2019. január 11., péntek

Alwyn Hamilton - A szultán foglya


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Alwyn Hamilton: A szultán foglya című regényét, amely A sivatag lázadója sorozat második része. A regény a 2017-es Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fantasy and Science Fiction kategória finishébe került. Amani izgalmas, misztikummal átszőtt kalandjai folytatódnak, a lázadók tábora után megismerhetjük a szultán palotájának titkait is! Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a regényből játékunk megfejtői között.


Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632619668
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Béresi Csilla

Fülszöveg:
Hatalom. Szerelem. Árulás.
Amani, a Kékszemű Bandita több mint egy éve harcol a Lázadó Herceg mellett, és már az egész világon félik a nevét. Amikor egy váratlan támadás során elrabolják, erejétől megfosztva és szerelmétől elszakítva a szultán palotájában köt ki – ez pedig olyan hely, ahol minden sarok mögött veszély leselkedik. Intrika, gyanú és félelem érezhető a falak között, de Amani igazi sivatagi lányként hamar rálel a túlélés titkaira. Dacolva minden veszéllyel kémkedni kezd a lázadóknak, ám ahogyan egyre több időt tölt magával a szultánnal, ráadásul a múltja különös alakokban bukkan fel előtte, szívében kétségek merülnek fel, hogy vajon a jó oldalon áll-e. De ez itt még közel sem a vég, hiszen, mint tudjuk: „Az új hajnal új sivatagra köszönt.”

Saját véleményem:
Az első rész óta eltelt évben az emlékeim némileg megkoptak ugyan, de a lelkesedésem mit sem csorbult. Izgatottan vártam, ezúttal milyen kalandokat tartogat az élet Amani és a többiek számára, miként folytatódik majd tovább a küzdelem a jobb, békésebb birodalom megteremtéséért vívott harcban. Ám ez a harc mostanra komoly háborúvá érett, s a második kötet ennek szellemében egészen új szintre emelkedett. Míg A homok leányában - a szárba szökkenő romantika mellett főként - a kalandoké volt a főszerep, addig A szultán foglyában inkább az ármánykodásé és politikáé.

"A legendák mindig mocskosak közelebbről szemlélve."

Alwyn Hamilton okosan építgeti sorozatát. Előbb megismertette velünk a sivatagot, annak lényeivel és népeivel együtt, nem feledkezve meg a lázadás jelentette konfliktusról, most pedig bepillantást nyújt a palotába, s mindabba, amit annak falai rejtenek. Hisz ahogyan azt a cím sejtetni engedi, Amani a szultán foglya, egyben háremének tagja lesz. Ám ahelyett, hogy börtönben sínylődne, különleges képességének hála - miszerint felismeri a hazugságot -, tárgyalásokon segíti az uralkodót. A lány így értékes információk birtokába kerül, olyanokéba, melyek kiszivárogtatása könnyen segíthetné a Lázadó Herceg ügyét, csakhogy az ármányokkal teli hárem-élet megnehezíti feladatát, s egyéb bonyodalmakkal is szembe kell néznie.

"Korábban, mielőtt a felkelőkhöz csatlakoztam, nem hittem, hogy az önérdeken kívül más is mozgathat valakit. Máig maradt bennem önzés, amit a nemes ügy sem tudott kiirtani."

Amani talpraesett, okos hősnő; néha ugyan hibázik, de ez mit sem von le értékéből. Olyan figura, aki tökéletesen megállja a helyét az intrikákkal teli közegben. A szultán foglya pedig tele van politikával, taktikázással; számít ki kinek mit mond, mire mit lép, hisz a palotai élet bizonyos mértékben veszélyesebb a kinti világnál. A csillogás, pompa, gazdagság és megannyi mosoly mögött mocskos játék zajlik. Ráadásul maga a szultán is érdekes, karizmatikus és rendkívül meggyőző alak, bennem rettentő ambivalens érzéseket ébresztett. Utálva imádtam őt.
Látható tehát, hogy a folytatásban egészen más értékek kerülnek előtérbe, amik se nem jobbak, se nem rosszabbak az előzőeknél, de tagadhatatlanul mások. Amani kimozdításával lassabbnak tűnő, ám eseménydús jelenetek követik egymást, olyanok, melyek megmutatják, milyen következményei vannak a lázadásoknak, ki kinek az oldalán áll, mit gondol, szeretne, miközben természetesen az ellenséget is megismerhetjük. Nem feledkezve meg az arab kultúra szerves részét képező háremről, mely egyszerre gyönyörű és rémisztő.

Szerettem ezt a részt, a csavarosságát, misztikusságát és persze a hangulatát. Alwyn Hamilton gyönyörű részletgazdagsággal ír, ami egy arab kultúrán alapuló sorozat esetében hatványozottan fontos, hisz a látványvilág épp annyira szerves részét képezi a  nagy egésznek, mint maga a történetvezetés. Ebben az esetben szerencsére mind a kettő rendben van.
A szultán foglya lassabb ütemű, ám eseménydús folytatása A sivatag leányának, tele udvari intrikával és politikai ármánykodással, amit az arab mesevilág tesz még varázslatosabbá. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a jól felépített, legendákkal teletűzdelt, hangulatos történeteket, és nem bánja a romantika hiányát (megjegyzem, én ennek most kiváltképp örültem). Viszont nem árt felkészülni egy irdatlan függővégre... ami mielőbbi folytatásért kiált.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Amani
Kedvenc jelenet: nem tudnék egyet kiemelni
Negatívum: a fordítói "hanem" még mindig kikészít
Borító: 5/5
Sorozat: A sivatag lázadója #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Sivatagi érdekességeket kaptok feladványként, minden állomáson egy-egy kérdéssel. A helyes megoldásokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Hol található a legnagyobb só-sivatag?




Nézzetek be a többi állomásra is

12/29 Kelly és Lupi olvas
01/02 Deszy könyvajánlója
01/06 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése