2024. február 11., vasárnap

Emma Törzs - Vér, tinta, nővér, írnok

 

Ismerjétek meg a Kalotay testvéreket, akinek a családja generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét. Apjuk halála után a nővéreknek össze kell fogniuk, de vajon mi vár Joannára és Estherre?
Kövess minket ezen az izgalmas blogturnén, és ne feledd, a Libri kiadónak hála a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Vér, tinta, nővér, írnok című regényt!
 
 
Emma Törzs: Vér, tinta, nővér, írnok
 
Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789634339878
Oldalszám: 408 oldal
Fordító:  Borbély Judit Bernadett

Fülszöveg:
Varázslatos ​regény hűségről, árulásról és a mágia feletti hatalom megszerzéséről.
A Kalotay család generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét. Olyan köteteket, amelyek képessé teszik az embert arra, hogy falakon hatoljon át, tükrökön keresztül üzenjen, vagy virágba borítsa a szobát – varázskönyveket, amelyeket a két nővér, Joanna és Esther gyerekkorától fogva csodálattal tisztel, és amelyeknek a megvédésére a családi hagyomány kötelezi őket.
Egyesek ugyanis szemet vetettek a különleges régiségekre, és semmitől sem riadnak vissza, hogy megszerezzék őket. Így aztán Esthernek tizennyolc éves korában el kell hagynia a családját, és minden évben más országba kell költöznie. Csak így kerülheti el azt a végzetet, ami az anyjának jutott, akit vérfagyasztó kegyetlenséggel meggyilkoltak. Joanna pedig bezárkózik a szülői házba, ahol a mágikus könyvek tanulmányozásának szenteli életét.
Amikor azonban az apjuk egy varázskönyv lapozgatása közben hirtelen meghal, Joanna rájön, hogy össze kell fognia évek óta nem látott nővérével, hogy megmentsék a családi örökséget – és az életüket. Azt azonban nem sejtik, hogy a könyvtár mélyén halálos titok várja őket…

Saját véleményem:
A Vér, tinta, nővér, írnok esetében egyértelműen elvitt a szemem. És bár eleinte próbáltam ellenállni az izgalmas borítónak és a csodaszép éldekorációnak, mégis elbuktam. Mentségemre szóljon, volt valami a könyvben, ami hívogatott, éreztem, hogy nekünk dolgunk van egymással. És hát hogy is ne lett volna dolgom egy olyan regénnyel, mely a könyvek varázserejéről szól, arról a mérhetetlen hatalomról, ami jelentenek?

"…amikor a felszínen minden szép és jó, akkor nyilván nehezebb meglátni a mélyben a csúf dolgokat."


A történet középpontjában a varázskönyvek, valamint az őket megíró és védelmező emberek állnak. A Kalotay lányok gyerekkoruktól kezdve olyan családban nevelkednek, ahol a családtagok e kötetek gyűjtésére, őrzésére, védelmezésére és tiszteletére szentelik életüket, Esthert és Joannát pedig ugyancsak hagyomány kötelezi minderre. Ám a felnőtt kor küszöbén Esthernek el kell hagynia otthonát, és anélkül, hogy bárhol is gyökeret ereszthetne, évről évre új otthont, vagy ha úgy tetszik, menedéket kell találnia, amennyiben nem akarja ugyanúgy végezni, mint édesanyja: holtan. 
Vele ellentétben Joanna otthon marad, és arra szenteli életét, hogy a varázskönyveket tanulmányozza különleges képessége által. Ám amikor apja váratlanul életét veszíti egy könyv olvasása közben, minden megváltozik. 
Joanna és Esther mellett azonban ott van Nicholas, a harmadik nézőpont karakter is, aki kivételes képessége (írnok) okán családja börtönében reked. 
A regény tehát három kulcsfigura narratívája által épül fel: egymástól távol, sorsukat tekintve mégis egyre jobban összefonódva. És a titok, ami rájuk vár, mindent elsöprő. 

Nehéz erről a sztoriról úgy írni, hogy ne lőjek le valamit. Rendkívül komplex műről van szó, amiben idővel minden mindennel összefügg és összeér. Az Emma Törzs által megalkotott világ és mágiarendszer aprólékosan kidolgozott, nem mellesleg bőségesen kifejtett. Az pedig, hogy a könyveket olyan varázserővel ruházta fel, amilyennel, roppant érdekfeszítő téma. Izgalmas volt eljátszani a gondolattal, mekkora hatalommal bírhat akár a megírásuk, akár az olvasásuk - könyvmolyként szerintem ez kiváltképp elgondolkodtató. 
Ám, ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom, nem gondoltam, hogy ennyire meg fog babonázni ez a történet. Mi több, tartottam tőle. Féltem, hogy talán stílusában és célközönségében nem én leszek az, akinek szólni fog... a félelmeim dacára, a lelkem mélyén mégis bíztam benne.
Fontos azonban kiemelnem, hogy a kötet eleje embert próbáló lehet mindazok számára, akik nincsenek hozzászokva a terjengős, eseménytelen leírásokhoz, netán a hosszú alapozáshoz. A szerző stílusa sok esetben szépirodalmi - aminek a megítélése, illetve fogyaszthatósága egyénfüggő. Én megszenvedtem vele, akadtak holtpontjaim, ám ezek közel sem róhatóak a regény számlájára, egyszerűen csak egyéni ízléstől függnek. Ám az, amit később kaptam, bőségesen kárpótolt a kezdeni nehézségekért. Szóval bátran ajánlom ezt a különleges, fantáziadús, kissé komor hangulatú regényt mindazon fantasy rajongóknak, akik kedvelik a kicsit líraibb megfogalmazásokat,nem rettennek meg a terjengősebb leírásoktól, ugyanakkor szeretnének egy semmi máshoz nem fogható, rejtélyekkel és titkokkal teli könyvet a kezükben tartani. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:Nicholas, Sir Kiwi, Collins
Kedvenc jelenet:
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk ezúttal egy IGAZ VAGY HAMIS játék. Minden állomáson találtok egy állítást, és a ti feladatotok, hogy eldöntsétek igaz vagy hamis! Jó nyomozást!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A Koltay család generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét.
IGAZ VAGY HAMIS?




Nézzetek be a többi állomásra is

02/05 Könyv és más
02/07 Readinspo
02/11 Dreamworld
02/12 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése