2017. április 27., csütörtök

Madeline Hunter - Lady Cassandra meghódítása



A General Press kiadó jóvoltából megjelent Lady Cassandra meghódítása című könyv, ami a nemzetközileg elismert írónő, Madeline Hunter legújabb kötete. Izgalmas történet egy társadalmilag kirekesztett nőről és egy férfiról, akit a rejtélyek nem hagynak nyugodni. Ha tetszett a Csendestárs, ne hagyd ki ezt se!


Madeline Hunter: Lady Cassandra meghódítása

Kiadó: General Press
ISBN: 9789636439972
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Melis Pálma

Fülszöveg:
Lady Cassandra Vernham amilyen szép, legalább olyan makacs is. Fittyet hány a társadalmi elvárásokra. Szabados életmódjáért azonban nagy árat kell fizetnie: a családja elhidegül tőle, és megannyi pletyka kap szárnyra nem éppen szűzi erényeit illetően. Anyagi nehézségeit a Fairbourne Aukciósház legutóbbi árverése egy időre valamelyest enyhíti ugyan, de a legmagasabb áron elkelő ékszeréért az új tulajdonos, a meglehetősen jóképű és kicsapongó életet élő, ám rendkívül eszes férfi hírében álló Lord Ambury egy pennyt sem fizet. És erre meglehetősen jó oka van: azt gyanítja ugyanis, hogy az ékszert valaki eltulajdonította a családjától - talán éppen maga Cassandra. A férfi elhatározza, hogy nyomozásba kezd a gyönyörű fülbevaló eredetét illetően. Lady Vernhammel számtalanszor keresztezi egymást az útjuk, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a legkevésbé sem közömbösek egymás iránt. Csakhogy mindketten mást akarnak: Cassandra a pénzét, Lord Ambury pedig az igazságot. Egy váratlan fordulatot követően végül mégis kénytelenek lesznek egymást segítve küzdeni, és még csak nem is sejthetik, hogy a múltról, a családjukról és az érzéseikről mennyi titokra derül fény.
Madeline Hunter legújabb, szenvedélyes és fordulatosan szőtt regényében folytatódik A csendestársban már megismert szereplők története.

Saját véleményem:
Madeline Hunter munkássága mostanáig kimaradt számomra, és ha nincs a Lady Cassandra gyönyörű (magyar) borítója, ez így is maradt volna. Pedig a történelmi romantikus könyvek mostanra havi szükségletemmé váltak, muszáj minden hónapban beiktatnom egyet. Ráadásul mióta a kiadó arculatot váltott, előszeretettel kísérletezek újabbnál újabb szerzőkkel. Ebből kifolyólag mostanra rengeteg stílust ismertem meg; korábban nem is gondoltam volna, hogy ugyanazon műfajon belül ilyen széles lehet a paletta. Ez már csak azért is fontos, mert Madeline Hunter egy egészen újjal ismertetett meg. A Lady Cassandra meghódítása lassan csordogáló, drámai cselekményektől és lángoló érzelmektől mentes történet családi titkokról, valamint a társadalom általi megbélyegzésről, némi vonzalommal fűszerezve.

Cassandra, a történet női főszereplője vérbeli lázadó jellem. Az életet egykor két kanállal habzsoló nénikéjével él és utazgat együtt, melynek következtében a társadalom nagyvilági nőnek titulálja. Helyzetén pedig a kétes pletykák, illetve a pár évvel korábbi, halállal végződő párbaj sem segít; mindenki megvetően tekint rá. Ám Cassandrát mindez egy percig sem bántja, barátnőjén és szeretett nénikéjén kívül nem foglalkozik a közvéleménnyel.
Hozzá hasonlóan egyébként a férfi főszereplő is nagyvilági férfi hírében áll, csakhogy Cassandrától eltérően Lord Ambury köztiszteletnek örvend. Mint tudjuk, más a férfiak, és más a nők megítélése, Madeline Hunter regényében pedig ez gyönyörűen meg is mutatkozik az azonos "bűnökkel" rendelkező párosnak hála.
Ebből a szempontból roppant tanulságos és korhű történetről beszélhetünk, mely remekül prezentálja milyen lehetett akkoriban a hölgyek és urak élete, vagy hogy mennyire bábként tekintettek a gyengébb nem képviselőire. Szerelmi házasságról álmodozni például egyet jelentett a bolondsággal; az ember lánya jóformán már annak is örülhetett, ha nem egy birkapásztorhoz vagy öregemberhez adták feleségül.  

Ahogy korábban említettem, a történetben fontos szerepe van a szabályoknak és a társadalmi megítélésnek. Mind a két főszereplő tudatos, tisztában vannak döntéseik következményeivel, s voltaképpen az életüket is jócskán meghatározza ez az egész.
Lord Ambury tipikus férfi, s mint ilyen elég vaskalapos, kötelességtudó, barátaihoz, családjához lojális ember. Vele ellentétben Cassandra az, aki amennyire csak lehet, igyekszik feszegetni a határait. Nagyjából tehát semmi közös nincs bennük, barátaikat és üzleti ügyüket leszámítva. Ám e ként pont bőven elegendő ahhoz, hogy kialakuljon köztük valamiféle kapcsolat. A nagyobb lökést mégis a fülbevaló jelenti, melytől Cassandra igyekszik megválni némi pénz reményében. Lord Ambury egy aukció során le is csap rá, csakhogy hiába telik az idő, nem hajlandó fizetni érte, egyre csak az ékszer eredetéről faggatózik. "És erre meglehetősen jó oka van: azt gyanítja ugyanis, hogy az ékszert valaki eltulajdonította a családjától - talán éppen maga Cassandra." Végül alkut ajánl a nőnek: egy hónapot kapnak, mely során vagy kiderítik a fülbevaló történetét, vagy semmisnek veszik az üzletet. Próbálkozásaik és sorsuk azonban számos ponton kereszteződik, s akarva-akaratlanul részeseivé válnak a másik életének...

A regény első harmada többnyire eseménytelen, jómagam ekkor még azt se igazán értettem, mit szeretne kihozni belőle az írónő, mivel se az ékszer, se a romantika, se semmi nem emelkedett ki. Így bizony előfordult, hogy elkalandozott a figyelmem, azt se tudtam, miről szólt az előző mondat. Egyszerűen nem kötött le - kivéve egy bizonyos kemény hátsós részt, azon jókat mosolyogtam. Szerencsére Toffy megnyugtatott, hogy olvassak tovább, s nem is kellett sok, az események elkezdtek beindulni. A szereplők közelebb kerültek egymáshoz, és izgalmas csavarok szorították görcsbe a gyomromat.

Cassandra nem véletlenül szeretne pénzt szerezni. Bátyja megzsarolja, hogy bolondok házába záratja szeretett nénikéjét, amennyiben a házasságot elutasító lány nem megy hozzá az általa választott kérőhöz... Ambury pedig fékezhetetlen vágyainak hála, belegabalyodik az ügybe, és kezdetét veszi egy ezerfelé ágazó hajsza. Cassandráéknak innentől fogva egy sor olyan döntést kell meghozniuk, ami ellen korábban tiltakoztak, az új élmények hatására pedig akaratlanul is elindulnak a változás útján.
Ám még így sem beszélhetünk tipikus romantikáról. Lord Ambury és Cassandra kapcsolata nem kifejezetten az a tündérmesékbe illő, rózsaszín ködös fajta. Inkább mondanám józannak. A vonzalmuk tagadhatatlan, testileg remekül funkcionálnak, én mégis úgy éreztem, hogy nem nagyon szakadnak el a kor általános szabályaitól. Valahogy hiányoltam a katarzist, az álomszerű ígéreteket. Hogy értsétek, mire gondolok, itt nem az hangzik el, hogy x év múlva sem lesz szeretőm, mert csak te kellesz, hanem az, hogy most úgy gondolom, x év múlva nem csallak meg. Tehát Madeline megmarad a realitások talaján, ami kifejezetten üdítő újdonságnak bizonyul a történelmi romantikusok tengerében - még azzal együtt is, hogy én vattacukor lelkem jobban örült volna a másik variációnak.

A Lady Cassandra meghódítása olyan történelmi romantikus, ami egyszerre próbál meg lázadni a kor társadalmi elvárásaival szemben, s mégis igyekszik megfelelni annak a maga módján. És tulajdonképpen ez, a szabályokkal dacoló-azoknak sajátosan behódoló játék a legfőbb érdekessége. A cselekmény is eköré összpontosul, míg a nyomozás és a romantika kiegészítő jelleggel követi. Ám még így is tud meglepetést okozni!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Cassandra, Sophie, Lord Ambury
Kedvenc jelenet: egyértelműen a leskelődős rész
Negatívum: kicsit sajnálom, hogy az igazán jó ötletek, csavarok nem kaptak nagyobb hangsúlyt, vagy bonyolultabb megoldást
Borító: 5/5
Sorozat: Fairbourne kvartett 2. része, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Madeline Hunternek hazánkban ezzel a kötettel együtt hat könyve jelent meg. Külföldön gyakran emlegetik több ismert írónővel együtt nevét, így a játék ehhez fog kapcsolódni. Kivételesen nem egy könyv címére leszünk kíváncsiak, hanem egy írónőjére. Mostani turné minden állomásán egy könyv címmel és egy karakter nevével találkoztok a sok közül. A könyv címe nem biztos, hogy kapcsolódik a karakteréhez, de egy közös mindenképpen lesz bennük - az írónő neve.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Könyv címe: Merész Álmok
Karakter neve: Daphne Joyes




Nézzetek be a többi állomásra is

04/19 Insane Life
04/20 Deszy könyvajánlója
04/22 Kelly & Lupi olvas
04/23 Könyvvilág
04/24 Olvasónapló
04/25 Kristina blogja
04/26 Szembetűnő
04/27 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése