2020. november 21., szombat

Madeline Hunter - Sabrina Jeffries - Mary Jo Putney: Téli csábítás

Karácsonyi hangulatot teremt a General Press Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent antológia, a Téli csábítás. A történelmi romantikus műfaj három kiváló szerzőjétől - Mary Jo Putney, Madeline Hunter és Sabrina Jeffries - olvashatunk történeteket, amelyek hamar meghozzák az téli, meghitt hangulatot. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért!

Madeline Hunter - Sabrina Jeffries - Mary Jo Putney: Téli csábítás

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634523710
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Kaul Éva

Fülszöveg:
Három történet a romantikus regények királynőitől
Madeline Hunter: Karácsonyi emberrablás
Caroline bosszút akar állni Thornhill bárón, a hírhedt nőcsábászon, ezért egy cselt eszel ki ellene. Amikor azonban közel kerül a nemesúrhoz, magával ragadja a szenvedély, és a terve a visszájára sül el...
Sabrina Jeffries: A tökéletes társ
Cassandra unokahúgát a család barátja megszökteti egy bálról egy notórius hozományvadász elől, Cass pedig hamarosan vonzódni kezd a férfihoz. Amikor azonban kiderül, hogy a jótevő maga is egy gazdag örökösnőt akar feleségül venni, a hölgy úgy dönt, próbára teszi a szerelmét.
Mary Jo Putney: Egy komisz téli éjszaka
Diana egy álarcosbálon megdöbbenve fedezi fel, hogy a kalózjelmezt viselő titokzatos úr nem más, mint az ifjúkori szerelme, akiből minden igyekezete ellenére sem sikerült kiszeretnie. Vajon ellent tud állni a kísértésnek, amikor magukra maradnak egy viharos éjszakán?

Saját véleményem:
Karácsonymániásként imádom az ünnepi időszakot, így ezekben a hetekben kiváltképp szívesen veszek kézbe olyan típusú történeteket, amik szintén e körül a téma körül forognak. Jólesik ilyenkor bekuckózni és hagyni, hogy átjárjon a karácsony szelleme, s szeretettel, varázzsal, melegséggel töltse meg a szívemet.
A Téli csábítás esetében pedig külön boldogsággal töltött el, hogy végre egy karácsonyi történelmi romantikus antológiát tarthattam a kezemben. Hiánypótló kötetről beszélünk, amiből nem ártana, ha több kerülne a hazai boltok polcaira - akár ünnepi tematikától függetlenül is.

"- Én is nagyon értékellek téged. Mert bennem nem lett volna annyi alázat, hogy azt mondjam, jobbat érdemelsz nálam. Még akkor sem, ha ez az igazság."

Az antológiában három, nagyjából egyforma hosszúságú novella szerepel, melyek mindegyikét hazánkban is ismert és  szeretett szerzők jegyzik. A történetek fő kapcsolódási pontja a karácsony, illetve az azt megelőző rövidke időszak, és természetesen a zsánerre jellemző - szenvedélyes - romantika kicsit felgyorsított tempóban.
Az első történettel pedig rögvest bele is csapunk a lecsóba, ugyanis hősnőnk nem kisebb tettre ragadtatja el magát, minthogy elrabolja Thornhillt, azt a nőcsábász bárót, aki felkoppintotta húgát. Caroline terve azonban hiába jól kidolgozott, nem számol önnön érzelmeivel, és a pimasz, ámde segítőkész báróval, aki képes akár az életét is kockáztatni, hogy kimentse fogvatartóját a jeges vízből, vagy ha a helyzet úgy kívánja, összekoszolni kezét a nő lógazdaságában.
Madeline Hunter novellája kissé egyszerű, ám annál bájosabb. A havas vidék és a magányos kastély megfelelő hangulatot teremt a konok páros macska-egér játékához, amit a múlt titkai, valamint a jelen árnyai tesznek izgalmassá. Néhol ugyan eseménytelen a sztori, vagy épp gyerekes a fogalmazás, Caroline és Adam kapcsolata mégis megmelengeti az ember szívét.

Sabrina Jeffries A tökéletes társ c. írása az antológia legkiemelkedőbb darabja. Szeretem, ahogy a szerző fogalmaz: gördülékenyen, érzelmekkel és élettel telve. S különösen igaz ez Cassandra és Heywood történetére, ami rövidsége ellenére simán felveheti a versenyt bármelyik regénnyel. Ám az az igazság, hogy nem csak azt szeretem, ahogyan Sabrina Jeffries ír, hanem azt is, amiről. Jelen esetben egy tudatos mentőakcióról, mely során Casst és unokahúgát, a butuska Kittyt elrabolja utóbbi bátyjának legjobb cimborája, az eltávozáson lévő katona. Heywood célja, hogy a lányokat eltávolítsa egy álnok hozományvadász exkatonától, s közben megnyerje magának a gazdag örökösnő, Kitty kezét - akiről úgy véli, ő azoknak a szellemes leveleknek a szerzője, amik annyi éven át megédesítették a férfi katonaéveit. Csakhogy Heywood számára hamarosan nagyon is nyilvánvalóvá válik, hogy a valódi szerző  a szegénynek vélt rokon: Cassandra.
A tökéletes társ tehát főként az ész és a szív harcán alapul, ám titkolózásból sincs hiány, a férfihoz hasonlóan ugyanis Cass is rejteget titkokat. Kettejük kapcsolata ezeknek a titkoknak, erkölcsi és eszmei értékeknek hála egyszerre kap nagyon emberi felhangot, miközben perzselően vaddá is válik. Imádnivaló történet hétköznapi problémákkal és ünnepi hangulattal fűszerezve. Nem mellesleg kecsegtető bizonyítéka annak, hogy jó lesz figyelni a szerző jövőre érkező A csábítás iskolája c. regényére, ami ugyancsak a Duke Dynasty sorozat része - nevezetesen annak nyitánya.

A sort Mary Jo Putney zárja egy második esély románccal, melynek több szereplője is ismerős lehet azok számára, akik követik a szerző munkásságát. Noha Diana és Anthony története önmagában is érthető, valódi csemegét inkább az Elveszett lordok, valamint A jó útra tértek testvérisége sorozatok rajongóinak jelenthet, miképp féltucatnyi karakter és családi szál fonódik össze, s teljesedik ki a kisregény során. Ha nagyon nyersen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, zavaróan sok. 
Hiába tetszett az alapötlet, miszerint az Indiából hazatérő vénkisasszony egy bál során összetalálkozik egykori szerelmével és kérőjével, akit tíz esztendővel korábban hátrahagyott, és egészen Indiáig menekült tőle a köztük lévő korkülönbségre hivatkozva, mert mindez, és a valós okok elsikkadtak a lényegtelen információk tengerében. A cselekmény háromnegyede vontatott, Putney stílusa gyerekes és száraz, idegesítően unalmas. Ami nagy kár, mert az utolsó negyed viszont hihetetlenül mókás, romantikus, bolondos és szívet melengető. Arról nem is beszélve, hogy a páros múltját, személyiségét és titkait tekintve, nagyon erős történet is lehetett volna, mint érzelmileg, mind cselekményileg. 

Mindent egybevetve örülök, hogy a General Press elhozta nekünk ezt a szívet melengető kis antológiát, ami hullámzó minősége ellenére is kellemes kikapcsolódásként szolgálhat a zsáner kedvelői számára. Mesebeli, havas tájak, forró románcok, sülő mézeskalács és friss fenyőillat gondoskodik az olvasó szórakoztatásáról.


Pontszám: 5/4
Kedvenc novella: A tökéletes társ
Negatívum: néhol gyerekes az írásmód
Borító: 5/5
Sorozat: Jeffries - Duke Dynasty #1,5 | Putney - A jó útra tértek testvérisége #3,5+Elveszett lordok #2,5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A játékunk során minden állomáson idézeteket fogtok találni a három írónő korábbi könyveiből. A feladatotok, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az állomáson található idézet szerzőjét és a könyv címét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Helyesen cselekedni néha olyan, mintha valakinek a rossz fogát húznák ki. Minden bizonnyal senki sem élne ezzel a lehetőséggel, de ha már erre kényszerül az ember, kénytelen azt elszenvedni.”




Nézzetek be a többi állomásra is

11/15 Könyvvilág
11/18 Betonka szerint a világ...
11/21 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése