2020. július 24., péntek

Michele Gazo - A Mediciek hatalma 2.



A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, A Mediciek hatalma második kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja a Lorenzo de' Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regény folytatását, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Michele Gazo: Lorenzo Il Magnifico 2.

Kiadó:  Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577751
Oldalszám: 296 oldal
Fordító: Tálos-Nezdei Adrienn

Fülszöveg:
Öldöklő ​harcok a pompás városban!
A Medici és a Pazzi család háborúja folytatódik. A tét: Firenze jövője, amelyet Lorenzo igencsak másképpen képzel el, mint Jacopo de’ Pazzi. Jacopo és támogatói megszállottan gyűlölik a Medici családot és mindazt, amit képviselnek, és nem rettennek vissza a legsúlyosabb bűntől sem: gyilkosságra szövetkeznek. Lorenzónak és Giulianónak meg kell halnia, méghozzá ugyanazon a napon, helyen és órában! Az összeesküvésbe belekeverednek a pápai udvar hatalmasságai, sőt, maga a pápa is. Lorenzo felesége, Clarice merész utazásra vállalkozik, Lucrezia, az „örök szerelem” pedig sorsdöntő tettre szánja el magát. Giuliano élete is fenekestül felfordul, egy tragédia után nem találja a helyét, teste-lelke romokban hever, s mikor végre úgy érzi, megtalálta a neki rendeltetett utat, Firenzében elszabadul a pokol.
A regény alapján forgatták a nagy sikerű tévésorozat második évadát, ami világszerte rajongók millióit vonzza a képernyők elé.
Repülj vissza az időben a csodás Firenzébe!

Saját véleményem:
A Medici és Pazzi család háborúskodását továbbszövő kötet talán az idei év legjobban várt folytatása volt számomra. Ám fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ebben az esetben ténylegesen folytatásról van szó, ugyanis ez a regény csak és kizárólag hazánkban került szétszedésre - valójában azonban egyetlen könyv (hiába a megtévesztő címek tömkelege és azonos borító). Ennek értelmében senki számára nem ajánlom, hogy ezzel kezdjen, hacsak nem akar a történet kellős közepébe csöppenni. Így drága olvasó, ha nem olvastad az első részt, akkor ugorj az arról szőtt bejegyzésemre, ezt pedig tartogasd későbbre.

"– (…) a hatalom lángjával nehéz úgy ügyeskedni, hogy az ember ne égesse meg magát."

Nos, ahogy korábban említettem, élek-halok a történelemért, a Medici család, és a velük kapcsolatba hozható sorozatok pedig kivételes helyet foglalnak el a szívemben. Azt viszont sosem gondoltam volna, hogy valaha lesz olyan könyv, ami az ő, és velük kapcsolatban állók életét olyan regényesen és izgalmasan tárja elém, mint Michele Gazo műve, melyben az intrika, ármánykodás, politika, művészet és a tiltott szerelem mind-mind sodró erejű.
A folytatás azonban még ennél is sokkal lehengerlőbb, pergőbb, és bizonyos szinten komolyabb is. Nem véletlenül, tekintve, hogy itt már egy sokat megélt családfővel, és nem kisebb ellenségekkel nézünk szembe, mint a Pazzi család vérmes tagjai, vagy őszentsége, miközben a háttérben keszekusza szerelmi- és politikai szálak tömkelege fut.

"– Van úgy, hogy a szívet alá kell vetni az értelemnek, messer (…), hogy életben maradjunk ezen a világon. Néha pedig erővel kell fellépnünk, hogy érvényre juthasson a harmónia."

Lorenzo számára ezúttal elérkezik a döntés ideje, be kell látnia, hogy a békéről és harmóniáról szőtt álmai olyasmik, amikért nem lehet csupán szép szavakkal csatába szállni. Ha meg akarja óvni szeretett Firenzéjét, valamint továbbra is szeretné életben tartani családjuk bankját, akkor fondorlatos játszmába kell kezdenie, s olykor olyan lépéseket eszközölnie, melyek nem feltétlenül egyeznek elveivel. A tét nem kisebb, mint a Medici család és Firenze bukása.
Csakhogy amíg Lorenzo mindent elkövet, hogy kiskapukat találjon a kereskedelem fenntartására, addig a Pazzik és az egyház minden lehetőséget megragad arra, hogy ellehetetlenítsék küldetését. Ennek értelmében a fejlett nézetekkel rendelkező családfőnek nem marad más választása, minthogy eldöntse, ellent mer-e mondani a szentatya hitelkérelmének, ezzel elveszítve a pápai számlából befolyó pénzeket, valamint, hogy olyan szövetséget építsen fel Velence, Milánó és Firenze között, amire senki sem számítana, miközben szerelmi- és családi ügyei is komoly fejfájást okoznak számára.

A könyv azonban ennél jóval több. Kétségtelen, hogy Lorenzo a történet központi figurája, ám Michele Gazo mellette betekintést nyújt a Pazzi család ármánykodásokkal teli életébe; kitérőt tesz Botticelli  művészetében, kiemelt figyelemmel a rejtélyes Vénusz és Mars c. festményére, melynek lehetséges főszereplőiről sem feledkezik meg, valamint kitárja előttünk a kor politikai életének kapuit.
Olyan világ korrajza ez, ami nagymértékben meghatározta történelmünket, s Firenze életét; hősei egyszerre küzdenek világméretű problémákkal, és esendő, emberi fájdalmakkal, legyen szó tiltott szerelemről, árulásról, művészetről, ábrándokról és vágyálmokról. Történelmileg nem teljesen hű, itt-ott eltér a valós eseményektől, ettől függetlenül viszont - vagy épp ezért - mindenki számára bátran ajánlom. Pergő, eseménydús történet, tele emberi- és világi problémákkal, amiket a szerző olvasmányos stílusa tesz még befogadhatóbbá. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Lorenzo, Giuliano
Kedvenc jelenet: spoileres lenne
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A Mediciek hatalma #2




Nyereményjáték


A név hatalom. Mostani játékunk során minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, melyik híres - a Medici családdal kapcsolatban álló - történelmi személyről szól. Ám a feladat ennyinél nem ér véget! Szókeresőnkben keressétek ki, melyik sor vagy oszlop rejti a teljes nevet, és írjátok be a megfelelő betű- és számjeleket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. (Pl.: Leonardo da Vinci = 18.sor D-R)Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Bátyjával együtt Firenze signoréja volt, egészen addig, míg a Pazzi-összeesküvés során kegyetlenül le nem mészárolták.




Nézzetek be a többi állomásra is

07/18 Betonka szerint a világ…
07/20 Könyv és más
07/22 Dreamworld - Idézetek
07/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése