2024. január 23., kedd

Lynn Messina - Arcátlan kíváncsiság


A 19. századi nemesi látogatások és azok soha véget nem érő esőzéseinek bágyadt hangulatát egyszer csak titokzatos haláleset rázza fel. A bűntényt öngyilkosságnak álcázzák, egy kotnyeles vénkisasszony azonban nyomozni kezd, hogy felderítse az igazságot. Vajon sikerül neki? Tarts négy bloggerünkkel, s ismerd meg Lynn Messina sorozatkezdő történetét, az Arcátlan kíváncsiságot, mely a Pioneer Books kiadásában jelent meg nemrégiben. Ha a turnéval tartasz, megnyerheted a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.
 
 
Lynn Messina: Arcátlan kíváncsiság
 
Kiadó: Pioneer Books
ISBN: 9786156644091
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Kiss Viktória

Fülszöveg:
A huszonhat éves vénkisasszony Beatrice Hyde-Clare-nek semmi esélye férjet szerezni. Rokonai jótékonyságából élő árvaként egyetlen dolga a hímzés és az udvarias hallgatás. Egy elegáns vidéki fogadás vendégeként Beatrice tökéletesen hozza a szerepét, még Kesgrave borzasztóan idegesítő, ám annál is jóképűbb hercege sem hozza ki a sodrából. Na jó, a legszívesebben a herceg arisztokratikus vonású fejére öntené a teknőslevest, de még egy úri hölgy is képzeleghet. Ám amikor egy vendég holttestére bukkan, Bea megelégeli a hallgatást és az udvarias mosolygást. Bár a hatóságok szerint öngyilkosság történt, ő tudja, hogy ez képtelenség – és nem habozik a tettes nyomába eredni. Itt az ideje némi úri hölgyhöz legkevésbé sem méltó viselkedésnek. A rejtélyekkel és románccal teli Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei a 19. század elejére repít minket, amikor még a gyilkosok is úriemberek voltak.

Saját véleményem:
Azok számára, akik követik a blogot, nem titok, hogy előszeretettel olvasok történelmi romantikus történeteket. De egy könnyed, humorral átitatott, nyomozós régens kori románcnak sem tudok ellenállni - különösen a Napernyőprotektorátus és az Enola Holmes könyvek után. Hát nagyjából így esett a választásom Lynn Messina regényére is, mit sem sejtve arról, hogy egy több mint tíz kötetes sorozatba kívánok belevágni.

"– Az élet túlságosan kiszámíthatatlan ahhoz, hogy az ember előre eltervezze a fejfedőit."

Az Arcátlan kíváncsiság egy könnyed, humorral, nyomozással, na meg románccal átitatott regény, melynek főszereplői meglehetősen klisések, mégis roppant mód szerethetőek. Beatrice Hyde-Clare egy huszonhat éves árva vénkisasszony, aki nagynénje és nagybátyja által megtűrve - eképp azoknak megfelelve - tengeti napjait. Kívülről szürke kisegérnek tűnik, amire ráerősít félénk viselkedése is, ám valójában egy igencsak szórakoztató, intelligens, olvasott nő, kinek gondolatai meglehetősen színesek. Főként abban az esetben, ha Kesgrave hercegéről van szó. 
Amikor Bea beleegyezik, hogy nagynénjével és unokatestvéreivel vidékre utazik vendégségbe, nem számol az esős idő okozta összezártsággal, s azzal, hogy Kesgrave hercege lépten nyomon tanúbizonyságot tesz tökéletességéről. Így hát hősnőnk azzal szórakoztatja magát a közös étkezések alkalmával, hogy elképeli, mi mindennel domálná meg Kesgrave-et. 
A sors fintora, hogy végül egymás segítségére szorulnak, miközben az éj leple alatt belebotlanak a könyvtárban az egyik vendég holttestébe. Másoknak ugyan azt mondják, öngyilkosság történt, Bea kapva kap az alkalmon, s eltökéli, kideríti a gyilkos személyét. Ehhez pedig kapóra jön szürke kisegér mivolta, na meg a jóképű, szőke herceg segítsége. 

A történet viszonylag egyszerű, pörgős, gyorsan olvasható, könnyű beletemetkezni. S erre nagyban rásegít a Kesgrave és Bea közti ellentét, ami számos mosolyfakasztó élményt okoz az olvasónak. Üdítően édes és pikírt kettejük enemies to lovers jellegű kapcsolata, a herceg pökhendisége és Bea intelligenciája.  És bár tagadhatatlan, hogy az ő románcuk hangsúlyosabb, mimt maga a nyomozás, arról sem szabad elfeledkeznünk!
Nem tudom, volt-e már szerencsétek Miss Marple filmekhez, de talán leginkább azokhoz, illetve azok stílusához tudnám hasonlítani az egészet: adott egy vidéki kúria, egy gyertyatartó, maga az áldozat és meghatározott számú vendég. Illetve a kérdés: ki gyilkolta meg Mr. Otley-t?
Természetesen ez nem egy AC regény így érdemes megfelelő szinten kezelni, ám ha ez megvan, akkor Lyn Messina regénye egy igazán kalandos történet, olyan, ami témája ellenére valóban gyorsan olvasható. És jó hír, a belső borító alapján hamarosan érkezik a folytatás!

Szívből ajánlom, ha szeretnétek egy izgalmas, humoros, hangulatos, gordülékeny regényt olvasni, olyat, amiben tökéletes megfér egymás mellett az évődő romantika és a nyomozás. Extra jó hír, hogy a belső borító alapján érkezik a folytatás is!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő
Kedvenc jelenet:
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Nem Beatrice Hyde-Clare az irodalom első nyomozókedvű kisasszonya, aki egy bűntény felderítésébe vágja fejszéjét - szakítva minden társadalmi konvencióval. Keressük meg együtt irodalmi elődeit! Minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan könyvből, melynek hősnője (vagy hősnői?) szintén nyomozóként tette magát próbára. A feladat, hogy az adott könyv nyomozónőjének nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. Figyelem, lehet, hogy akad olyan állomás is, ahol két névre vagyunk kíváncsiak!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“A hősöknek gyakran undok dolgokat is meg kell tenniük, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a végén minden jóra fordul.”




Nézzetek be a többi állomásra is

01/17 Szembetűnő
01/19 Olvasónapló
01/21 KönyvParfé
01/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése