2014. július 25., péntek

A. O. Esther - Gombnyomásra 1.



Megjelent A. O. Esther - az Összetört glóriák sorozat szerzője - legújabb regénye, a Gombnyomásra, mely egy trilógia kezdőkötete. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Mia és Liam izgalmakkal és rejtélyekkel teli kalandját!

2014. július 24-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


A. O. Esther: Gombnyomásra 1.

Kiadó: Decens
ISBN: 9789630892605
Oldalszám: 480 oldal

Fülszöveg:
A 19 éves Mia Milton élete fenekestül felfordul, amikor álmában megjelenik dr. Cohen, a halott tudós szelleme, és arra kéri, segítsen befejezni a munkáját, amely egy gombnyomásra megváltoztatja majd a világot…
2222-ben járunk, Manipura városában. A Föld már nem hasonlít régi önmagára. A húsz évvel korábbi Dimenzióváltás óta az emberek látják egymás auráját, így nem titok többé, kinek mit rejt a lelke. A „jók” megalopoliszokba gyűlnek és energiafalakkal veszik körül magukat, a „rosszakat” pedig száműzik a vadonba. Míg a fal egyik oldalán tengernyi luxusban élnek az emberek, a másik oldalon éhínség, nyomor és katonai vérengzés tizedeli őket.
Mia tisztában van azzal, mit kockáztat, amikor a szellem utasítására sírt rabol és betörést követ el, mégis jeges zuhanyként éri a hír, miszerint kettős gyilkossággal vádolják. Menekülnie kell hát a rengetegbe, holott ártatlan. A sors Liam Blackwood, a fejvadász karjába sodorja, aki zsigerből gyűlöli a manipuraiakat, miközben súlyos adósság nyomja a vállát bajba került öccse, Russel miatt. Döntenie kell, hogy a becsületére hallgat és a lány pártjára áll, vagy inkább a Mia fejére kitűzött vérdíjjal menti saját bőrét.
Eközben a rémséges vadonban, a Hobbs-birtokon élő két fiatal lány, Ruby és Stella arról álmodnak, hogy szerencsét próbálnak a csillogó nagyvárosban. Munkát vállalnak odaát, ám hamar rájönnek, hogy a mesés aurák fénye súlyos titkokat rejteget. A felismerés sajnos későn érkezik, és a lányoknak küzdeniük kell, ha élni akarnak.
A vadonban szüntelenül tart a vérontás, gyilkos mutánsok szedik az áldozataikat, akiket mesterségesen tenyésztett ki a katonaság a népesség-szabályozásra. Dylan, Mason és Liam gyerekkori jó barátok, akik a Hobbs-birtokon élők biztonságát vigyázzák, ám ők sem számítanak a lavinára, amit a Milton-lány üldözése eredményez, és ami mindannyiuk életére hatással lesz.
A halálesetek sorra követik egymást. Mia egyre mélyebbre merül a látomásokkal teli rejtélyben, miközben a világ véres valósága is fenyegeti. Öl vagy megölik – nincs más választása, miközben a fojtogatóan sötét múltjából előtörő démonjai is kísértik.
Hőseink útjai ezúttal két, egymástól merőben különböző világba vezetnek. Miközben a halál számolatlanul szedi áldozatait, és az élet oly szívbemarkoló csapásokat mér rájuk, mi más segíthetné őket tovább, mint az élet egyszerű szépségeibe vetett hit, a tábortűz hevében sistergő erotika és a latin ritmusra ringatózó szerelem? Kedves Olvasóm, készen állsz a nagy utazásra?

Saját véleményem:
Miután az elhunyt dr. Cohen arra kéri Miát, hogy segítsen neki befejezni valamit, a lány két barátjával belopózik a temetőbe, hogy kiássa a tudós sírját, és megkeresse azt a medált, amire a férfi szelleme utasította. Csakhogy elkapják és behurcolják a kapitányságra, ahonnan befolyásos apja hozza ki. De a büntetés, amit tettéért kap, minden képzeletet és rémálmot felülmúl.
Nem sokkal később Mia rajtakapja a pasiját, amint az éppen a konyhapulton hempereg egy másik nővel, és kitör rajta a pánikroham. Hogy bánatáról elterelje a figyelmét, meggyőzi barátnőjét, hogy tartson vele egy betörésre. Amanda vonakodva ugyan, de végül beleegyezik, így a két lány belopózik dr. Cohen házába. Utána, mintha mi sem történt volna, beülnek egy bárba, ahol Mia először egy rejtélyes jóslattal szembesül, majd azzal a ténnyel, hogy betörésük után néhány perccel megöltek egy másik tudóst ugyanabban a lakásban. Mia úgy véli, valaki direkt bajba akarja keverni őt, ezért úgy dönt, elmenekül Manipurából, és a falon túlra szökik, ahol ezernyi veszély les rá.
Mindeközben Liam, a vadonban élő fejvadász, azon töri a fejét, miként kaparja össze sebesült testvére kezelési költségeit. Azonban a válasz nem sokat várat magára: egy Manipurából megszökött, gyilkossággal és sírrablással vádolt lány pontosan annyi kreditpontot ér, mint amennyi Liam adóssága. Így hát nem is kérdés, hogy a lány nyomába ered.

A. O. Esther az Összetört glóriák sorozat eddig megjelent köteteivel már bizonyította tehetségét. Megmutatta, milyen fantasztikusan bánik a szavakkal. A Gombnyomásrával - ami egy teljesen új trilógia kezdőkötete - pedig ismét kiragadja az olvasót a hétköznapok mókuskerekéből, és egy varázslatos, ugyanakkor veszélyekkel és rejtélyekkel teli utazásra hívja.
Olvasás közben a történet önálló életre kel,  beszippant, és Te magad is a részesévé válsz. Mintha nem is fekete-fehér betűket, hanem egy filmet néznél. Nem véletlen. Ha valaki képes bánni a szavakkal, akkor birtokában van a legnagyobb varázslatnak. Ebben az esetben az olvasónak pedig nincs más dolga, mint hátradőlni és élvezni a történetet, sodródni az árral. Megéri. A Gombnyomásránál mindenképp. Nálam bekerült az idei év legjei közé!

"Honnan tudod, milyen a fény, ha nem ismered a sötétséget?"

A regényben két merőben eltérő világ létezik. Az egyikben látszólag minden ember kedves, aranyos, jólelkű. Már-már hibátlanok. Életükben fontos szerepet játszik a spiritualitás, az egészséges életmód és az egészség megőrzése. Erről különféle technikai kütyük gondoskodnak otthon, az utcákon, sőt még az autókban is. Ha valaki például ingerült, egyből bekapcsol a nyugtató, relaxálós zene.
Mindemellett Manipura egyszerre hipermodern és zöld. A gigantikus épületek, robotok és egyéb találmányok közt tökéletesen megférnek a mesterségesen kialakított zöldterületeket is. A kis szökőkutak, vagy a fás ligetek. Eszter pedig gyönyörű leírásokkal, kisebb darabokban mutatja be az általa megalkotott világot.
Ami engem illet, imádtam a foszforeszkáló utakat, a magasban lévő kerteket, vagy magát az Inhalálót. Érdekes élmény volt elképzelni, milyen lenne, ha valóban ilyen dolgok vennének körbe nap, mint nap. Egy ideig biztosan élvezném, de ha választani kellene, egyértelműen a falon túli világra tenném le a voksomat. Hiába mászkálnak odakint vérszomjas mutáns fenevadak, és veszélyes fejvadászcsapatok, a Hobbs-birtok teljesen elvarázsolt a maga vadregényes kinézetével és életstílusával. Az ott élők élete rengeteg izgalmat rejt. Kicsit olyan, mintha a középkor keveredett volna a 21. századdal.
Ám a legfőbb erényük kétségtelenül az összetartás, aminek rengeteg alkalommal és szituációban lehetünk a tanúi. Csak hogy néhányat említsek: közös tábortüzes, táncolós mulatság, uszoda, vagy a raktár, ahonnan mindenki azt vihet el, amit szeretne.

"Van úgy, hogy a fájdalom olyannyira megmérgezi az ember lelkét, hogy egy-egy újabb csapás már nem számít, ha végül a bosszúja célba ér."

Mindazonáltal a lélegzetelállító környezet csak egyetlen apró szeletkéje a Gombnyomásrának. Maga a cselekmény rengeteg titkot, izgalmat, szenvedélyt és szeretetet rejt. Nincsenek üres járatok, egy másodpercig sem unatkozhatunk, hisz mindig történik valami. Ha épp nem menekülünk, akkor romantikázunk vagy könnyeket hullajtunk vagy rejtvényeket fejtünk.
Eszter úgy kalauzol végig bennünket, mintha érzelmi hullámvasúton ülnénk. Egyre magasabbra és magasabbra repít, majd végül jön a lejtő és… nincs megállás. Felemel, szétcincál, megnevettet, szívritmuszavart okoz, megríkat, és a libabőrről is gondoskodik. Na meg a tövig rágott körmökről.
Számos jelenetnél visszafojtott lélegzettel, összeszorult szívvel vártam, mi történik a következő pillanatban, annyira mélyen érintett. Fizikálisan és lelkileg egyaránt. A három legintenzívebb pillanat egyértelműen Stellához, Dylanhez, Liamhez, Miához és Rubyhoz kötődik. Ahányszor visszagondolok ezekre, kiráz a hideg.
És ha már a karaktereknél járunk... Menthetetlenül és fülig belezúgtam Liambe… na jó, Dylan-be is. Meg Masonbe. És Russelbe. Szóval olyan fekete bárány alapon a nyáj felébe. De természetesen a lányok között is akadnak kedvenceim. Például Mia, Ruby vagy Stella, akiket egytől-egyig nagyon megkedveltem.
Eszter karaktereiben az a jó, hogy hiába vannak rengetegen, mégis mindegyikünk 3D-s figura, eltérő, egyedi személyiségjegyekkel. Véletlenül sem lehet összekeverni őket. Van amelyikük tipikus alfahím. Amolyan ragadozó-védelmező. Van aki igazi mókamester. Akad nőcsábász; talpraesett, harcos csaj és sok egyéb jellemvonással rendelkező is. Ám amit még ennél is jobban szeretek bennük, az az, hogy közel sem hibátlanok. Szinte mindannyiuknak van valamilyen bűne, amitől valóságossá válnak.
A Liam és Mia közötti kapcsolat már a legelső pillanattól kezdve érdekfeszítő. A kezdeti ellenségeskedés sok vicces szituációt szül a két dacoskodó, külön világból érkező figura között, majd később, ahogyan szép lassan egymásba bonyolódnak, egy csodálatos érzelmi megnyílásnak lehetünk szemtanúi. Arról nem is beszélve, hogy a jól működő kémiának köszönhetően valósággal szikrázik közöttük a levegő.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti Eszter korábbi könyveit, de azok is egészen nyugodtan kézbe vehetik, akik eddig csak szemeztek vele. Nem fogjátok megbánni! Remek történet két különböző világ találkozásáról, mely egyszerre több életutat is magába foglal. Ha szeretitek a vérengző mutánsokat, a sok kalandot, rejtvényt, nyomozást, vagy a romantikát, esetleg kíváncsiak vagytok, milyen az aurátok láthatóságának következtében nyitott könyvként élni, akkor ez a ti könyvetek lesz. Arra viszont készüljetek, hogy extragigamegabrutál függővége van. Én szóltam! :)


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Liam, Dylan, Mia, Stella, Ruby, Russel (nem, nem soroltam fel mindenkit)
Kedvenc jelenet: Dylan-Stella a fán, az úszásoktatás, Mia-Liam csipkelődései az elején
Negatívum: Dylan kis afférja
Borító: 5/5




Hobbs-birtok


Míg a Dimenzióváltás után a vadonban élők többsége rabolt és fosztogatott, addig az akkori Hobbs megnyitotta birtoka kapuit az elesettek és a városon kívül rekedtek előtt, a kastély pedig megtelt. Az emberek azóta is töretlenül, egyetlen hatalmas családként élnek itt, s tiszteletük jeléül minden évben megünneplik a beköltözés napjának évfordulóját, valamint megemlékeznek azokról, akik már nincsenek köztük. Ilyenkor lámpafüzérekkel és virágokkal díszítik fel a birtokot, és nagyot lakomáznak, táncolnak és buliznak.

A kétszáz
hektáros, elkerített, ősfás birtok közepén egy ódon kastély áll, ami azonban csak formáját tekintve idézi a régmúlt időket, hisz szerkezetét és felszereltségét nézve vetekedik a legmodernebb épületekkel. 
A kastély impozáns főbejáratához, melynél vastag, tölgy zsalugáterek védik a belső üvegajtót, kavicsos út vezet. Odabent hűvös levegő van, így kandallókkal melegítik fel a szobákat.
Az épületben két étkező is található, de étkezésekhez leginkább a földszinti konyhát használják, melynek fehérre meszelt falait karamell színű kerámia virágok díszítik, s felettük sötétbarna gerendák nyújtóznak, melyekről szárított gyógynövénycsokrok lógnak le. A konyhában a főzéshez, edények-, és étkészletekhez tárolásához szükséges felszereléseken kívül egy tömör bükkfából készült robosztus asztal helyezkedik el, körülötte háromlábú lócákkal.
A kastély alagsorában kapott helyet a fegyverszoba. Ajtaját erős vasrács és különleges védőrendszer védi. A helyiség kék fényben úszik, vaskos falai mélyéről pedig króm fiókok gördíthetőek ki, tele puskákkal, pisztolyokkal, kardokkal, és egyéb fegyverekkel.

A ház körüli teendőket mindenki önszántából végzi, ki-ki a saját tudása szerint. A férfiak a fizikai munkát látják el, és vigyázzák a birtokot, a nők pedig házimunkával és a gyerekekkel foglalkoznak, továbbá az ő hatáskörükbe tartozik még az üvegház és az állatok gondozása is. 
A kiskorúak a helyben működő iskolában tanulhatnak, az idősek pedig a kertből nyíló termálvizes fürdőben pihenhetnek.
A termálfürdőt a birtokon élő emberek saját kezűleg újították fel, káprázatos munkát végezve. A terem teteje aranyberakásos, lágy kupolák sokaságából áll, mely visszaveri a víz ragyogó zöld színét. Maga a medence kör alakú, olyan, mint egy sokszirmú virág. A szirmok között karcsú oszlopok ívelnek fel a magasba, hogy a kupola csúcsában találkozzanak. Ám a medence egy része a szabadba nyúlik, és a kilógó rész peremét terméskövek, valamint magas sás szegélyezi.
A termálfürdő járólapja lapos, fekete kavicsok tengeréből tevődik össze, s száraz állapotában is olyan, mintha vizesen csillogna. A helyet a nagy ládákban lévő zöld növények és ólomüveg ablakok teszik még hangulatosabbá.  

A birtokon ezeken kívül található egy gyógyítóintézmény, ahol sok más mellett az aurablokkolásra is képesek. Az eljárás cseppet sem fájdalommentes, ezért a hasra fekvő pácienst minden esetben leszíjjazzák, majd a doki hátul szikével megvágja a bőrt, azután óvatosan szétfeszíti az izmokat és egy mozdulattal benyomja a parányi átlátszó anyagot, ami akárcsak egy bogár, a szöveteket érzékelve önálló életre kel, s a gerincoszlop közelébe fúrja magát, kinyújtja csápjait és szorosan rátapad a csigolyákra.

Az itteni emberek öltözködése és tápláléka jelentős mértékben eltér a manipuraiakétól, sokkal jobban hasonlít a 21. századiakéhoz. Testhezálló ruhák helyett farmert, pólót, bakancsot hordanak, illetve nyári-,  estélyi- és fürdőruhából sincs hiány. Ami pedig az étkezést illeti, kenyeret, húst, és minden olyasmit esznek, amihez sikerül hozzájutniuk, vagy megtermelniük.
Van egy közös raktáruk, aminek Valentin Baron a felelőse. Ő szerzi be a környező városokból azokat a dolgokat, amikre szükségük van, s mivel a vadászok kreditjeivel fizet, ezért a birtokon senkinek nem kell külön fizetnie semmiért. Azt vihet el, amit szeretne.




Nyereményjáték


Manipura vezetői különböző nagyságú vérdíjat tűznek ki az általuk veszélyesnek ítélt emberekre, akiknek a levadászását előszeretettel bízzák a városfalon kívül élő fejvadászokra A vadászok munkájukért cserébe kreditpontokat kapnak, amiket különféle dolgokra válthatnak be.
A turné ideje alatt Ti is belekóstolhattok, milyen is a fejvadászok élete. Segítsetek nekünk megtalálni a hat eltűnt szereplőt!

Feladat:
1. Lájkoljátok A. O. Esther és a Blogturné Klub facebook oldalát. (Kötelező!)
2. Olvassátok el a szökevények adatait, és a szöveg, valamint az eltűntekért járó kreditpontok segítségével, találjátok ki, melyik blogon, melyik szereplőt keressük. Ha megvan, írjátok be a nevét a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
3. Nem kell mind a 9 betűt felhasználni.
4. Segítségetekre vannak a betűk alatti pontszámok.
5. Mindegyik karakter a Gombnyomásra c. regényben szerepel.
6. Szólj hozzá az egyes állomásokhoz, és növeld a nyerési esélyeidet. Üzenete(i)d linkjét írd be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. De figyelem, maximum 6 linket hozhatsz! (Nem kötelező!)

Vadászatra fel!
 

A szökevény adatai:
nem: férfi
kor: 27
haja színe: fekete
szeme színe: barna
lakhely: Hobbs-birtok
kreditpont: 720 pont



Nézzetek be a többi állomásra is

07/24 Kelly Lupi olvas - Manipura
07/25 Dreamworld - Hobbs-birtok
07/27 Nem harap a... - Interjú
07/29 Media Addict
07/31 Always Love a Wild Book
08/02 Zakkant olvas - Auraszínek

13 megjegyzés:

  1. Kicsit gondolkodni kell, de megy :D Eddig ez a blogturné dolgoztatja meg az agyam legjobban :D

    VálaszTörlés
  2. nagyon várom ennek a könyvnek a sorsolását, mert megint egy izgalmas klassz könyvet hoztatok nekünk. :) üdv:peni

    VálaszTörlés
  3. Megfogott a leírás, és tetszetős a feladat ehhez a turnéhoz.

    VálaszTörlés
  4. Jó lett az extra. Teljesen el lehet képzelni a helyet, mintha ott lennék. :)

    VálaszTörlés
  5. Az írónőtől még nem olvastam semmit, szóval szuper kezdés lenne ez a könyv, úgy érzem. :)) (Ha nem is sikerül nyernem, akkor is el fogom olvasni egyszer, ez biztos.)

    VálaszTörlés
  6. Imádtam az Összetört glóriákat, remélem ez is jó lesz! :)

    VálaszTörlés
  7. Egyre jobban tetszik a játék. Még akkor is játszanám, ha nem lenne nyereményjáték.

    VálaszTörlés
  8. Tetszik az írónő stílusa. Ez a könyve is érdekel, a turné állomásit követve még jobban szeretném már olvasni.

    VálaszTörlés
  9. Az összetört glóriák,a leírás és a vélemények után csak jó lehet.. Imàdom az ilyen témákkal foglalkozó könyveket <3 :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon várom már ezt a könyvet, a turné állomásai meggyőztek róla, hogy muszáj elolvasnom. :)

    VálaszTörlés
  11. Sikerült elérned, hogy elakarjam olvasni a könyvet. :)

    VálaszTörlés
  12. Alig várom, hogy jobban megismerhessem ezt a világot is! :)

    VálaszTörlés
  13. A.O. Esther nagyon jó író, alig várom, hogy ezt a könyvét is elolvashassam! :D

    VálaszTörlés