2014. augusztus 1., péntek

Colleen Hoover - Slammed



Egy újabb new adult gyöngyszem kerül a magyar könyvesboltok polcaira a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően. Colleen Hoover neve már nem ismeretlen a számotokra, hiszen a Hopeless - Reménytelen szívszorító története rengeteg olvasó szívét rabolta el. Íme egy újabb könyv az írónőtől magyar nyelven, amelyért szintén érdemes rajongani!
A Blogturné Klub 7 bloggere népszerűsíti a könyvet július 29-től augusztus 4-ig. Minden nap újabb bejegyzésekkel jelentkezünk, extrákkal és természetesen nyereményjátékkal. Tartsatok velünk!


Colleen Hoover: Slammed - Szívcsapás

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738283
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Barthó Eszter

Fülszöveg:
Apja váratlan halála után a 18 éves Layken lesz édesanyja és öccse legnagyobb támasza. Bár kívülről erősnek tűnik, valójában teljesen összetörik. Ekkor lép be életébe az új szomszéd, a 21 éves, jóképű Will, akinek a slam költészet iránti szenvedélye őt is magával ragadja. 
Bár az első pillanattól fogva közel kerülnek egymáshoz, egy szörnyű felfedezés már az első csodálatos randevú után kettejük közé áll. Mindennapi találkozásaik onnantól fogva fájdalmassá válnak. Küzdenek az egymás iránti vonzalmuk ellen, és szenvednek az őket szétszakító erők miatt. Csupán a költészet révén tudják őszintén kifejezni érzéseiket egymás iránt, és elképzelni egy olyan jövőt, amelyben a szerelem ünnep, és nem fájdalom.

Saját véleményem:
Layken édesanyjával és öccsével Texasból Ypsilantibe költözik, noha a lány cseppet sem szeretné elhagyni és eladni a házat, ahol apja váratlan haláláig boldogan éltek együtt, családként.
Miután megérkeznek új otthonukba, öccse pillanatok alatt új barátra lel a szomszéd kisfiú személyében, akinek akad egy igazán jóképű, Lake-nél alig idősebb bátyja.
A két fiatal hamar egy hullámhosszra kerül, s Will nem csak a várost fogadtatja el a lánnyal, hanem bevezeti legnagyobb szenvedélyébe, a slam költészetbe is. Mindeközben pedig érzelmeik is felszínre törnek. Csakhogy derült égből villámcsapásként történik valami, mely jelentős mértékben rányomja bélyegét kapcsolatukra, és a váratlan fordulat következtében akárhogyan próbálnak megoldást találni, szinte lehetetlen feladatnak tűnik. Választaniuk kell, hogy a szívükre, vagy a józan eszükre hallgatnak. Ám a döntés bizonyos tényezők miatt sokkal nehezebb, mint gondolnák, hisz nem csak magukról van szó. A tét nagy, a vágyak pedig hevesek.  

"Az emberek gyakran csak a szívükkel döntenek, pedig a kapcsolatok sokkal többek egyszerű szerelemnél."

Colleen Hoover a Reménytelennel (Hopeless) elindult a kedvenc íróim felé vezető ösvényen, a Slammeddel pedig egyből a dobogóra repült. Imádom a stílusát, és hogy pusztán szavak által képes olyan erős, intenzív érzéseket kiváltani belőlem, melyek fizikálisan és lelkileg egyaránt hatnak rám. 
A Slammed felemelt, mosolyt csalt az arcomra, szerelembe ejtett, majd összeszorította a szívemet, átölelt, végül a földhöz vágott és darabokra cincálta a lelkemet. Olvasás közben a könnyeim úgy potyogtak, mint a záporeső. Bizonyos dolgok kegyetlenül fájtak, noha megindítóan szépen lettek tálalva.
Csakhogy rettentően nehéz bővebben bármit is mondani róluk úgy, hogy közben el ne spoilerezzem őket, mivel ezek ismerete nélkül a negyedét sem lehet visszaadni azoknak az érzéseknek, impulzusoknak, amiket okoznak. Ráadásul két olyan téma, ami nagyon izgalmas, ilyen vagy olyan módon.
Ám ebben az esetben van még valami, ami kiemelkedő újdonságnak számít, mégpedig a slam. Nem sok itthon is megjelent regényben találkozni vele, és bevallom, mostanáig én sem hallottam még erről (az már más kérdés, hogy azóta folyamatosan szembejön velem az utcán, neten, újságban, stb.), de most, hogy Will már kiokított, remek dolognak tartom. Egyszer szívesen elmennék egy ilyen estre. Na, persze szigorúan csak nézőnek. Kivéve, ha ott áll előttem egy húsvér Will. Ugyanis ez a pasi minden nő álma. Helyes, aranyos, kedves, jószívű, józan, szenvedélyes, okos, vicces, törődő, segítőkész, és ahww, fülig belezúgtam. Ha valaki, hát Colleen Hoover tudja, mitől döglik az a bizonyos légy. Mint ahogyan azt is, hogyan kell szerethető hősnőt létrehozni, akivel az olvasó könnyen tud azonosulni.

"Amit te hibának látsz magadban, az számomra éppen az az ok, amiért beléd szerettem"

Bár a történet eleinte egy aranyos, vicces, romantikus kis sztorinak indul, ahogy fogynak a lapok, elkezdenek gyülekezni a sötét felhők, és hamar rájövünk, hogy jóval többről van itt szó. Mindvégig nagy hangsúlyt kap a család és az összetartás, s a két főszereplőnek köszönhetően, ennek több szempontból is tanúi lehetünk. Érdekes látni, miként dolgozzák fel és kezelik az őket ért tragédiákat, eseményeket, nehézségeket. Nem mellesleg akad egy-két igen vicces és szomorú pillanat is. 
Layken és Will testvére együtt haláli páros. Nem a nagy gyerekszeretetemről vagyok híres, de őket imádtam, minden csínyükkel, játékukkal és meglepő ötletükkel együtt. Olyanok voltak, mint a fellegek mögül előbújó napsugarak. 
Lake és Will pedig az egyik legjobb könyves páros, akikről valaha olvastam. A kapcsolatuk gyönyörű ívet ír le, és hiába vannak benne hullámhegyek és hullámvölgyek, a kémia érezhetően ott zizeg közöttük, ha egy légtérbe kerülnek. Olyanok egymás számára, mint az oxigén.
Külön pluszpont a fejezetek elején megjelenő dalszövegrészletek miatt is, melyek minden alkalommal tökéletesen illenek az adott részhez, nem mellesleg hangulatteremtőként is kiválóan funkcionálnak. Továbbá valamilyen szinten a költészet iránti szeretetet is jelképezik, mely a könyv másik alappillérét képezi. 
Bibliofilként nem nehéz átérezni, mit jelent egyes embereknek a zene, vagy a dalszövegírás, ami révén kiadhatják magukból az összes felgyülemlett feszültséget, bánatot, fájdalmat, örömet, és vágyat.
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a keserédes, real life történeteket, kedveli a kemény vagy tabunak számító témákat, és van otthon zsepije, meg ragasztója a szívéhez. És ha engem kérdeztem, szerintem önálló kötetként is megállja a helyét.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Will, Layken
Kedvenc jelenet: slam esték
Negatívum: a picit gyors befejezés
Borító: 5/5




Idézetek


"(...) az igazi tehetségek tökéletessége a tökéletlenségükben rejlik"

"Három kérdés van, amire egy nőnek igennel kell válaszolnia, mielőtt elkötelezné magát - vág bele. - Ha bármelyikre is nemmel felelnél, akkor jobb, ha gyorsan odébbállsz.
(...)
- Az első kérdés, hogy mindig tisztelettel bánik-e veled. A második, hogy ha tudod, hogy húsz év múlva is éppen olyan lesz, mint most, akkor hozzámennél-e feleségül. A harmadik pedig, hogy általa jobb emberré válhatsz-e. Ha találsz valakit, akivel kapcsolatban mindhárom kérdésre igen a válasz, szerencsésnek érezheted magad."

"- A hétvégét Johnny Deppel töltöm - jelentem ki könnyed hangon."

"Ha van olyan férfi, aki képes elterelni a gondolataimat Willről, akkor az Johnny Depp."

"Elmosogatom az edényeket, és visszatérek a nappaliba, hogy folytassam a viszonyomat Johnnyval."

"- Azt hiszem, talán egy felolvasóesten történhetett. Valaki megkérdezte, nem nehéz-e újraélniük a történeteket, amikor előadják őket. Erre azt felelték: attól, hogy az ember jó esetben túllép a múltbéli dolgokon - az adott személyen, eseményen, vagy akár időszakon - még nem biztos, hogy valaki a közönség soraiban nem éppen ugyanazon megy keresztül. Lehet, hogy te már túl vagy azon, hogy tavaly összetörték a szíved, de egy fickó az első sorban talán éppen most van ebben a helyzetben. És amit most érzel, az talán öt év múlva ugyanígy megérint majd valakit. Hát ezért írunk verseket."




Johnny Depp filmajánló


A történet során Layken többször is megemlíti Johnny Deppet, mint kedvencét, akinek a filmjeivel előszeretettel kapcsolódik ki. Jómagam óriási Johnny Depp rajongó vagyok, még johnnys blogom is van (amit itt elértek), így arra gondoltam, összegyűjtöm nektek azt a 10 filmjét, amit nem szabad kihagyni. Johnny (filmjei) nélkül lehet élni, de nem érdemes. 


10. Az utazó
Az amerikai Frank Tupelo (Johnny Depp) matektanár, aki azért utazik Velencébe, hogy a szerelmi csalódását kiheverje. Az élete azonban fenekestől felfordul, amikor a vonaton megismerkedik a gyönyörű Elise-szel (Angelina Jolie). Frank csakhamar azon kapja magát, hogy zsaruk és maffiózók lihegnek a nyomában. Kiderül, hogy Elise valójában bábuként mozgatta, fel- és kihasználta a saját céljai érdekében. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy túléli mindezt.

9. Volt egyszer egy Mexikó
A legendás gitáros, El Mariachi a külvilág elől rejtőzve tengeti mindennapjait. Egy korrupt, csupán személyes bosszújának élő CIA-ügynök (Johnny Depp) felkutatja a hallgatag, titokzatos férfit, hogy szabotálja az ördögi kartellvezér, Barillo (Willem Dafoe) tervét, aki likvidálni akarja Mexikó elnökét. Ám El Mariachinak ezen kívül is megvan rá az oka, hogy visszatérjen: a bosszú élteti. Így történhet hogy Mariachi legendája, alkalmi csapatával, Lorenzóval (Enrique Igleasias) és Fideóval (Marco Leonardi) egy magasabb szintre emelkedik.

8. Én, Pán Péter
A sikeres skót színpadi szerző, James Matthew Barrie (Johnny Depp) egy nap találkozik a Llewelyn Davies családdal: négy árva fiúval és gyönyörű édesanyjukkal (Kate Winslet). Barrie, a rosszallások ellenére, összebarátkozik a családdal és a fiúkkal mindenféle huncutságot eszelnek ki. Kivételes képzelőereje vitorlás hajóvá változtatja a domboldalt, az egyszerű botból óriási kard lesz, a levegőbe eregetett sárkány elvarázsolt tündérként lebeg. Így válnak a Llewelyn Davies fiúk annak a Sohaországnak az "Elveszett Fiaivá", ahol mindenki tud repülni, ahol egymást éri a sok csoda, csíny és huncutság, s ahol még az idő is megáll.

7. A kilencedik kapu
Dean Corso (Johnny Depp) könyvkereskedő a ritka, régi és drága könyvekre specializálódott, afféle könyvdetektív. Egy nap Boris Balkan New York-i könyvgyűjtő felfogadja, hogy frissen szerzett könyvét, A sötétség fejedelmének kilenc kapuját összehasonlítsa az Európában fellelhető másik két példánnyal, hogy saját példájának eredetiségét bizonyítsa. Egyszerű ügynek tűnik, mégis halálos játszma lesz belőle. Corso hát igyekszik kideríteni, mi is a három könyv titka, s persze igyekszik életben maradni.

6. Csokoládé
Egy titokzatos csokoládébolt megnyitása valóságos háborút robbant ki a francia kisvárosban, Lansquenet-ben. Itt ugyanis úgy tűnik, mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher (Juliette Binoche) érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit Lansquenet-ben, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek rejtett vágyait. Ám Reynaud grófja (Alfred Molina) meggyőződéssel vallja, hogy Vianne csokoládékülönlegességei erkölcsi romlásba taszítják a várost. Ellenségeskedésük egészen addig megosztja a kisváros lakóit, míg kis híján tragédia történik.

5. Charlie és a csokigyár
A csokigyár, amelyről a szegény családban élő Charlie álmodik, borzasztóan titokzatos. Tizenöt éve senki nem látott egyetlen munkást se bemenni, se kijönni, nem látták a csokoládégyáros Willy Wonkát, csak az irtózatos mennyiségű csoki áramlik ki a gyárból. Azután fantasztikus hír röppen világgá: Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit az öt szerencsés nyertes előtt, aki egy-egy aranyjegyet talál csokoládéja csomagolópapírjában. Charlie is a kevés kiválasztott közé kerül. Találkoznak a titokzatos férfival és arra is fény derül, mi a látogatás megszervezésének igazi célja.

4. Az Álmosvölgy legendája
A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő, hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!

3. A titkos ablak
Mort Rainey az egykori bestseller író a válását követően magányosan, tétlenül tölti napjait a hegyi házában. Egyik nap furcsa idegen bukkan fel a semmiből, elégtételt követelve sérelméért. Állítása szerint Mort tőle lopta az egyik korábbi nagy sikerű írását. Az író szeretné bebizonyítani, hogy az ő változata jóval korábban jelent meg, de valahogy sehol nem talál egy példányt. Az idegen egyre gyakrabban látogatja meg, egyre erőszakosabb lesz, egyre idegesítőbb. Kezdetben csak rámenős. De lehet, hogy őrült.

2. Ollókezű Edward
Fiút barkácsolt magának az öreg, különc feltaláló. Az Edward névre keresztelt, érző, gondolkodó lény majdnem teljesen kész, már csak a kezei helyén éktelenkednek ollók. Sajnos ott is maradnak, mert az öreg meghal, mielőtt a művét befejezhette volna. A jószívű Peg talál rá a lakatlan kastélyban. Magához veszi a megárvult fiút, tudja, hogy a félelmetes kinézet melegszívű, érző lényt takar. Edwardot lassan a városka többi lakója is megkedveli, különösen, hogy az ollói révén hasznossá tudja magát tenni. Hamarosan beleszeret a csinos Kimbe, ám ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését.

1. Karib-tenger kalózai
Jack Sparrow kapitány senkinek nem kell bemutatni, ugye?




Nyereményjáték


A kiadó által felajánlott 3 példány Slammed - Szívcsapás könyvet sorsolunk ki a turné végén azok között, akik beírják a helyes megfejtéseket a Rafflecopter dobozba.
A 8 blog mindegyikén találtok majd pár soros dalszöveg részletet, a dolgotok pedig, hogy kitaláljátok a dal címét és az együttes nevét, majd a megfelelő helyre beírjátok.


"Gimme a dance, gimme a chance, gimme your hands
Give me just a little bit of your sweet romance
Give me your hands
I know what they say about me
Hell, I started most of them rumors myself you see
So give 'em to me

It wont take long for me to tell you who I am
You hear my voice right now well that's pretty much what I am"




Nézzetek be a többi állomásra is


07/29 Kristina blogja
07/30 Kelly Lupi olvas
07/31 Angelika blogja - 10 dolog
08/01 Dreamworld - Idézetek & Johnny Depp filmajánló
08/02 Deszy könyvajánlója
08/03 MFKata gondolatai - Basagne recept
08/04 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése