2021. augusztus 17., kedd

Tui T. Sutherland - Árral szemben

 
Tui T. Sutherland: Árral szemben
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633996799
Oldalszám: 248 oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
A kaland folytatódik.
Fényesen süt a nap a Százszigeten, mégis sötét árnyak kísértik az útjukat. Conor, Abeke, Meilin és Rollan bejárta már az egész világot, hatalmas erejű talizmánok után kutatva, nehogy fegyverként az ellenség kezére jussanak. Utazásuk során az ifjú hősök nyomában mindvégig ott lihegett az üldözők hada, és különös módon mindig pontosan tudták, hol is találják őket. Most már az okát is tudják.
Áruló rejtőzik közöttük.
Miközben a trópusi paradicsom kristálytiszta vizeit járják, a csapat tagjai akaratlanul is gyanakvó tekintettel fürkészik egymást. Egyikük kém, és mielőtt a küldetésük befejeződik, halálos csapdában találják magukat.

Saját véleményem:
A Szellemállatok sorozat ötödik kötetéhez érkezve még mindig nem csappan a lelkesedésem, épp olyan izgatottan vetem bele magam az újabb és újabb kalandokba, mint a történet kezdetén.

"– Folytasd csak! – biztatta Tarik. – Nem fog kigúnyolni.
– Egész biztosan ki foglak gúnyolni – vágott vissza Rollan. – De ez még ne akadályozzon!"

Tui T. Sutherland tolmácsolásában, Abeke, Rollan, Meilin és Conor kissé megtépázott csapata ezúttal egy trópusi paradicsom felé veszi útját, hogy újabb talizmánnal bővítsék a meglévők sorát. Miközben ők a nagy kékséget szelik át, ellenségeik új területeket hódítanak meg, s készen állnak arra, hogy kiszabadítsák a világ egyik leghatalmasabb és legveszedelmesebb nagyvadját. Ám ahhoz, hogy ezt megtehessék, épp úgy szükségük van további talizmánokra, mint a zöld köpenyesek szedett-vedett táérsaságának.
Bonyodalmakból tehát ezúttal sincs hiány, sőt, ahogy egyre inkább közelítünk a véghajrához, úgy válik egyre izgalmasabbá és kiélezettebbé a verseny. Abekéék csapata többször is összetűzésbe keveredik az ellenséggel, miközben egy új kultúrával és szövetségessel is megismerkednek.
 
Az új népcsoport és helyszín természetesen újabb próbatételekkel is párosul, e-képp az Árral szembenben kettészakad a csapat, s ki-ki a maga démonaival vagy konfliktusaival kénytelen szembenézni. A történet ezen pontján pedig bőségesen akad mind a négy gyerek számára olyan lelki trauma vagy konfrontáció, ami megoldásra és feldolgozásra vár. Ám mindemellett adott egy nagy talány, ami az amúgy is ingataggá vált viszonyukat még inkább meggyengíti: áruló van közöttük. 
Vajon ki az, aki elárulja minden lépésüket? Honnan tudja az ellenség, hová készülnek és mit tesznek? - minderre választ kapunk ebben a kötetben, sokkoló választ, olyat, ami alapjaiban rengeti meg a srácok és olvasók világát egyaránt. De mielőtt mindez kiderülne, rengeteg izgalmas és gyötrő pillanatot okoz a megfejtése. 

Mindent egybevetve én nagyon szerettem ezt a részt, sokkal izgalmasabb, pörgősebb, egyszersmind kiélezettebb volt, mint az előző rész, a szerző olvasmányos stílusának és érzékletes leírásainak hála pedig csak úgy peregtek a lapok. Imádtam a szereplők közötti kapcsolatokat, azt, ahogyan az áruló fantomalakja egyre inkább beférkőzött közéjük és megcincálta a szövetségüket. Tetszett, hogy a gyerekek esélyt kaptak a bizonyításra, s olyan próbatételekkel találták szembe magukat, amik még inkább kidomborították félelmeiket, sérelmeiket.
Izgatottan várom, hogyan alakul a sorsuk, s hogy egy ilyen merész és nem kissé váratlan fordulat mennyire rendezi át az erőviszonyokat. Addig pedig szívből ajánlom mindenkinek a Szellemállatok sorozatot. Ha kedvelitek a pörgős fantasyket, akkor nem fogjátok megbánni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Rollan, Connor, Abeke
Kedvenc jelenet: a Dzsí rész
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Szellemállatok #5
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése