2016. január 19., kedd

Böszörményi Gyula - A Rudnay-gyilkosságok



Megérkezett a szenzációs Ambrózy báró sorozat második kötete, a Rudnay-gyilkosságok, ami megtörtént eseteket dolgoz fel, és amiben újra találkozhatunk a főhőseinkkel. A Blogturnéklub tagjai már nagyon várták Böszörményi-mester új könyvét, az értékeléseikben el is mondják miért!
Tartsatok velünk a blogturnén, ismerjétek meg a könyvet és nyerjétek meg a három nyeremény példány egyikét!


Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633995426
Oldalszám: 560 oldal

Fülszöveg:
1900 ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: kereken hét olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Az eltűnt Hangay Emma kisasszony megtalálására tett kudarcos kísérlet után Ambrózy báró elvállalja eme különös eseteket, melyek teljességgel érthetetlenek. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút – és a pesti kocsmárosnak ugyan mi oka lehetett vidékre ruccanni, hogy aztán a puszta közepén meggyilkoljon egy idős cselédasszonyt? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.
A Leányrablás Budapesten című, nagysikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!

Saját véleményem:
Ó, én buta, naiv kislány! A Leányrablás Budapesten befejeztével óriási űr tátongott pici szívemben. Hiányzott a mufurc báróm, a cserfes Milim, a nyomozások, a rejtélyek, hogy a kétségbeejtő függővégről, és az azzal együtt járó kérdésekről ne is beszéljünk. Alig győztem kivárni, hogy végre kezemben tarthassam a folytatást, és tovább sodródhassak kedvenceim oldalán, válaszok után kutatva. Mindezt miért? Hogy cserébe egy sokkal kegyetlenebb függővéggel, harmadik rész nélkül ücsörögjek, azon tanakodva, hogy sírjak, vagy tébolyult kacajok közepette beutaltassam magam a diliházba. És én még meg is döbbentem, amikor eme gyöngyszem robusztus valójával szembetaláltam magam; mert azért lássuk be, 560 oldal már mennyiség.... csak nem az Ambrózy báró esetei sorozat esetében. Téglaság ide, stílus oda, ez a regény úgy olvastatja magát, hogy véletlenül sem létezik belőle kielégítő mennyiség.
Egy szónak is száz a vége: IMÁDTAM! Így, csupa nagybetűvel, szóval nézzétek el nekem, de a bejegyzés további része nyomokban elvakult rajongást tartalmazhat.

Magáról a történetről nehéz beszélni, minthogy már az első fejezet rendkívül spoileres a nézőpontkarakter személye miatt, mégsem tudom kikerülni. Ugyanis, mint az várható volt (Én tudtam! Éreztem, hogy így lesz. *büszkén megveregeti a vállát*) Hangay Emma nagyon is él - nem mondom, hogy virul, mert szegénnyel egyáltalán nem kegyes a sors, de határozottan él.
Emmának viszont a cirkuszi tűzvész óta méginkább bujdokolnia kell, vagyis hányattatott élete csak még zűrösebbé, kalandosabbá válik, mint korábban. Ám ez olvasói szemmel jó hír, hisz ezúttal jóval alaposabban megismerhetjük őt, a maszkok alatt rejlő igazi bátor, kemény lányt. Az első részhez képest sokkalta nagyobb szerep jut számára, s több izgalmat, rejtélyt hoz magával.

A regény második nézőpontkaraktere pedig ki is lehetne más, mint Hangay Mili kisasszony, aki továbbra is az Ambrózy család kegyeit élvezve tengeti napjait, s igyekszik részesévé válni a jégcsap báró nyomozásainak - eleinte inkább kevesebb, mint több sikerrel. Csakhogy Milit nem olyan fából faragták, aki ismerve a nem szó jelentését, a fenekén ücsörögne két bájos csevej között. Ó, nem! Miután Ambrózy báró megkapja Rudnay rendőrfőkapitánytól a rejtélyes, látszólag összefüggéstelen gyilkosságok ügyeit, szép lassan addig mesterkedik, míg verhetetlen párossá nem alakulnak.

Miliben szeretem, hogy céltudatossága, merészséggel, makacssággal, bátorsággal és forrófejűséggel vegyül, miközben mindvégig szerethető, bájos, vagy ha a helyzet úgy hozza, félelmetesen pimasz is tud lenni. Rettentő sok árnyalata van, mégis mindegyik karakterhű. Emellett pedig kora egyik feminista képviselőjeként sem utolsó, hisz nem csupán az akkori eszményekkel dacol, hanem magát a bárót is jól helyre-helyreteszi. Tulajdonképpen a kettejük közti ellentétek, eltérő nézetek adják a kapcsolatuk báját, izgalmát és humorát. Hiába mellőzzük a nagy összeborulásokat, romantikus jeleneteket, mégis félelmetesen jól működő kémia zizeg köztük.
És ha már Ambrózy báró... múltkor hiányoltam a jelenlétét, szerencsére ezúttal nem kellett. Még mindig vaskalapos, kornak megfelelő, hímsoviniszta nézetekkel rendelkező jégcsap, de határozottan nem reménytelen eset! Én pedig úgy imádom, ahogy van, még akkor is, ha bizonyos megnyilvánulásaitól a szememet forgatom, vagy meg-megorrolok rá. Ő ilyen, tipikus férfi.
(A többi karaktert ezúttal sem vesézném ki egyesével, sokan vannak, és rengeteget lehetne beszélni róluk, az viszont biztos, hogy legyen szó főbb vagy mellékszereplőről, kivétel nélkül mindegyikük egyedi, önálló személyiséggel rendelkező, húsvér figura.)

A történet egyik legnagyobb erőssége továbbra is a kor- és a helyszínrajzokban rejlik. Böszörményi Gyula valami egészen elképesztő módon képes az olvasó elé tárni a korabeli helyszíneket. Olyan, mintha a könyvet kinyitva a 1900-as évek Budapestjén (vagy a regény részét képező további helyszínek bármelyikén) sétálgatnánk, melynek éppúgy megvan a bájos, szép része, mint a sötét, félelmetes. A leírások annyira élőek, mintha tényleg ott lennél a szereplők mellett és saját érzékszerveiddel tapasztalnád a téged körülvevő teret.

A regény másik bravúrja a kor- és társadalom hű beszédstílus. Már az első rész során megfigyelhető volt a régies és regionális nyelv használata, itt meg aztán végképp.
Alapjáraton nehezen emésztem meg, ha egy írott szöveg ennyire régies, kötelező olvasmányaim során is legtöbbször ezzel szenvedtem, ám itt annyira beleépül a történetbe és sajátjává válik, hogy nem hogy nem zavar, egyenesen élvezem! Mindazonáltal nem lehetett kis munka kitapasztalni a különböző tájegységekkel és rangokkal járó szavajárásokat, de mindenképp megérte, mélységet, életet és hitelt adott a műnek.
De ha már a munka részénél járunk, többszörösen is emelem kalapom a szerző előtt, ugyanis ez az egész sztori brutális nyomozással, forrásmunkával társulhatott!
Böszörményi Gyula rengeteg valós történést vagy személyt csempészett A Rudnay-gyilkosságokba, melyeket bámulatos ügyességgel szőtt egybe. Komolyan, elképzelni sem tudom, hány hónapnyi vagy évnyi alapos kutatás kellhetett ehhez, leleményességről és csavaros észjárásról nem is beszélve - mert ugyebár vannak nekünk megoldásra váró ügyeink is....
Az egyetlen hátrány, ami ebből fakadhat, az a több száz hosszabb-rövidebb lábjegyzet, ami egyfelől meg-megakasztja a történetet, másfelől meg elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan képet kapjunk, amilyet kell.

Mindent egybevetve, a második kötet abszolút felülmúlta elődjét! A nyomozások izgalmasak, fondorlatosak, rejtélyesek, míg a karakterek rendkívül pulzálóak. Lehet izgulni, nevetni, szemet forgatni, körmöt rágni, meglepődni, agyalni. A szöveg gördülékeny, régies beszéd ide vagy oda, sodorja magával az olvasót. Szóval bárhonnan nézem, ez egy lehengerlő, fenemód összetett, minőségi regény, aminek lelke van!
Korosztálytól és műfaji kedveléstől függetlenül bárkinek ajánlom! Ha ilyen kötelező olvasmányokat nyomtak volna a kezembe iskolás éveim során, egész biztosan nem a rövidített változatokért nyúltam volna.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Mili,Ambrózy báró, Agáta mama
Kedvenc jelenet: Mili és Richard jelenetei
Negatívum: -
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Láttátok már az Ámbrózy Báró esetei fantasztikus Facebook oldalát? Böszörményi Gyula parádés bejegyzéseiben rengeteg érdekességet megtudhattok a könyvekről és Magyarország múltjáról egyaránt.
A mostani játékunkban lehetőséget biztosítunk arra, hogy még inkább elmélyedjetek a szuper Facebook oldalon. Minden egyes állomásnál egy kérdést találtok, és egy linket a Facebook posztra, ahol meglelitek a választ. Olvassátok el a bejegyzést, majd a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok meg nekünk.
A nyeremény három példány a regényből. A győzteseket e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jön válasz, sajnos újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre tudja kiszállítani a könyveket.


Melyik évben lett a Bonbonniére Cabaret tagja Tarján Vilmos (azaz Vili)?
A választ megtalálod, ha elolvasod ezt a kis érdekességet.




Nézzetek be a többi állomásra is

01/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése