2020. október 13., kedd

R. S. Grey - Not So Nice Guy


Újabb könyv jelent meg R. S. Grey tollából a Könyvmolyképző Kiadónál idén ősszel. A Nem is olyan rendes srác történetének középpontjában ezúttal egy barátságból kialakuló szerelem áll, mindez egy gimnáziumban, ám ezúttal nem diákok, hanem két tanár között - ráadásul rendkívül humorosan tálalva. Ha kíváncsiak vagytok Sam és Ian történetére, tartsatok velünk, és játszatok a kiadó által felajánlott példányért.


R. S. Grey: Not So Nice Guy - Nem is olyan rendes srác

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635613472
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Sárai Vanda

Fülszöveg:
– ​Úristen! Hát ő meg kicsoda? – Gyakran kapom meg ezt a kérdést.
– Ja, hogy ő? – válaszolom. – Ő csak Ian.
„Csak Ian.” A „Csak Ian” az évszázad legbénább jellemzése. Csak a Mona Lisa. Csak a Taj Mahal. Csak Ian, az unalmas kockahasával és a sablon gödröcskés mosolyával, mi?
Csak Ian… csak a legjobb barátom.
Elképesztően közel állunk egymáshoz, olyan mélyre jutva a barátzóna állapotába, hogy a munkahelyünkön mindenki azt gondolja, egy párt alkotunk – egészen addig, amíg egy nap ki nem pattan a hír a tanáriban, hogy Ian egyedülálló. Szabad préda.
Az újdonsült népszerűségében lubickolnia kellene, de mindkettőnk legnagyobb meglepetésére, az egyetlen figyelem, amire látszólag vágyik, az enyém. A korábban ártatlan éjszakai csevegéseinkből korhatáros telefonhívások lesznek. A játékos évődésünk egy új, kockázatos élt kap. Azt gondolom, hogy csak cukkol, de amikor az osztályteremben felültet az asztalra, a kezeit pedig becsúsztatja a szoknyám alá, nem marad tér a bizonytalanságnak.
Kicsit félek attól, hogy a dolgok rosszul alakulnak, és elveszítem a legjobb barátomat, szóval, a legjobb lesz, ha kihátrálok és nem viszonzom ezt az eget rengető csókot.
De, kit is akarok áltatni ezzel?

Saját véleményem:

A drámai történetek mostanság elég távol állnak tőlem, ebből kifolyólag a szerzővel való ismertségem egészen a Testcselig vezethető vissza. Amikor úgy döntöttem, esélyt adok a Nem is olyan rendes srácnak, akkor a korábbi emlékeim vezéreltek: szerettem volna egy ugyanolyan könnyed, szertelen romkomot olvasni, mint a Testcsel, olyat, ami mindenféle drámától mentes, kikapcsol, miközben szórakoztat is. Nos, ezt többnyire meg is kaptam, csak éppen nem abban a minőségi formában, ahogy vártam.

"Csak két barát vagyunk, összetapasztott szájjal. Ha valaki nézne minket, azt is gondolhatná, hogy épp újraélesztem Iant."

Ahogy a borító elején ki is emelik, ez a történet bizony ízig-vérig romkom. Semmi mélység vagy magasság, csupa szertelenség és cukiság, töménytelen mennyiségű humorral nyakon öntve. Ha nagyon töményen akarnék fogalmazni, akkor lényegében ennyiben ki is merülhetne ez a bejegyzés, mert bizony ez a Tanárral egybegyúrt Fákjú Tanárúra hajazó regény nem sok egyébbel kecsegtet. Hiányzik belőle a cselekmény, a karakterei elnagyoltak, az események sokszor hiteltelenek, a poénok bizonyos esetben pedig inkább kínosak, mintsem viccesek.
Joggal merül fel tehát a kérdés, miért is faltam fel két nap alatt, ha valójában ennyire bénának éreztem? Azért, mert rettentően addiktív, olvastatja magát! És mert egy romantikus komédiától tulajdonképpen nem is várok többet; amíg feltölt és mosolyt csal az arcomra, addig nem érdekel, hogy az egész kiforratlan, vagy helyenként túlságosan is hollywoodi. Ha a kínos poénok mellett vannak jók, amik eladják magukat, akkor én arra vevő vagyok, már csak azért is, mert szeretem a barátságból szerelem típusú sztorikat.

"Az egyik pillanatban még a legjobb barátom, a következőben pedig már egy nem is olyan rendes srác, egy férfi, aki úgy néz rám, mint aki alig képes visszafogni magát, hogy ne faljon fel élve."

A Nem is olyan rendes srác középpontjában két tanár áll, akik több mint ezerháromszáz napja tartják magukat legjobb barátoknak, és éppen ugyanennyi ideje igyekszenek leplezni egymás előtt a másik iránti vonzalmukat. Az idejük kilencvenkilenc százalékát együtt töltik, ami miatt párkapcsolataik rendre tönkre is mennek, ráadásul az egész tanári kar azt hiszi róluk, hogy együtt vannak. Ám amikor Sam elszólja magát, ezzel mintegy zöld utat adva hódolóiknak, akkor minden megváltozik. A tanári karban megindul a verseny, ki nyeri el Sam és Ian kezét, nekik pedig dönteniük kell: végre felvállalják az érzéseiket, és barátságukat kockáztatva újabb szintre emelik kapcsolatukat, vagy végleg elszalasztják a lehetőséget.
Az alaptörténet tehát kimondottan izgalmas, a két nézőpontkarakter (Sam és Ian) habitusából adódóan pedig roppant vicces is. Sam egy visszahúzódó, félénk, ügyetlen lány, aki titokban a jóképű, izmos kémia- és focitanár haverjáról fantáziál olyan stílusban, hogy sokszor már potyogtak a könnyeim a röhögéstől, míg Ian a nők megtestesült álmaként nem csupán dögös és odaadó, de pontosan tudja azt is, hogyan hozza ki Samből a maximumot (idegesség vagy vágy tekintetében). Jó párost alkotnak ők ketten, és emiatt tulajdonképpen jól is működik a történet egészen addig, míg titkolják érzelmeiket. Addig nagyon mókás, nagyon esetlen, de nagyon szerethető a sztori. Ám ahogy és amilyen módon rákényszerülnek a továbblépésre, az rengeteget csorbít mindezen. Onnantól sokszor hiteltelenné, gyorssá, elnagyolttá válik a kapcsolatuk, és a humorfaktor is meginog. Mindezzel együtt persze továbbra is cuki és szerethető marad a regény - tehát, aki kedveli a limonádé típusú történeteket, nyugodtan próbálkozzon vele.

Mindent összevetve, ez a könyv közel sem tökéletes: tele van feleslegesen behozott szálakkal, sok esetben steril, nincs íve, a játékossága és könnyedsége azonban olyan erő, ami minden negatívuma ellenére képes megmelengetni az arra vevő olvasók szívét. Ian remek álompasi, Sam pedig felettébb szórakoztató, a kapcsolatuk pedig nagyon szerethető. Ne várjatok tőle sokat, inkább csak élvezzétek. Ez nem a Testcsel, és nem is az Ezzel a szívvel - ha nagyon hasonlítani akarjátok valamihez, akkor az általam említett filmekhez-sorozathoz érdemes.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Ian, Sam
Kedvenc jelenet: a bál
Negatívum: elnagyoltság, és a túlzások
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A nyereményjátékban - hasonlóan Ianhez és Samhez - olyan párosok kapnak főszerepet, akik barátokból lettek szerelmesek. Minden állomáson egy könyv fülszöveg-részletét olvashatjátok, a feladat, hogy kitaláljátok melyik könyvről van szó. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába azonban nem a könyv címét, hanem a főszereplőinek keresztnevét várjuk!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Ő volt a legjobb barátom, a legkedvesebb pótbátyám és a legjobb védelmezőm. Ő volt a legjobb, és az enyém volt."




Nézzetek be a többi állomásra is

09/30 Könyvvilág
10/02 Sorok Között extra állomás
10/04 Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
10/06 Fanni’s Library
10/08 Veronika’s Reader Feeder
10/10 Hagyjatok! Olvasok!
10/12 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése