2024. február 10., szombat

Margie Fuston - Kegyetlen illúziók


Margie Fuston Kegyetlen ​illúziók című fantasy regényében megismerkedünk egy fiatal nővel, kinek életét megkeserítették a vámpírok, elvéve tőle a legértékesebbet. Azóta csak a bosszú élteti, és egy titkos társaságnak köszönhetően talán szert tehet olyan képességekre, amikkel felveheti a harcot a sötétség teremtményeivel. Ha kíváncsiak vagytok, sikerrel jár-e, tartsatok három bloggerünkkel a három állomáson keresztül, és nyerjétek meg a Lampion Könyvek által felajánlott példányt!
 
 
Margie Fuston: Kegyetlen illúziók
 
Kiadó: Lampion Könyvek
ISBN: 9789636141462
Oldalszám: 472 oldal
Fordító: Erényi Mónika

Fülszöveg:
Avát a bosszúvágy élteti. Az édesanyját tíz éve megölte egy vámpír, és azóta is meg akarja torolni a halálát. Egy nap különleges bűvészelőadásra téved, ahol a mutatványokra lehetetlen észszerű magyarázatot találni.
Ava kideríti, hogy a társulat tagjai egy ősi, titkos társasághoz tartoznak, akiknek varázserejük van. Mivel a lányban is felfedezik ezt a képességet, megígérik, hogy megtanítják, hogyan győzheti le az éjszaka teremtményeit. (Hogy erre pont egy szívdöglesztő pasi készíti fel? Hát legyen!) Ám ahhoz, hogy Avából halhatatlan mágus váljon, részt kell vennie egy baljós hangulatú kastélyban rendezett versenyen, ahol elmosódik a határ valóság és káprázat között. A végkimenete pedig halálos is lehet…
A sötét hangulatú, romantikus fantasyk kedvelőinek!

Saját véleményem:
Úgy tartja a mondás, hogy ne a borítója alapján ítélj meg egy könyvet, esetemben itt most mégis ez történt. Ahogy megláttam a Kegyetlen illúziók izgalmas fedlapját, rögtön tudtam, hogy olvasnom kell! Az meg már csak extra hab volt azon a bizonyos képzeletbeli tortán, hogy vámpíros sztoriról van szó. Tudom, hogy a vámpírok épp kimentek a divatból, pihengessenek csak a koporsóikban, de az az igazság, hogy nem nálam. Egyszerűen nem tudom megunni őket! Szerencsére. Ugyanis a borzalmas goodreads értékelések alapján jópáran megpróbáltak eltántorítani a könyvtől, én mégis kitartottam mellette. Jó döntés volt.

"Ha csak álmokban élsz, a valóság soha nem lesz kielégítő."

A történet alapját Ava bosszúszomja adja. Gyerekkorában édesanyját meggyilkolja egy vámpír, kisöccsével pedig nevelőotthonba kerülnek. Tíz esztendő elteltével úgy tűnik, végre sínre kerül az életük, szerető otthonra lelnek, ám a lány képtelen túllépni a történteken, vonzza anyja öröksége. Így amikor az utcán sétálgatva belebotlik egy különleges bűvészelőadásba, ahol elmosódik a varázslat és a káprázat határa, az egész olyannyira megbabonázza, hogy ő maga is a csapat tagjává szeretne válni. Erre végül lehetősége adódik, a tagokról azonban kiderül, hogy egy varázserővel bíró társulat tagjai. Méghozzá olyan társulaté, akik vámpírok vadászatával foglalkoznak, s amikor megtudják, hogy Avában is lakozik mágia, megígérik, hogy segítenek felkészíteni őt is. És itt érkezik a csavar, a lánynak ugyanis ahhoz, hogy teljes értékű taggá válhasson, előbb részt kell vennie egy versenyen, ahol nem kisebb a tét, mint az élet vagy a halál. A nyertes halhatatlan mágus lesz.

Ahogy fentebb említettem, gr-en borzalmas értékelésekkel fut ez a könyv, ugyanakkor teljesen jól példázza, mennyire eltérhet a külföldi olvasóközönség ízlése a miénktől. Merthogy szerintem ez egy igenis jó regény. Persze, vannak hibái, gyengepontjai (szerelmi szál), ám mindemellett egy izgalmas, formabontó, hangulatában és cselekményében nagyon egyedi sztori. 
Nem titok, hogy korosztályi besorolását tekintve egy young adult műről van szó, helyenként mégis annyira sötét és elvetemült, hogy nyugodtan ráaggathatnánk a horror címkét is. Nem beszélve a mágiáról, amit igazán érdekes oldalról közelít meg a szerző. Nem emlékszem olyan műre, ahol a bűvésztrükköket a varázslat oldaláról próbálták volna megközelíteni, pedig abszolút van benne potenciál. Biztosan ti is láttatok már jó mutatványokat, ahol bár tudtátok, hogy nem fűrészelik ketté a nénit, és nem rángatnak elő az üres cilinderből egy nyulat, mégis elhittétek, mert annyira valóságosnak tűnt, mintha valóban nem létezne rá más magyarázat. És miért ne lehetne ebben az esetben maga a mágia a magyarázat? Arról nem beszélve, hogy a titkos társaságok önmagukban izgalmasan hangzanak, rengeteg rejtélyt, titokzatosságot sugallnak, s nincs ez másként itt sem. Ráadásul a verseny színhelyéül egy baljós hangulatú kastély szolgál, ami bizony nem csak Aváék pulzusát tornázza fel. Onnantól, hogy megkezdődik a verseny, minden megváltozik: kiéleződik a helyzet, fenyegetőbbé válik a légkör, te pedig garantálom, hogy olvasóként is tövig rágod a körmödet. Persze az ezt megelőző felkészülési időszak sem unalmas, olykor lassabb tempója ellenére én azt is élveztem, és Ava karakterét is megkedveltem. Személyében egy bátor, badass, céltudatos lányt ismerhetünk meg, aki képes megfelelően használni az eszét. 
Az egyedüli gyengepontot véleményem szerint a szerelmi háromszög jelenti, ami meglehetősen izzadságszagúra és kidolgozatlanra sikeredett. Érezhető, hogy csak a YA követelmények miatt került bele, a hangsúly valójában máson volt. 

Mindezt figyelembe véve úgy gondolom, a Kegyetlen illúziók egy formabontó, hangulatában roppant erős, élvezetes mú. Ajánlom mindenkinek, aki nem unta meg a vámpírokat, és szeretne a témában valami igazán egyedit olvasni. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ava
Kedvenc jelenet: a kastélyos részek
Negatívum: szerelmi háromszög 
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a vámpíroké a főszerep. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“A világ gonosz, szörnyű helynek tűnt, az azt benépesítő lények mindegyike gyanús, és én, a bárányka, ott kódorogtam a halál völgyében, egy kis kolomppal a nyakamban.”




Nézzetek be a többi állomásra is

02/06 Kelly és Lupi olvas
02/08 Könyv és más
02/10 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése