2019. január 15., kedd

Kristen Ciccarelli - Az utolsó Namsara



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kristen Ciccarelli Goodreads díjas, debütáló regénye, Az utolsó Namsara. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a sárkányölő Asha kalandjait, aki nem akar mást, mint leszámolni tragikus múltjával, és elkerülni sivár jövőjét. A szabadságot viszont csak úgy érheti el, ha végez Firgárd legerősebb sárkányával.


Kristen Ciccarelli: Az utolsó Namsara

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632619774
Oldalszám: 446 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
Mindennek kezdetén volt Namsara, az égből és lélekből formált ifjú, aki nevetést és szeretetet hozott magával, bárhová ment. Ám ahol fény van, ott sötétségnek is kell lennie – így megjelent Iskari, a vérből és holdfényből formált leány, a pusztító, a halálhozó. Asha, Firgárd királyának leánya ezeket a legendákat kisgyermekként csak titokban elsuttogott mesékből ismerte, mégis megmagyarázhatatlan kötődést érzett a múlt alakjaihoz. A lányból hamarosan a birodalom legrettegettebb sárkányölője válik, kiérdemelve az iskari címet – ám ez magányos szerep, melytől Asha inkább érzi magát fegyvernek, mint fiatal nőnek. Egyik bestiát a másik után vadássza le, hogy elhozza a fejüket a királynak, de nincs az a zsákmány, ami megmenthetné ot a végzettől, mely odahaza vár rá: apja odaígérte a kezét kegyetlen parancsnokának, egy férfinak, aki tisztában van Asha valódi természetével. A lány nem akar mást, csak végre leszámolni tragikus múltjával, és elkerülni sivár jövőjét. Amikor esélyt kap a szabadságra, cserébe Firgárd legerősebb sárkányának életéért, kapva kap a lehetőségen. Egy titokzatos fiú segítségével Ashának le kell ráznia magáról az iskari szerepének láncait, és ki kell tárnia szívét a szerelem, a fény és az igazság előtt, melyet egészen eddig eltitkoltak előle.

Saját véleményem:
Murphy érdekes jószág. Egyetlen nap híján pontosan egy esztendővel ezelőtt osztottam meg azt a gyönyörű fotót, melyen Az utolsó Namsara szerepelt, mondván, mennyire kíváncsi vagyok rá. Most, háromszázhatvannégy nap elteltével pedig épp azt pötyögöm, hogy megtaláltam az év legjobb könyvét, egy olyan történet személyében, ami minden hibája ellenére a lelkem részévé vált, és ami annyira lenyűgözött, hogy mindmáig nem tudok szabadulni tőle.
Mert így történt. Teljesen és végérvényesen elvesztem Asháék világában, a bőrömön éreztem a nap perzselését, a sárkányok leheletét, a szél zúgását, a penge hűvösségét, a nyugtató vagy éppen émelyítő érintéseket, és a vágyat, hogy elérjem a céljaimat - a namsara céljait.
Egyszerre szerettem volna azonnal felfalni az egész regényt, és olyan sokáig húzni, hogy az idők végzetéig kitartson. Végül olyan hosszúra nyújtottam utunkat, amennyire csak lehetett, de nem volt könnyű dolgom. Kristen Ciccarelli nem csupán lélegzetelállító mesét keltett életre előttem, de mindezt olyan elképesztő fejezetvégi függővégekkel, csavarokkal is megspékelte, hogy ha fejbe vertek volna, akkor se tudtam volna lerakni.

"A leány magába szívta az ódon regéket, hagyta, hogy megrontsák a szívét, és gonosszá tegyék."

A történet főszereplője, Asha, rettegett sárkányvadászként járja a vidéket, egyik bestiát a másik után gyilkolva le. Jegyesét, Firgaard parancsnokát leszámítva mindenki retteg tőle, mivel egykoron magát az Őssárkányt, Kozut szabadította a városra, aki akkor félelmetes pusztítást végzett. A király, hogy lecsendesítse népét, Jareknek ígérte leánya kezét, annak a férfinak, aki ugyan sokat vesztett azon a napon, mégis kiállt a hercegnő mellett, ezzel mintegy megbocsátva bűneit. Csakhogy az iskari gyűlöli jegyesét, így amikor néhány nappal menyegzőjük előtt apja egérutat kínál számára, Asha kapva kap az alkalmon: végeznie kell Kozuval, és vele együtt az Ősisten minden történetével, hogy jóvá tegye bűneit és feloldozást nyerjen. Az útjába akadó szolgával, valamint az álmaiban megjelenő első namsarával viszont nem számol. Míg a fiú jelenléte feje tetejére állít mindent, addig a namsara lehetetlen feladatok teljesítésével - melyek szembemennek a törvénnyel és Asha nézeteivel - nehezíti küldetését. Általuk az iskari éjről-éjre egyre nagyobb galibába keveredik, tucatnyi sérülést szerezve, miközben olyan titkokra jön rá, melyek alapjaiban változtathatják meg egész Firgaard jövőjét.

Az utolsó Namsara egy végtelenül szövevényes, izgalmas, kalandokkal, legendákkal, drámákkal és őrületes fordulatokkal teli mese egy lányról, akinek rá kell ébrednie, hogy sem ő, sem a világ nem az, mint aminek mondják. Az egész történet tele van hazugságokkal, elfeledett regékkel, s Asha minél mélyebbre ás bennük, annál több zúdul a nyakába, miközben jelenbéli tettei is felszítják a kedélyeket. Emberi sorsok fonódnak egybe, ősi mesék kelnek életre, árulás, halál, szeretet és sárkányok megjelenése közepette.
Imádtam a sokszínű elemek találkozását: a sárkányokat (Emlékeztek Fogatlan szeleburdi ugrálására, Jon Snow ikonikus érintős pillanatára, vagy a Sárkányszív rettenthetetlen sárkányvadászra, aki összebarátkozott a megölni kívánt bestiával? Mindebből itt is találtok egy csipetnyivel.), az arab világot és a saját legendák beemelését - a sorozatban ugyanis kiemelkedő szerep jut az ősi meséknek, melyeket egy-egy fejezet közé beékelődve mi magunk is megismerhetünk. Firgaardban viszont tilos regélni, mivel azok hatalmas és veszélyes erővel bírnak: végeznek az őket mesélővel, magukhoz csalogatják és erővel ruházzák fel a sárkányokat. Csakhogy Asha minden tiltás ellenére rendszeresen suttogja őket, várva, mikor jelentkeznek rajta a végzetes tünetek...

Kristen Ciccarelli csodálatos képzelettel és mesélő tehetséggel megáldott szerző, engem teljesen levett a lábamról. Egyik pillanatban gyermeki lelkesedéssel ittam szavait, hogy aztán elakadó lélegzettel és ki-kihagyó szívveréssel izguljak kedvenceimért, míg máskor az undorral vagy a könnyeim nyeldeklésével küzdöttem.
Az utolsó Namsara bár nem tökéletes, vannak benne kisebb-nagyobb logikai bakik, én mégis tiszta szívből ajánlom mindenkinek, aki rajong a sárkányokért és a mesékkel átitatott, szövevényes kalandokért, melyben megfelelő arányban keverednek az egyes elemek (a romantikától sem kell félni, kellően lightos, de annál szívet tépőbb). Jómagam pedig izgatottan várom a folytatást, melyben újabb szereplők lépnek főszereplői státuszba.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Asha, Árnyék, Torwin, Safire
Kedvenc jelenet: mesék, első érintés-repülés, arénás küzdelmek
Negatívum: egy-két logikai baki
Borító: 5/5
Sorozat: Iskari-trilógia #1
Tetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Asha a birodalom legrettegettebb sárkányölője, egyik bestiát a másik után vadássza le; mostani blogturnénkon, hozzá hasonlóan belőletek is vadász válik. Minden állomáson találtok egy képet, rajta egy híres sárkánnyal, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogyan hívják az adott sárkányt. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/10 Kelly & Lupi olvas
01/12 Könyv és Más
01/15 Dreamworld
01/17 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése