2021. augusztus 8., vasárnap

Serena Valentino - Herceg vagy Szörnyeteg?

 
A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney - Villains sorozat második része, a Herceg vagy Szörnyeteg?. Ebben a kötetben nyomon követhetjük miként változik bestiává a Szépség és Szörnyeteg jóképű hercege, s miként ismeri fel és találja meg az igaz szerelmet, miközben meghökkentő fordulatok helyezik egészen új megvilágításba a már jól ismert klasszikus eseményeit.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg?
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840496
Oldalszám: 208 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Mindenki ismeri az ősi történetet, amelyben a kegyetlen Herceg Szörnyeteggé változik. Aztán megjelenik egy gyönyörű lány, együttérzésével megváltoztatja a rémséget, aki végül bele is szeret, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Ám a történeteket, legyenek bár olyan jól ismertek, mint a Szépség és a Szörnyeteg, sokféle módon mesélik. De bármelyik változatot is hallja az ember, egy kérdés mindig megválaszolatlan marad: mitől változott a büszke Herceg a világtól elvonult, morózus Szörnyeteggé?
Íme, egy lehetséges válasz a sok közül, melyeket világszerte mesélnek. Történetünk hiúságról, gőgről, gyűlöletről és kegyetlenségről szól... na és persze: az igaz szerelemről.
Ez a Szépség szerelmének a könyve.

Saját véleményem:
A Szépség és a Szörnyeteg időtlen klasszikusa megannyi alkotót megihletett már, gondoljunk csak a tucatnyi retellingre vagy éppen a filmes adaptációkra. Ám ez idáig sosem derült ki, ki is volt valójában a herceg, mielőtt szörnyeteggé változott volna: vajon milyen életet élt, akadtak barátai, szerelmei, szerette a népe?
Személy szerint engem rettentő régen foglalkoztat a karakter múltja és pszichológiája. Mindig is úgy véltem, hogy Adam/Herceg/Szörnyeteg egy nagyon komplex figura, akit nem lehet csak úgy beskatulyázni, gonosznak titulálni pedig végképp nem.

"De ahhoz, hogy valaki meghalhasson, előbb élnie kellett. És a Szörnyeteg végre elmondhatta, hogy élt – hiszen szeretett."

Serena Valentino a Villains sorozat második kötetében (mely teljes mértékben olvasható önállóan is) mégis a Herceget helyezi előtérbe, az ő életútjába enged betekintést, miközben meghökkentő csavarokkal fűszerezi azt. A történet az átok beteljesedése előtti időkig tér vissza, s annak viszonylag rövid - ám a végkimenetel szempontjából sorsdöntő - időszakát öleli fel. 
Miután a herceg leleplezi szerelmét - akiről mindvégig azt hitte, gazdag -, megalázva faképnél hagyja. Csakhogy a lányról kiderül, hogy nem más, mint az előző részből megismert három hibbant nővér kishúga, aki csalódottságában átkot bocsát kedvesére. A feltételek ugyanazok maradnak, de a Disney mesétől eltérően az átok itt nem következik be azonnal, hanem szép lassan, hétről-hétre hatalmasodik el a hercegen, akinek mindez idő alatt alkalma nyílik megtalálni igaz szerelmét. Kételyei ellenére a herceg bált rendez, hogy meglelje vagyonos, szép, ám nem túl eszes jövendőbelijét, ami titokzatos cimborája közbenjárásának hála olybá tűnik sikerül is, ám Tulipánt és a herceg kapcsolata egy ponton rémisztő irányt vesz.

A Herceg vagy Szörnyeteg? esetében egy viszonylag rövidke történetről beszélhetünk, ami hossza ellenére meglehetősen sok eseményt és nagy időintervallumot (az átok előtti időktől egészen az átok megtöréséig) ölel fel. Ebből adódóan elég pattogós-kapkodós a sztori, nem jut elegendő idő arra, hogy a szerző komolyabban is kifejtse, milyen lelki- és mentális folyamatokon esik át a herceg miközben szörnyeteggé válik. Ám nem ez a kötet elsődleges problémája. Ahogy fentebb is említettem már, a főszereplő figurája számomra rendkívül komplex, és épp emiatt képtelen vagyok a Szörnyetegre, mint antihősre gondolni, ez pedig a regény során gyönyörűen meg is mutatkozik. Serena Valentino hiába igyekezett bődületesebbnél bődületesebb vétkek elkövetésébe hajszolni szerencsétlent, nem sikerült. Míg a Gonosz Királynőnél működött a karakter negatív irányba terelése, addig itt nem.

Ha a történet nagy egészét nézem, nem nyűgözött le, valahogy a szerző stílusa is gyerekesebbnek hatott, ráadásul érzelmileg is távol maradt tőlem. De! Mindennek ellenére izgalommal töltöttek el a meghökkentő csavarok, amiket Serena Valentino belevitt, és a darkos-borongós hangulat is egyértelműen működött, míg az oldalak csak úgy peregtek. Érdekes élmény volt arról olvasni, hogy a Szörny és ellensége a múltban barátok voltak, Belle pedig már azelőtt járt a herceg kastélyában, hogy édesapja keresésére indult volna. Illetve a boszorkány átkötő- és Tulipánt bántalmazó kapcsolatos szála is számos különlegességgel kecsegtetett. A három creepy nővérről nem is beszélve, tőlük továbbra is kiráz a hideg, egyszerűen félelmetesek - de pont emiatt imádom őket.
Mindezeket figyelembe véve úgy gondolom, a Herceg vagy Szörnyeteg?, mint alternatív feldolgozás, érdekfeszítő, ugyanakkor könnyed, gyors olvasmány lehet rajongók számára (de itt jegyezném meg, hogy mindenképpen csak egy bizonyos kor felett, hisz a sorozatot kezdetektől fogva belengi egy igen erőteljes sötét, komor hangulat, ami nem feltétlenül való gyermekeknek).


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Lumiere, Szörnyeteg
Kedvenc jelenet: az átok megtörése
Negatívum: a rövid terjedelem miatti kifejtetlenségek
Borító: 5/5
Sorozat: Villains #2, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!



Nyereményjáték


Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint magáé a Szörnyetegé? Minden állomáson láthattok egy képet, amin a Szörnyeteg valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni, hogyan nevezik a szörnyet az adott műben (a karakter nevére vagyunk kíváncsiak). Annyit segítünk, hogy könyvek, filmek és sorozatok között is érdemes böngésznetek.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/01 Spirit Bliss Sárga könyves út
08/03 Csak olvass!
08/05 Csak olvass! - Recept
08/07 Utószó
08/08 Dreamworld
08/09 Fanni’s Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése