2021. április 26., hétfő

Shadow and Bone forgatási helyszínek a valóságban (filming locations in real life)

Hétéves szerelem fűz a Leigh Bardugo által megálmodott grisa világhoz, ami minden alkalommal, amikor közelebbi kapcsolatba kerülök valamelyik kötettel, újra és újra fellángol. Most pedig, hogy megérkezett a sorozat, végérvényesen is elvesztem. 
Péntek estétől gyakorlatilag az egész hétvégémet vagy a sorozat nézésével, vagy a magyar forgatási helyszínek kilistázásával töltöttem. Ennek hála pedig annyira rápörögtem, hogy elhatároztam, felkeresem az összegyűjtött helyeket; első körben a budapestieket. Tervként a hétfői napot (04.26.) lőttem be - már csak azért is, mert képtelen lettem volna tovább várni -, továbbá bíztam benne, hogy az időjárás is kedvez majd a terveimnek. Reggel boldogan konstatáltam, hogy süt a nap, sehol egy felhő, egyszóval minden adott ahhoz, hogy fogjam a bakancsom, a telefonom, valamint a korábban kiválogatott képeimet, és útnak induljak.

Rengeteget gondolkoztam azon, honnan kezdjem a kirándulást - Óbudáról vagy a várból (mókás, de mindegyik egy Kaz megálló) -, de végül utóbbi mellett döntöttem, aminek örülök, és ha ti is szeretnétek bejárni az útvonalamat, akkor nektek is ezt javaslom.
Egy rövid kitérőt követően (amikor is be kellett szaladnom a DM-be, hogy kinyomtassam a fotózni kívánt képeimet) megérkeztem a Deák térre, ahol felpattantam a 16-os buszra, és meg sem álltam a Dísz térig. Ott aztán nem kicsit parázva lehuppantam a legelső padra, előkaptam a méretes ollómat és kivagdostam a képeimet, hogy aztán végre meginduljak első állomásom felé: az Oroszlános-udvarig.
Hétfő lévén nem voltak sokan, mondhatni kihalt volt a várnegyed, ami kapóra is jött a minél kevesebben néznek hülyének, annál jobb elv alapján. Odaérve először kicsit megijedtem, mivel nagyon fel volt ponyvázva a múzeum épülete, mindenfelé építkezési cuccok és kordonok hevertek, munkásokon kívül pedig egy lélek se mászkált arrafelé. Ez viszont nem akadályozott meg abban, hogy előkapjam azokat a képeket, melyeken Kaz Ivanovskinak kiadva magát, megérkezik a levéltárhoz.
Azt már korábban kiderítettem, hogy amikor Kaz háttal látható, akkor pontosan szemben áll a Budapesti Történeti Múzeum épületével, de a kocsiból kiszállós jelenetről nem tudtam, hol forgatták az udvaron belül. Ám ahogy előhúztam a képet és felpillantottam az előttem magasodó erkélyes épületrészre, megvilágosodtam. (Ha keresnétek: rögtön jobbra, ahogy átmentek az udvarra bevezető úton.)

Mondhatnám, hogy gyorsan lőttem egy szuper fotót, de az az igazság, hogy mire sikerül megfelelő szögbe állítanom a képet és a telefont (hogy a tükröződésről és fókuszálásról már ne is beszéljünk), bizony eltelt vagy tíz perc, és még csak ezután következett a múzeumos-háttal állós verzió.... Ha annyit mondok, szereztem egy jó napot a munkásoknak, akik kiguvadt szemmel figyelték, hogy teljesen épelméjű vagyok-e, akkor nagyjából sejtitek, hogyan is játszódhatott ez a fotózás. Az biztos, hogy hálát adtam a maszk takarásának. Szerencsére a múzeumos képet már valamivel könnyebb volt összehozni.



Miután elkészültem az itteni képekkel, megindultam a Déli rondella felé, ahol többek között Alina verekedős jelenetét is forgatták. A palotától indulva mindez egy gyors, egy-két perces sétát jelent, attól függően mennyit gyönyörködik az ember a tájban és a szembejövő látványosságokban. Bevallom, én imádok elidőzni itt, fotózgatni mindent és semmit.
Na, de térjünk vissza a rondellához, amiről tudtam, hogy ugyancsak felújítás alatt áll, de szerencsére még így, a korlátozott lehetőségek mellett is megtekinthetőek azok a részek, amik a sorozatban is feltűnnek. (A funfact kedvéért elárulom, hogy miközben fotóztam, jött egy golfkocsis munkáscsapat, akik megálltak, és ugyancsak meglepve nézték, mi a fenét művelek... Nos, ez egy ilyen nap volt.)




Ez a rész viszont nem csak Alina és Zoya párharcának adott otthont, hanem annak - pontosabban azoknak - a jeleneteknek is, amikor Mal vagy épp a mutatványosok ácsorognak a városkapu előtt, bebocsájtásra várva. Ám ahhoz, hogy ezeket a helyeket elérjük, ki kell sétálnunk a rondella kapuján, majd szembefordulni vele. Közeli nézetből Jesper és Inej pillanata vehető szemügyre, messzebb távolodva pedig az a kép is, ahogy az egész karaván beengedésre vár.



Be kell vallanom, márciusban már jártam erre, akkor még a rondella felé vezető út nem volt elkordonozva, ezért most sem számítottam rá. Kicsit sokkolt, hisz a karavános rész reprodukálásához bizony jócskán el kellene hátrálni a várfalig. A lehetőségekhez mérten azért igyekeztem pontos képet lőni nektek - de tervben van egy újabb látogatás is, ha befejeződnek az építkezések. Ám addig is íme:



A várnegyedben beazonosítható helyek után újra útra keltem, hogy meglátogassam a következő célpontomul szolgáló Fő teret Óbudán.
Amennyiben követnétek az útvonalamat, azt javaslom, hogy a rondella után menjetek le a Várkert Bazárba, és azt elhagyva, üljetek fel a 19-es vagy 41-es villamosra, majd menjetek a Batthyány térig. Ott szálljatok át a békásmegyeri (ötös) hévre, és utazzatok négy megállót a Szentlélek térig, ahonnan két-három percnyi gyaloglással könnyen megközelíthető a Fő tér.

A Fő téren egyébként azokat a jelenetek forgatták, amikor Kaz Miloval a hóna alatt végigsétált az utcán, és előbb belefutott egy népbuzdító összejövetelbe, majd tovább ballagva Inejbe, aki épp a szülei nevét kereste egy nagy kőtömbön.


A két főhelyszín a fentebbi képeken látható.
A népbuzdító összejövetelt a fehér, kissé romos épület előtt vették fel, és abból kiindulva, hogyan kellett Kaz és Inej találkozóját befotóznom, úgy gondolom, azt is - igaz, kicsit más szögből. Annál a résznél Kaz háta mögött a városháza és a Szindbád feliratú épület találkozása látható, a nagy kőtömb pedig a fehér épület elé lett bevarázsolva.



Kaz és Inej közös pillanata után elérkeztem a nap utolsó állomásához, ahhoz a jelenethez, amikor Kaz az épület mellett sétál a kecskével, kicsivel még az előtt, hogy bármit vagy bárkit is meglátna.
Ezt a jelenetsort ugyancsak a Városháza előtt rögzítették, épp csak az oldalánál. Nem mellesleg annak sarkától pillantja meg a szónokló előtt összeverbuválódott tömeget is, tehát akár több jelenetkép is megfigyelhető itt.



Végül, de nem utolsósorban szeretném megköszönni, hogy velem tartottatok. Remélem élveztétek a kis virtuális kirándulást, és esetleg kedvet kaptatok ahhoz, hogy a jövőben ti magatok is kipróbáljátok a filmturizmust. Ha ez így lenne, ebben a bejegyzésben megtaláljátok a többi forgatási helyszínt is.
Ami pedig engem illett, tervezem folytatni az utat, ehhez viszont az kell, hogy bizonyos helyek kinyissanak, de ígérem, amint ez megtörténik, ismételten felkerekedek és hozok még nektek beszámolót.

Ui.: A bejegyzésben szereplő írott és képi tartalom csak és kizárólag forrásmegjelöléssel használható.

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan igényes bejegyzés lett, imádtam! Nagyon érdekes volt olvasni a beszámolódat, és a fényképeket zseniálisan oldottad meg. Nem nagyon szoktam már blogokat olvasni, de a tiédet úgy gondolom mindenképpen megéri követnem. Így tovább, nagyon kreatív vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat, nagyon megtisztelő. Annak pedig külön örülök, hogy érdekesnek találtad a posztot. :)

      Törlés