2021. január 16., szombat

Philippa Gregory - Hercegnők kézikönyve


Philippa Gregory-t főként történelmi romantikus regényei révén ismerjük, és ha valaki, ő aztán igazán sokat tud a hercegnőkről! Legújabb könyvének, a Hercegnők kézikönyvének célközönsége a fiatalabb korosztály: a kedves, izgalmas és modern szemléletű gyerekkönyvből megismerhetjük Florizella hercegnőt, aki sok szempontból szakít a klasszikus mesék sztereotípiáival. Tarts öt bloggerünkkel, és nyerd meg a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!
 
 
Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634377092
Oldalszám: 248 oldal
Fordító: Horváth M.-Zsanett
Illusztrálta: Chris Chatterton

Fülszöveg:
Florizella nem éppen hétköznapi hercegnő… Nem rabolja el a sárkány, és nem menti meg a herceg sem – mert előbb menti ő meg saját magát! Hozzá hasonlóan kalandvágyó barátaival pedig keresztül-kasul bebarangolja a birodalmat, hogy óriásokkal és farkasokkal küzdjön meg Gumicukor nevű lován.
Philippa Gregory nevével már eddig is gyakran találkozhattunk a nemzetközi és hazai sikerlisták élén. Bár a leginkább történelmi tárgyú regényeiről híressé vált szerzőnő ezt a könyvet elsősorban saját lányának és unokáinak szánta, most is otthonos pályán mozog: egy királyi udvarban.
A klasszikus mesevilág díszletei között íme egy vagány, minden ízében mai hercegnő, a fenséges regények koronázatlan királynőjétől a jövő uralkodóinak!

Saját véleményem:
Philippa Gregory neve a legtöbbünk számára ismerősen cseng, számtalan regényt írt már a történelem híres nőalakjairól. Ugyan nekem a felnőtt regényeihez ez idáig még nem volt szerencsém, ám az ifjúsági sorozatához igen, és azt nagyon szerettem - a stílusát is, meg azt is, ahogyan a karaktereivel bánik.
Részben ezért, részben pedig azért, mert kíváncsi voltam, annyi kutatómunka és történelmi ismeret birtokában, Philippa Gregory milyennek képzel el egy fiatal hercegnőt, mindenképp szerettem volna sort keríteni első mesekönyvére.

Nem csalódtam: a Hercegnők kézikönyve egy hamisítatlan feminista mesegyűjtemény modern kislányoknak. Minden tekintetben megfelel a mai felvilágosult eszményeknek, s hűen tükrözi azt, amit mi, nők évszázadok óta szeretnénk bebizonyítani: képesek vagyunk önállóan létezni, és egy jó házassági ajánlaton túl is álmodni.
Ahogy a fülszöveg is említi, Florizella bizony nem hétköznapi hercegnő. Nem érdekli a hímzés, a bálok, férjhez sem kíván még menni, ráadásul képes önállóan gondolkodni és cselekedni. Mindegy, hogy vad farkasok barlangjába keveredik épp, vagy egy bajba jutott falut kell megmentenie az óriástól, netán a királyfit kéne kiszabadítania a vérszomjas sárkány fogságából, Florizella hercegnő boldogan veti bele magát a kalandokba, s igyekszik furmányos ötleteivel kikászálódni a bajból. Vérbeli huszonegyedik századi hercegnő, aki ennek megfelelően viselkedik. Ebből adódóan egyfelől példaként szolgál az olvasó számára, másfelől azonban az sem elhanyagolható tény, hogy modern felfogása azért jócskán szül komikus helyzeteket, miközben találkozik a korabeli életvitellel.
Hogyan fogadják szülei a hírt, miszerint lányuk, a királyság jövendőbeli uralkodója nem kíván férjhez menni? Mit szól ehhez a jóképű királyfi? És a sárkány, amikor a királylány akarja kiszabadítani a királyfit, nem pedig fordítva? Ilyen és ehhez hasonló helyzetkomikumok adják a három rövid történet báját, miközben persze furmányos megoldásokból, vagy éppen rémisztő szituációkból sincs hiány.

Philippa Gregory egy minden korosztály szívét megmelengetó, szeleburdi mesegyűjteményt álmodott meg. A kötetben található mindhárom történet rendkívül bájos, humoros, egyszerre tartalmaz modern és klasszikus elemeket, karakterei pedig egytől egyig totál flúgosak, egyben szerethetőek is. Igazi örömkötet ez, olyan, ami feltölti az ember lelkét. Bevallom, én felnőtt fejjel is rettentően élveztem, és jókat nevettem a dilis királyon, vagy éppen Florizella polgárpukkasztó megnyilvánulásain. Számomra tehát száz százalékig hozta azt, amit egy mesekönyvtől elvárok, s ilyetén:
Bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretné egy kicsit rózsaszínbe burkolni a lelkét, szórakozni, és ha némileg modernizálva is, de visszakapni a régi tündérmesék hangulatát. Utóbbiról nem csupán a történet, de a csodaszép illusztrációk is gondoskodnak. Én pedig remélem, olvashatok még (magyarul) Florizelláról.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Florizella
Kedvenc jelenet: az első betűtől az utolsóig imádtam
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Florizella hercegnő #1-3, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunkban további, regénybeli hercegnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/10 Könyv és más
01/12 Spirit Bliss Sárga könyves út
01/14 Csak olvass!
01/16 Dreamworld
01/18 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése