2021. július 11., vasárnap

Dominique Valente - Csillagpaff


Nemrég jelent meg a Maxim kiadónál a Csillagpaff-sorozat első része, aminek a főszereplője, a csekély varázserejű Mocsári ​Füzi főleg a dolgok megtalálásában jeleskedik! Ez éppen kapóra jön Csillagpaff leghatalmasabb boszorkányának, Moreg Vaine-nek, aki arra kéri a lányt, hogy keresse meg az elveszett múlt keddet. Tartsatok velünk a regény blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén három szerencsés olvasónk meg is nyerheti a mesekönyvet!
 
 
Dominique Valente: Csillagpaff - Mocsári Füzi és az elveszett kedd
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634992318
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Ipacs Tibor

Fülszöveg:
Mocsári Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő – ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például zoknikat vagy fából készült műfogsorokat... Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas... Ám egy szép napon váratlanul megjelenik Füziéknél Csillagpaff legesleghatalmasabb boszorkánya, Moreg Vaine, és a lány segítségét kéri. Egy egész nap – hogy pontosak legyünk: a múlt kedd – eltűnt. Teljesen. Így Füzi és Moreg Vaine veszélyes kalandra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Azonban ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történhetett a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.

Saját véleményem:
Akadnak történetek, melyek első látásra talán nem mozgatják meg a fantáziánkat, ám később elég egyetlen pillantás, és máris késztetést érzünk aziránt, hogy megismerkedjünk velük. Nos, én is valahogy így voltam a Csillagpaffal, amint ráakadtam a kiadó által készített interaktív oldalra, egyből tudtam, hogy nekünk még dolgunk van egymással.

"– Azt mondta, hogy elutazunk – morogta sötéten.
– Meg azt is, hogy megmentjük a világot – panaszkodott.
– De arról egy szót sem szólt, hogy ilyen nyavalyás seprűkön fogunk repkedni."

Dominique Valente debütáló könyvének főhőse Mocsári Füzi, egy varázsképességgel megáldott kislány, aki családja többi boszorkány tagjától eltérően meglehetősen hasztalannak tűnő képességet örökölt: képes megtalálni azt, ami elveszett. Míg a többiek robbantanak vagy szellemekkel társalognak, addig Füzi elveszett protéziseket, fogkeféket, és egyéb haszontalanságokat talál meg a hozzá érkezők számára, amitől még inkább úgy érzi, kilóg a családból. Ám egy napon, miután szépséges nővérei és édesanyja útra kelnek, Füzit pedig hátrahagyják, hogy vigyázzon dilis nagyanyjára, megjelenik otthonuk ajtajában Csillagpaff leghatalmasabb boszorkánya, Moreg Vaine, és azt állítja, szüksége van a kislány képességére, ugyanis nyoma veszett a keddnek. Bizony, jól látjátok, a történet fő konfliktusát, egyben mozgatórugóját egy elveszett nap adja. 
De vajon, hogyan miként megtalálni egy elveszett napot? A válasz az, hogy nehezen, ugyanis nem lehet csak úgy visszahívni, hisz az végzetesen felborítaná a világ rendjét. Füzinek és Moreg Vainenek útra kell kelnie, hogy Csillagpaffot keresztülszelve, nyomról-nyomra kutassák fel, mi történhetett, és hogyan állítható vissza a világ rendje. Útitársul velük tart a kislány ágya alatt bujkáló szörny, az állandóan morgolódó Oswin, aki valójában egy macskatestben élő kobold. 

A történet kissé talán szürreálisan hangzik, valójában viszont egy rettentően izgalmas kalandregény, mely szédítő utazásra és fordulatokban gazdag nyomozásra hívja olvasóját, sok-sok humorral fászerezve. Az otthonát még soha el nem hagyó Füzi előtt hirtelen kitárul Csillagpaff veszélyekkel teli világa, melyben a magukat Wol Testvéreinek nevező férfiak kegyetlenül üldözik a mágikus képességgel rendelkezőket, s szorítják ki őket a birodalomból, míg máshol félelmetes trollok, seprűgyártó mementonok és kihaltnak hitt sárkányok tanyáznak. A szerző élénk fantáziáját mi sem dicséri jobban, mint a regény sokszínűsége, legyen szó lebegő hegyekről, különös növényekről, képességekről, varázslatokról, lényekről, melyek fejezetről fejezetre ámítják el az olvasót.
Mindez önmagában is rengeteg élményt kínál, ám a kalandvágyó, bátor kislány karakterfejlődése, valamint az általa át- és megélt szituációk fontos üzeneteket közvetítenek. Füzi engedelmes kislány, aki mindig azt teszi, amit elvárnak tőle, emiatt viszont sokszor nem meri megélni az álmait... ám ahogy kiszabadul otthonából,útra kel és egyre több mindent lát és tapasztal Csillagpaffból, valamint az ott élőkből, egyre nyitottabbá válik, átértékeli a dolgokat, s az olvasó felé elfogadást, toleranciát, illetve a másik megismerésének fontosságát közvetíti - s persze arra is ráébred, hogy nem minden haszontalan, ami annak tűnik, mindennek megvan a maga különlegessége, értéke.

A Mocsári Füzi és az elveszett kedd egy végtelenül bájos, izgalmakkal, kalandokkal és nyomozással teli történet, melyben a szerző varázslatos utazásra hívja olvasóját. Szívből ajánlom kicsiknek, és azoknak a felnőtteknek, akik nem felejtették még el, milyen elveszni a mesék mágikus világában. Füzi és útitársai hegyeken-völgyeken, amazon trollokon átívelő története garantáltan mosolyt csal mindenki arcára (erről főként a goromba kobold macska gondoskodik), míg máskor elámít, felpörget vagy éppen megríkat. És természetesen az illusztrációkról sem szabad elfeledkezni: bájos rajzok tucatjai színesítik a kötetet.
Vajon mi történt az elveszett kedden? Derítsétek ki!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Füzi, Oswin, Tollas
Kedvenc jelenet: Oswin duzzogásai, a repülés
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Csillagpaff #1, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani történetünk címe Mocsári ​Füzi és az elveszett kedd, de akadnak más regények is, amelyeknek már a címéből sejthető, hogy valami elveszett bennük! A mostani játékban épp ilyen címeket vadászunk: a megadott kulcsszavak segítségével találjátok ki, hogy mely regényekre gondoltunk, és a könyvek címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Alec + Magnus + Simon + Isabelle




Nézzetek be a többi állomásra is

07/11 Dreamworld
07/13 Fanni's Library
07/16 Flora the Sweaterist
07/18 Spirit Bliss Sárga könyves út
07/19 Csak olvass!
07/21 Könyv és más
07/23 Sorok között
07/25 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése