2014. augusztus 14., csütörtök

Kim Harrington - Perception




A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kim Harrington Perception - A hatodik érzék című regénye, a Clarity sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Clarity legújabb rejtélyekkel teli kalandját!

2014. augusztus 14-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kim Harrington: Perception - A hatodik érzék

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738658
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Vincze Judit

Fülszöveg:
Mindenki hallott már Clarity „Clare” Fernről. A suliban is jól ismerik, ő a tisztánlátó lány, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat, és rögtön emlékképek törnek rá a múltból.
Csakhogy Clare egyáltalán nem akarja celebként ünnepeltetni magát. Jobban szeret a háttérbe húzódva csendesen szemlélődni. Különleges képességét nem váltja aprópénzre.
Valaki azonban Clare nyomába szegődik, csábító üzenetekkel és ajándékokkal halmozza el, ahol csak felbukkan a lány. Ki lehet a titkos csodáló? Vajon a vonzó Gabriel, aki miatt Clare szíve mindig hevesebben ver? Vagy talán a lány korábbi barátja, Justin, aki bármit megtenne, hogy újból összejöjjenek?
Egy biztos. Clare-nek mielőbb meg kell oldania a rejtélyt. Az üzenetek egyre baljósabbá válnak, ráadásul egy helybéli lánynak hirtelen nyoma vész. Clare nekilát az igazság felderítésének – mielőtt túl késő lenne.

Saját véleményem:
Nyári hőstettének köszönhetően a suliban, Clarity hirtelen népszerűségre tesz szert. Akik eddig lenézték és piszkálták, most körülötte legyeskednek, próbálnak a kegyeibe férkőzni, és a barátaivá válni, kivéve Tiffany-t és az ő ölebét, Cody-t. 
Clarity számára mindez új és roppant furcsa. Szíve szerint ismét a háttérbe húzódna, csak, hogy végre kikerüljön a reflektorfénybe. Ráadásul Justin és Gabriel is arra vár, hogy a lány végre eldöntse, melyikükkel szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatát. Ám Clare képtelen erre. Mind a kettejük iránt érez valamit, ugyanakkor szüksége van egy kis szünetre is, hogy rendezhesse gondolatait és életét, ami nem könnyű feladat. Bátyja, Perry a gyilkossági ügy óta alig mozdul ki, még az egyetemet is elhalasztotta, és minden kapaszkodót megragad, csak azért, hogy ne kelljen elhagynia a házat. Még a húgáért is elfelejt elmenni a suliba, aminek következtében Clare összeismerkedik Mallory-val, a lánnyal, akit a suliban mindenki lenéz és elkerül.
S ha Clarity élete nem lenne már eléggé bonyolult így is, egy névtelen hódoló üzeneteket és ajándékokat küldözget neki, valamint titkon figyeli, ami nem a legjobb ómen, tekintve, hogy újabb bűncselekmény történik a városban. 

"Távol a világ forgatagától és zajától. Bámulhatjuk a végtelenbe nyúló tengert, a horizont elmosódott határait. Olyankor rádöbben az ember, milyen apró is a világ dolgaihoz képest! S ha ezt megtapasztalja, élete hatalmasra növesztett problémái is veszíthetnek a jelentőségükből."

A történet nagyjából ott folytatódik - pár hét különbséggel -, ahol az első rész abbamaradt. De ha esetleg nem emlékeznénk mindenre, akkor sincs semmi vész, az írónő szépen felvázolja annak fontosabb cselekményeit. Sőt néhány morzsát a regény további részében is elejt, kellő időben, hogy teljesen képben lehessünk. 
Emlékszem, miután befejeztem az első kötetet, rettentően piszkálta a fantáziámat Clarity-ék apja, az, hogy Clare melyik fiút választja, és természetesen a rejtélyes jóslat is bőségesen megmozgatta a fantáziámat. Bár hozzáteszem, én egészen máshogy kombináltam a jóslatot. Azt hittem, az Justinhoz és Gabrielhez kötődik, de nem, mivel beúszik a képbe egy rejtélyes kukkoló is. 
Sajnos az ő kiléte könnyen, már a történet elején kitalálható, vagy legalábbis nagy bizonyossággal felvéshető a neve a gyanúsítottak listájára. Emiatt picit szomorú vagyok, mert ha Kim Harrington kicsit jobban megerőlteti magát, akkor remekül tudott volna játszani a dologgal, és az olvasót is könnyen félrevezethette volna. Pont úgy, mint a legelső gyilkossági ügynél. Nem mondom, hogy itt nem kavarja meg az embert; olykor engem is sikerült elbizonytalanítania, de többségében már jóval előbb megfejtettem a rejtélyeket, mint a szereplők. Ettől persze továbbra is élvezetes maradt a könyv, köszönhetően a gördülékeny írásmódnak és a benne rejlő bájnak. 
Ám úgy érzem, az írónő az első rész utalásaival nagyobb lavinát indított el, mint amivel később elbírt. Túl sok szálat kapart meg, amikből végül vagy nem lett semmi, vagy enyhén össze lett csapva. 
Clarity apját például teljesen felesleges volt szóba hozni akár most, akár előzőleg, mert semmi több nem derül ki róla, pedig emlékeztek még az őt körüllengő misztikus utalásokra? Vagy Gabriel anyjára, aki ugyan megjelenik, és okoz egy kisebb bonyodalmat, de mindezt leszámítva semmi. Szerintem ezekből  izgalmas dolgokat lehetett volna kikanyarítani.

"Nagy különbség van aközött, hogy valakibe szerelmes vagy, vagy inkább le vagy neki kötelezve."

Viszont van nekünk egy szerelmi három...izé, sokszögünk, ami pont attól lesz zseniális, hogy a háttérben marad, és nem nyomja el a lényeget. Nincs tinidráma (na jó, egy egészen picike van), a fiúk nem szorítják ki a főszerepből Clarity-t, ugyanakkor, ha előkerül a romantika, akkor bizony érezni a kémiát egyes szereplők között, úgy, hogy közben a karakterek reakciói, viselkedése abszolút megfelel a koruknak. 
Sokáig nem tudtam választani a két fiú között, ám a cselekmények előrehaladtával szép lassan a felszínre bukkan valódi személyiségük, és ez egyértelműsíti, melyikőjük mellé tegyem a voksomat. Az viszont maradjon titok, Clarity melyikük mellett dönt, már ha egyáltalán dönt. Annyit elárulok, hogy a választása, és annak józan magyarázata mindenképpen pluszpontot érdemel.
De, hogy ne csak a srácokról essen szó: megjelenik néhány új szereplő, akik közül Mallory fantasztikus! Tele van titkokkal, kiszámíthatatlan, nem lehet megítélni, melyik oldalon áll, vagy hogy mi köze a dolgokhoz/esetekhez.
És persze ott van még a vége, ami nagyon izgalmas, és bár a szituáció végkifejlete nekem kicsit gyors volt, a többi része körömrágós, megköveteli a figyelmet, és van benne egy akkora csattanó a múltra nézve is, hogy ihaj. Kétségtelenül ez a sztori csúcspontja. Végezetül még annyit hozzátennék, hogy önmagában a titkos hódoló tettei és zakkantsága érdekes, és groteszk módon nagyszerű. 
Összességében azoknak a fiatalabb olvasóknak ajánlom, akik szeretik az üde, könnyed kikapcsolódást ígérő, nyomozós, rejtélyekkel teli  történeteket. Ha pedig olvastátok az első részt, akkor semmiképp ne hagyjátok ki ezt se!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Gabriel, Mallory
Kedvenc jelenet: Gabriellel a tengerparton; a sötétét szobában
Negatívum: összecsapott részek
Borító: 5/5




Agorafóbia


A nyáron történtek után Perry képtelen kimozdulni otthonról. Rosszullétek gyötrik, ha ki kell lépnie a házból, és a tünetei alapján, mint ahogyan azt Clarity is megállapítja: agorafóbiás. Hogy mi is ez?

Az agorafóbia a nyílt tértől való félelmet jelenti. A pánikbetegség egyik fajtája, melyről akkor beszélhetünk, ha azok rendszeressé válnak és a személy attól tartván, hogy hirtelen bekövetkeznek, szorongani kezd. Tipikus megjelenési ideje a serdülőkor végétől a harmincas életévek közepéig terjedő időszak, és kezelés nélkül könnyen krónikussá válhat. Kialakulásában szerepet játszhat valamilyen trauma.

Az agorafóbiások rettegnek minden olyan helyzettől, ahonnan nem tudnának könnyen kiszabadulni, vagy szükség esetén nem kapnának segítséget, tehát félelmeik alapjául szolgálnak a szűk és körbezárt helyek, mint például a busz, a lift vagy a metró, illetve a minden irányban nyitott térségek, mint a tengerpart vagy rét. Ezek mind olyan helyek, ahonnan nem tudnának kiszabadulni pánikroham esetén, vagy nem lenne a közelben egyetlen olyan személy sem, aki azonnali segítséget tudna nyújtani. Rettegésük tárgyai között szerepel az is, hogy az esetleges pánikrohamukat mások is észreveszik és nevetségessé válhatnak. Valójában azonban a pánikrohamok egy külső szemlélő számára nem tűnnek fel. Az agorafóbiában szenvedő betegek minden olyan helyzetet elkerülnek, ahol roham törhet rájuk. Ennek következtében teljesen leszűkül a mozgásterük, csupán néhány biztonságos hely marad a számukra. Esetenként a biztonságos helyet csak saját otthonuk jelenti. Ritka esetben szánják rá magukat arra, hogy családtag vagy egy jó barát társaságában messzebbre is elmerészkedjenek. Ha ez meg is történik, nagyon rosszul érzik magukat, remegés, végtagok zsibbadása, izzadás törhet rájuk.




 Nyereményjáték


A történet főhőse, Clarity tisztánlátó, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat, és rögtön emlékképek törnek rá a múltból. Hozzá hasonlóan az lesz a feladatotok - ne féljetek, nem kell a múltba látnotok -, hogy a képkockák alapján megfejtsétek, milyen tárgynak, növénynek a részletét látjátok. Ha ez megvan, írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe, és máris esélyetek van, hogy megnyerjétek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvek egyikét. (A kiadó csak Magyarország területén belül postáz!)
A sorsoláson csak az vesz részt, aki mindegyik képet megfejtette, vagy legalábbis megpróbálta!
Sok sikert!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/14 Dreamworld - Agorafóbia
08/16 Kelly Lupi olvas - Cape Cod

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése