2014. augusztus 26., kedd

Michael Grant & Katherine Applegate - Éva és Ádám




Eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy számítógépes szimulációs program segítségével tökéletes társat tervezz magadnak? Mit szólnál, ha később egyszer csak szembejönne veled az utcán? Katherine Applegate és férje, Michael Grant történetében Evening Spiker lehetőséget kap erre! Kövesd végig az EVE és ADAM turnét, ahol nyolc blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét.


Michael Grant & Katherine Applegate: Eve & Adam - Éva és Ádám

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738689
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Felföldi Edit

Fülszöveg:
Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.
Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.
Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár… vagy mégse?

Saját véleményem:
Eve balesetet szenved, aminek következtében leszakad a lába, és több életveszélyes sérülést is szerez. A kórházban az orvosok az életéért küzdenek, ám megjelenik az anyja, aki a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyár tulajdonosa, és a kezelőorvos határozott tiltása ellenére átszállíttatja lányát saját kutatóintézetébe, ahol saját emberei látják el Eveninget.
A beavatkozások után Eve-nek nincs más dolga, mint hogy lábadozzon, csakhogy számára ez rendkívül unalmas úgy, hogy begipszelt kezével még hobbijának, a rajzolásnak sem hódolhat. Ezért anyja előáll az ötlettel, hogy a gyár egy új fejlesztésű programjával, Eve alkossa meg a tökéletes férfit, persze csak virtuálisan.
A gyárban töltött idő alatt Eve összeismerkedik az ott lakó mindenes sráccal, Solóval, aki finoman szólva nem kedveli a lány anyját, mivel szent meggyőződése, hogy a nő tehet a szülei haláláról. ezért mindent megtesz annak az érdekében, hogy lebuktassa, és börtönbe csukassa.

A történet alapötlete zseniális. Biztos mindenki eljátszott már a gondolattal, milyen is lenne a - számára - tökéletes férfi/nő, és ha ehhez még hozzájön az is, hogy mi magunk teremthetjük-, alkothatjuk meg, és állíthatjuk össze, akkor a képlet igazán fantasztikus. Ez volt az, ami egyrészről engem is megfogott. A másik pedig a figyelemfelkeltő borító és cím kombinációja, ami hűen tükrözi a sztori lényegét.
Eve, a balesete utáni lábadozási időszakában egyezséget köt rideg édesanyjával, minek értelmében a nő megengeni, hogy Eveninget meglátogassa zűrös életű, és kissé szabadszájú barátnője, ha a lány a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárban maradva gyógyul, és közben egy újfejlesztésű program segítségével, virtuálisan megalkotja a tökéletes férfit. S noha a bioszmániás Eve eleinte vonakodik a feladattól, ahogy Adam egyre inkább összeáll, úgy jön meg az ő kedve is.
Mindehhez pedig adott egy jó kis helyszín, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyár képében, mely tökéletes alapot ad az egészhez; nem mellesleg hangulatteremtőnek sem utolsó a sok technikai kütyüvel, hideg, fémes termével, orvosokkal és tudósokkal. De rejtélyekből és titokzatos ügyletekből sincs hiány.
Nem lehet előre kitalálni, ki melyik oldalon áll, vagy milyen takargatnivalója van. És amikor azt hinnénk, ismerjük az illetőt, a múltját vagy a szennyesét, akkor garantáltan történik valami, ezt megcáfolandó.
Mindez kellő mennyiségű adalék egy bomba jó sztorihoz, viszont végig az az érzésem volt, hogy a szerzőpáros nem aknázta ki teljesen a lehetőségeit. Sokkal több potenciál rejlett még ebben, amit ha kicsit bővebb lére eresztenek, jobban érvényesült volna, és nagyobbat is ütött volna. Gondolok itt például a szerelemre.Aranyos meg kedves volt, de a hirtelensége miatt nem éreztem valódi vonzalmat Solo és Eve között. Persze értem én, hogy miért nem lehetett ezt kihagyni, és valószínűleg fiatalabb koromban fel sem tűnt volna az esetlensége.
Mindezt leszámítva a karakterek teljesen rendben vannak. Egyikőjük sem idegesítő - kivéve az anyukát, aki meg sem érdemelte az anya státuszt -, szórakoztatóak, szerethetőek és helyesek. Együtt pedig még sokkal jobbak.
A történetet váltott szemszögből követhetjük végig, aminél külön pluszpont jár azért, hogy kiírás nélkül is érezhető, melyik Solóé, és melyik Eve-é.  INNENTŐL SPOILERES! És amikor megláttam, hogy Adam szemszög is van, tapsikolni lett volna kedvem. Érezhető volt, hogy Adam kilép virtuális keretei közül, de még így is nagy örömömre szolgált. Ő egy végtelenül kedves, de naiv srác, aki a maga tökéletlenségében tökéletes. Talán túlságosan is. Ékes bizonyítéka annak, miért is nem létezik tökéletes pasi, vagy ha létezik, akkor elveszti férfias vonzerejét. Egyébként nagyon szívesen olvasnék egy Adam novellát, vagy akár regényt is, mert kíváncsi vagyok az ő múltjára. Ki volt azelőtt, mielőtt Eve megalkotta, és ilyesmik. SPOILER VÉGE!
Összességében a fiatalabb, sci-fi rajongók számára ajánlom, de igazából bárki számára könnyed kikapcsolódást nyújtó, érdekes, izgalmas olvasmány lehet. Bőven van benne biológiai kísérletezés, rejtélyek, akció, és persze némi romantika is, na meg humor. De már a helyszínekért is megér egy misét!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Solo, Adam
Kedvenc jelenet: szökés, autós üldözés, Soló kávés csele
Negatívum: gyors tempó
Borító: 5/5




Ádám és Éva



A Biblia, valamint a Korán szerint Ádám és Éva voltak az első emberpár, akiket Isten teremtett. Évát nem sokkal Ádám megteremtése után hívta életre Isten. Álmot bocsátott Ádámra, és egy bordájából alkotta meg Évát.
Isten figyelmeztette Ádámot és Évát, hogy ne egyenek a kert közepén lévő fának a gyümölcséről, de a kígyó ravaszabb volt mindennél és kísértésbe estek.
A kígyó a legravaszabb állat volt a paradicsomban. Kételkedve fordult Évához, hogy valóban azt mondta Isten, hogy nem ehetnek a kert gyümölcseiből. Éva úgy válaszolt, hogy ehetnek, de csak egyből nem, ami a kert közepén van a tudás fájának gyümölcséből, nehogy meghaljanak. A kígyó kétségbe vonta Isten szavát, hogy attól még nem fog meghalni: "Isten jól tudja, hogy amely napon abból esztek szemetek felnyílik, olyanok lesztek mint az Istenek, akik ismerik a jót és a rosszat". Éva látta, hogy a gyümölcs jó és tetszetős, evett belőle és Ádámnak is adott belőle. Rögtön felnyíltak szemeik, és látták, hogy meztelenek. Ezért fügefa levélből ruhát készítettek maguknak és eltakarták magukat. Ezután Isten ellátogatott hozzájuk, és kiűzte őket a paradicsomból az engedetlenség miatt. Azóta az ember bűnösnek születik, de Jézus meghalt értünk.
A Biblia Ádám és Éva történetét Mózes 1. könyve, a Teremtés könyve második és harmadik fejezetében mondja el. Gyermekeik közül név szerint Káin, Ábel és Sét ismertek.
forrás: wikipedia




Nyereményjáték


A könyv borítóján is megjelenik a szimbolikus jelentéssel rendelkező alma motívum. A blogturné játéka most a leghíresebb almákkal foglalkozik! Fejtsd meg minden állomáson a feltett kérdést és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét!


Ki az a tudós, akinek egy alma esett a fejére?



Nézz be a többi állomásra is

08/24 Kelly & Lupi olvas - Helyszínek
08/26 Dreamworld - Ádám és Éva
08/30 Zakkant olvas - A tökéletes férfi
09/07 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése