2014. augusztus 15., péntek

Jessica Sorensen - Callie, Kayden és a véletlen



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jessica Sorensen Callie, Kayden és a véletlen című regénye, a Véletlen sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Callie és Kayden felkavaró életét!

2014. augusztus 15-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Jessica Sorensen: Callie, Kayden és a véletlen
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738610
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Kayden megtanulta, hogy egyetlen esélye a túlélésre az, ha némán tűri a szenvedést. Ha szerencséje volt, meg tudta húzni magát, és tette a dolgát, kibírta egyik napot a másik után. Ám egy este úgy tűnt, végül mégis oda a szerencséje – és az élete… míg fel nem bukkant egy Callie nevű lány, éppen időben, hogy őrangyalként megmentse.
Callie nem hisz a szerencsében. A tizenkettedik születésnapján történt szörnyűség óta nem. Miután túlélte a borzalmat, Callie eltemette magában az érzelmeit, és megfogadta, hogy soha senkinek nem árulja el, mi történt. Most, hat évvel később, még mindig küszködik ezzel a fájdalmas titokkal, ami kis híján felemészti.
Amikor a sors úgy hozza, hogy Kayden és Callie ugyanarra az egyetemre kezdenek járni, a fiú elszánja magát: megismerkedik a gyönyörű lánnyal, aki megváltoztatta a végzetét. A csöndes és visszahúzódó Callie még mindig fél bárkit is beengedni a világába. Kayden azonban biztos benne, hogy Callie okkal tért vissza az életébe. És minél inkább igyekszik a lány életének részévé válni, annál inkább rádöbben, hogy ezúttal Callie szorul megmentésre…

Saját véleményem:
Callie bátyja kutatására indul az Owens család buliján, amikor valami meghökkentő esemény kellős közepébe sétál. Mr. Owens éppen a földön heverő fiát ütlegeli, rugdossa, teljes erejéből. Ezt látva, a zárkózott lány egy hazugsággal áll elő, aminek következtében a férfi végre abbahagyja Kayden bántalmazását és elmegy. Callie bármennyire is ódzkodik egy idegen érintésétől, mégis segít a srácnak ellátni egy-két sebét, majd amilyen gyorsan csak tud, el is tűnik a helyszínről... és a városból.
Callie hetekkel előbb elutazik az egyetemre, ahol összeismerkedik Sethtel, akivel olyan szoros köteléket alakítanak ki, mint senki mással. Egymás támaszai lesznek, sőt még legféltettebb és legsötétebb titkaikba is beavatják a másikat. Ráadásul egy listát is összeállítanak, melyben olyan feladatok szerepelnek, melyek egyfajta bátorságpróba gyanánt szolgálnak számukra, és merőben kívül esik a komfortzónájukon. Sethnek hála Callie újra visszanöveszti a haját, megszabadul vastag sminkjétől, és bő ruháitól.
Végül, amikor az egyetemen elérkezik az első tanítási nap, Kayden is megérkezik a haverjával, és puszta véletlenek láncolatának köszönhetőek összefutnak Callie-vel, akit Kayden hetek óta nem tud elfelejteni.

"- (...)Köztudott tény, hogy sok ember inkább elfordítja a fejét, ha valami rosszat lát."

Jessica Sorensen regényével régre nyúlik a kapcsolatom. Körülbelül 1-1,5 évvel ezelőtt, amikor megláttam goodreadsen, beleszerettem. Alig tudtam róla valamit, de éreztem, hogy ez nekem kell, ha törik, ha szakad. Így nem is csoda, hogy kisebb örömtáncot jártam, amikor kiderült, hogy nálunk is megjelenik. És annyira, de annyira örülök, hogy nem kellett csalódnom! Callie és Kayden története gyönyörű, szívbemarkoló, fájdalmas, felemelő, mosolyt és könnyet fakasztó! Minden egyes betűjét, pontját, szóközét és lélegzetvételét imádom. Akármennyire is megfeszülök, nem tudok róla egyetlen rossz szót sem mondani, úgyhogy nézzétek el, ha átcsapnék ömlengésbe. Na, de lássuk:
Már a történet kezdetekor megjelenik egyfajta sötét, komor hangulat, ami súlyos titkokat és mély fájdalmakat ígér mind a két főszereplő részéről. Kayden egyik problémájára rögtön az első fejezetben fény is derül - az apja fizikailag bántalmazza -, és Callie-n is érzékelhető, hogy bizony nem véletlenül  néz ki úgy, ahogy. Nem kell hozzá nagy ész, hogy kitaláljuk miben is gyökerezik a lány zárkózott és meglehetősen furcsa viselkedése, de ez cseppet sem von le a könyv élvezeti értékéből, mivel a karakterek problémái jóval szerteágazóbbak. Míg Callie és Kayden gondjai és azok megélése újabbakat von maga után, addig  barátaik is küzdenek a maguk démonaival. Utóbbiakba egyelőre csak bele-belepillantunk, lévén, hogy Sethnek és Luke-nak is lesz külön regénye - megjegyzem, mind a kettőt nagyon várom már, főleg Sethét!
A mentális sérülések mellett fontos szerep jut azok feldolgozásának, illetőleg a barátság, valamint a bizalom témakörének. Az írónő csodálatra méltó kapcsolatok révén terelgeti karaktereit a gyógyulás ösvényén.
Seth és Callie barátsága az egyik legkiemelkedőbb pontja a történetnek. Végletekig összetartóak, mindig ott állnak a másik mellett, ha annak biztatásra vagy egy kezdőlökésre van szüksége. Szavak nélkül is megértik egymást. És a hülyeség sem áll távol tőlük Nem véletlen, hogy Seth szárnyai alatt Callie fokozatosan visszanyeri önmagát, és elkezd élni.
Luke és Kayden szövetsége is közel áll ehhez a maguk fiús módján, némileg több titokkal megfűszerezve. De hát mint tudjuk, a pasik nem szeretnek panaszkodni (vagy gyengének mutatkozni) férfitársaiknak.

"Kibírom a fájdalmat. Az az élet könnyű része. Minden más - boldogság, nevetés, szeretet - az, ami kurvára bonyolult."

A főszereplők csupa véletlenek sorozatának köszönhetően ismerkednek meg ténylegesen. Noha mindig is ugyanabban a városban éltek, a suliban egészen más réteghez tartoztak. Kayden menő focijátékos volt, akit körülrajongtak, míg Callie meglehetősen bizarr külseje miatt kiközösítve meghúzódott a háttérben. Kayden csak azután figyelt fel rá, miután a lány megmentette őt.
Az egyetemen való másodszori találkozásukat követően hiába próbálják távol tartani magukat a másiktól, a kémia bizony működésbe lép. Kayden dacára annak, hogy eltökélte, elzárkózik az érzésektől, és csak sekélyes, testi együttléteken alapuló kapcsolatokba megy bele, képtelen kiverni fejéből Callie-t. A lány szintúgy.
Amikor egy légtérbe kerülnek, szikrázik köztük a levegő, és mivel egy NA sztoriról beszélünk, olykor a lapok is sisteregnek a 18 karikás jelenetektől.
Nagyon tetszett az, ahogyan fokozatosan egymásba gabalyodtak. Fellobbanó vágyaik mellett szép lassan egy biztos, bizalmi alapot is kiépítettek, ami nem egyből, durr bele módon alakult ki, hanem szinte észrevétlenül. És ez az olvasó szempontjából is igaz. Nincs feketén-fehéren leírva, hogy most ez és ez van, egyszerűen csak érezzük. Többek között ezért is imádtam Callie és Kayden közös jeleneteit. Na, meg Kayden vicces, pimasz dolgai miatt is.
A vége pedig... hogy a jó sípjelbe lehet ilyen sípjel módon abbahagyni?! (Kegyetlen függővégre számítsatok.)
Szóval ajánlom mindenkinek, aki valami igazán csodálatosat szeretne olvasni! Egyetem, bulik, hegymászás, éjszakai mókázás, első másnaposság, egy őrült lista, remek barátságok, vidámpark, szenvedély, sötét titkok, Kayden, mi kell még?


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Callie, Kayden, Seth
Kedvenc jelenet: lista, esős jelenet, graffitizés, vidámpark
Negatívum: az, hogy nincs a kezemben a folytatás
Borító: 5/5




Idézetek


"Az élet csupa szerencse, például amikor az ember jó lapokat kap, vagy egyszerűen csak jókor van jó helyen. Egyeseknek ezüsttálcán kínálják a szerencsét, az új esélyt, a menekvést. A megmentő lehet hősies, vagy akár lehet csak a puszta véletlen, viszont vannak, akiknek egyáltalán nem jut szerencse, akik rosszkor kötnek ki rossz helyen, akiket nem mentenek meg."

"A külső sérüléseket könnyű elviselni (...)."

"-Kibírom a hegeket, pláne azokat, amik kívül vannak."


"Elképesztő, hogy az ember csupa olyasmit jegyez meg örök életre, amit a legszívesebben elfelejtene, viszont mindaz, amit kétségbeesetten meg akar őrizni, elillan, akár homokszemcse a szélben."

"Úgy meredek a karjára, mintha maga volna az ördög, mert egy kéz nagyon is ördögi tud lenni; kisajátíthat, leszoríthat, engedély nélkül megérinthet."

"Micsoda dilemma! De egyszer már megbíztam Kaydenben, és úgy döntök, ezúttal is így teszek. Csak imádkozom az úristenhez, hogy ez a fiú ne taszítson a mélybe, ne törjön össze, mert már így is rengeteg darabban heverek, és fogalmam sincs, mennyi törést bírok még ki."

 "Életünk során elég egyetlen véletlen, hogy összehozzon minket, és a szívünk egy pillanatra egyszerre dobbanjon."

"A bőrt, vágást, sebet össze lehet varrni, de azzal csak a külső sérüléseket lehet meggyógyítani."

"- Ne csináld! - könyörgök, egyre szorosabban markolva a rudakat. - Nagyon szépen kérlek! Nem maradhatnánk nyugton?
Megcsóválja a fejét, ahogy a kabin elindul, majd megáll, hogy a következő kerüljön a rámpa elé.
- Mégis mi lenne abban a jó?
- Az, hogy nem taccsolnám ki az összes drazsét, amit megettem - felelem ártatlanul.
Abbahagyja a kabin hintáztatását.
- Jaj, ne már, Callie! Úgy nem lesz frankó, ha nem döngetjük direkt. Sőt, minél jobban döngetjük, annál frankóbb lesz. - Mély suttogássá halkul a hangja. - Döngethetünk szép lassan vagy nagyon-nagyon gyorsan."

"- Ha úgy érzed, hányni fogsz, vagy totál beparázol, csak kiáltsd azt, hogy Kayden a legszexibb pasi a földön, én pedig rögtön leállítom magam.
(...)
- Komolyan ezt akarod, hogy kiabáljam?
- A lehető legkomolyabban. - Elhallgat, közben a kabinunk eléri a legmagasabb pontot, és megáll, ring a szellőben. - Így már megengeded, hogy úgy megdöngesselek, mint még soha senki?
Vajon miért érzem úgy, hogy burkoltan valami piszkosra céloz?
- Jó, felőlem döngess, amilyen erősen csak bírsz!"

"Írás közben nincs ítélkezés, se szégyen, csakis szabadság. Amint a toll a papírhoz ér, egy pillanatra szabad vagyok."

"- Ma szabit vettem ki.
- Szabit, mi? Na, és honnan? - kérdi burkolt célzással.
- Az életből."

"- De mennyi ideig kell ismerkednek valakivel, hogy végre jelentsen valamit?"

"- Igen, hazautazom. Ha el tudok menni Kaydennel.
A szájára tapasztja a kezét, hogy elnyomja a nevetését.
- Lefogadom, hogy imádná, ha elmennél vele!"




Nyereményjáték


Callie és Seth listát vezet olyan dolgokról, amiket muszáj megtenniük, még akkor is, ha az adott feladat megrémíti-, esetleg undorítja őket, vagy képtelenségnek tűnik számukra.
Nincs más dolgotok, mint kitalálni, mik is ezek a próbatételek.
A nyeremény ezúttal sem marad el! Ha nektek kedvez a szerencse, tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike.

Feladat:
1. Lájkold a Vörös Pöttyös? Szeretem. és a Blogturné Klub facebook oldalát. (Kötelező!)
2. A kiemelt betűk segítségével találd ki, mi is Callie és Seth aznapi feladata. (Kötelező!)
3. Próbáld ki! Némelyik pont remek móka vagy bátorságpróba gyanánt szolgál. Ha van kedved, próbáld ki, és örökítsd meg a pillanatot, a képet pedig extra pontokért linkeld be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (NEM kötelező!)
4. A kiadó csak Magyarország területén belül postás (megjelenés után).
5. Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol, automatikusan új nyertest sorsolunk.


Nézzetek be a többi állomásra is


08/15 Dreamworld - Idézetek
08/16 Angelika blogja - A sorozatról röviden + könyvben szereplő dalok
08/17 Kristina blogja - Borítómodellek
08/18 Kelly Lupi olvas - Karakterinterjú: Seth
08/19 CBooks - Borítók
08/20 MFKata gondolatai - Trailer
08/21 Nem harap a... - Folytatásokról
08/23 Zakkant olvas - Az írónőről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése