2021. augusztus 7., szombat

M. Kácsor Zoltán - A Százfok-öböl réme

M. Kácsor Zoltán: A Százfok-öböl réme
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634377993
Oldalszám: 304 oldal
Illusztráció: Bertóthy Ágnes

Fülszöveg:
A három jó barát, Rilex, Kunyi és Barmol CSÚF CSAPDÁBA esnek a Végtelen-síkságon. A szabadulásuk egyedül Kunyin múlik, mint ahogyan az is, eljutnak-e végül a bölcsek falujába, VALAMIDERENGBE.
…A FÖRTELMES DRAGALÁD eközben rajtaüt Gyíktaréjon, Leiszút Feliszút és barátai csak egy TITKOS JÓAKARÓNAK köszönhetik, hogy az utolsó pillanatban megmenekülnek.
De vajon elérik a céljukat, és le tudják csendesíteni a Csendetlen-óceánt? Egy biztos: a JÓSLAT szerint a világot csak a JÓSZÍVŰ ÉNEKES TOLVAJ mentheti meg!
A gyerekek és a szülők körében is nagy népszerűségnek örvendő Zabaszauroszok 5. kötetét már népes rajongótábor várja, és szerencsére ezúttal sem kell csalódniuk. Kunyi pimaszabb, Rilex pedig bölcsebb, mint valaha ̶  ész mi tagadász, Leiszút Feliszút isz hossza a szokászos formáját. Szőt! A történet ezúttal is bővelkedik izgalmas kalandokban, váratlan fordulatokban, ráadásul előbukkan benne néhány soha nem látott fura teremtmény is.
M. Kácsor Zoltán azt vallja: a gyerekeket leginkább azért csodálja, mert őket szó nélkül beengedik Meseországba. A népszerű meseregény-sorozat azonban a legjobb bizonyíték arra, hogy a szerző maga is bejáratos ebbe a mindannyiunk által olyannyira szeretett és semmi mással nem pótolható birodalomba.

Saját véleményem:
Immár ötödik esztendeje nem múlhat el a nyár nálam anélkül, hogy látogatást ne tennék a Zabaszauruszok földjén, ahol hüllő- és madár pajtásaim rendre slamasztikába keverednek. Legutóbb például úgy váltam el tőlük, hogy Rilex, a barátságos T-rex, Kunyi, a keselyű és Barmol, a raptor társaságában átkelt a Grillcsirke sivatagon, hogy kiderítsék, miként csendesíthetnék le a Csendetlen-óceánt, miközben a Gyíktaréjon éldegélő Leiszút Feliszút és kedvese, Egyem a Szíved, adoptált gallimimusz gyermekeik körében, a barlangjukban bujdokolva törték a fejüket, hogyan szabadulhatnának meg az őket körbevevő bűzös dragoszauruszok hadától. 
Ennyi izgalom után talán senki sem lepődik meg azon, ha azt írom, tűkön ülve vártam, vajon a sorozat kis hősei végül révbe érnek-e.

A választ természetesen nem árulom el, de annyi bizonyos, hogy a szerző ezúttal is rengeteg kihívás elé állítja szereplőit, melyek ez alkalommal jócskán eltérnek a korábbiaktól. M. Kácsor Zoltán olyan erkölcsi kérdéseket feszeget gyerekek nyelvére kódolva, mint a kapzsiság, barátság és a bizalom.
Rilex, Kunyi, Barmol és Káró a Végtelen síkságba érve azzal szembesül, hogy a kis keselyű álmai-vágyai teljesülnek. Mindez elsőre talán meglepőnek, majd viccesnek tűnik, ám minél több megtestesült álom veszi körbe őket, annál inkább elszakadnak a valóságtól, ezzel együtt pedig önmaguktól is. De vajon nem jobb egy, az álmainkból épült világban élni, távol minden bajtól-viszontagságtól? Netán megeshet, hogy a korlátlan hatalom kifordítja önmagából használóját? És vajon egy barátság túlélhet mindent, vagy van az a pont, ahonnan már nincs visszaút? Kunyinak és a barátainak ilyen és ehhez hasonló kihívásokkal kell megküzdeniük ahhoz, hogy maguk mögött hagyhassák a Végtelen síkságot - már amennyiben nem úgy döntenek, hogy maradnak. 
Megdöbbentő, ugyanakkor bátor témaválasztás ez egy mesekönyv esetében, de ha van valaki, aki képes a legifjabb korosztály számára érthetően és érdekfeszítőek definiálni mindazon folyamatot és következményeket, amiket a túlzott hatalomvágy okozhat, akkor az M. Kácsor Zoltán. Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy a helyzet komolysága mit sem csorbul a helyzetkomikumok és a vicces szövegrészek közepette. Mert bizony legyen bármily' félelmetes is az, amibe Kunyi csöppen, én őszintén bevallom, sok esetben dőltem a röhögéstől a sok képtelenséget olvasva. Egészen elképesztő, ahogyan a szerző játszik a magyar nyelvvel, fergeteges! 
Ám közel sem Rilexék szolgáltatják az egyetlen humor- és izgalomforrást, ugyanis Leiszút Feliszúték is bőven kiveszik belőle a részüket, miközben a Gyíktaréjba zárva próbálják kieszelni, hogyan is akadályozhatnák meg a dragoszauruszok támadását, s dűlőre jutni abban a sorsdöntő kérdésben: ki az áruló, és ki a barát?

A Százfok-öböl réme izgalmakban, fordulatokban és humorban bővelkedő folytatása a Zabaszauruszoknak, s egyféle lezárása is. Na persze mindez közel sem jelenti azt, hogy elérkezett volna a búcsú ideje, hisz Rilexékre újabb, az eddiginél talán sokkalta nagyobb feladat vár: meg kell menteniük Dínomdánomot. 
Én a magam részéről izgatottan várom, milyen bonyodalmak várnak még a kedvenceimre, nektek pedig kortól és nemtől függetlenül szívből ajánlom a teljes Zabaszauruszok sorozatot. Nincs még egy olyan kortárs magyar szerző, aki úgy játszana a magyar nyelvvel, mint M. Kácsor Zoltán. Egyszerre varázslatos, vicces és eszement, egyszóval zseniális!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Rilex, Leiszút Feliszút, Dragyagya,  Kunyi és Barmol
Kedvenc jelenet: Rilex beszéde, és a pipis rész, azokon a sorokon konkrétan sírva röhögtem
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Zabaszauruszok #5
Megtetszett? Vidd haza!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése