2024. január 22., hétfő

Megan Rix - Winston és a kis Houdini


Megan Rix tüneményes meséjében megismerkedhetünk egy jószívű, bátor kisfiúval, Harryvel, akinek az élete örökre megváltozik, amikor megmenti a kíváncsi, csupaszív kiscicát, a Kis Houdinit. Ismerjétek meg ezt az aranyos, kisiskolásoknak szóló történetet öt bloggerünkkel, tartsatok velünk a nyereményjáték állomásain és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!
 
 
Megan Rix: Winston és a kis Houdini - A csodálatos szülinapi ajándék
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844166
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Balássy Fanni

Fülszöveg:
A kilenc éves Harry nagyon szeretne egy házi kedvencet, de sajnos az apja nem engedi, hogy kisállatot tartson otthon. Így hát jobb híján a helyi állatmentő központban segít, amikor csak ideje engedi. Egy nap azt a feladatot kapja, hogy vigyen el a különleges születésnapi ajándékot az egykori miniszterelnök, Sir Winston Churchill chartwille-i házába. Vajon találkozhat személyesen a nagy állatbarát hírében álló politikussal? És lehet valaha saját házi kedvence?

Saját véleményem:
Azért jelentkeztem ennek a könyvnek a turnéjára, mert teljesen levett a lábamról a cuki borítója (hát komolyan, nézzetek csak rá!). Visszaidézte gyermekkorom klasszikus állatmeséinek hangulatát. Arra viszont nem számítottam, hogy egy ennyire érett, tanulságos, s nem mellesleg fontos témaköröket feszegető történetet fogok kapni, mint amilyen Harry és Houdini párosáé. 

A regény 1962-ben, kb. másfél évtizeddel a második világháború után játszódik Angliában, ami több okból is fontos. A kilenc éves főszereplő kisfiú, Harry apukája veterán, a háború során elvesztette látását, ez pedig jócskán rányomja bélyegét a család életére. Legfőképpen az apa-gyermek kapcsolatra. Harry rajong az állatokért, ám apukája, vaksága miatt nem engedi, hogy saját kedvencet tartson, így a kisfiú a helyi állatmentő központban segít. 
Egy napon különleges kiscica toppan az életébe, Houdini, akit bár nagyon szeretne megtartani, nem teheti. De ami ennél is rosszabb, hogy a szervezet az ex elnököt, Sir Winston Churchillt (azt az embert, akit Harry apja állapota miatt hibáztat) szeretné meglepni a vörös kismacskával születésnapja alkalmából, mi több, Harry feladata lesz, hogy elvigye a nagy állatbarát hírében álló férfi otthonába. 
De vajon Harry össze tud barátkozni a volt elnökkel? És ami ennél is fontosabb: kié lesz Houdini?

A regény központi témája egyértelműen az állatok szeretete és tisztelete, a szerző erre igyekszik felhívni a kis olvasó figyelmét. Ez pedig talán még sose volt ennyire aktuális téma, mint napjainkban. Mint kutyusommal sokat jövő-menő gazdi napi szinten tapasztalom az emberi félelmet, ellenszenvet, s látom, hogy a legtöbb gyerek mennyire rettegve viselkedik a közelükben - vagy ha ők esetleg nyitnának is, szüleik sok esetben meggátolják a dolgot felesleges ijedtséget generálva. Bevallom őszintén, ez engem végtelen szomorúsággal és sajnálattal tölt el, hisz én még abban a szellemben nőttem fel, hogy igenis fontos volt az állatok szeretete, megbecsülése, továbbá a velük való kapcsolat valóságos kincsnek számított. És tulajdonképpen erre próbál a szerző is rávilágítani, bemutatva, milyen csodálatos kötelék tud kialakulni ember és állat között, és hogy mennyi-mennyi élményt, kalandot lehet mellettük átélni.  Ha másért nem, már ezért is megérné minden gyerkőc kezébe adni ezt a csodás regényt, ám Megan Rix ennél jóval többet kínál. Szó esik benne történelemről, továbbá szülő-gyermek kapcsolatról, is. Harry és apukája kapcsolata oldalról oldalra formálódik, nyer új értelmet, és fejlődik. 

Mindent egybevetve óriási meglepetés volt számomra egy a végtelenül cuki köntösbe bújtatott, fontos témákat feszegető meseregény. További előnye, hogy gyorsan, könnyen olvasható alsós gyerekek számára is, és minden értelemben gyerek kompatibilis. Bátran ajánlom, ha szeretnétek egy kalandos, aranyos, tartalmas, klasszikus mesei értékrendet közvetítő mesét olvasni. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Houdini, Harry, Winston Churchill
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Megan Rixnek már több állatos története jelent meg a Manó Könyvek gondozásában, most ezeknek a nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Az a lényeg, hogy teljesen mindegy, kinek milyen kutyája van. Az sem számít, hogy okos-e, vagy bátor, mert akik szeretik a kutyákat, azok számára mindegyikük igazi sztár.”




Nézzetek be a többi állomásra is

01/14 Könyv és más
01/16 Csak olvass!
01/20 Szembetűnő
01/21 Dreamworld
01/22 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése