2016. január 24., vasárnap

On Sai - Apa, randizhatok egy lovaggal?



A sci-fi regényei által kedvencünkké vált On Sai most egy ifjúsági fantasyval rukkolt elő. Ennek örömére egy hét állomásos turnéval mutatjuk be Mia Anne kalandjait az álomvilágban, ahol feltűnik egy álombéli lovag is. Tartsatok velünk, mert a sok érdekes extra mellett még nyerhettek is!


On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633995143
Oldalszám: 376 oldal

Fülszöveg:
Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?

Saját véleményem:
A köztem és az On Sai könyvek közti kapcsolat úgy néz ki, tök mindegy miről szól az adott mű, felőlem két buszjegy románcát is taglalhatja, kell. Ha pedig ebbe az egyenletbe belekeveredik egy lovag is, akkor mit nekem özönvíz, hurrikán, invázió (?), ide vele azonnal és senki ne merészeljen zavarni! Bár bevallom, a borító láttán meginogtam egy icipicit, de Bea az Bea, és mégiscsak a tartalom a lényeg, úgyhogy ezen apró botlásomat gyorsan el is felejthetjük Helyette térjünk vissza a történetről alkotott véleményemhez, mely nyomokban, enyhén tartalmazhat áhítozást.

A16 éves Mia Anne asperger-szindrómás édesapjával Budapestre költözik a férfi munkája miatt. A lánynak elege van a folytonos költözködésből, ráadásul sehogy sem találja helyét furcsa kis országunkban. Kultúránk, mentalitásunk merőben eltér az amerikaitól, melyre a szerző humorosan rá is világít mindenféle szépítés nélkül, így a vancouveri lány szemén keresztül egyfajta görbe tükröt is kapunk egocentrikus, zárkózott társadalmunkról. Noha ez elenyésző apróság, én mégis sokszor bólogattam, hogy jé, tényleg ilyenek vagyunk sulin kívül és belül egyaránt. Ráadásul izgalmas volt látni, miként illeszkedik be közénk egy máshol nevelkedett lány, s hogy milyen ellentéteket szül a kultúrák közti eltérés.
Míg Mia Anne-nel az iskolai élet nehézségeit térképezzük fel, addig édesapja, Amon - aki szintén nézőpontkarakter - révén egy egészen új és kicsit szürreális oldala tárul fel Budapestnek, titkos földalatti laborral és bizottsággal.
Amonnak, a tudományok megrögzött hívőjének egy két világ közti problémát kell megoldania, melynek nem kisebb a tétje, mint az általunk ismert világ megmentése; de gond egy szál se, az aspergeres apuka, lehetetlent nem ismerve veti bele magát a kutatásba, hogy rájöjjön, mit jelentenek a különös módon ugyanazt álmodó emberek agytevékenységei. A világ több pontján ezrek álmodják ugyanazt a fantasy világot, egyazon időben,  megegyező eredményeket produkálva - azzal a különbséggel, hogy néhányan belehalnak, netán nem térnek magukhoz, míg mások gond nélkül folytatják életüket. Mia Anne pedig egy közülük...

Mia egy tragédia után megdöbbentően valóságos álomban találja magát, varázslók, nekromanták, helyes és pimasz lovagok, barátságtalan lovak, futkosó növények között, mi több, maga is képes varázsolni, és rossz lába is olyan, mint régen. Ahányszor álomra szenderül, ugyanebben a fantasy világban, Kósza lovag mellett jelenik meg, aminek a fiatal, erkölcsös, hivatásának élő fiú nem igazán örül. Pláne, hogy Mia állandóan megszegi az etikettet és bajba keveredik; mégsem hagyhatja magára, hisz a lány élete veszélybe kerül, és egy lovag mégiscsak lovag....

Talán nem lepek meg senkit, ha azt mondom, YA ide vagy oda, ez egyáltalán nem egy szokványos ifjúsági regény. A bája megvan, mégis beásabb. Hogy ez miben nyilvánul meg, nehéz lenne összefoglalni, de talán leginkább az élő karaktereknek köszönhető, akik abszolút hús-vér emberek, nem pedig idealizált papírfigurák. Mellékvágányon pedig említhetnék még olyan tényezőket, mint a csak és kizárólag On Sai-ra jellemző atmoszféra, humor, szókimondás. Semmi szépítés vagy ferdítés, csak a valóság.

Három nézőpontkarakterünk van, sok-sok mellékszereplővel, mégis gond nélkül elkülöníthetőek a figurák. De hogy a főszereplőkről is beszéljek, imádtam őket - egyedül azt sajnálom, hogy Kósza lova nem kapott saját részeket, mert én szerelembe estem ezzel az önálló, akaratos, pimasz pacival (valahogy úgy képzeljétek el, mint az Aranyhaj Maximusát).

Amon, az apa, a tudós a legérdekesebb. Nehéz megkedvelni vagy megszeretni, hisz a szindrómája miatt egy rettentően rideg, érzelemmentes ember, akit nem ráz meg egy haláleset, sőt saját lányát sem képes szeretni, egyedül a tudományok éltetik, mégis... Sokrétű férfi, aki a maga nemében elképesztő! Úgy nyomja a bonyolultabbnál bonyolultabb számításokat, képleteket, hogy pislogni sincs idő. A legjobb mégis az, hogy a halandó által érthetetlen dolgokat is úgy adja vissza, hogy csüggsz minden szaván/gondolatán. Elképzelni nem tudom, mennyi kutatómunka kellhetett az ő és a szála életre keltéséhez - bár a szerzőből kinézem, hogy vele volt a legkönnyebb dolga, mert hát mégiscsak ő áll legközelebb az eddigi művei világához.

Az én kedvenceim mégis a fiatalok voltak. Miát és Kószát együtt és külön-külön is imádtam!
Mia nem egy átlagos hősnő. Csípős nyelvű, szarkasztikus, vicces, szeleburdi lány, aki minden helyzetben feltalálja magát. A fantasy világos megnyilvánulásain szabályosan dőltem a nevetéstől. Egyszerűen fenomenális volt, ahogy az álomban hitt magabiztossággal mondott ellent a nála veszélyesebb embereknek, dacolva mágiával, acéllal, szabályokkal vagy gátlásokkal. Ám mind közül a Kószás jeleneteiért éltem-haltam! Ahogy ez a lány direkt vagy akaratlanul kiakasztotta az erényes, szabályokat tisztelő lovagot, hát az valami fergeteges élményt nyújtott!

De ha már Kósza... én is szeretnék egy ilyen lovagot!
Elsőre picit karót nyelt hatást kelt, de amint megismerjük őt és a történetét, kiderül, hogy egy álmaiért küzdő, tisztességes fiú, aki már kölyökként mindent megtett azért, hogy lovag lehessen. És bizony a lovagi lét szabályokkal és tilalmakkal jár, ilyen a szerelem is. Csakhogy a cserfes, másvilági lány, aki gond nélkül mutogatja csinos vállát, bokáját, combját előtte, igencsak próbára teszi, elvégre férfiból van.
Kósza esetében a vívódás folyamata a legérdekesebb és legaranyosabb. Legyen hű a lovagi elvekhez, vagy hallgasson egyre éledező szívére? Egyáltalán bajban hagyhat egy gyámoltalan lányt, önmaga esetleges gyengesége miatt?
A választ ugyan nem árulom el, ám az biztos, hogy a Kósza és Mia közti kémia első perctől érezhető. Mondhatnánk, hogy instant láv, de valahogy mégsem. Picit mesei, ugyanakkor nagyon is érezhető a köztük vibráló levegő - tehát nem csak olyan légből kapott muszáj egymásba zúgnotok szerelem ez...

Ami a cselekményt illeti, az - akárcsak a világ - rettentő összetett és szerteágazó. Több szálon haladunk, melyek szép lassan összefonódnak, mint ahogyan a mi világunk a fantasy síkkal. Valaki hatalomra akar törni, mely mindkét világot érinti, és ehhez kapunk jó sok tudományt, mágiát, különböző síkokat, isteneket. Na, meg diót. Komolyan mondom, Beának sikerült elérnie, hogy frászom legyen a dióktól...
Az általánosságban elmondható, hogy rengeteg elem keveredik a műben. Szerencsére a szerző olyan jól olvasztotta ezeket össze, hogy a romantika, a mágia és a tudományok minden gond nélkül egybeolvadnak, ahelyett, hogy kaotikussá és turmixszerűvé válnának.

Mindent egybevetve engem On Sai ezúttal is elvarázsolt. A történet gördülékeny, a stílus érzékletes, a karakterek kiforrottak, a világ pedig jól felépített. Bátran ajánlom mind a romantikus, mind a fantasy kedvelőknek. Minden túlzás nélkül, On Sai neve garancia a minőségi, egyedi történetre.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Mia Anne, Kósza lovag, Bo
Kedvenc jelenet: Kósza-Mia jelenetei, és Bo minden megnyilvánulása
Negatívum: -
Borító: 5/2 (de csak mert értem már a jelentését)




Nyereményjáték


On Sai könyvében az álmok mellett kiemelt szerep jut a macskáknak, vagyis egy macskának, Mia Anne kedvenc plüssének. Minden állomáson találtok egy képet, amelyen egy (vagy több) macska szerepel. Nincs más dolgotok, mint beírni a macskák nevét a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/13 Bibliotheca Fummie
12/21 Kristina blogja
12/27 Deszy Könyvajánlója
01/03 Media Addict
01/10 Insane Life
01/17 Kelly & Lupi olvas
01/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése