2024. február 2., péntek

Maddison Michaels - Az alvilág rabságában

 
Maddison Michaels: Az alvilág rabságában
 
Kiadó: Álomgyár Kiadó
ISBN: 9789635707423
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Bohák Ildikó

Fülszöveg:
Végül minden piszkos kis titokról lehull a lepel!
Lady Olivia Haliford képtelen tovább ölbe tett kézzel nézni, ami a környezetében történik. Belefáradt abba, hogy különböző rágalmazások és botrányok miatt a nők elveszítik hírnevüket, jövőjüket, sőt, néha még az életüket is, míg a férfiak szabadon továbbállnak, mintha mi sem történt volna. Olivia elhatározza, hogy a kezébe veszi az irányítást, és kiáll az összes nőért. Két közeli barátjával összefogva eltervezi, hogy névtelenségbe burkolózva leleplezi és nyilvánosságra hozza a legkapósabb agglegények összes mocskos titkát. Ahhoz azonban, hogy elérje célját, előbb alkut kell kötnie az ördöggel...
Sebastian Colvert, akit a Baker Street fenegyerekeként ismernek, London-szerte félve emlegetik. Ő a város hírhedt szerencsejáték-bűnbarlangjának tulajdonosa, az alvilág koronázatlan királya. A sötétség ura ő, élete csupa veszély, így nem csoda, ha a nála hirtelen felbukkanó törékeny hölgy vakmerő bátorsága láttán eláll a szava. Beleegyezik, hogy segít a lánynak, amennyiben nem derül fény személyére, és ha Lady Haliford a kapcsolatai révén bevezeti Sebastian húgát a társaságba, hogy legalább ő távol kerüljön attól a sötét világtól, melyben ő maga él.
De a gazdagok titkainak leleplezése számtalan veszéllyel jár. Nem kevésbé, ha a szóban forgó hölgy az alvilág ura iránt gyengéd érzelmeket táplál.
Maddison Michaels, a Ruby-díjas szerző regényében a két főszereplőnek szellemi és érzelmi síkon is le kell győznie a múlt akadályait ahhoz, hogy szerelmük beteljesedjen. Vajon sikerülhet nekik?

Saját véleményem:
Évekkel ezelőtt elképzelni sem tudtam volna, hogy a történelmi romantika legyen a(z egyik) komfort zsánerem, mégis így alakult, s ma már előszeretettel falom ezeket a történeteket. Köztük Maddison Michaels regényeit is, melyek jellemzően könnyedek, humorosak, s kellően romantikusak, ugyanakkor a kor árnyoldalait is érintik. Az előző trilógia után egyáltalán nem volt kérdés, hogy olvasni akarom-e Az alvilág rabságábant, mely egy új sorozat, az Álarcok és ármányok nyitókötete - de persze a zsánerre jellemzően önállóan is olvasható. 

"– A szerelem érzése olykor elég félelmetes. De hidd el, nélküle nem éri meg az élet."

A történet egy halálesettel veszi kezdetét, s voltaképp e sajnálatos esemény lesz az egész cselekmény mozgatóeleme is. Lady Olivia barátnője rejtélyes módon életét veszíti, ám a közvélekedéssel ellentétben hősnőnk érzi, hogy nem baleset vagy öngyilkosság történt, hanem emberölés. Barátnőivel karöltve úgy döntenek, fényt derítenek a történtekre, mi több, elhatározzák, hogy saját nyomdát alapítanak, ahol rendszeresen leleplezik a város  legkapósabb agglegényeinek mocskos titkait. Csakhogy Olivia nem rendelkezik megfelelő tőkével ahhoz, hogy kibérelhessen egy helyet és gépeket vásároljon, családjától pedig nem kérhet pénzt, így más választása nem lévén, Sebhez, a Baker Street fenegyerekéhez fordul segítségért. A veszélyesen vonzó férfi azonban viszonzást vár, Oliviának, a sánta, családja által is megtűrt vénkisasszonynak el kell intéznie, hogy Seb eltitkolt húga bemutatásra kerüljön és megfelelő férjet találjon magának. Ám a valódi veszedelem a sötétben lappang, így nem az a kérdés, Olivia sikerrel jár-e küldetése során, hanem az, hogy ő és Seb túlélhetik-e ezt a kalandot, vagy olyasmibe tenyerelnek, ami végzetes következményekkel jár. 

Maddison Michaels regényeiben azt szeretem, hogy egyszerre könnyedek, romantikusak, humorosak, mégis van bennünk egy kis veszély, ami annak köszönhető, hogy a szerző előszeretettel mutatja meg a kor árnyoldalait is: London kevésbé csillogó világát. Nincs ez másként ezúttal sem, ugyanis Livie terve, miszerint lerántja a leplet a kapós agglegényes mocskos titkairól, nyilvánvalóan nem olyasmi, amit mások csak úgy tolerálnának, mint ahogyan a feltételezett gyilkosságban való nyomozás sem. Ráadásul Seb, aki maga is az utcán nevelkedett, felnőve pedig az alvilág koronázatlan királya lett, újabb veszélyfaktor az egyenletben, méghozzá nem is kicsi. Onnantól kezdve, hogy ők ketten összefognak folyamatosan veszélyben forog az életük: gyilkossági kísérletek, hamisított üzenetek, emberrablás és halál követi lépteiket. Számukra mégis a másik fél jelenti a legnagyobb kihívást, amit éles szóváltások, dacoskodás és a háttérben repkedő szikrák jellemeznek.
Olivia egy talpraesett, céltudatos vénkisasszony, akit önnön fogyatékossága sem akadályoz abban, hogy véghez vigye céljait. Rendkívül okos, ravasz, pontosan tudja, miként vigye véghez akaratát, mely mellől tapodtat sem tágít. Míg Seb szintén egy határozott, férfias, vonzó, veszélyt sugalló, ám gondoskodó típus, olyan, akit csak igen keveseknek sikerül irányítani. Kettejük párosa rendkívül elemi, első pillanattól kezdve egy feszült, vibráló légkör veszi körül őket, ami a történet előrehaladtával egyre túlfűtöttebbé válik. Szenvedélyből és vicces szópárpajokból tehát nincs hiány, mint ahogyan nyomozásból és izgalomból sem. Livie mindent elkövet, hogy kiderítse, mi történt barátnőjével, nem törődve azzal, milyen életveszélyes szituációkba sodorja magát. Bízva Sebben sokszor felelőtlen vagy épp merész lépéseket tesz.

Összességében nagyon élveztem ezt a történetet, kikapcsolt és mosolyt csalt az arcomra. Minden megvan benne, amit a zsáner követel: romantika, bálok, vidék, a társaságba való bevezetés izgalma, lopott csókok, vonzalom, titkok, intrika, tragikus múlt. Ráadásul az egész regénynek van egy enyhe Bridgerton feelingje is az újság és egy Lady Danbury-féle mellékkarakternek köszönhetően, de épp csak annyira, hogy ne legyen zavaró a párhuzam. A kötet egyetlen hibája talán az, hogy középtávon picit leül a sztori, ám ezt bőségesen ellensúlyozza a két főszereplő és az, ahogyan kerülgetik egymást. Szóval mindent egybevetve örülök, hogy olvashattam, és remélem, még nagyon sok Maddison Michaels regényhez lesz szerencsénk itthon. 
Az alvilág rabságábant szívből ajánlom, ha szeretnél egy könnyed, pergő, vidám, mégis kicsit veszélyes regényt, ami a 19. századvégi Londonba kalauzol. Ha rajongsz a történelmi romantikusokért, ezt se hagyd ki, Maddison Michaels a zsáner egyik legjobbja!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Seb
Kedvenc jelenet: Demelza néni megzsarolása, Seb és Livie évődései
Negatívum: középtávon picit leült a sztori
Borító: 5/5
Sorozat: Álarcok és ármányok #1, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése