2020. október 8., csütörtök

Thomas Wheeler - Cursed


A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Thomas Wheeler nagysikerű regénye, a Cursed - Átkozott, amiből Netflix sorozat is készült. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Nimue különleges, izgalmakkal teli történetét, melyben minden új megvilágításba kerül.


Thomas Wheeler: Cursed - Átkozott

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633108406
Oldalszám: 460 oldal
Fordító: Szilágyiné Márton Andrea

Fülszöveg:
Nimue számkivetettként nő fel. A fekete mágiával való kapcsolata miatt druida falujában rettegnek tőle, így a kétségbeesett lány el akar menekülni…
Azonban a vörös paladinok lemészárolják az egész falut, és Nimue élete örökre megváltozik. Haldokló anyja felszólítja, hogy vigye el az ősi kardot egy legendás varázslónak, így Nimue lesz népének egyetlen reménysége. Küldetése során aligha van ideje bosszút állni, mégis, a benne egyre növekvő erő miatt semmi másra nem tud gondolni.
Nimue szövetséget köt Arthurral, a jóképű zsoldossal, valamint Britannia menedéket kereső tündérnépeinek tagjaival. Megforgatja a kardot, amely az egyetlen, igaz királyt illeti, lekaszabolja a paladinokat és egy romlott uralkodó seregét is. Küzdelme során megpróbálja egyesíteni a tündérnépeket, igyekszik bosszút állni a családjáért, és felfedezni a sorsát övező titkot.
És talán egyvalami változtathatja meg a sorsot: az, ami a penge végén található.

Saját véleményem:
A legendák és mítoszok szerelmeseként nem is volt kérdés, hogy Netflix sorozattól függetlenül olvasni szeretném-e a Cursedet, ami az egyik legnépszerűbb mondakörön - Arthurén - alapul. Thomas Wheeler azonban csavart egyet a már jól ismert sztorin, és annak szereplőit egy egészen új történetbe ágyazta, míg központi alakjának a mondakör egyik legelhanyagoltabb karakterét, Nimuét választotta.

"A vér csak vért szül. És kard hegyével soha nem hozott békét senkinek."

Az Átkozott egy igazán kemény könyv - szó szerint és átvitt értelemben is. Kivitelezését tekintve gyönyörű az egész, a papírborítón a Netflixes plakát látható, míg alatta az eredeti fedlap figyel, mely illusztrációjával jól példázza, milyen vizuális élmény vár arra, aki olvasásra adja a fejét. A kiadó ugyanis megtartotta Frank Miller kissé absztrakt illusztrációit, melyek majd minden fejezetet kiegészítenek. Emiatt, és a masszív, vastag lapok miatt a kötet brutálisan nehéz, több mint egy kiló (1050 gr) súllyal rendelkezik, tehát érdemes otthoni szórakozásként tekinteni rá, hacsak valaki nem így szeretne karizmokat fejleszteni. 
 
"A bátorságra épp így lehet rátalálni. Arrafelé van, amerre az ösvény a legkevésbé egyenes."

Mint említettem, a Cursed nem csupán fizikai megjelenését, hanem tartalmát illetően is kemény, olyannyira, hogy a szerző rögtön egy véres-kegyetlen népirtással indít, melynek során tanúi lehetünk annak, hogy a vallás nevében milyen kegyetlen módon végzik ki a vörös paladinok a főszereplő lány, Nimue falujának lakóit. A lánynak, aki korábban el akart menekülni sorsa és szülőföldje elől, ezek után fontos feladat jut: el kell vinnie egy ősi kardot Merlinnek, szövetségese pedig nem más lesz, mint a zsoldos színében tetszelgő Arthur. 
Thomas Wheeler tehát nagyot csavar a sokunk által ismert és szeretett mondakörön, ezzel egészen új izgalmakat és élményeket nyújtva, miközben olyan fontos - és mind a mai napig aktuális - témát boncolgat, mint a faji gyűlölet.
Az Átkozottban kiemelt szerep jut a vallási háborúknak, a brutális népirtásnak, és a megkülönböztetésnek, amibe remekül beleolvad a tündér származású Nimue alakja, a lánynak ugyanis rejtegetnie kell mágikus képességeit, és azt, ki is ő valójában. Emiatt már alapvetően is rengeteg feszültség munkál benne, nem találja a helyét a világban, majd később, amikor mindehhez még társul a bosszúvágy és a teljesítménykényszer is, egy roppant izgalmas karakterré áll össze. Nagyon érdekes színfoltja ő a sztorinak, könnyű vele azonosulni, és átérezni a dühét. Egyszersmind kellően badass is.
A regény azonban jóval szerteágazóbb annál, mintsem, hogy a főhősnő karakterfejlődésében csúcsosodjon ki, a vallástól kezdve, a tündéreken át, a véres harcokig minden megtalálható benne. Egyetlen hibája talán az, hogy olykor nehéz összerakni, ki kicsoda-micsoda, vagy hogy mi miért történik (bár ez inkább a kezdetekre érvényes). Nem tudom, ezen maga a sorozat ismerete mennyit segít, nekem még nem volt szerencsém hozzá. Azt ellenben nagyon remélem, hogy a folytatás villámsebességgel fog érkezni (és hogy valóban lesz is), a vége ugyanis elég szemét.

Mindent összevetve én nagyon szerettem a Cursedet. Könnyen emészthető, olvasmányos stílusban megírt, kalandokkal, véres harcokkal és mágiával teli történet ez - egyben izgalmas újragondolása az Arthur mondakörnek.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nimue, Merlin, Arthur
Kedvenc jelenet: kockázás
Negatívum: magyarázat hiánya itt-ott
Borító: 5/5
Sorozat: ???
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk során az Arthur mondakör kap főszerepet. Minden állomáson találtok egy ehhez kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mi annak a kardnak a neve, ami központi szerepet játszik az Arthur mondakörben?




Nézzetek be a többi állomásra is

09/21 Kelly & Lupi olvas
09/23 Utószó
09/27 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/29 Függővég
10/01 Readinspo
10/03 Olvasónapló
10/05 Deszy könyvajánlója
10/08 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése