2024. augusztus 27., kedd

Serena Valentino - Sohaország mindörökké


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők c. sorozatának kilencedik része, a Sohaország mindörökké. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hook kapitány, a kelletlen kalóz felemelkedésének és bukásának történetét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Serena Valentino: Sohaország mindörökké
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635845873
Oldalszám: 208 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Ti is biztosan ismeritek a hírhedt kalóz történetét, akit annyira kísértett az óra tiktakkolása, hogy meggyűlölte az Elveszett Fiúkat, akiknek sosem kellett felnőniük.
E történet előtt azonban volt egy másik mese is: egy gyermekről, akitől elragadták az esélyt, hogy maga is Elveszett Fiú lehessen, épp ezért mindig visszavágyott Sohaországba. Egy fiatalemberről, aki annyira megvetette londoni életét, hogy inkább felcsapott kalóznak.
A kalózból kapitány lett, aki mindent elkövetett, hogy visszataláljon a végtelen gyermekkor országába. Az egyetlen helyre, ahol valaha is otthon érezte magát. Ám a Sohaországba való visszatérésnek ára van - kiváltképp egy férfi számára, akinek nem volt más választása, mint hogy felnőjön.
Serena Valentino sorozatának legújabb darabja egy kelletlen kalóz felemelkedését és bukását meséli el, aki talán nem volt soha más, csak egy Elveszett Fiú.

Saját véleményem:
Kilencedik kötetéhez érkezett Serena Valentino Gonosztevők c. sorozata, melynek mindegyik részében egy újabb Disney antihős múltját ismerhetjük meg. A Sohaország mindörökké  Hook kapitány történetét meséli el, emellett pedig egyre közelebb hozza a Gonosz nővérek által képviselt tündérmesei világot a valósághoz. 
Ha emlékeztek még, a sorozat első hat kötete teljes mértékben a mesék birodalmában játszódott, központi alakjuk – vagyis inkább alakjaik – pedig a hibbant nővérek voltak, ám az elmúlt két kötet a való világba kalauzolt el bennünket. Most viszont Hooknak köszönhetően egyre jobban összefonódni látszanak e világok... sőt, egy harmadik is képbe kerül.

„Egy álom megvalósítása mindig félelmetes vállalkozás, mert mi van, ha az álom mégsem olyan, mint ahogy az ember elképzelte?”

Pán Péter és Hook történetével valószínűleg majd' mindenki találkozott már, de ha esetleg ezidáig - hozzám hasonlóan - nektek is kimaradt volna Sohaország fura világa, akkor sincs gond. A regény teljes mértékben Hook kapitányra fókuszál, az ő gonosszá válásának történetét követhetjük nyomon Serena Valentino narrációjában. A szerző pedig pokolian jó abban, hogy megmutassa az antihősök emberi oldalát, azt, hogy milyen következményei lehetnek egyetlen rossz döntésnek, mekkora erővel bír a sors, és hogy mások mi módon képesek befolyásolni valaki életét. Mindez hatványozottan igaz Hookra, aki kisgyermekként néhány napot Sohaországban töltött az Elveszett Fiúk között, ott ahol nem létezett más, csak a gyermeki jókedv, játék, csínytevések. Ám mielőtt végleg a világ lakójává válhatott volna, mint újdonsült cimborái, édesanyja rátalált, így a kis Hook hazakerült Angliába. Sohaországi útja azonban olyan mély benyomást tett rá, hogy attól fogva a megszállottjává vált, céljául tűzte ki a visszatérést. E tervétől pedig felnőve sem tágít.
Fiatal férfiként dacolva szülei akaratával, s a kor elvárásaival úgy dönt, kalóznak szegődik, hogy így kerüljön közelebb terve megvalósításához - végtére is ki ismerhetné jobban a rejtélyes világokat, mint a tenger urai? A kérdés csak az, melyik kalózkapitány karolna fel egy fiatal, nemes fiút tapasztalatok híján? És ha sikerül is Hook terve, milyen árat kell fizetnie Sohaországért? És a legfontosabb: mi köze van mindehhez a Gonosz nővéreknek, Kirkének és Gothel testvéreinek?

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a rész eszeveszett jó volt! A sorozat egyik legeslegjobb kötete! Hook élettörténete alaposan kidolgozott és okosan felépített, minden tettnek megvannak az okai és következményei, ami így egy rendkívül komplex sztorit eredményez. Hook figurája a lehetőségek tárháza, és ezt Serena Valentino ki is aknázza. Adott egy gyermek, aki megtapasztalja az örök gyereklét szépségét, gondtalanságát, társakra, cimborákra lel, s ez olyan mélyen beleivódik, hogy valóságos rögeszmévé válik nála, amitől évtizedek alatt sem képes megszabadulni. Noha a történet során Serena Valentino nem tér ki rá nyomatékosabban, de igenis érzékelhető ebben a szülői felelősség, ami részben a kor nevelési eszményeiből fakad. A kis Hook nem kapja meg azt a fajta szeretetet és figyelmet, boldogságot a szüleitől, amit a másik helyen igen. Ha belegondolunk, ez egy nagyon aktuális téma, ami akár a mai kor embereire is kivetíthető, hisz szinte mindannyian hajszolunk valamit, ha mást nem, hát a boldogságot. Hook esetében ez maga Sohaország és az Elveszett Fiúk. Szó szerint hajlandó az egész életét rááldozni arra, hogy elérje álmát: éveket tölt kalózként, kialakít magának egy életet, új családot szerez, izgalmas és vad kalandokat él át, visszautasíthatatlan ajánlatokat kap. De vajon képes a józan ész felülkerekedni a szív szaván? A válasz talán egyértelmű számotokra, viszont Serena Valentino annyira jól építgeti és árnyalja Hook életét, hogy mire a döntésig jut, a mérleg nyelve majdhogynem egy szintbe kerül. S pontosan emiatt válik annyira méllyé ez a történet, illetve maga Hook kapitány karaktere is. 
A kötet első fele arra fókuszál, hogy bemutassa, mi mindent vállal be a fiú azért, hogy közelebb érjen a céljaihoz, s hogy mindeközben milyen kapcsolatokat alakít ki, milyen tiszteletet vív ki magának, majd egy ponton felbukkannak a nővérek, Kirké és Gothel testvérei, valamint a mesei világ. Ki azért, hogy eltántorítsa Hookot a céljaitól, ki azért, hogy segítse. Mindeközben pedig tovább szövődik a nővérek szála, s szövevényes, izgalmas, új és sötét módon gabalyodnak tovább a már jól ismert események. Kiderül, mi lett a hibbant nővérekkel, Kirkével, a világgal, emelkednek a tétek, összekuszálódik az idővonal, és bizony a mesei világ is egyre jobban beleolvad a mi világunkba. 

Mindent egybevetve én IMÁDTAM ezt a részt, annyira, hogy egy ültő helyemben felfaltam, képtelen voltam akár csak egyetlen pillanatra is lerakni. Hook kapitány karaktere mélyen érintett, megfogott és olyan módon hatott rám, amire álmomban sem gondoltam volna. A Sohaország mindörökké izgalmas, kalandos, mesés, sötét, szomorú, tanulságos és még annyi minden, hogy felsorolni is nehéz lenne. Pán Pétert viszont továbbra sem csípem, egy sunyi kis dög. A következő részt, Hádész részét ellenben epekedve várom, és nem csak azért, mert ő a kedvenc gonosztevőm, hanem azért is, mert Serena Valentino izgalmas dolgokat libbentett be Sohaországgal kapcsolatban... 
Végszóként még muszáj megjegyeznem, hogy a legutolsó három rész minőségében is jóval kiemelkedőbb, mint az alapsorozat hat kötete. Érzékelhető a kidolgozottságuk, érzelmi és cselekményi összetettségük, míg a nővérek kötetről-kötetre egy jobban brillíroznak. Szóval olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Hook, a kalóz apukája (akit direkt nem nevezek meg), és az inasa
Kedvenc jelenet: Hook rádöbbenése és a Kirkével való találkozás
Negatívum: sok elírás-elgépelés
Borító: 5/5
Sorozat: Gonosztevők #9
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint Hook kapitányé? Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos filmben, sorozatban láthattuk már a rettegett kalózt felbukkanni. Így hát minden állomáson láthattok egy Hook kapitányról készült képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karaktert megformáló vagy annak hangját adó színész nevét, és a film/sorozat címét! Ügyességeteket dupla pontokkal jutalmazzuk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/24 Csak olvass!
08/26 Szembetűnő
08/27 Dreamworld
08/28 Utószó

2024. augusztus 22., csütörtök

Amélie When Zhao - Blood Heir 2.


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Blood Heir-trilógia második kötete, A vörös fenevad. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ana és társai küzdelmes útját annak reményében, hogy felszabadítsák a birodalmat a sötét uralom alól.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bregónia bevehetetlen erődjét, Ana és Ramson lehetetlennek tűnő szerelmét a háború árnyékában, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Amélie When Zhao: Blood Heir 2. - A vörös fenevad
 
Kiadó: Maxim Könyvek
ISBN: 9789634996057
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Történet egy hercegnőről, aki sötét titkot rejteget, és egy szélhámosról, akiben meg kell bíznia, hogy felszabadíthassa a birodalmát a sötét uralom alól.
Ana Mihajlova Cirillia királyi családjának egyetlen túlélője. Nincs hadserege, se királyi címe, se szövetségesei, és most meg kell találnia a módját, hogyan szerezheti vissza a trónját, különben a császárnő brutális megtorlását kockáztatja. Morganya eltökélte, hogy a nem-Affinok kiontott vérével áztatott földön egy új világrendet épít fel. Ana biztosra veszi, hogy addig nem áll le, míg az összes Affint meg nem öli.
Anának az egyetlen esélye, hogy életben maradjon a hazája veszélyes világában, ha újból összeáll Ramson Sebesnyelvvel. De a fortélyos bandavezérnek saját tervei is vannak. Ahhoz, hogy Ana sereget gyűjtsön, át kell kelniük a Fehérhullámokon Bregónia bevehetetlen sziklaerődjeihez. Csakhogy senki sem tudja, ott mit fognak találni.
Egy sötét hatalom kelt életre. Vajon a forradalom elhozza a békét vagy még több vért ont?

Saját véleményem:
Az elmúlt évek egyik legjobban várt megjelenéseként is fémjelezhetném a Blood Heir második részét (egyedül a kiadó címválasztását nem értem, az eredeti Red Tigress remekül jelképezi a történetet, míg a magyar inkább csak összezavarja az olvasókat). Három évvel ezelőtt az első kötet teljesen megbabonázott és olyan szinten hatott rám, amire én magam sem számítottam. Azóta vártam, hogy kezemben tarthassam a folytatást.

"Ezen a világon sosem találunk igazságosságot. De rajtunk múlik, hogy fogjuk, amink van, és teljes erőnkből harcoljunk, hogy a világot jobbá tegyük."

A vörös fenevad nagyjából ugyanott veszi fel a történet fonalát, ahol az első félbemaradt. Ana Cirillia királyi családjának egyetlen túlélőjeként bujkálni kényszerül, miközben a trónbitorló zsarnok vérrel itatja át a királyság földjét. Morganya új világrendet kíván teremteni, melynek legsarkalatosabb pontja a valódi örökös kézre kerítése. A császárnő valóságos hajtóvadászatot indít Ana ellen, kegyetlen módon végeztet mindenkivel, akiről úgy véli kapcsolatban áll a lánnyal, vagy bármiféle tudomása van róla. Anának egyetlen lehetősége marad, ha vissza akarja szerezni a trónt: szövetségeseket gyűjt a végső összecsapáshoz. Elsőként régi barátjához, egykori szolgálójához, a Vörösköpenyesek vezetőjéhez fordul segítségért, azonban a fiú egészen más nézeteket vall, s csak akkor hajlandó segíteni, ha Ana nem ül trónra. Ezek után Anának ismételten össze kell állnia Ramson Sebesnyelvvel, hogy együtt vágjanak neki a Bregóniába vezető útnak. Útitársul melléjük szegődik Linn, Kais, a császárnő egykori testőre, és egy másik lány (akivel Ramson kötött alkut). Ám a Fehérhullámokon túli birodalom nem kevésbé veszélyes, mint Cirillia... Anára és Ramsonra számtalan megpróbáltatás vár, ráadásul Ramson múltja, s mindaz, amit korábban eltitkolt, napvilágra kerülnek.

A vörös fenevad egy igazán eseménydús, ravaszsággal, titkokkal, politikai játszmákkal és váratlan fordulatokkal átitatott történet, melynek középpontjában a bosszú és az önkeresés állnak. Mind Anának, mind pedig Ramsonnak meg kell találnia a saját útját, miközben másra sem vágynak, mint megbosszulni az őket ért sérelmeiket. Ana esetében ez egybefügg királysága megmentésével, mely Morganya vérengzése és rémisztő tervei miatt sürgetőbb, mint vala. A császárnő ugyanis arra készül, hogy egy Bregóniában rejlő tárgy segítségével olyan affinokat teremtsen, akik többféle képességgel rendelkeznek. A szövetségnek - amit Ana keres - viszont hatalmas ára van. Bregónia veszélyes hely, és minden lépés, elhangzott szó komoly taktikázást, mérlegelést kíván. Hősnőnk viszont elszánt, céltudatos, nem ingatja meg a szerelem.
És azt hiszem, ezzel el is érkeztünk a regény sarkalatos pontjához, amit sokan sérelmeznek: a romantikához. Ahogyan az első részben, úgy itt sem ezen van a főhangsúly, sőt... a romantika, mint olyan, egyáltalán nem élvez elsőbbséget a történet során. Ramson és Ana kapcsolata nagyon más, mint a romantasyk perzselő, mindent felülíró love storyjai. Lassú égésű, ám annál mélyebb, fő eleme a bizalom. De úgy vélem, ez teljesen jó így, számomra sokkal hitelesebb az, hogy a királyságáért harcoló hercegnő, és a múltjával küzdő férfi életében nem a nagy összeborulások élveznek prioritást. Ana és Ramson között kimondatlanul is érzékelhető a kötelék, gyönyörű, egyben szívszorító pillanataik vannak. Hősiesen bevallom, akadt olyan rész, aminél elmorzsoltam pár könnycseppet.
Amiben viszont más a folytatás, az az, hogy ezúttal Ramson is megkapja a maga játékidejét, ugyanis Bregónia a hazája. A veszteségei, megaláztatásai helyszíne, ahol a családja mellett múltja más meghatározó részei, személyei és ügyei is várnak rá. Végre megismerhetjük, ki is valójában Ramson Sebesnyelv.
Hozzá hasonlóan pedig Linn és Kais is kulcsszerepet játszanak, nem kevés meglepetést tartogatva az olvasó számára.

Mindent egybevetve, én imádtam ezt a részt is! Megbabonázott, nem eresztett, hatással volt rám. Bátran ajánlom minden fantasy kedvelőnek, aki szeretne egy igazán kalandos, jól felépített regényt olvasni, melyből a romantika ugyan hiányzik, ám akad helyette vér, politika, tragédia, mágia és számtalan csavar. A Blood Heir trilógia zseniális! Légyszi-légyszi figyeljetek fel rá jobban, mert ha van történet, ami megérdemli, akkor az ez! A vörös fenevad folyamatosan ébren tartja az olvasó figyelmét, görcsbe rántja a gyomrát, elszorítja a torkát és olyan észbontó csavarokkal bombázza, amitől az álla is leesik!
Leigh Bardugo rajongók, nektek kiemelten ajánlom! A szerző stílusa zseniális, az általa teremtett világ komor, sötét, veszélyes, vérrel átitatott. Olvassátok!



Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ana, Ramson, Linn
Kedvenc jelenet: a bálnás-búcsúzkodós jelenet, illetve Linn rabsága
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Blood Heir-trilógia #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során nincs más dolgotok, mint ide kattintva letölteni a könyv beleolvasóját, és megválaszolni az állomásokon olvasható kérdéseket.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Milyen kő hiányzott a jéger páncéljából, amit Ana ki tudott használni?




Nézzetek be a többi állomásra is

08/13 Kelly és Lupi olvas
08/15 Dreamworld
08/17 Könyv és más

2024. augusztus 17., szombat

Amalie Howard - Bosszú öt lépésben


A régenskorszak szerelmeseinek újabb kalandot tartogat Amalie Howard első magyarul megjelent kötete a Lampion könyvek gondozásában. Gyere és tarts bloggereinkkel Ela fondorlatos sakkjátszmájában, melynek a végén a kiadó jóvoltából nyereménykönyvvel is gazdagodhatsz!
 
 
Amalie Howard: Bosszú öt lépésben
 
Kiadó: Lampion Könyvek
ISBN: 9789636144036
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Nánási Yvette

Fülszöveg:
A bosszú a nyitólépés. A szerelem a végjáték.
Három évvel ezelőtt Elát a legjobb barátnője szemrebbenés nélkül elárulta egy fiúért. Elát megszégyenítették, és egy távoli lányneveldébe száműzték, a jóhíre romokban hever.
A most tizennyolc éves lány merész tervet kovácsol, hogy kiegyenlítse a számlát. Gazdag örökösnőnek adja ki magát, és elvegyül a londoni arisztokrata társaságban. Ám amikor újra találkozik a fiúval, akibe titkon mindig is szerelmes volt, el kell döntenie, mi legyen a következő lépés: üsse le a királynőt, vagyis álljon bosszút álnok barátnőjén, vagy inkább hódítsa meg a király szívét?

Saját véleményem:
Amalie Howard regénye láttán valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki akarva-akaratlanul is a Bridgerton sorozatra asszociál. Ami talán nem is akkora baj, tekintve, hogy a történet több aspektusában is hasonlít a netflix adaptációra, legyen szó a szereplőgárda sokszínűségéről, laza történelmi hűségéről, ruhákról, bálokról, pletykákról, vagy akár a szezon ékkövéről. Mindezek viszont csak hangulati elemek, melyek leginkább érzelmi többletet adnak a Bridgerton sorozat rajongóinak, nem csorbítva a sztori egyediségét.

"A bosszú sokban hasonlít a sakkra: a helyezkedés és a stratégia játéka. A türelemé. A hatalomé."

A Bosszú öt lépésben egy izgalmas, érzelmekben gazdag történelmi romantikus regény, mely a bosszú és szerelem témáit ötvözi. Ám, ahogyan arra a szerző felhívja az olvasó figyelmét,  ez nem egy történelmi regény. Akadnak benne valós szereplők, korabeli szabályok, és olyan dolgok is, amikről a történelem könyvek igyekeznek elfeledkezni (például az, hogy több színes bőrű nő is tagja volt a brit felső tízezrének), de többnyire mégiscsak fikció, ennél fogva némileg lazábban kezeli a 19. századi életet.
A történet központi alakja Lady Ela, akit gyerekként nem csak elárul és megaláz legjobb barátnője, Miss Poppy, hanem jó hírnevét is romba dönti - ami teljes társadalmi megsemmisülést jelent számára. Elát ezek után egy távoli leányneveldébe száműzik, egy olyan helyre, ahova azért küldik a lányokat, hogy mindenki elfeledkezzen róluk. Három év elteltével azonban Ela úgy dönt, visszatér Londonba, megújult személyiséggel, álnévvel, s Lyraként, gazdag örökösnőnek adva ki magát beférkőzik az elit kegyeibe. Egy ötlépéses, Machiavellit idéző bosszútervet eszel ki: először beszivárog Poppy baráti körébe, aztán szétzilálja a szőke szépség udvartartását, eléri, hogy ő legyen a szezon ékköve, elcsábítja Poppy udvarlóit - különös tekintettel arra az úriemberre, aki miatt elárulták korábban -, majd bemocskolja a másik hírnevét, épp úgy, ahogyan az övét is. Utolsó lépésként pedig eltávolítja a feltörekvő családból származó Poppy-t az elit tagjai közül. Azzal viszont nem számol, hogy elég egy pillantást vetnie Lord Kestonra, és minden összezavarodik.

Ahogy korábban említettem, a regény két központi témája a bosszú és a szerelem, de ahhoz, hogy igazán megérthessük a gyámoltalan Elából erős, határozott nővé váló Lyrát, nem árt megismerni az elárulásig vezető útját. Erre pedig lehetőségünk is nyílik, ugyanis a Bosszú öt lépésben két idősíkon játszódik. A múltbeli Ela egy elszegényedőfélben lévő, vidéki család örököse, míg legjobb barátnője, Poppy családja épp feltörekvőben van. Ela csendes, visszafogott, alacsony, nem túl formás lány, Poppy viszont rózsás arcú, szőke hajú, formás szépség, aki rajong a szalagokért, a hímzésért, és ha pasikról van szó, valóságos törtető. Annak ellenére, hogy bomlanak utána a fiúk, nem akar egyszerű lelkész feleség lenni, többre vágyik. Így amikor egy új, hercegi család költözik Eláék szomszédjába - köztük a herceg jóképű fiával, aki szemet vet Elára -, elszabadulnak a dolgok.
A jelenben viszont azt láthatjuk, Ela miként próbál Lyraként bosszút állni Poppyn és Lord Kestonon az őt ért sérelmekért, s hogy miként küzd feltörni készülő érzelmeivel. Merthogy a lány hiába tervezgetett éveken át, a férfi látványa és közelsége teljesen összezavarja, s feléleszti régmúltbeli érzelmeit, melyek csak egyre erőteljesebbek.
A történet fő üzenete természetesen nem a bosszú, Amalie Howard Ela karakterén keresztül azt próbálja meg bemutatni, hogy ne veszítsük el az irányítást az életünk felett: legyünk erősek, tekintélyesek, együttérzőek és előzékenyek, hisz az egyetlen ember, akit hatalmunkban áll irányítani, azok mi magunk vagyunk.

Mindent egybevetve én nagyon élveztem ezt az egyszerű, szórakoztató régenskori kalandozást, melyben a sakk is megjelenik. Aranyos volt, szenvedélyes és olvasmányos. És bár nem szeretem más filmekhez, könyvekhez hasonlítgatni a különféle műveket, de itt nagyon átjön a Bridgerton sorozat színes, kicsit modern, bohókás, csajos hangulata. Szóval, ha szeretitek a sorozat vibeját, akkor ezt is imádni fogjátok. Meg persze akkor is, ha egy könnyed, aranyos, romantikus, jól átgondolt és felépített regényt olvasnátok a zsánerben. Lord Keston és Ela fantasztikus páros, a főgonosz teljes szívvel gyűlölhető, a sakk stratégiai párhuzamok pedig jópofák. És hát végszóként: biztosan ti is éreztétek már a bosszú csábítását, azt, hogy szívesen megtorolnátok a bennetek ért sérelmeket. Nos, ha a válasz igen, akkor mondanom sem kell, mennyire bűnösen élvezetes helyzeteket tud szülni, ha valaki hozzáfog a megvalósításához...


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ela, Lyra, Lord Keston
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A történet szerves része a sakk, így ahhoz, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a nyereménykönyvünket, ehhez a játékhoz kapcsolódó feladatot kell megoldanotok. Minden állomáson egy képet láthattok egy sakkbáburól. A feladat az, hogy felismerjétek és megírjátok nekünk a bábu nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/07 Kitablar
08/10 Kelly és Lupi olvas
08/11 Ambivalentina
08/15 Zakkant olvas
08/17 Dreamworld

2024. augusztus 13., kedd

Jennifer E. Smith - Feljegyzések a szerelemről

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jennifer E. Smith: Feljegyzések a szerelemről című road-trip regényét, melyben két egymásnak idegen fiatal vonatozik végig az Államokon New Yorktól Kaliforniáig. Az egyhetes utazás alatt sok minden történhet, olyan döntéseket hozhatnak, ami megváltoztathatja a további életüket. Kövessétek az útjukat bloggereinkkel, és a játékunk során a regény egy példányát meg is nyerhetitek a kiadó felajánlásában!
 
 
Jennifer E. Smith: Feljegyzések a szerelemről
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634996941
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Kovács Mercédesz

Fülszöveg:
Egy együtt töltött romantikus hét tökéletes ötlete: egy vonatút Amerikán át.
Hugót azonban dobja a barátnője, és a búcsúajándéka: jegyek a régóta tervezett főiskola előtti utazásukra. Csakhogy a jegy a lány nevére lett lefoglalva. Át nem ruházható, nincs kivétel.
Mae még mindig nem tudja elhinni, hogy nem vették fel a Dél-Kaliforniai Egyetem filmszakára. Amikor rábukkan Hugo hirdetésére, melyben azt kéri, hogy helyettesítse Margaret Campbellt (ez az ő teljes neve is!), úgy gondolja, pontosan ez az a kaland, amelyre szüksége van, hogy megszabaduljon a csalódottságától.
Egy országon átívelő vonatutazás egy totál idegennel talán nem a legjobb ötlet. De Mae és Hugo számára, akik a rendes életükből próbálnak megszökni, tökéletes értelmet nyer. Ám amikor a vonaton kívüli élet utoléri őket, megtalálhatják a módját, hogy az egymás iránti érzelmeiket megóvják a kisiklástól?

Saját véleményem:
forrás: pinterest
Jennifer E. Smith már évekkel ezelőtt belopta magát a szívembe egyedi stílusával. Történetei végtelenül bájosak, olykor kissé álomszerűek, míg befejezésük hétköznapisága kijózanító. Mindemellett minden egyes regényében megjelenik valami komolyabb téma, ami ezúttal sincs másként.

"– Érezted már, hogy muszáj kicsit felráznod a dolgokat? Vagy csak kilépni az életedből egy percre?"

A Feljegyzések a szerelemről két fiatal sorsszerű találkozásáról szól, akik annak ellenére, hogy ötvenezer kilométerre laknak egymástól, közös kalandra indulnak. Hugo arra készül, hogy a középiskola végeztével egy New Yorkból San Franciscóig tartó vonatos road tripen vegyen részt barátnőjével, ám a lány szakít vele a jövőbeni távkapcsolat, s a srác iránt érzett baráti érzelmek miatt. Csakhogy Hugo kezében ott van a születésnapjára kapott utazás, amin részt kéne vennie. A dolog pikantériája, hogy minden jegyen, foglaláson exbarátnője neve szerepel, így, ha valóban el akar utazni, keresnie kell egy másik lányt, akit Margaret Campbellnek hívnak, ez pedig őrültség.
Mae álma mindig is az volt, hogy felvegyék az egyetem filmszakára, és amikor ez nem történik meg, képtelen feldolgozni az eseményeket. Amikor rábukkan Hugo képtelen hirdetésére és tudatosodik benne, hogy a saját neve szerepel a leírásban, úgy érzi, lépnie kell: megragadni az alkalmat. Az alkalmat, ami talán abban is segítségére lehet, hogy mégiscsak valóra váltsa álmait. De vajon nem felelőtlenség egy ismeretlen srác hirdetésére jelentkezni és vakon belevágni az utazásba? Milyen kapcsolat alakul ki a két fiatal között? Egyáltalán: egy utazás képes lehet megváltoztatni a jövőt? És vajon Mae és Hugo csak egy megálló lesz egymás életében, vagy az ötvenezer kilométer nem jelenthet gondot a későbbiekben - még akkor sem, ha előzőleg mind a ketten a távolság miatt mentek szét párjaikkal?

El sem tudom mondani, mennyire jó érzés volt Jennifer E- Smith regényt olvasni! Hiába tudom, hogy a történet egy pontján bele fog sajdulni a szívem a realista megközelítés miatt, imádok elveszni a szerző által ábrázolt szeleburdi, kissé álomszerű kapcsolatokban, a szereplőkkel együtt átélni a szerelem és a felfedezés varázsát, majd rájönni, hogy a rengeteg cukorszirup ellenére ezek mégiscsak a valóságot, a valódi emberi kapcsolatokat bemutató történetek, amik ennek megfelelően maradnak majd félbe. Mert bizony Jennifer E. Smith regényeinek nincs vége, épp úgy, ahogy az életnek sem. Mi, olvasók általában a szereplők életének egy megállójába kapunk betekintést, ami egyszerre csodás és bosszantó, lélekemelő és fájdalmas - de pont ettől annyira különleges. Hugo és Mae utazása izgalmas road trip: csodás helyeken visz keresztül, miközben jobban megismerhetjük ezt a két fiatalt, közben viszont jóval több is annál. Ez egy utazás a szó szó szerinti és átvitt értelmében is. 
Ha megkérdeznétek, miről szól valójában a Feljegyzések a szerelemről, azt mondanám, Hugoról és Maeről, saját maguk útkereséséről, az önmagukra való találásról és arról, hogy rájöjjenek, kik is ők. Hugo számára ez az út maga a szabadság, a saját lehetősége, amit távol a családja árnyékától élhet meg. A srác Anglia híres hatosikreinek egyike, akikre különlegességük okán hatalmas figyelem hárult, többek között - testvéreihez hasonlóan - születésének köszönheti egyetemi felvételijét is. Mae pedig egy szivárványcsalád tagja, aki mindennél jobban vágyik arra, hogy valóra válthassa álmait - s ezért foggal-körömmel harcol. Két eltérő habitusú, más világból, más neveltetésből származó fiatal, egy közös út és együtt megélt élmények, tapasztalások, felismerések - ez mind a Feljegyzések a szerelemről.

Szívből ajánlom, ha szeretitek a szerző ifjúsági regényeit, vagy szeretnétek egy igazán különleges, mégis egyszerű, cuki romantikus történetet olvasni, aminek az amerikai road trip adja az extra különlegességét.



Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Mae, Hugo, Nana
Kedvenc jelenet: a vége
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk során pár kérdést teszünk fel nektek, amelyekre a könyv beleolvasójában találjátok meg a válaszokat. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Hugo melyik testvérével lakik egy szobában?




Nézzetek be a többi állomásra is

08/03 Kelly&Lupi olvas
08/07 Pandalány olvas
08/11 Dreamworld

2024. augusztus 7., szerda

Elle Kennedy - Bad Apple


Elle Kennedy Bad Apple - Tiltott gyümölcs című regénye a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezett el a magyar olvasókhoz. Maggie, az elfoglalt egyetemista lány, akinek nincs ideje szerelemre és Ben, a híres filmsztár útjai egy véletlen során kereszteződnek. A férfinek imponál, hogy Maggie nem ismeri fel őt, majd egyezséget kötnek: amíg Ben körül elül a vihar, addig a nő lakásában fogja meghúzni magát. Vajon mi lesz a vége egy olyan történetnek, ami egy eltévesztett hotelszobában kezdődik? Tarts a bloggereinkkel, és ha jól válaszolsz a kérdéseinkre, esélyed nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányt is!
 
 
Elle Kennedy: Bad Apple - Tiltott gyümölcs
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635978748
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Hudácskó Brigitta Ilona

Fülszöveg:
A felszolgálás, az önkéntes munka és az egyetemi tanulmányai mellett Maggie Reillynak semmire sincs ideje. Különösen nem egy kapcsolatra. Szerencsére megtalálta a tökéletes megoldást: azt a férfit, akivel évente csupán három-négy alkalommal találkoznak. Amikor azonban ritka találkáik egyikére megérkezik a hotelbe, nem azt a férfit találja ott, akire számított, így merő véletlenségből a leghírhedtebb hollywoodi rosszfiú, Ben Barrett ágyában köt ki. Ben, aki legutóbbi botránya után szeretne eltűnni a nyilvánosság elől, semmi másra nem vágyik, csak egy kiadós alvásra. Ehelyett szenvedélyes csókcsatába bonyolódik egy gyönyörű és meglehetősen meztelen vörös hajú nővel. A bocsánatkérést elfogadja, ám egy búvóhelymost igen jól jönne számára… és ha még izgalmas és bonyodalommentes szex is jár a lakáshoz, hát miért is ne menne bele? Ben azonban hamarosan ráébred, hogy egy hét a legkevésbé sem elegendő a karakán, szókimondó hálótársával. Ennél ő többet akar. Sokkal többet… Maggie viszont a kapcsolatok esküdt ellensége, Ben pedig nem csak egy egyszerű srác, hanem a világ egyik legismertebb sztárja. A sok csillogás és a félelmek között megbújva lángra kaphat az igaz szerelem?

Saját véleményem:
Kezdhetném úgy a beszámolómat, hogy minden könyvet olvasni akarok, amit Elle Kennedy ír - és ez valójában igaz is -, csakhogy az történt, hogy eme ízléses borító előbb keltette fel a figyelmemet, mint a szerző neve. Hazudhatnék, hogy fogalmam sincs, miként történhetett mindez, de nem akarok senkit áltatni. Szóval igen, ember vagyok és olykor akadnak sekélyes cselekedeteim. De a második szempont az mindenképpen a szerző és az ő nevének minőségre vonatkozó ígérete volt.

"Rájöttem, hogy nem baj, ha egy kis bonyodalmat beengedek az életembe, mert időnként a zűrzavar jobb, mint az egyedüllét."

Elle Kennedy a romantikus-erotikus sportrománcok koronázatlan királynője, aki nem csak fantasztikusan ír, de olyan sistergő légkört teremt főszereplői között, hogy sokszor spontán öngyullad a könyv is. Most azonban tőle szokatlanul nem a sportolók világa felé fordult, hanem a filmsztárok csillogással és árnyoldalakkal teli élete felé. Merthogy a kötet férfi főhőse, Ben egy jóképű, vonzó, nem mellesleg világhírű színész, akiért egyaránt bomlanak az emberek és a média, miközben ő egyetlen dologra vágyik: nyugalomra. Legutóbbi botránya után úgy dönt, meglép és egy hotelszobában piheni ki magát. A terve egészen addig működik is, míg be nem mászik az ágyába egy csinos, meztelen nő, s igen vad pillanatokban nem részesíti alvás közben.
Maggie kapcsolatfóbiás, munka- és tanulásmániás lány, aki tökéletesen elégedett azzal, hogy évente néhány alkalommal találkozik egy sráccal némi alkalmi légyottra, az év többi napján pedig koncentrálhat mindarra, ami érdekli. A sztori kezdetén Maggie a szexrandi reményében épp a partnere által megadott címre igyekszik, ahol megdöbbenve fogadja a szobában honoló sötétséget és alvó férfit. A furcsaságok ellenére úgy dönt, merész módon kezdeményez... Csakhogy rossz pasival gabalyodik össze. 
Később Maggie bocsánatot kér Bentől, aki a szemében nem egy filmsztár, hanem egy átlagos srác, ám a dolgok úgy alakulnak, hogy végül segít Bennek búvóhelyet találni önmagánál. Az alkujuk értelmében Ben egy hétig normális, totálisan átlagos életet élhet Maggie-nél, távol a média felhajtásától, cserébe pedig segít a lánynak kiengedni a szexuális feszültséget. 
A kérdés csak az, hogy vajon elég lesz ez az egy hét, vagy a leteltével mind a ketten többre vágynak? Maggie karrierista álmai közé beférhet egy világsztárral való románc? És vajon Ben el tudja engedni az életében hirtelen megjelenő normalitást, vagy visszahúzza a siker és csillogás?

A lakhatásért szexszel fizetek felállás azt hiszem önmagában is elég beszédes... A kötet rövidsége ellenére viszont kimondottan sok benne az erotikus tartalom. Az én ízlésemhez mérten túl sok is. Amellett, hogy Ben és Maggie összeborulásai semmit nem adnak a történethez, elveszik azt a kevéske lehetőséget is attól, hogy a cselekmény normálisan kibontakozhasson. Ilyen szempontból kimondottan nagy csalódás volt ez a regény. Sokkal többet, jobbat vártam tőle a szerző korábbi könyvei miatt. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy a Bad Apple Elle Kennedy első megjelenéseinek egyike, amit 2008-ban publikáltak először - s ez bizony mind minőségében is észlelhető.
A könyv fő üzenete - az, hogy merjünk élni és észlelni a minket körülvevő világot -, viszont időt álló. Ben segítségével Maggie napról napra egyre nyitottabbá, kevésbé görcsössé válik, míg a lány megadja a srác számára azt a szabadságot, amire vágyott. 

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy messze nem eza szerző regénye. Vannak hibái, gyengeségei, de ha könnyed olvasmányra vágynátok, ami szimplán kikapcsol, akkor adjatok neki egy esélyt. Tipikus nyári, vízparti olvasmány. 


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Ben, Maggie
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: túl sok szex
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A nyereményjáték során olyan könyvek fülszövegéből idézünk, melyek borítóján tetovált férfialak látható. Nektek nincs más dolgotok, mint az írót és a könyv címét beírni a Rafflecopter dobozba.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Nincs hol laknia. Nincs mit ennie. Nincs kihez fordulnia. Doe nem emlékszik a múltjára.”




Nézzetek be a többi állomásra is

08/01 Kitablar
08/04 Olvasónapló
08/07 Dreamworld

2024. augusztus 5., hétfő

Robinne Lee - A rólad alkotott kép


Solène és Hayes szerelmi története filmben már meghódította a világot, és végre eljött az idő, hogy megismerjük jobban ezt a különleges pár szerelmi történetét könyvben is. Tarts a Blogturné Klub három bloggerével Robinne Lee - The Idea of You - A rólad alkotott kép turnéján, ahol megnyerheted a regényt a Maxim Kiadó jóvoltából.
 
 
Robinne Lee: The Idea of You - A rólad alkotott kép
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634997696
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Sárossy-Beck Anita

Fülszöveg:
Solène Marchand, egy Los Angeles-i művészeti galéria harminckilenc éves tulajdonosa vonakodva viszi el a lányát, Isabelle-t a kedvenc zenekarának koncertjére. Arra azonban nem számított, hogy kapcsolatba kerül a világhírű August Moon együttes egyik tagjával. Hayes Campbell okos, megnyerő és magabiztos, és a kettejük közötti vonzalom azonnali. Ám a helyzetet bonyolítja, hogy Hayes még csak húszéves.
A titkos randevúk sorozataként kezdődő románc hamar szenvedélyes és őszinte kapcsolattá fejlődik. Solène és Hayes kontinenseket átívelve próbál eligazodni a másik világában: a stadiontúráktól a nemzetközi művészeti vásárokon át az eldugott búvóhelyekig Párizsban és Miamiban. Solène visszatér önmagához, újra felfedezi a boldogságot és a szerelmet. De amikor Solène és Hayes románca szenzációvá válik, és lányával együtt a fanatikus rajongók és a telhetetlen média célpontjává válnak, Solène-nek szembe kell néznie azzal, hogy romantikus élete milyen hatással van azokra, akik a legfontosabbak számára.
Vajon a románcuk erősebb a külvilág véleményénél, vagy szerelmük elpusztítja mindkettejük megszokott életét?

Saját véleményem:
Ha megkérdeznétek, miért esett a választásom erre a könyvre, azt mondanám, magam sem értem. Megnéztem a film előzetesét, és valami egészen érthetetlen okból megragadott. Annyira, hogy egy "majd egyszer megnézem" típusú vállrándítás helyett izgatottan vártam, hogy vagy a filmbe vagy a könyvbe belevethessem magam.
Tényleg nem értem miért és hogyan történt mindez, hisz nem igazán rajongok a nagy korkülönbséges sztorikért, a fiatal srác-érett nő felállás pedig roppant fura számomra (ez nem egyenlő azzal, hogy elítélem, szimplán egyéni ízlés kérdése). Az egyetlen értelmes indok, ami eszembe jut, az maga Anne Hathaway, akinek annyira bájos és varázslatos a személyisége, és olyan kellemes filmes emlékeket idéz fel bennem, hogy még arra is képes, hogy átlökjön a határaimon.

"A szerelem, mondta, nem mindig tökéletes, és nem pontosan olyan, mint amilyennek elvártad. De amikor rád talál, képtelenség irányítani."

Robinne Lee, a színésznőből lett író ezzel a csodásan megírt, szexi regénnyel mutatja meg a világnak, hogy a szerelem nem korfüggő, hogy egy középkorú nő igenis lehet szexi, kívánatos és vágyakkal teli, s épp úgy szomjazhat szerelemre és szexre, mint fiatalabb társai. Soléne karaktere remekül bemutatja a női küzdelmet az öregedéssel, szexizmussal, na meg az ész és szív párharcával. Na, de mielőtt előre rohannánk, lássuk, miről is szól ez a könyv.
A történet középpontjában a harminckilenc éves Soléne Marchand, egy LA-i művészeti galéria tulajdonosa áll, aki munkája mellett elvált nő és anya. Egy nap úgy alakul, hogy exférje helyett neki kell elvinnie lányát és annak barátnőit a lányok kedvenc fiúbandájának vegasi koncertjére. A jegyekhez viszont tartozik egy meet&great lehetőség is, ahol az August Moon együttes egyik tagja, Hayes felfigyel a vonzó nőre és azonnal flörtölni kezd vele. A szemkontaktusból előbb évődő flört lesz, amit egy backstage meghívó és még több flört követ, majd pedig egy minden józan észt felülmúló randi, ami mozgásba lendíti az eseményeket.
Noha Soléne a válást követő éveit cölibátusban töltötte, és tisztában van azzal, hogy Hayes Campbell akár a fia is lehetne, képtelen ellenállni a srác sármjának és pimasz udvarlásának. De vajon lehet-e jövője egy galériatulajdonos anya, és egy világsztár kapcsolatának, kiváltképp akkor, ha ekkora a kor- és életszemléletbeli különbség?

A rólad alkotott kép tulajdonképpen egy fantáziaregény, ami megadja mindazt, amiről nagy valószínűséggel mindannyian fantáziáltunk már egyszer az életben. Hisz ki ne játszott volna el azzal a gondolattal, hogy kedvenc - és nem mellesleg vonzó - énekese/zenésze felfigyel rá? És igen, tudom, hogy ez regénytémaként sem kimondottan egyedi. Ami mégis mássá teszi, az a Soléne és Hayes közötti korkülönbség. És hogy miért emelem ki ezt ennyire? Azért, mert baromi fontos részét képezi a regénynek. A szerző gyönyörűen bemutatja, mennyire más életszakaszában jár egy tini és egy érett, felnőtt ember, mennyire másként működnek a hormonok, milyen eltérő kötelezettségeik és feladataik vannak, s hogy mennyire mások a prioritások. Hayes egy élettel teli, hormontúltengéses srác nagy libidóval és szabadsággal, míg Soléne vállalkozó és édesanya. Az, hogy hosszú távon mennyire működőképes is ez a fantáziávilág, kiderül a regényből (aminek némileg más a befejezése, mint a filmé), ám annyi biztos, hogy a kezdet és végpont között Soléne-nek lehetősége nyílik kipróbálni, milyen is szembemenni az árral és dacolni a társadalmi elvárásokkal. 
Valószínűleg nem árulok zsákbamacskát azzal, ha azt mondom, Hayes húszéves rocksztárként vágyik a testiségre: mindig, mindenhol, e-képp a történet bizony jócskán bővelkedik erotikában. Néha talán túl öncélúan is. Ám az tagadhatatlan, hogy mindeközben teret enged Soléne karakterének - általa pedig minden harminc pluszos nőnek -, hogy kicsit kiszakadjon a keretei közül, s a józan észt sutba hajítva, éljen! Mert bizony egy életünk van, nekünk kell eldönteni, hogyan éljük.
Természetesen a regényben megjelenik egy másik problémaforrás is, amit Hayes karriere hoz magával. Korkülönbségtől függetlenül egyetlen világhírű zenész élete sem egyszerű: világturné, koncertek, sajtóesemények, megvadult, hormontúltengéses rajongók és minden, ami ezzel az életformával együtt jár. A zenei karrier és családi élet sehogy vagy csak nagyon nehezen illeszthető össze, sok lemondással, alkuval jár.

Mindent egybevetve, A rólad alkotott kép egyszerre tabudöntögető és szórakoztató regény. Nem tökéletes, megvannak a maga hibái, és talán a felnőtt tartalom is kicsit több, mint amit én személy szerint kívánnék, ugyanakkor üdítő és elgondolkoztató. Nyilván a legfőbb célja az olvasó szórakoztatása, ám mindemellett úgy gondolom, kellő odafigyeléssel járja körbe az olyan női kérdéseket, mint az öregedés, testiség, életigenlés, miközben betekintést enged a népszerűség csillogó és kevésbé fénylő világába is. Abszolút nem bántam meg, hogy elolvastam.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Soléne, Hayes
Kedvenc jelenet: Hayes pimasz udvarlásai
Negatívum: az erotikus tartalom mennyisége
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A The Idea of You - A rólad alkotott kép történetének filmes főszereplői (Anne Hathaway és Nicholas Galitzine) nem először szerepelnek olyan alkotásban, aminek könyv adja az alapját. Mostani nyereményjátékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismered fel a filmeket egy-egy jelenet alapján. Ha tudod a film címét, akkor már csak azt kell megírnod, hogy melyik könyv alapján készült az alkotás! Nyomozásra fel, és ha szerencsés vagy megnyerheted a Maxim Kiadó által felajánlott könyv egyik példányt.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is


07/30 Zakkant olvas 
08/05 Dreamworld

2024. augusztus 4., vasárnap

Shannon Chakraborty - Amína asz-Sziráfi kalandjai

Az Agave Könyvek ismét egy különleges fantasyt hozott el a magyar olvasóknak Channon Chakrabortytól, melyben egy kalóznő hihetetlen kalandjait ismerhetjük meg. Bloggereink már alig várták, hogy megismerkedhessenek Amína asz-Sziráfival, és ha te is így vagy ezzel, akkor tarts velünk a blogturné során, és játssz velünk, hogy megnyerhesd a könyv egy példányát.
 
 
Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai
 
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789635982882
Oldalszám: 554 oldal
Fordító: Tamás Gábor

Fülszöveg:
Amína asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.
Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.
Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre... és saját maga írja meg a legendáját.

Saját véleményem:
Shannon Chakraborty neve egyáltalán nem ismeretlen a hazai olvasóközönség számára, népszerűségét jól mutatja, hogy Dévábád trilógiája egyes részei mára abszolút beszerezhetetlenné váltak. Sajnos jómagam is lecsúsztam róluk. Az Amína esetében egy percig sem volt kérdés, olvasni akarom-e. Egyrészt szerettem volna megismerkedni a szerző munkásságával, másrészt a lélegzetelállító borító egy szempillantás alatt levett a lábamról, harmadrészt meg tudni kell rólam, hogy mérhetetlen rajongás fűz a kalózkodáshoz. 

"– Eszemben sincs büszkének lenni. – Igyekeztem bátornak tűnni. – Kalóz vagyok, nem valami hülye lovag."

Shannon Chakraborty 2020. márciusában kezdett neki a regény megírásának, ami a világjárvány miatt jócskán megnehezítette a dolgát. Ám az Indiai-óceán térségének (ami a hajózás történetének egyik legrégebbi tengere) középkori történelme már egyetemi hallgató kora óta foglalkoztatta. Ekkor hallott először a híres genziai kereskedők beszámolóiról, ami egyszerre volt számára vonzóan emberi és könnyen megérthető. Mindig is az volt az álma, hogy egy napon olyan könyvet írhasson, ami ebben a világban játszódik, és amiben felhasználhatja a genziai kereskedők mélyen megindító, ám hétköznapi történeteit. Mindemellett fontos szempont volt számára az is, hogy a cselekményen kívül történeti szempontból teljesen hiteles legyen a műve, pontosabban a történelem képlékenysége és változékonysága miatt hihető. 
Ha viszont aggódnátok a mű történelmisége miatt, ne tegyétek, Chakraborty a tudományosságot a sztori szellemiségével ellensúlyozza, na meg bőven van benne fikciós részlet is, ami teljesen mértékben a saját fantáziája szüleménye. 
De akad itt még valami, ami különlegessé, vagy legalábbis mássá teszi ezt a történetet, méghozzá maga Amína, a nákúdzá kora. Megszokhattuk már, hogy a legtöbb olvasmányunk hősnője szép, fiatal, lázadó, szerelemre és boldog befejezésre szomjazó. Ám ahogyan arra Dzsamal, az Amína kalandjait lejegyző írnok felhívja a figyelmet, az ő történeteik véget élnek, s kiteljesednek a boldog feleség és/vagy anya szerepében, miközben feloldódnak a hétköznapok ködében. Nem úgy, mint a nákúdzá asszony, aki anyaként, érett korban vág neki egy olyan kalandnak, ami kezdeti egyszerűsége dacára életveszélyes küldetéssé válik. 
Amína egykor híres csempész és kalóz volt, aki lánya születését követően visszavonult, hogy gyermekét biztonságban nevelhesse fel. Ám egy napon meglátogatja őt egy gazdag asszony és arra kéri, segítsen visszaszerezni ellopott tizenhat éves unokáját. És bár a józan ész azt diktálná, hajtsa el a nőt, a fizettség (amivel biztosíthatná saját gyermeke megélhetését) meg a tengeri kalandok csábítása arra sarkallja, hogy elvállalja a megbizatást. Amína annak ellenére, hogy testileg már nem az a nő, aki egykoron, lelkesen vág bele a feladatba, újra verbuválja régi legénységét - ami kezdeti terveivel ellentétben nem annyira feltűnésmentes. 

Chakraborty egy egészen elképesztő, olvasmányos, egyszerre mesés, mégis valóságosnak ható kalandot tár az olvasó elé. Amína kalandjai tele vannak veszedelemmel és varázslattal, titkos ereklyékkel, bűbájosokkal, ősi rejtélyekkel, szárazföldi és tengeri kalandokkal, na meg jó sok valódi kalózkodással. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy szereplőink kalózként sokszor morálisan megkérdőjelezhetően viselkednek vagy cselekszenek, és nem feltétlenül szappanozzák ki a szájukat. Számomra viszont pont ettől lett annyira hiteles az egész, mert nem egy kihypózott, hanem egy hús-vér kalózsztorit kaptam a 12. századból, aminek a hősnője ráadásul élete derekán jár. 
Zseniális ötletnek találom a szerző részéről, hogy egy középkorú asszonyt, egy anyát választott meg főszereplőjéül, egy olyan nőt, aki az elvárt női szerepekkel szembe menve arra vágyik, hogy legendává válljon ahelyett, hogy elhalványulna. Amína rávilágít arra, hogy annak ellenére, hogy itt-ott ropog az ember teste, és nem olyan ruganyos, mint ifjú korában, még nem kell vegetálnia és feláldoznia álmait. 

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy az Amína asz-Sziráfí egy izgalmas, kalandokban bővelkedő kalóztörténet, ami ennek megfelelően veszedelmes utazásra invitálja olvasóját. Megvan benne minden, ami egy jó kalózos sztorihoz kellhet: ősi rejtélyes, tiltott ereklyék, emberramblás, mágia, tenger és minden, amit az Indiai-óceán hajós történelme ígér. Mindezek mellett rendkívül jó a regény atmoszférája, zseniálisan a világépítése, színesek-izgalmasak-emberiek a szereplői, és lendületes. Nagyon ajánlom!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Amína 
Kedvenc jelenet: spoileres 
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban híres kalózok nyomába eredünk! Minden állomáson egy-egy fotót találtok, a ti feladatotok pedig az, hogy felismerjétek őket, és beírjátok a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is


07/24 Utószó 
07/25 Readinspo 
07/27 Csak olvass! 
08/04 Dreamworld

Rebecca Ross - Divine Rivals

A Maxim Kiadónak hála, immáron magyarul is olvasható Rebecca Ross nagysikerű duológiájának első kötete, az Isteni riválisok. A szerző nem ismeretlen a magyar közönség számára, A királynő felemelkedése és A királynő koronázása című kötetek már elrabolták a hazai olvasók szívét. Ebben a teljesen új történetben Iris és Roman karakterét követhetjük végig, egészen a frontvonalig. Tartsatok velünk, fedezzük fel, hogy milyen mágikus kapcsolat köti össze a két főszereplőt, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
 
 
Rebecca Ross: Divine Rivals - Isteni riválisok
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634997771
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Szujer Orsolya

Fülszöveg:
Két fiatal rivális szerelemre talál egy mágikus kapcsolaton keresztül, és szembe kell nézniük a pokol bugyraival egy istenek közötti háború viharában, ami örökre megpecsételheti a sorsukat.
Évszázadokig tartó álmukból felébredve az istenek ismét háborúznak. De a tizennyolc éves Iris Winnow csak a családját próbálja egyben tartani. Az anyja függőségével küzd, míg a bátyja eltűnt a fronton. Iris egyetlen reménye, hogy megszerzi a rovatvezetői előléptetést az Oathi Közlönynél.
Hogy megbirkózzon aggodalmaival, Iris leveleket ír a testvérének, majd becsúsztatja őket a szekrénye ajtaja alatt, azonban eltűnnek – és egyenesen Roman Kitt, a rideg, de jóképű vetélytársa kezébe kerülnek. Amikor a férfi névtelenül visszaír Irisnek, kettejük között olyan kapcsolat alakul ki, ami elkíséri a lányt egészen a testvéréért, az emberiség jövőjéért és a szerelemért vívott háború csatájának frontvonaláig.

Saját véleményem:
Rebecca Ross munkásságával hat évvel ezelőtt, A királynő duológia kapcsán ismerkedtem meg. Már akkor rabul ejtett gyönyörű fogalmazásával és írásmódjával, ráadásul történeteiben megvolt az a kézzel megfoghatatlan, szavakkal leírhatatlan plusz, amitől úgy érzed, te magad is részese vagy a sztorinak. Egy percig sem volt hát kérdés, hogy a Divine Rivalst olvasni akarom-e: a Rebecca Rosshoz hasonló szerzők maximális bizalmat élveznek nálam - hype-tól függetlenül. Szerencsére, mert a semmitmondó borító miatt biztosan messzire elkerültem volna.

"Nem várhatom el, hogy valaki más tegyen teljessé engem – erre magamtól kell rátalálnom."

A történet egy, a miénkkel megegyező, ámde mágikus világban játszódik, ahol kétszázharmincnégy évnyi alvást követően két ellenséges isten (Enva és Dacre) egymásnak feszül, ezzel kirobbantva a háborút. Főhősnőnk, Iris bátyja is a fronton szolgál miközben a lány, megszegve testvérének tett ígéretét, otthagyja az iskolát, hogy az Oathi Közlönynél dolgozzon. Iris leghőbb álma, hogy megszerezze a rovatvezetői előléptetést, ami egyrészt növelné tekintélyét, másrészt anyagilag is sokat segítene rajta és munkanélküli, alkoholista édesanyján. Csakhogy a lánynak akad egy vetélytársa is a gazdag, jóképű Roman Kitt személyében, akivel fej-fej mellett versenyeznek a címért. 
Ezzel párhuzamosan Iris, hogy enyhítse bánatát, leveleket ír bátyjának, ám cím hiányában az elkészült leveleket a szekrény alá rejti. Ám ezek rejtélyes módon Romannél kötnek ki, aki eleinte csak olvassa őket, majd nem fedve fel kilétét, válaszolgatni kezd rájuk.
De vajon mit lép erre riválisa? És mi lesz kettejük versenyével, ki nyeri el a rovatvezetői állást, s mit lép a vesztes? Vajon előkerül Iris bátyja, vagy ő is a rejtélyesen eltűnt katonák egyike lesz? És egyáltalán, mi köze az isteneknek az emberekhez?

Őszinte leszek veletek. Annak ellenére, hogy szeretem a szerzőt, rettentően féltem ettől a duológiától. Nem a körülötte kialakult hype miatt, hanem azért, mert a háborús történetek semmilyen formában nem vonzanak, márpedig sokáig úgy gondoltam, hogy a Divine Rivals egy második világháborús regény lesz. Nos, ez részben igaz is, tagadhatatlanok a párhuzamok, ugyanakkor Rebecca Rossnak sikerült egészen más módon közelítenie a témához. És itt most elsősorban nem az isteni vonalra gondolok, hanem az érzelmire. Meglehet, hogy a regény egy háborús atmoszférában játszódik, s ennek megfelelőek bizonyos tartalmi elemei, én mégis azt mondanám, hogy a történet valódi lelkét Iris és Roman szárbaszökkenő románca adja. 
Manapság nehéz olyan könyvet találni, ami mellőzné az ellenségekből szeretők felállást, meglehetősen közkedvelt trope-pá vált. Hogy ennek ki mennyire örül, az egyéni preferencia kérdése, ám az biztos, hogy Rebecca Ross most valami újat, mást teremtett: egy szavakkal leírhatatlan, csodaszép kapcsolatot, ami levelezések formájában teljesedik ki igazán. 
Iris és Roman szerelme finoman építkezik, előbb barátokká, majd annál sokkal többé válnak egymás számára. Kapcsolatuk azonban számos buktatót tartogat, kezdve a kezdeti unszimpátiától, az előléptetésért vívott harcon át, egészen addig, míg egyikük testközelbe nem kerül a háborúval. Sajnos magáról a fordulópontról nem beszélhetek, mivel erősen spoileres lenne, de annyit elárulhatok, hogy a regény eleji lassabb, nyugisabb, meghittebb légkört jócskán felkavarja a végjáték. 

Mindent egybevetve a Divine Rivals magasan az idei évem egyik legjobb - ha nem a legjobb - olvasmánya lett. Rebecca Ross egy igazán tehetséges és kiemelkedő szerző, olyan, aki sokkal nagyobb rajongói bázist érdemel idehaza is. Leheletfinomsággal szövi a szavakat, minden egyes mondattal bentebb és bentebb rántva az olvasót. Garantálom, hogy ezt a könyvet nem fogod tudni letenni, gördülékeny stílusa magával sodor, míg a szerző varázslatos írásmódja valósággal beszippant, és az utolsó szóig nem ereszt - ott viszont egy jókora ökölcsapással vet ki magából. 
Meghatározó élmény volt számomra, és némileg nosztalgikus is, ugyanis a tatám rengeteget mesélt a második világháború borzalmairól, és azon belül is szülei tragédiájáról: a dédtatám hadi tudósító volt haláláig. 
Ha szeretitek a különleges, egyedi hangulatú, jól felépített, érzelmes történeteket, és nem rettentek vissza a kegyetlen függővégektől (nyugi, elméletileg még idén érkezik a folytatás), akkor a legőszintébben ajánlom. Az évetek nagybetűs olvasmányát fogjátok kézben tartani.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Iris, Roman
Kedvenc jelenet: levelek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: 
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Az Isteni riválisok című kötet beleolvasója már elérhető a kiadó honlapján, így arra gondoltunk, hogy ebben a játékban ezt hívjuk segítségül. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mivel robbantotta ki Dacre a háborút?




Nézzetek be a többi állomásra is

07/24 Csak olvass!
07/26 Kitablar
07/28 Readinspo
07/30 Kelly és Lupi olvas
08/01 Milyen könyvet olvassak?
08/03 Dreamworld
08/05 Könyv és más