pierre-t és a többieket. 

Őszinte leszek: olvasás közben, noha nagyon szerettem a történetet, sokszor keveselltem, kuszának vagy éppen kifejtetlennek éreztem. Úgy tűnt, mintha csak úgy átrobognánk az egészen, ahelyett, hogy valódi kifejtést kapnának bizonyos dolgok, vagy hogy a megannyi szereplőt néhány mondatos jelenlétnél jobban megismernénk. És bár továbbra is örülnék, ha születne ebből egy felnőttesebb, bővebb változat, időközben rájöttem, hogy a valódi célcsoport számára ez úgy tökéletes, ahogy van. A kevés szöveg és bő illusztráció kombinációja gyerekek számára gond nélkül befogadható és érthető. A lényeg pedig - az, hogy sosem szabad feladni, és hogy a zene gyógyító erejű - átjön. Mindemellett persze van egy egészen másfajta üzenete is, méghozzá az angyalok létezése, az ő világuk, és a túlvilág.
Nehéz témák ezek, és bizonyos szinten talán hit kérdése is, de úgy gondolom, aki egy kicsit is nyitott, az be tudja fogadni. És jó, hogy már ily' módon is meg lehet ismertetni a kicsikkel, akik amúgy is fogékonyabbak még az angyali dolgokra. Ebből a szempontból tehát mindenképp hiánypótló műről beszélünk, én pedig őszintén örülök, hogy az emberiség végre eljutott arra a szintre, ahol nyíltan lehet erről beszélni, tabuk nélkül. 

Összességében tehát úgy gondolom, az Angyalkert egy végtelenül bájos, szerethető történet, amiből árad minden rajta és vele dolgozónak a szeretete. Kis lélekbonbon. A dalok pedig - kiváltképp Bereczki Zoltáné és Majer Jázminé - hidegrázósak. Kíváncsian várom a musicalt.


Kedvenc szereplő: Pierre, Gábriel, Démia
Kedvenc jelenet: kapus rész
Negatívum: néhány logikai furcsaság
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése