2015. október 31., szombat

II. Halloween blogturné - Interjúk




A nagy sikerre való tekintettel, idén ismét szeretnénk egy Halloween-napot, turnét és nyereményjátékot tartani Nektek. Igaz, hogy mind könyvesbloggerek vagyunk, de most nemcsak könyvekről írnánk, hanem érdekességekkel is színesítenénk a turnénkat - sok mindenről lesz benne szó, amelyek mind a Halloweenhez kapcsolódnak.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a Magyarországon is egyre népszerűbb eseményt és játsszatok a nyereményekért!




Halloween interjú
öt szerzővel


1) A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, mostanra azonban az egész világon elterjedt. Hazánkban sincs ez másként, nálunk is egyre nagyobb felhajtás övezi.
Mi a véleményed erről az ünnepről? Mennyire preferálod? Esetleg szoktál tököt faragni vagy beöltözni?


A.O. Esther: Mindig is vonzódtam a kelta mitológiához és a pogány ünnepekhez, így a Halloween magyarországi térhódítása engem egyáltalán nem zavar, sőt úgy gondolom, ezzel csak színesedik az ünnepeink díszes palettája. Az embereket ősidők óta foglalkoztatja az elmúlás és a túlvilág kérdése. Adta magát, hogy előbb-utóbb begyűrűzik hozzánk is a Mindenszentek és a Halottak napja mellé valami "nyugati bohóság". Mindannyiunknak vannak veszteségei, fájó emlékei, amik a halottainkhoz kötnek. Úgy érzem, kifejezetten jó, hogy van valami, ami ezt egy picit ellensúlyozza. Imádom a faragott töklámpásokat (mi is minden évben faragunk), hisz gyönyörűek, ahogy gyöngysorként ragyognak végig az utcánkban. Szerencsére nálunk mindenki ilyen "bolond", szinte minden ház előtt ott pislákolnak a töklámpások. Ráadásul az apukák igencsak kreatívak, és eszméletlen vagány "arcokat" faragnak a sütőtököknek. A gyerekeinket eddig minden évben meghívták az ovis társaik Halloween "bulira", ahol minden kicsi beöltözött boszinak, vámpírnak, szellemnek és egyebeknek - édesek, viccesek voltak. A dekoráció is "halloween-es" volt: vaskos pókhálók, denevéres díszek, sejtelmes fények, az édességek is kifejezetten erre az alkalomra készített "szörny" sütik voltak. Persze, a szülők is beöltöztek, minimum, mágusnak. J Mindannyian jól szórakoztunk, a sok-sok apró vámpír és boszi pedig egy kis időre elfeledtette velünk, hogy ez amúgy az év legsötétebb időszaka lenne…


Helena Silence: Érzelmileg nem kötődöm hozzá különösebben, úgy rémlik, régen nem volt ekkora felhajtás körülötte. Sokan valószínűleg nem ismerik a szó mögött rejtőző tartalmat, az ünnep eredetét, egyszerűen egy jó lehetőséget látnak a bulizásra, de ezzel sincsen semmi baj. Én nem szoktam ünnepelni, sőt még beöltözős buliban sem voltam, illetve a tökfaragást sem próbáltam.


Kae Westa: Fantasyt írok és metált hallgatok, márpedig - ahogy azt nemrégiben egy rokonszenves facebook-posztban is láttam - a halloween a legmetálabb ünnep. Mindemellett van két kicsi gyerekem, családanyaként pedig az efféle alkalmak már inkább szólnak róluk, mint rólam. Kifejezetten halloweenezni nem szoktunk, de az még lehet, hogy aznap stílszerűen a Helloween zenekaros pólómba fogok bebújni, hangulati aláfestésnek pedig Alice Coopert hallgatunk majd. Viszont úgy érzem, hozzá kell tennem, hogy épp tegnap este nézegettem őszinte vágyakozással az Assassin's Creed télikabát-kollekciót…


On Sai: Nagyon jópofa ünnep, jól szórakoznék, ha itt a környékemen is jönnének cukorkát zsákmányoló gyerekek. Az ezoterikus-thrilleres része is izgalmas, ilyenkor ugyebár a legendák szerint elvékonyodik a határ a túlvilág és evilág között. A legjobb időszak a rémisztő sztorik meséléshez.
Tököt mindig faragunk, habár én meg a kés az nem jó párosítás. Általában a lányom faragja, sokkal ügyesebb nálam.


Rácz-Stefán Tibor: Nem vagyon egy nagy Halloween rajongó. November 1. számomra fájdalmas időpont, mivel ez az egyetlen nap az évben, amikor temetőbe megyek édesapám sírjához, így nem tudnék előtte való este ünnepelni. Érzelmi szempontból nálam a Halloween nem játszik, tököt sem faragok. Alapvetően úgy teszek, mintha nem is létezne. :)
Persze megértem, ha más szereti, és jó bulinak tartja, és jól néznek ki azok a kifaragott tökök is.




2) Amennyiben semmi nem akadályozna, és bármit el tudnál készíteni, milyen motívumot faragnál egy töklámpásba?


A.O. Esther: Egy gyönyörű, kitárt szárnyú angyalt faragnék bele.


Helena Silence: Mesekastélyt! Hercegkisasszonynak látszó boszit! Öregedő Hófehérkét! Jaj, egy csomó mindent készítenék, ha bármire képes lennék!
 

Kae Westa: Az egyik (még megírandó) történetem legendái között szerepel a beszámoló egy őrült királyról, aki a saját koponyájából csiszolt koronát óhajtott viselni, és nem átallott kivégzéssel fenyegetőzni, hogy ezt elérje. Az utódja azt adta először parancsba, hogy fejezzék be ezt a bizonyos koponyakoronát, amit a halála után vele együtt temettek el. Sosem derült ki, melyiküké a kísértő lélek, ami időnként felkel a sírjából… Azt hiszem, valahogyan ezt örökíteném meg.


On Sai: Imádom a nonfiguratív mintákat, ezek biztos lennének lámpásként, de Vasarely képei is. Meg persze valami sci-fis, mondjuk egy helyes csillagköd. Csillagködből sosem lehet elég...


Rácz-Stefán Tibor: Egyszerűen elkezdeném a műveletet, és hagynám, hadd vezessen a nem létező szuper tökfaragási tehetségem, és valami csudajót alkossak anélkül, hogy előre meghatároznám, mi legyen az.




3) Egy kis képzeletbeli játék során tételezzük fel, hogy saját történeted/történeteid főszereplői, vagy akár kedvenc karaktered Halloween buliba indul. Minek öltözne be? És miért pont annak?


A.O. Esther: Nem tudom, miért, de rögtön Diril ugrott be, aki jóindulattal sem nevezhető pozitív karakternek, hisz egyike a leggonoszab boszorkányaimnak. Hogy miért pont ő? Jó kérdés. Mert benne annyi mélység van... Annyira kiismerhetetlen és izgalmas a személyisége. Ráadásul küllemre is vagány. Nagy fekete haj, tűzben égő szemek, fekete, szexi ruha. Mi kell még? Buliba való jelenség.


Helena Silence: Lena valószínűleg eleinte tanácstalan lenne. Zoe megpróbálna segíteni neki, de valószínűleg nem jutnának dűlőre, mert nagyon eltérő az ízlésük, így hűen önmagukhoz: Zoe Csubakkának öltözne, mert ő a kedvenc szereplője a Star Wars sorozatból, Lena pedig Wednesday Addamsnak az Addams Family-ből, mert kiskorában mindig olyan menő akart lenni, mint ő.


Kae Westa: Maradjunk a saját szereplőknél. A démon és a papnő Mortuájából gyakorlatilag bármit kinézek - leginkább azt, hogy elkezdené nyaggatni a többieket, hogy öltözzenek össze. Szinte látom őket magam előtt a Scooby-Doo rajzfilmből jól ismert csapatként (csak azt nem tudom, melyikük lenne maga Scooby). Mortua mindenesetre elsőrangúan szórakozna, a többiek pedig igen-igen fancsali képet vágnának…


On Sai: Ha az Apa, randizhatok egy lovaggal? kötetből beöltöznének a szereplők, akkor Kósza lovag fa alakú szörny lenne, vagyis olyan dólény, ami ellen sokszor harcol. Mia Anne középkori ruhát viselne arcán valami zombis festéssel, míg Amon, az agykutató apa valami átlagembernek teljesen érhetetlen fogalomnak öltözne, mondjuk a retikuláris rendszer felszálló ágának.


Rácz-Stefán Tibor: Ó, ez nagyon egyszerű! Dávid, a Fogadj el! főhőse könyvmolyként imád olvasni, de nem az a típus, aki nagyon sokat foglalkozna azzal, hogy menő kosztüme legyen. Szóval elintézné annyival, hogy magára kap egy „Made in Brooklyn” pólót és egy szemüveget, aztán reménykedne benne, hogy lesz, aki rájön, ő Simon A végzet ereklyéiből :)




4) Végül, de nem utolsó sorban: ajánlanál az olvasóknak egy olyan könyvet/filmet, ami illene ehhez a sejtelmes, kissé hátborzongató, misztikus éjszakához?


A.O. Esther: Nagyon szerettem Nicol Kidman Másvilág című filmjét. Tökéletesen illik ehhez a naphoz. Ne egyedül nézzétek meg…


Helena Silence: Könyv: Josh Malerman – Madarak a dobozban
Film: Adsz vagy kapsz (Trick 'r Treat, 2007)


Kae Westa: A héten végre eljutottam a moziba a Bíborhegy vetítésére - azt őszintén ajánlom, de ki tudnék mazsolázni vagy fél tucat epizódot a Buffy, a vámpírok réme című nagyszerű sorozatból is, ami igazán illik az alkalomhoz. Olvasnivalók közül érdekes módon elsőként az Üvöltő szelek ugrik be, de a magam részéről szívesen olvasnék valami klasszikus, gót kísértethistóriát is.


On Sai: Két filmet is ajánlok, elvontabb percekre Ingmar Bergman régi, fekete-fehér filmjét A hetedik pecsétet, ahol a keresztes lovag a Halállal sakkozik egy pestisjárvány alatt. És újabb filmként a Hatodik érzéket, ahol Bruce Willis segít egy kisfiúnak, aki szellemeket lát.


Rácz-Stefán Tibor: Inkább sorozatot ajánlanék, méghozzá az egyik nagy kedvencemet, Az Internátust. Elég borongós sorozat, tele félelmetes jelenetekkel, de van benne egy csomó vidámság, romantika és ármány is. Az átívelő rejtélyes szál pedig egyszerűen zseniális. Kezdjétek el Halloweenkor és garantálom, hogy hamar a végére értek :)

Azért hogy könyvet is mondjak, jó választás lehet Mindee Arnettől az Akkordél Akadémia első része. Nagyon vicces kis könyv, de időnként olyan kellemesen borongós tud lenni. Oh, alig várom már, hogy olvashassam a második kötetet :)



Nyereményjáték


Most kivételesen nem szeretnénk tőletek semmilyen extra dolgot kérni, csupán annyit, hogy kommentben írjátok le vagy linkeljétek be, hogy mi a kedvenc alkotásotok, ami a Halloweenhez kapcsolódik. Lehet ez töklámpás, fantasy kép, rajz, cosplay, illetve bármi, rátok bízzuk a választást. 
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll a rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Összesen 6 nyertest választunk, a nyeremények pedig a következő könyvek lesznek:
- Rachel Ward: Nem enged a mélység (dedikált)
- Mindee Arnett: The Nightmare Affair - A rémálom ügy
- Kim Harrington: Perception - A hatodik érzék
- Katie Alender: Bad girls don’t die - A rossz lányok nem halnak meg
- T.S. Thomas: Londinium hercege
- Ann Aguirre: Menedék




Nézzetek be a turné többi állomására is

08:00 Deszy könyvajánlója - Könyvajánló & Harry Potter és a Halloween
10:00 Szembetűnő - Hókusz Pókusz
12:00 Tekla könyvei - Sorozatajánló
14:00 Insane Life - Halloween története & jelmezek
16:00 Függővég - Könyvsorozat ajánló
18:00 Kelly & Lupi olvas - Tökfaragás, é annak hagyománya
20:00 MFKata gondolatai - Halloween körmök - Interjú I.
22:00 Dreamworld - Halloween Interjú Szerzőkkel II.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekesek voltak az interjúk! Az oldal díszítése is nagyon tetszett! :)
    http://www.almaimotthona.hu/upload/userupload/2/SBC_ms-48-20033.jpg.pagespeed.ce.8pbreNysQr.jpg

    VálaszTörlés
  2. Imádtam ezeket az interjúkat!!! Annyira jó tudni, hogy ennyire emberiek a kortárs iróink! :) én a halloweenban a saját dekorációkat szeretem amit fiaimmal tudok elkészíteni :)

    VálaszTörlés