2022. augusztus 13., szombat

Jenna Evans Welch - Love & Olives


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jenna Evans Welch új regényét, Love & Olives - Szantorini történet címmel, mely egy igazi nyaralós történet, sok humorral, váratlan szerelemmel, családi bonyodalmakkal. Gyere velünk, kísérjük el a regény főszereplőjét a gyönyörű görög szigetre, és a játékunk során megnyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!
 
 
Jenna Evans Welch: Love & Olives - Szantorini történet
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634995630
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Vince Judit Andrea

Fülszöveg:
Livnek nincsenek szép emlékei az apjáról, ami érthető, hiszen a férfi visszatért Görögországba, amikor ő még csak nyolcéves volt. Amire viszont emlékszik: a mítoszok és Atlantisz elveszett városa iránti szenvedélyük. Ezért amikor váratlanul kap egy képeslapot, amelyben az apja értesíti, hogy a National Geographic számára dokumentumfilmet forgat Atlantiszról, és egyben meghívja magához Görögországba, hogy ebben segédkezzen neki, Liv igent mond a lehetőségre. Aztán megérkezik a gyönyörű Szantorini szigetére, és azzal szembesül, hogy nem is olyan egyszerű feldolgoznia a helyzetet. Hosszú évek után először találkoznak az apjával, ezért rengeteg kérdés és megannyi érzelem tör a felszínre. Ráadásul Liv azt sem szeretné, hogy Theo, az operatőr, aki apjának lelkes tanítványa, tanúja legyen a küzdelmének.
Mediterrán életszemléletével Theo segít Livnek, hogy elmerüljön mindabban, amit Szantorini kínál: a káprázatos naplementékben, a türkizkék vízben, a barlanglakásokban és a finom ételekben. Ahogy egyre jobban élvezi Theo társaságát, és az apjával is közelebb kerülnek egymáshoz, Liv lassan ráébred, hogy az apja talán nem is Atlantisz miatt hívta meg Görögországba.

Saját véleményem:
Atlantisz, szerelem és dokumentumfilm forgatás? Mindez Jenna Evans Welch tollából? Hát kell ennél több egy jó kis nyári olvasásélményhez?
Nekem nem! Ráadásul, ha mindehhez hozzávesszük Görögországot, és azon belül is Szantorini szigetét, Európa legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontját, ahol az Égei-tenger kékje lélegzetelállító kontrasztot képez a hófehér, kék kupolás házakkal, akkor megkapjuk mindazt az üdítően friss élményt, amire egy hasonló típusú könyvtől vágyunk. A szerző neve pedig kellő garanciául szolgál a minőségi tartalomra. A Love & Gelato könyvhöz (!) hasonlóan Liv története is egy édes, szerelembeesős-kalandos, érzelmekkel dúsított történet, melyben fontos szerep jut a családi kapcsolatoknak is.

"…vannak emberek, akik megérnek egy második esélyt. Nem minden ember. Csak néhány ember."

Liv apukája nagyjából tíz esztendővel korábban úgy döntött, hogy Atlantiszt választja a családja helyett, s mindössze huszonhat dolgot hagyva maga után (kedvenc fahéj ízű rágógumiját, kifakult pólót, néhány összefirkált papírlapot, stb.), eltűnt. Ezeket a kacatoknak tűnő tárgyakat az akkor nyolcesztendős kislány egy cipős dobozba rejtette, s olykor, ha egyedül volt otthon, elővette, s elgondolkodva nézegette - még egy listát is készített a hagyatékról -, hátha sikerül megfejtenie őket. Azonban amikor rádöbbent, hogy apukája soha többé nem fog visszatérni hozzájuk, összeomlott, s a görög-amerikai Indiana Oliveból megszületett a gondosan összeállított, francia stílusú ál-Liv. 
A regény kezdetén mi már az immár végzős Livvel találkozunk, aki boldognak látszó, ám veszekedésekkel tarkított párkapcsolatban él, alárendelődve helyes pasijának. Épp közös nyarukat és a továbbtanulást tervezgetik, amikor a lány egy furcsa képeslapot, s egyben ultimátumot kap: egy hét múlva Szantorini szigetén várja tíz éve nem látott édesapja. Noha Livnek esze ágában sincs repülőre szállni, édesanyja hajthatatlan, így hát útra kel, hogy segítsen apukájának, aki úgy tűnik, megtalálta Atlantiszt, e felfedezéséről pedig a National Geographic dokumentumfilmet szeretne forgatni. Csakhogy a kaland nem indul valami fényesen, minthogy a férfi nem jelenik meg a reptéren, helyette segédje, Theo vár Livre rögtön kamerát tolva annak arcába.

Ez a történet egyszerre könnyed és nehéz, édes és keserű. Liv évek óta rémálmokkal küzd, úgy érzi megfullad, elnyomja érzelmeit, alárendelődik másoknak abban a reményben, hogy így boldog lehet, Szantorinire érkezve pedig kénytelen megbirkózni az édesapjával való kapcsolatával és a megannyi titokkal, ráadásul Theo-nak hála minden más is megkérdőjeleződni látszik az életében. Ez az utazás tehát jóval többel kecsegtet, mint elsőre gondolnánk: önismeret, belátás, megbocsátás, felnőtté válás, kiteljesedés, szabadság.
Az első és legfontosabb téma azonban egyértelműen a Liv és az apukája közti kapcsolat, ami lassan, de annál érzelmesebben építkezik, s jut el a végpontjához, ahol kiderül, miért hagyta el a férfi egykoron a családját, miért Atlantiszt választotta, és hogy egyáltalán mit jelent számára Atlantisz. Ehhez pedig elengedhetetlen a dokumentumfilm forgatás, ami amellett, hogy kénytelen-kelletlen összehozza Olive-ot, Niko-t (apuka) és Theo-t, lehetőséget nyújt ahhoz, hogy felfedezzük ezt a csodálatos, színes, illatos vidéket, gyönyörködjünk a naplementében, megízleljük a görög ételeket, felfedezzük a táj szépségét, és hogy átéljük a görög létet. 
A Love & Gelato-hoz hasonlóan a szerző itt sem viszi túlzásba a tájleírást, inkább apró mozzanatok, érzések, belsős infók és hangulati elemek által teremti meg azt az igazi görög atmoszférát, amitől menten szeretnénk odateleportálni. Én legalábbis komoly késztetést éreztem egy repülőjegy megvásárlására, ami azóta sem csillapodott...
Végül, de nem utolsósorban pedig ott van Theo, a cuki görög srác, aki nem csak Olive szívét dobogtatja meg, hanem az olvasóét is. Temperamentumos, vidám, vicces, megértő, odaadó és a szó legjobb értelmében hús-vér hétköznapi fiú. A tájleíráshoz hasonlóan a szerelmi szál sincs túlerőltetve, nagyon finoman szövi át a regényt, minden alakul a maga ütemében és medrében. Én pedig őszintén szólva imádtam, hogy Jenna Evans Welch nem tolta túl, nem tett életre szóló ígéreteket, s nagymonológok helyett apróbb tettek (például az Olive nevével való játszadozás) fejezték ki a szereplők közti érzelmeket. Ettől az egész könnyed, mégis hétköznapi és valósághű maradt, s nem utolsósorban tökéletesen igazodott a szereplők korához. 

Szívből ajánlom a Love & Olivest, ha szeretnétek egy könnyed, mégis tartalmas, édes, ám kissé keserű történetet olvasni. Gyönyörű tájak, igazi görög életérzés, Atlantisz titokzatossága, egy filmforgatás kalandossága, szerelem, családi kapcsolatok-titkok és egy zegzugos könyvesbolt vár rátok szívet melengető csomagolásban. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Olive, Theo
Kedvenc jelenet: az utolsó forgatás, a 26. dolog
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Love & Gelato #3, de standalone
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Tény, hogy Santorini az egyik legkedveltebb utazási célpont, de számos más görög sziget is várja a turistákat. A játékunk most extra könnyű, gyönyörű görög szigetek neveit mixeltük össze, helyes sorrendbe állítva írjátok be ezeket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


nokoMsy




Nézzetek be a többi állomásra is

08/07 Kelly & Lupi olvas
08/09 Zakkant olvas
08/11 Hagyjatok! Olvasok!
08/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése