2014. szeptember 28., vasárnap

Robin LaFevers - Sötét diadal



A Maxim Kiadó elhozta nekünk a A halál szépséges szolgálólányai trilógia második részét, a Sötét diadalt. Robin LaFevers sorozata a késő tizenötödik századba, egy harcokkal és női orgyilkosokkal teli világba kalauzol el minket. 
Tarts velünk az állomásokon, ismerd meg ezt a világot és ha szerencsés játékos vagy, megnyerheted a könyv egyik példányát! Jó szórakozást!


Robin LaFevers: Sötét diadal

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615158
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
A XV. századi Franciaországban a Halál szolgálóleányát, Sybellát, kötelessége arra kényszeríti, hogy hazatérjen, abba a pokolba, ahonnan megszökött. Szerelem és kaland, történelem és varázslat, bosszú és megváltás keveredik a Gyilkos kegyelem folytatásában.
Sybella a gyásztól és elkeseredéstől félig eszét vesztve érkezik a kolostor küszöbére. A Halál szolgálóleányai készségesen menedéket adnak neki… a segítségnek azonban ára van. Sybellát, akinek természetes tehetsége van a halál és a csábítás művészetében, a kolostor a legveszélyesebb fegyverei között tartja számon. Ám ezek az orvgyilkos képességek nemigen vigasztalják, amikor a kolostor visszaküldi őt abba az életbe, amely kis híján megőrjítette. És miközben Sybella maga a Halál Istene által kovácsolt fegyver, a cél érdekében az istenség kénytelen életcélt találni a lány számára. Amikor a Halál szolgálóleánya a várbörtönben váratlan szövetségest talál, vajon a bosszún kívül talál magának mást is, amiért élni érdemes?

Saját véleményem:
Sybella az apja által elfoglalt nantes-i vár egyik elhagyatott toronyszobájából nézi, amint D'Albret gróf emberei és szövetségesei tőrbe csalják a fiatal királynőt és annak maroknyi segítőcsapatát. Ám a lány észreveszi Ismae-t, kolostorbeli nővérét, és még időben jelez neki, s tudtára adja, hogy csapdába sétálnak, így Ismaéknak sikerül a királynővel elmenekülniük. 
Később, Sybella gyűlölete és bosszúszomja - melyet apja iránt táplál - csak tovább izzik, amikor a gróf kivégzi a várban lévő összes szolgálót, akik azt állítják, történjék bármi, ők Anne-hez maradnak hűségesek.
A lány minden vágya, hogy végre megpillanthassa Mortain jelét D'Albret-én, és annak talpnyalóin. Ennek érdekében bármire hajlandó, akár még az életét is kockára teszi. Csakhogy nincs könnyű dolga. Szolgálólányai folyton a nyomában lihegnek, és testvére, Julian, aki egyben szeretője is, éjjel-nappal ostromolja...
Egy napon, a vadászat után Sybellának levele érkezik a kolostorból, melyben új megbízatást kap. Ki kell derítenie, hogy Sir Waroch életben maradt-e, és ha igen, akkor épségben Rennesbe kell juttatnia, a királynőhöz.

"Ha legalább annyira megtanítottak volna arra is, hogyan kell végignézni, ahogy ártatlanok pusztulnak el a szemem láttára, mint ahogy a gyilkolásra, akkor sokkal jobban felkészülhettem volna arra a rémálomra, amelybe beletaszítottak."

Ha a Gyilkos kegyelmet imádtam, akkor a Sötét diadalra nincsenek szavaim. Zseniális! Az egyik legeslegjobb történelmi regény, amit valaha olvastam. Pimasz, pörgős, izgalmas, tele van akcióval, váratlan fordulatokkal, sötét titkokkal, és tengernyi fájdalommal. Sokkal, de sokkal, jobb, mint az első rész, és aki olvasta már Ismae történetét, az pontosan tudja, hogy ez nem kis szó.
Rögtön a nyitójelenetet átitatja egyfajta melankólia, mely mindvégig megmarad. És, ha már nyitójelenet: nagyon tetszett, hogy egy olyan mozzanattal indul a sztori, amit a Gyilkos kegyelemből ismerhetünk - Ismaék szemszögéből. 
Egyébként Sybella karaktere sokkalta komorabb, mint Ismaé. Súlyos, nehéz titkok nyomják a lelkét, amiket igyekszik minél mélyebbre temetni magában. Olyannyira, hogy sokáig az olvasó is csak sötétben tapogatózik. Persze azt tudjuk, hogy mindennek valamilyen módon a családjához van köze, legfőképpen bátyjaihoz és apjához, a kegyetlen és undorító D'Albret grófhoz, hisz a fekete hajú szépséget mindvégig egyetlen dolog hajtja, méghozzá a bosszúszomj.
Világosan látszik az is, hogy Ismae sokkal érettebb a koránál (17 éves). Egyrészt ez betudható a kolostorbeli kiképzésének, a küldetéseinek - gyilkolás és férfiak elcsábítása -, másrészt a családjának, ám igazán csak utólag jövünk rá a valódi okokra. És a pillanat, amikor mindenre fény derül: letaglózó és fájdalmas (még olvasóként is). Bevallom, sok mindenre számítottam, de arra nem.
Másrészről Sybella nagyon kemény. Vérbeli badass hősnő, akit nemhogy nem undorít a gyilkolás, de ha az illető megérdemli, még örömét is leli benne. Egészen más módszerei vannak az ölésre, mint Ismae-nak, ezáltal teljesen új szemszögből ismerhetjük meg, milyen praktikákkal végzik feladataikat a lányok, és talán több ilyen jelenetet is kapunk, az első részhez képest. Emellett nagyon tetszett az a lelki-, szemléleti megközelítés is, ahogyan Sybella Mortainhez áll.
Sybella mellett azonban ott van még valaki, akiért majdhogynem visítva ugráltam örömömben amikor felbukkant, annyira megszerettem az előző kötetben. Ez pedig nem más, mint Sir Waroch, aki szintén szöges ellentéte Duvalnak. Ízig-vérig katona, amihez utolsó csepp véréig tartja is magát. Még a halál vagy a sérülések sem állhatnak az útjába, ha az Anne-hez való lojalitásáról van szó. 
Rennes-i kastély a valóságban
Külön kiemelném, hogy végre nem egy helyes férfi főszereplővel van dolgunk, merthogy Rémlovag igen távol áll a jóképűtől. Ám ékes bizonyítéka annak, hogy a külső közel sem minden. Esetében a lélek és a szív ezerszer fontosabb.
Rémlovag múltja, Sybelláéhoz hasonlóan tele van kegyetlen titkokkal - nem is akármilyenekkel -, melyek akarva-akaratlanul kihatással vannak egész életére. Így miután ezek ketten összekerülnek, minden érzés csak felfokozódik. A legelső perctől kezdve működik köztük a kémia. Hiába veszekednek - ami  megjegyzem, oltári! - a nap 24 órájában, a levegő mégis sistereg körülöttük. Az érzelmeik szép fokozatosan fejlődnek, gyönyörű ívet írnak le, és ennek tudatában érezhető, hogy valódi szenvedélyről van szó, nem pedig az írónő kényszerítette őket ebbe a skatulyába.
Ami a cselekményt illeti: izgalmas kis kalandozásoknak, csatáknak lehetünk szemtanúi, melyek később csak egyre nagyobb volumenűvé nőnek, és garantáltan lerághatjuk közben az összes körmünket. A tét pedig lapról lapra nő. Nem utolsó sorban, ahogyan azt már Robin LaFeverstől megszokhattunk, most is gyönyörű leírásokkal kalauzol végig bennünket mindezen. S teszi ezt úgy, hogy igyekszik a lehető leginkább kor és történelemhű maradni. 
Mindent egybevetve ajánlom mindenkinek, aki olvasta az első részt, a történelmi regények kedvelőinek, és azoknak, akik szeretnének valami igazán nagyszerűt olvasni. Könnyek, bosszú, fájdalom, és vér - ez mind a Sötét diadal.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Sybella, Rémlovag, a porkoláb, Ismae & Duval
Kedvenc jelenet: az összes Sybella-Rémlovag jelenet; Sybella találkozása Mortainnel, illetve Julian utolsó tette
Negatívum: az apátnő
Borító: 5/5




Kedvcsináló idézetek


"- Miért hurcolt magával?
Fejét ingatja, mintha próbálná rendbe szedni gondolatait.
- Utolsó emlékem, hogy egy akaratos, idegtépő hang dühös hazugságokat vág a fejemhez.
- Én voltam - közlöm a legnagyobb udvariassággal.
- Ön? - Rettenetesen csodálkozik, mintha nem tudná összeegyeztetni azt a hangot azzal, amit maga előtt lát."

"Elvigyorodik.
- Ön hallott rólam?
Komoran nézek rá.
- Hallottam az elmeháborodottról, aki úgy ölti magára a harci lázat, mint más a páncélt, és kirohan a csatamezőre egymaga százak ellen.
Kényelmesebben elhelyezkedik a takarón.
- Ezek szerint tényleg hallott rólam - mondja mély, elégedett hangon."

"Tapasztalatból tudom, hogy a remény az istenek gúnyolódása velünk, emberekkel, és gyűlölöm, hogy ez a férfi valahogy ezt érezteti velem."

"- A Halálnak nincsenek ártatlanok és bűnösök (...)"

"Ez a legerősebb vigasztalás, a legnagyobb biztonság , amit vala éreztem... ahogy a kezemet fogja, ahogy ebben az érintésben becsületesség és ígéretek vannak."




Nyereményjáték


Sybellát, akinek természetes tehetsége van a halál és a csábítás művészetében, a kolostor legveszélyesebb fegyverei között tartják számon. De nem ő az egyetlen fikcionális női bérgyilkos, akitől még kedvenc 47-es ügynökünk is behúzná fülét-farkát.
9 blog, 9 hírhedt női bérgyilkost takar. Vajon le tudod-e leplezni őket, mielőtt az áldozatukká esnél? A feladatod, hogy a leírások alapján találd ki melyik blog, melyik bérgyilkost rejti. Segítségül kapsz egy-egy képet is.

A rafflcopter helyes kitöltése:


KÖTELEZŐ:
+1 pont E-mail cím megadása
+9 pont MINDEN állomás kitöltése

OPCIONÁLIS, NEM KÖTELEZŐ:
+5 pont Lájkolni a BTK facebook oldalát
+5 pont Lájkolni a Dream Válogatás facebook oldalát
+10 pont Egy tetszőleges blogon írd meg hozzászólásban, ki a kedvenc fikcionális orvgyilkosod!

Mai bérgyilkos:
Egy néma gyilkos, kinek kedvenc fegyvere egy pár szamuráj kard. Extra élvezetét abban leli, hogy megöli azokat, akik megbántják. Ami még vészjóslóbbá teszi, hogy “játszik” az ellenfelével gyorsan elkerülve a támadásaikat mielőtt végezne velük. Mint egy szadista előjáték.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/26 Könyvszeretet
09/27 Deszy könyvajánlója - Interjú
09/28 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
09/29 Always Love a Wild Book - Tündérmesék
09/30 Nem harap a...
10/01 Angelika blogja - Trailer
10/02 Függővég
10/03 MFKata gondolatai
10/04 Kelly Lupi olvas

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Az én kedvenc fikcionális orvgyilkosom Jane és John Smith a Mr. és Mrs. Smith című filmből :)
    Üdv.: Csontos Anita

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Az én nagy kedvencem Hit-Girl. :)
    Üdv.: P.Anett

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Durzo Blint a kedvencem Az Árnyak útján c. könyvből.

    VálaszTörlés
  4. Az én kedvencem Celaena Sardothien.

    VálaszTörlés