2021. február 8., hétfő

Katherine Applegate - Bob, a legbátrabb


 A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Bob, a legbátrabb, melyben az Ivan, az egyetlenből megismert kiskutya válik főszereplővé. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja bemutatja a sorozat mindkét kötetét, melyekben a szerző humort és megrendítő érzelmeket vegyítve varázsolja el az olvasó szívét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Ivan és Bob szívet melengető sztorijait, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménypéldányok egyikét.
 
 
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634992424
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Abrudán Katalin

Fülszöveg:
Bob nemrég még az utcán kóborolt, és minden falatért meg kellett küzdenie, de mostanra az örökbefogadott kutyák kényelmes mindennapjait éli. Julia, a gazdája puha takaróval és finom falatokkal kényezteti, ő pedig cserébe igyekszik megzabolázni virgonc természetét… általában kevés sikerrel. Bob legjobb barátai Ivan, a gorilla, és Ruby a kiselefánt, akiket gyakran meglátogat a közeli állatparkban. A világ már nem is lehetne kerekebb Bob számára, ám egy dolog nem hagyja nyugodni: még kölyökkorában elveszítette a nővérét, Főnököt, akiről titkon azt reméli, hogy még él. Ám ahogy telik az idő, egyre távolabbi ez a remény. Egy nap Bob éppen Ivant és Rubyt látogatja, mikor hatalmas tornádó söpör végig a környéken, letarolva mindent, ami az útjába kerül, többek között az állatpark nagy részét. A hatalmas káoszban Bob is megsérül, és bár retteg, hogy mi várhat még rá, minden bátorságát összeszedve elindul, hogy megkeresse barátait. Miközben – dacolva a fájdalommal – hősként próbál segíteni a bajba jutott állatoknak, egy hang üti meg a fülét: Főnök ugatása. És amikor Bob megpróbálja a lehetetlent, bebizonyítja magának, hogy sokkal bátrabb, mint azt valaha gondolta volna, megtapasztalja a barátság erejét, és azt, hogy mit jelent egy igazi család.

Saját véleményem:
Hat évvel ezelőtt olyan mély benyomást gyakorolt rám Katherinre Applegate Ivanről, a híres gorilláról szóló története, amit sosem fogok elfelejteni. Tudni kell rólam, hogy kerülöm az állatos történeteket, legyen szó filmről vagy könyvről, de akkor annak valamiért esélyt adtam. És bár egy részem belehalt, és mind a mai napig belehal, ha arra gondolok, mi emberek miként bánunk az élővilágunkkal, hogyan bántjuk az állatokat és irtjuk ki az élőhelyeiket, nem bántam meg. Több lettem azáltal, hogy megismerhettem Ivan valódi történetét (némi mesei hozzáírással). Mindezek szellemében nem volt kérdés, hogy Bob könyvére is benevezek-e. Bár hozzáteszem, rettegtem attól, hogy összetör.

Összetört? Igen. Sírtam? Igen. Tudjátok, miért? Mert ez a kiskutya a gondolataival és meglátásaival olyan büdös nagy pofont ad az emberiségnek, amiről mindenkinek olvasnia kéne. Kivétel nélkül minden ember - legyen az gyerek vagy felnőtt - kezébe odanyomnám, hogy olvassa el, és próbálja megérteni, mit érezhet egy kutya (vagy ha már itt tartunk, bármelyik másik állat). 
Katherinre Applegate háromszázharminchat oldalon keresztül, hol humoros, hol fájdalmas köntösbe csomagolva, egy csöppnyi, keverék kutya szemén keresztül tárja elénk a világot, és azt, mit jelent a kutyaélet. Mesél arról, mi történik, ha az ember legjobb barátja az utcára születik, milyen, amikor a kétlábú bedobozol pár csöppséget és kihajítja őket az autópálya mentén, hogy aztán, ha az apróságok túlélik, ezernyi más veszéllyel nézzenek szembe. De ami ennél is fontosabb: bepillantást enged a kutyák gondolatvilágába, ami a maga szeleburdisága mellett hűen prezentálja a vak hűség fogalmát, a  lelki fájdalmukat, vagy éppen egy sor másik érzelmet. A Bob, a legbátrabb egy végtelenül hiteles, őszinte írás - ráadásul számos magvas gondolatot is tartalmaz, a vadállatok rács mögé zárásától, a Föld kizsákmányolásán át, az összetartás erejéig. 
De minthogy ez alapvetően egy mesekönyv, közel sem annyira drámai a hangulata, mint gondolnánk. Hiába a fájó igazság, Bob narrációja irtó cuki, ő maga pedig végtelenül szarkasztikus, szerethető figura.

Bob az az Ivan, az egyetlenben feltűnt kóbor kiskutya, aki kajakeresés közben bemerészkedett a nagy ezüsthátú ketrecébe, s végtelen bátorságról téve tanúbizonyságot, összebarátkozott vele - meg Rubyval és Stellával, az elefántokkal. Később, ahogy Ivan sorsa jobbra fordult, Bob is szerető otthonra lelt. A történet pedig innen folytatódik. Bob Juliáéknál él szeretetben, próbálgatják egymás határait, a közös életet, közben pedig, amikor csak tehetik, ellátogatnak az állatkertbe Ivanhez és Rubyhoz, a kiselefánthoz.
Egyik alkalommal, amikor a Gus nevű hurrikán az állatkertben éri őket, Bob elsodródik barátaitól és gazdijaitól, s hirtelen azon kapja magát, hogy egy megrongálódott parkban, elszabadult vadállatok között saját maga az egyetlen, akire számíthat. A kiskutya sorsa ezt követően számos mentőakciót és életveszélyes helyzetet tartogat, melyek mindegyike komoly jellemformáló hatással bír. Bobnak olyan dolgokat kell megélnie, mint a kutyahűség fogalma, a bizalom, mások szeretete, és mind közül a legfontosabb: a megbocsátás művészete.

A Bob, a legbátrabb gyönyörű, hiteles történet a kutyák érzelemvilágáról, humoros és kalandos köntösbe csomagolva. Szívből ajánlom mindenkinek, mert ez, és az Ivan, az egyetlen tényleg olyan történet, amit minden kétlábúnak olvasnia kéne.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Bob, Ivan, Ruby
Kedvenc jelenet: az udvarlás, és a három barát közös pillanatai
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Ivan, az egyetlen #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk során a kutyusoké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy - ismert - mesebeli kutyát ábrázoló képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/30 Csak olvass! - Ivan, az egyetlen
01/31 Könyv és más - Ivan, az egyetlen
02/02 Csak olvass! - Bob, a legbátrabb
02/04 Kelly és Lupi olvas - Bob, a legbátrabb
02/06 Könyv és más - Bob, a legbátrabb
02/08 Dreamworld - Bob, a legbátrabb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése