2017. április 7., péntek

Christie Golden: Assassin's Creed - A hivatalos filmregény



A Blogturné Klub három bloggere ismét a sötétbe húzódik, hogy onnan kövesse nyomon az Assassin’s Creed univerzum legújabb orgyilkos-templomos összecsapását, mely ezúttal a XV. századi Spanyolországba repíti el az Éden almáját kereső főszereplőit. 

Tartsatok velünk az április 4-én induló blogturnénkon, ismerjétek meg a filmváltozat alapjául szolgáló regényt, annak szereplőit és világát, és ha szerencsétek van - a gyűrűsujjatok birtokában -, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát


Christie Golden: Assassin's Creed - A hivatalos filmregény

Kiadó: Fumax Kiadó
ISBN: 9786155514913
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Bayer Antal

Fülszöveg:
A sötétben munkálkodva szolgáljuk a fényt. Orgyilkosok vagyunk.
Callum Lynch nem jó ember.
A halálsoron várja kivégzését, amikor váratlanul új esélyt kap az Abstergo iparvállalattól: amíg nekik dolgozik egy titkos kutatóbázison, életben hagyják.
Egy a genetikai emlékezetet előhívó forradalmi technológiának, az Animusnak köszönhetően Callum Lynch a cég megbízásából átéli ősének, Aguilar de Nerha XV. századi Spanyolországban végbement kalandjait.
Callum a régmúlt újraélése közben rádöbben, hogy egy rejtélyes titkos társaság, az Orgyilkosok tagjainak leszármazottja. Saját kíváncsiságától hajtva igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyeket, amikkel szembesül Aguilar életén keresztül, és mérhetetlen tudásra tesz szert.
A jelenbe visszatérve minden újdonsült képességére szüksége lesz, hogy szembeszállhasson az orgyilkosok ősellenségével, a nagyhatalmú és elnyomó Templomos renddel.
A Michael Fassbender főszereplésével készült Assassin’s Creed mozifilm hivatalos regényváltozata.

Saját véleményem:
Számomra minden a filmmel kezdődött. Az csigázott fel bámulatos ízelítőivel, s adta meg a végső lökést. Persze hazudnék, ha azt mondanám, Michael Fassbendernek és Jeremy Ironsnak semmi köze nem volt elcsábulásomhoz...
Ami pedig a filmet illeti, imádtam! Sokakkal ellentétben engem minden egyes képkockája megbabonázott, olyannyira, hogy a teremből kijőve legszívesebben a háztetőkön és szárítóköteleken ugrálva indultam volna haza.
Nem mondom, hogy tökéletes, vannak hiányosságai, a vége pedig hatalmas wtf, de épp ezek összessége miatt vártam annyira, hogy könyv formájában is kezemben tarthassam a történetet. Reméltem, hogy ad valamiféle pluszt, amitől teljesebbé válik az egész.

A történet középpontjában ezúttal az Édenalma áll, mely a szabad akarat ereklyéje. Birtokában a templomosok képesek lennének végleg leszámolni évszázados ellenségeikkel, az orgyilkosokkal. Érthető hát, hogy mind a két fél között beindul a versengés, melybe Cal Lynch, a halálsoron várakozó elítélt akaratán kívül csöppen.
Sofia Rikkin alkut ajánl a halál markából kimentett férfinak, aki annak az Aguilar de Nerhának az őse, aki utoljára találkozott az almával. A nő egész életét az ereklye kutatásának és az Animus fejlesztésének szentelte, hogy beteljesíthesse leghőbb vágyát, és elpusztíthassa az emberi agresszivitást. Sofia mit sem sejtve apja és a templomosok terveiről, szeretné, ha Cal a partnere lenne mindebben, csakhogy a vészesen fogyó idő, valamint Alan Rikkin kegyetlensége egészen más mederbe tereli az eseményeket. Cal végül úgy csöppen bele az Animus világába, hogy semmit sem tud vagy ért, ráadásul a XV. századi rokona nem csak, hogy döbbenetes és nem kissé véres kalandokra hívja, de még éber és alvó pillanataiba is beszivárog.
Mindeközben pedig a madridi intézet többi lakója is mozgolódni kezd...

A regény egy az egyben a film írott változata a legutolsó mozdulatig. Mégsem tudnám azt mondani, hogy bizonyos tekintetben nem adott többet, mint az. Míg a moziban a vizuális része jelentette a pluszt, addig itt a karakterek története. Sokkal érthetőbbé és logikusabbá váltak ebben a formában, ráadásul olyan kapcsolatok, valamint emlékek is világosabbak lettek, amik a vásznon nem jöttek át. A legjobb példa erre talán a kedvenc párosom, Aguilar és Maria. De épp úgy említhetném a Calt és Aguilart összekötő traumát, Sofia gyerekkorát és mozgatórugóit, vagy az Abstergo-ban raboskodó többi orgyilkost. Netán egy bizonyos a versikét. Számomra a könyv rengeteg dolgot kattintott a helyére, vagy éppen mélyített el.

A leginkább mégis Cal, Aguilar és Maria triója babonázott meg.
A két férfi - nem véletlenül - roppant hasonló figura, mind élettörténetileg, mind habitusilag. Mind a kettejük lelkét megmérgezte családjuk meggyilkolása, ami egyébként egész életükre is kihatással volt. Csak míg Calt ez a börtönbe terelte, addig Aguilar új családot és bosszúja legfőbb eszközét találta meg az orgyilkosok között. Éppen ezért érdekes találkozásuk, egybeolvadásuk - ahogy fokozatosan válnak egymás részévé.
És ha már egybeolvadásról beszélünk, muszáj megemlítenem Mariát, aki amellett, hogy egy igazán badass assassin (és imádom a tetoválásaival együtt), az Aguilarral való romantikus(abb) szálával hasonló szituáció alakít ki Callal, mint a Heresy-ben Simon, Gabriel és Jeanne. Már ott is szerettem Simon reakciót ősei érzelmeire, de itt, egy ennyire szerethető és jól felépített női karakter mellett imádtam! Nehéz ezt ennél jobban elmagyarázni, de ha elolvassátok, megértitek, mire gondoltam.
Számomra azt hiszem örökre érdekfeszítő terep marad ez a bevérzés dolog, ahogy az ősök bizonyos mértékben beszivárognak leszármazottaikba és valamilyen szinten tanítják és összeolvadnak vele.
Az AC regényekben mindig izgalmas a múlt és jelen aránya. Eddigi olvasmányaim során azt tapasztaltam, vagy egyensúlyban vannak, vagy a történelem felé billen el a mérleg, ebben az esetben viszont sajnos a jelen tűnt többnek. Alapvetően nincs ezzel gond, hisz könyv formájában a több nézőpontnak és a karakterek fontos gondolatainak hála pörgött a történet, és mindig volt valami, ami vitt tovább, mégis sajnálom, hogy így alakult. Sajnálom, mert Aguilar, Maria és a XVI. századi Spanyolország félelmetesen jó alapanyagnak bizonyult, az ütemes összecsapásokról, szorult helyzetekről, és az egészen elképesztő menekülésekről nem is beszélve. Nem hittem, hogy pusztán a betűk halmaza vissza tudja majd adni azt a székbepréselő, csodálatos zenei alappal és hangeffektusokkal aláfestett, fenomenális látványt, amik ezeket a pillanatokat jellemezték a filmben, de sikerült. (Nem mondom, hogy vizuális emlékeim nem segítettek ebben...)
Összességében tehát úgy vélem, az Assassin's Creed - A hivatalos filmregény egy baromi jó filmregény. Történetileg ugyanazt adja, mint az alapjául szolgáló film, a vizuális rész hiányáért cserébe viszont elmélyíti annak karaktereit. 
Azt ellenben hangsúlyozni szeretném, még így, kezdő AC-sként is, hogy ez nem a hivatalos AC világába illeszkedő sztori, inkább csak annak elemeit tartalmazza. Mindez egyben azt is jelenti, hogy önállóan is olvasható. Ráadásként pedig nagyon jó kis regressziós "novellák" vannak olyan mellékszereplőkről, akik az AC univerzumban már fel-fel bukkantak.
(Utóiratos extraként, mindenki megnyugtatása végett elárulom, ha a film után nem is jött össze az épületeken való ugrálás, azért a könyvnek sikerült olyan mély nyomot hagynia bennem, hogy első éjszaka, álmomban kipróbálhattam. Kérek mééég!)


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Aguilar, Maria, Cal
Kedvenc jelenet: Aguilar és Maria minden jelenete, plusz a beavatások
Negatívum: a végén Sofia (valaki magyarázza már el nekem, mi a fene zajlott le ebben a nőben)
Borító: 5/5
Sorozat: AC univerzumon alapul, de önálló kötet




Kaszkadőrös hitugrás






Nyereményjáték


A történetben ezúttal az Éden almájáért folytatnak vérre menő küzdelmet orgyilkosok és templomosok egyaránt. Ám arról fogalmuk sincs, hogy a Blogturné Klub bloggerei is beszálltak a versenybe, és megszereztek néhány kulcsfontosságú adatot. Csupán egy a bökkenő, ezek valójában elég hiányos információk.

Ahhoz tehát, hogy megnyerjétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a meglévő információk alapján kitalálni, mikor melyik híres történelmi személynél járt az alma, majd az utolsó tulajdonos alapján kitalálni, most hol is lehet.
Vagyis:
1) Az állomásokon olvasható szöveg alapján meg kell fejtenetek az aktuális tulajdonost, és a nevét beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. (pl.: VIII. Henrik)
2) Főmegfejtés gyanánt elküldeni az Éden almájának jelenlegi lelőhelyét. (Fontos, ez nem ugyanaz, mint a filmben.) Ebben sokat segít az utolsó tulajdonos személye, valamint a közös blogunkon (www.blogturneklub.com) található segítség. 
3) Az első tulajdonost a www.blogturneklub.com oldalon találjátok.


Utolsó tulajdonos

Név: ismeretlen
Latin név: (olvashatatlan) Rex
Rang: uralkodó
Élt: 144_ - 14_0.__.06.
Elhunyt: é. sz. 48° 12′ 30″, k. h. 16° 22′ 23″
Nyughely: é. sz. 47° 11′ 30″, k. h. 18° 24′ 38″

Éden almája - megszerzési mód: az előző tulajtól származó Nagy Sándor dombormű által

Egyéb információk:
Hazája legnagyobb uralkodójaként tartják számon. Ismert híres seregéről, valamint 2000-nél is többet számláló könyvtáráról.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/04 Kelly & Lupi olvas
04/05 CBooks
04/07 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Ugyanezt éreztem, miután kijöttem a moziból. :) Legalább 1 napig azt hajtogattam mindenkinek, hogy assassin, akarok lenni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyűlünk, gyűlünk. Csak nehogy mások meg templomosok akarjanak lenni. :D

      Törlés