2017. április 12., szerda

Penelope Ward - Stepbrother DearestAz első benyomás nem mindig az utolsó. Az ellentétek vonzzák egymást. A tiltott gyümölcs a legédesebb. A beszólások mögött sokszor fájdalom lapul. Egy pillanat megváltoztathat mindent. Van második esély?
Közhelyek, közhelyek, az életünk mégis sokszor közhelyek sorozata. A Legdrágább mostohabátyámban sok minden ismerős lehet, Elec és Greta története mégis új. A Blogturné Klub 7 állomásos turnéra indul, hogy elmerüljön különleges kapcsolatukban, ami nem mentes nehéz és felszabadító pillanatokban. Tarts velünk, és ha ügyes vagy, a könyv egy példányát is megnyerheted!


Penelope Ward: Stepbrother Dearest - Legdrágább mostohabátyám

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997499
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Benedek Dorottya

Fülszöveg:
Amikor a mostohabátyám, Elec a gimi utolsó évében hozzánk költözött, nem voltam felkészülve arra, hogy mekkora szemét.
Utáltam, hogy bunkón viselkedik velem csak azért, mert nem akar ott lenni.
Utáltam, hogy lányokat hoz haza a suliból és visz fel a szobájába.
De amit a legjobban utáltam, az az volt, ahogy a testem akaratom ellenére reagált rá.
Először azt hittem, csupán kőkemény, tetovált izmai és markáns arca lehet vonzó benne. De a dolgok új irányt vettek köztünk, mígnem egy éjjel minden fenekestül felfordult.
Aztán épp olyan gyorsan, ahogy betoppant az életembe, már vissza is ment Kaliforniába.
Évek teltek el, mire újra láttam Elec-et.
Amikor a tragédia lesújtott a családunkra, újra szembe kellett néznem vele.
És szent ég, a kamasz, akiért egykor megőrültem, most férfivá érett, aki egyenesen az eszemet vette!Volt egy olyan érzésem, hogy megint darabokra törik majd a szívem.

Saját véleményem:
A se veled-se nélküled viszonyból valóságos szerelem szövődött köztem és a könyv között. Elsőként beleszerettem a borító és cím párosába (ne is kérdezzétek, a mostohatestvér szerelem is egy a sok kattanásom közül), majd meggyőztem magam, hogy nincs szükségem egy sokadik New Adult regényre, hogy aztán - újfent - a címre pillantva végérvényesen elcsábuljak. És milyen jól döntöttem! Konkrétan néhány óra alatt felfaltam az egészet, egyéni olvasási rekordot döntve. Idejét sem tudom, mikor ragadt úgy kezembe könyv, hogy két percnél tovább le se tegyem (képtelen vagyok megülni a hátsómon és monotonon olvasni órákig, legyen bármilyen fantasztikus is a sztori). Itt viszont ez történt. Az okát magam sem tudom, talán jókor találkoztuk, hiszen olvastam már tartalmasabbat, jobbat ebben a műfajban. A legdrágább mostohabátyám mégis beszippantott, s olyannyira beitta magát az összes sejtembe, hogy a lényem legmélyén éreztem mindazt a fájdalmat, dühöt, örömöt, boldogságot, reményt, szeretetet, szenvedélyt, amit Greta és Elec. Jó példa erre a képeslapos jelenet, amikor szívből jövő, fültől-fülig érő vigyor terült el úgy a képemen, hogy ha anyu nem kérdez rá, min vigyorgok, észre sem veszem. Hát ennyire különlegesen hatott rám ez a történet. 

A cím alapján borítékolható a tiltott szerelem, mint konfliktus, végtére is mostohatestvérekről van szó. Ám mielőtt bárki is szívinfarktust kapna, megnyugtatásul közlöm, szó sincs vérfertőzésről! Greta anyja és Elec apja a fiatalok közti kapocs, de a srác anyjával megspékelve, egyben az akadályok is.
A történet egyébként két részre osztható. Az első felében figyelemmel kísérhetjük a 17-8 éves Greta és Elec találkozását, mely bőségesen tartalmaz bonyodalmakat. Míg Greta boldogan várja, hogy megismerhesse újdonsült mostohatestvérét, aki anyja távollétében egy évre arra kényszerül, hogy hozzájuk költözzön, addig a zűrös fiú a háta közepére se kívánja az egészet. Megveti apját, gyűlöli Greta anyját, aki szétszakította szüleit, a lányt pedig céltáblaként használja. Elec mindemellett tökéletes megtestesítője a rosszfiúságnak: teste tele tetoválásokkal, piercingekkel, cigizik, egyik lányt a másik után viszi szobára; állandóan duzzog, beszól, és ott tol ki hősnőnkkel, ahol csak tud. Valóban szemét módon viselkedik vele, én viszont - Gretához hasonlóan - teljesen elolvadtam tőle.
Lépjünk túl a tetoválás, ajakpiercing és rosszfiú kattanásomon, és szimplán szorítkozzunk Elec jellemére. Egy pöcsfej. Rettentően galád dolgokat művel, olyanokat, amiktől normális esetben minden nőnek ki kéne akadnia (nekem is), csakhogy hiába szisszentem fel az éttermes húzásán, vagy a bunkó beszólásain, legalább ugyanannyira el is olvadtam tőle. Tipikusan az a figura, akinek jól áll a szemétség. De (igen, itt jön minden NA fiú fordulata) amennyiben a felszín alá lesünk, rájövünk, hogy Elec sokkal, de sokkal összetettebb és komplikáltabb karakter, mint elsőre tűnik. Penelope Ward pedig fantasztikusan játszik vele: először megmutatja a legsötétebb oldalát, majd nem feledve azt, rátér a személyisége és indítékai többi részére. (Amennyiben az ember lánya nem zúgott volna bele már korábban, úgy a lucky-s és írós rész után mind az állatbarát, mind a könyvmoly szíve megdobban.)
Nem csoda hát, hogy Greta sem tud kivergődni bűvköréből.
Elec és Greta között kialakul egy adok-kapok szemétségi játék, ahol a lightostól a nagyon durváig minden szívatás előfordul. Bámulatos repertoárjuk azonban jócskán felhevíti a légkört - vagy éppen hangos nevetésre sarkallja az olvasót. Annyira idióták együtt, hogy arra nincsenek szavak. Mégis olyan az egész, mintha egy hosszú, látványos előjátékot játszanának, hol ruhában, hol - többé-kevésbé - annak híján.
Mókás, szép, izgalmas út vezeti el őket valódi érzéseik felismeréséig, ami könnyen lehetne a regény tetőpontja, de csak félig az, hiszen ott van az a fránya második rész, ami hét évet ugrik az időben.
Elec és Greta közé ugyan nem áll vérségi kötelékből fakadó akadály, ám mégis akad valami, ami kárászéletűvé varázsolja szerelmüket.

A könyv egyik legcsodálatosabb része a páros közti érzelem. Annyira erős, annyira intenzív, mintha ki akarna szakadni a lapok közül, hogy Gretáékkal együtt az olvasót is elsodorja. Penelope Ward olyan módon tudja közvetíteni a karaktereiben lezajló folyamatokat, hogy az már-már a varázslat határát súrolja. Persze dicsérhetném még azért is, milyen jól érzékeltette a 18 és 25 éves szereplők érzelemvilágát, az elválás és átélt események által hagyott nyomokat, melyek az évek elteltével alakították és határozták meg gazdájukat. Vagy kiemelhetném azt az ötletes megoldást, amivel Elecet ismertette meg Gretával és velünk. De azt hiszem, mindezek összessége kellett ahhoz, hogy végül maximális pontszámmal jutalmazzam A legdrágább mostohabátyámat.
Ettől függetlenül hozzáteszem, közel sem tökéletes regény. Vannak hibái, egy-két unalmasabb, önismétlő rész is akad benne, és azt se mondom, hogy nem olvastam már hasonlót. Mégis úgy nyúlt ki értem, ahogy nálánál jobbak nem tudtak. Ezért pedig jár az öt csillag.
A legdrágább mostohabányám szenvedélyes történet második esélyről. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Elec, Greta, Sully
Kedvenc jelenet: a tangás hecc minden része (az éttermes pláne), és az a bizonyos utolsó éjszaka
Negatívum: az önismétlés néha egy picikét sok volt, illetve hiányoltam az sms magyarázatát
Borító: 5/5*** (lehet erre mást adni?)
Sorozat: önálló
Csirke Tetrazzini


Hozzávalók:
 • 50 dkg spagetti tészta
 • 35 dkg csiperkegomba
 • 40 dkg csirkemell vagy combfilé
 • 2 dl fehérbor vagy húsleves
 • 5 dl főzőtejszín
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 5-6 levél bazsalikom
 • só, bors
 • olaj
 • 20 dkg reszelt sajt (legjobb hozzá a parmezán)


Elkészítés:
 1. A spagettit sós vízben kifőzzük.
 2. Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott/csíkozott csirkemellet.Sózzuk, borsozzuk.
 3. Hozzáadjuk a (megtisztított, felaprózott) gombát, a felaprított fokhagymát és együtt tovább pirítjuk.
 4. Hozzáöntjük a fehérbort vagy húslevest, majd a lángot kisebbre vesszük, és addig pároljuk, míg a csirke teljesen meg nem puhul.
 5. Közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
 6. Hozzáadjuk húshoz-gombához a tejszínt, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
 7. Belekeverjük a tésztát, a bazsalikomleveleket és kb. a sajt negyedét-felét.
 8. A tésztás keveréket tűzálló tálba öntjük, majd megszórjuk a maradék sajttal, és előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a sajt rápirul.
Nyereményjáték


Mostani játékunkban a tiltott szerelmek sorába invitálunk titeket!
Minden állomáson megtaláljátok egy páros nevét, olyanokét, akik valamilyen okból maguk is tiltott, tabunak számító kapcsolatba keveredtek. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, pontosan melyik könyv párosáról van szó. (A könyvek esetében szerző-cím párosokat várunk, természetesen magyarul és angolul is elfogadjuk őket.)
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Layken & Will
Nézzetek be a többi állomásra is

04/07 Insane Life
04/08 Deszy könyvajánlója
04/09 Könyvvilág
04/10 Kelly és Lupi olvas
04/11 CBooks
04/12 Dreamworld
04/13 Sorok Között

1 megjegyzés:

 1. Heródek Nikoletta2017. április 15. 17:14

  Colleen Hoover - Szívcsapás���� az egyik kedvenc könyvem

  VálaszTörlés