2024. február 5., hétfő

Samantha Shannon - A Narancsfa-kolostor

 
A Next21 Kiadó jelentette meg Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor című, hatalmas sikerű epikus fantasy regényét, mely számos más irodalmi díj mellett 2019-ben a Goodreads Choice Awards Fantasy kategóriájában az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Bloggereink alig várták már, hogy bemutathassák nektek a történetről alkotott véleményüket, mert ez a regény méltán ejti ámulatba az olvasókat! Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
 
Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor
 
Kiadó: Next21
ISBN: 9786156606051
Oldalszám: 862 oldal
Fordító: Tamás Gábor, Kleinheincz Csilla

Fülszöveg:
Egy megosztott világ.
Egy királynő birodalma örökös nélkül.
Egy ősi ellenség tudatra ébred.
Inysben ezer éve a Berethnet-ház uralkodott. Kilencedik Sabran királynő még nem választott férjet. Lányt kell szülnie, hogy a birodalmát megvédje a pusztulástól - de a bérgyilkosok egyre közelebb járnak.
Ead Duryan kívülálló az udvarban. Bár kinevezik udvarhölgynek, továbbra is lojális a varázslók titkos társaságához. Ead szemmel tartja Sabrant, és titokban a tiltott mágiával is védelmezi.
A sötét tengeren túl Tané kezdettől fogva arra képezte magát, hogy meglovagolja a sárkányokat, de olyan választás elé kerül, amely révén egész addigi élete feje tetejére áll.
Kelet és Nyugat szemben áll egymással, a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és közben hosszú szunnyadás után a káosz erői ébredeznek.

Saját véleményem:
Samantha Shannon nevével és munkásságával tizenegy évvel ezelőtt, a Csontszüret kapcsán ismerkedtem meg, ami már akkoriban kitűnt aprólékos kidolgozottságával. S nem mellesleg világossá vált számomra, hogy Samantha Shannon az a szerző, aki szeret alapos munkát végezni mind világépítés, mind pedig  karakterbemutatás tekintetében. És hogy miért írom mindezt? Nos azért, mert A Narancsfa-kolostor éppen ugyanilyen precízen és részletekbe menően kidolgozott mű.

"– Minden história az igazság magvából fejlődik ki."

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én mostanában nehezebben veszem rá magam a hosszabb, terjengősebb regényekre, jobban csúsznak a pörgős, rövid történetek. Viszont Samantha Shannon esetében egy percig sem volt kérdés, hogy olvasni akarom-e, azzal együtt, hogy tudtam, ez nem az a kötet lesz, amit egy-két nap alatt elolvasok. Mert bizony A Narancsfa-kolostor egy lassan olvasható, nehezebben emészthető mű, ami annyira összetett és informatív, hogy csak kisebb adagokban fogyasztható. Szellemileg roppant megterhelő. Elsőre talán ijesztőnek és feleslegesnek tűnhet mindenre kiterjedő aprólékossága és az általa felvonultatott szereplők sokasága, de valójában nagyon is fontos. Érdemes ezt észben tartani, s ennek szellemében beütemezni ezt a kívül-belül csodás történetet. A lényeg, hogy hagyjatok magatoknak elegendő időt, éljétek át és vesszetek el ebben a szerteágazó, fordulatos, kontinenseken átívelő regényben, aminek szerves részét képezik a sárkányok.

Őszinte leszek, rengeteget gondolkodtam azon, miként is foglalhatnám össze néhány mondatban azt, amit a szerző több mint nyolcszáz oldalon át mesél, de rá kellett jönnöm, hogy ez egyrészt lehetetlen, másrészt jobb, ha saját magatok fedezitek fel és értitek meg. Ahogy korábban említettem, egy igazán komplex, nem mellesleg szerteágazó, rengeteg szereplőt mozgató műről van szó, amiben ezeréves legendák, hitvilágok, kelet és nyugat találkozik, ahol a sárkányok különféle habitussal és jellemzőkkel bírnak, ahol halál, gyilkosság, intrika és viszály dúl, királynők, sárkánylovasok, varázslók vívják saját csatáikat, és ahol mindenféle emberi érzelem és kapcsolat kerül felszínre. 
Úgy gondolom, A Narancsfa-kolostor az a regény, amit nem elmesélni kell (azt megteszi a szerző), hanem érzésekkel átadni. Én pedig büszkén mondhatom, hogy minden egyes sora elvarázsolt! Samantha Shannon tizenegy évvel ezelőtt belopta magát a szívembe, és olyasmit adott, amire ennyi idő elteltével is emlékszem. Most pedig nem csak megismételte mindezt, hanem jócskán felül is múlta! Mert garantálom, hogy megfordulhat ezer és egy regény a kezetekben, erre egy évtized múlva is emlékezni fogtok. Fantasy rajongó énem csak szuperlatívuszokban tud róla nyilatkozni az okozott érzelmi megrázkódtatások ellenére is. 

Szóval bátran ajánlom, ha szeretnétek egy kemény, megterhelő, ámde alaposan kidolgozott, ízig-vérig fantasyt olvasni, olyat, ahol bár a szerelem megjelenik a maga változatos formáiban, mégis képes azon túllépni és egyéb emberi kapcsolatokban formát önteni. A Narancsfa-kolostor egyszerre ad remek párhuzamokat a mi világunkkal, és kalauzol el olyan kontinensekre, ahol a sárkányok lehetnek bölcsek vagy épp vérmesek, ahol az uralkodó vállát súlyos terhek nyomják, és ahol a sárkánylovas sorsdöntő lépés elé kerül. Négy nézőpontkarakter által ismerhetjük meg ezt a különleges és sokszínű világot, bonyolult mágiarendszerét, lehetünk tanúi fájdalmas veszteségeknek és élhetünk át kalandokat. Ne féljetek belevágni, de ne akarjatok átszaladni rajta, hagyjátok magatokat elvarázsolódni és felejtsétek el az időt, nem számít mennyit időztök el rajta. Higgyétek el, megéri. Ezzel együtt úgy gondolom, nem való mindenkinek, épp úgy nem, mint egy A gyűrűk ura vagy Trónok harca könyv sem. Én a magam részéről viszont alig várom, hogy kezemben tarthassam az előzménykötetet!
Utóiratként pedig engedjétek meg, hogy kivételesen kiemeljem a fordítók embertelen, ámbár elképesztően minőségi munkáját. Bravúros!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ead
Kedvenc jelenet: rengeteg van
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A káosz gyökerei #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Természetesen sárkányos a játék, minden állomáson láthattok egy híres sárkányt, először is ismerjétek fel. A feladat az, hogy beírjátok a sárkány nevét, vagy a film címét amiben szerepelt a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/30 Kelly és Lupi olvas
02/02 Utószó
02/05 Dreamworld
02/08 Readinspo
02/11 Könyv és más
02/14 Booktastic Boglinc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése