2021. július 16., péntek

Karády Anna - A füredi lány

 
Karády Anna: A füredi lány
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635700295
Oldalszám: 448 oldal

Fülszöveg:
Szerelem ​téren és időn át…
Almássy Anna, a XXI. századi jogászlány akaratán kívül az Úr 1763. esztendejében találja magát. Kénytelen beilleszkedni a közösségbe, míg rá nem jön, miként juthat egyszer haza. Hamar megérti, a szabályok itt pofonegyszerűek: a vérhatalom jogán a földesúr élet és halál ura.
A lány számára úgy tűnik, mintha a sötét középkorba zuhant volna vissza: pestis, máglya, pellengér, éhínség…
Ám a rémisztőnek tűnő világban is létezik az az időtlen érzés, amelyet úgy hívunk, hogy szerelem.
Anna egy napon találkozik nemes Oroszy Mihállyal – a fiatal földesúrral. Mindenben különböznek, mégis szenvedélyes vonzalom alakul ki közöttük. A mai értékek szerint nevelkedett lány és az előjogokkal született férfi eltérő világlátása drámai helyzeteket szül.
Vajon a két világot összekötheti a szerelem?
Karády Anna elsőkönyves szerző, balatonfüredi jogász, aki a város múltját és természeti kincseit kisiskolás kora óta kutatja. Az évek során szerzett ismereteinek a lenyomata ez a történelmi, romantikus debütregény, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem az idő, sem a tér, sem a társadalmi különbségek nem képesek eltiporni

Saját véleményem:
Karády Anna nevével és művével az instagramon találkoztam először, ahol egyből megragadott a kötet gyönyörűséges belső borítója. Akkoriban azonban sikeresen elnyomtam magamban a vágyat, hogy rögvest rohanjak a legközelebbi könyvesboltba és beszerezzem, de A füredi lány nem hagyott, úton-útfélen belebotlottam, ismerősök és ismeretlenek ajánlgatták tucatszámra. A szélsőséges vélemények dacára mégis beadtam a derekam, s mindennemű félelmemet sutba hajítva fejest ugrottam Almássy Anna évszázadokon átívelő történetébe.

"Vannak az életben pillanatok, amik jobban számítanak, mert mások, mint a többi: fordítanak a sorsunkon, és valami elkezdődik, vagy éppenséggel lezárul."

Anna, a kötet hősnője, egy véletlen balesetnek köszönhetően belepottyan a Balaton melletti patakba, s mikor már azt hinné, elérkezett a vég, hirtelen fogódzót talál... Csakhogy az őt körbeölelő táj egyáltalán nem tűnik ismerősnek számára, mint ahogyan a kor sem. Végül egy helybéli asszony, Katica veszi pártfogásába, s együtt hamar kiderítik, hogy a lány minden észérvnek ellentmondva, visszautazott az Úr 1763. esztendejébe. Döbbenete ellenére Anna kénytelen gyorsan alkalmazkodni, s a furcsa, ám jószívű Katica gondjaira bízni magát, aki egyszer már találkozott egy hozzáfogható, időutazó lánnyal, aki ugyancsak egy napforduló idején érkezett. Ezt hallva Anna elhatározza, hogy a téli napfordulókor megpróbál visszajutni jelenünkbe, ám addig is megtanul úgy élni, mint az akkori emberek. 
Noha az alapszituáció önmagában is érdekesnek nevezhető, Anna beilleszkedése a 18. századba, s a kor eszméinek elfogadása még ennél is több izgalommal kecsegtet. A felvilágosult, modern szemléleteket valló lánynak meg kell tanulnia, miként húzódjon háttérbe, nehogy lelepleződjék, s máglyahalálra ítéljék boszorkányság vádjával, miközben olyan alapvető dolgok hiányával is szembe kell néznie, mint a különféle fertőzések lehetősége, a higiénia hiánya, vagy a könyvek iránti rajongásának elnyomása. 

A regény első harmada Anna beilleszkedésére fókuszál, általa megismerhetjük a korabeli balatoni vidéket, megtapasztalhatjuk, milyen sorsa volt a nőknek, hogyan bántak a szegényekkel, miként éltek a kor emberei, mivel keresték mindennapi betevőjüket, vagy, hogy milyen szokások uralkodtak a nemesi családok köreiben. Karády Anna lenyűgöző alapossággal kalauzol végig bennünket ezen az évszázadokon átívelő kalandon, s olyan részletességgel festi le az akkori emberek életét és az őket körbevevő világot, hogy az olvasó már-már úgy érzi, mintha ő maga is időutazó lenne. 
Néha ugyan egy picikét soknak, elnyújtottnak éreztem ezt a részt, ám a rengeteg ismeretanyag (amit szivacsként szívtam magamba), valamint a szerző gördülékeny stílusa, és az Annát pártfogásba vevő család bőségesen kárpótolt mindenért. Szerettem a füvesasszony és Anna kapcsolatáról olvasni, látni, hogyan teltek egy balatonparti munkáscsalád napjai, akik gyógyfürdőt üzemeltettek, s megtapasztalni, miben volt más, vagy éppen miben egyezett az akkori fiatalság és a mai. 

"(…) amelyik férfi igazán szereti a feleségét, sosem faggatja olyanról, amelyről az hazudni kényszerülne…"

Oroszy Mihály felbukkanásával, és a nyár múlásával azonban Anna élete is új fordulatot vesz, új helyre kerül, ahol rengeteg új impulzus éri. Mind közül a legkarakteresebb talán maga Mihály, a nőcsábász nemes, aki jócskán megdobogtatja a lány szívét. Minden észérv ellenére fellobban köztük a szikra. A kérdés csak az, lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, amit évszázadok és társadalmi különbségek választanak el? Egyáltalán, szabad-e beleavatkoznunk a múltba, és teret engednünk érzéseinknek, miközben a vég egyre gyorsabban közelít?
Anna és Mihály kapcsolata nagyon finom, érzéki, hűen ábrázolja a kor szellemiségét, miközben belecsempészi a jelen féktelenségét is. Én a magam részéről nagyon szerettem az évődéseiket, azt, ahogyan Mihály reagált a lány pimaszságára és műveltségére, vagy ahogyan Anna kezelte az érzéseit. Az egész roppant szerethető volt.

Mindent egybevetve örülök, hogy végül mégis adtam egy esélyt ennek a könyvnek, s magam tapasztaltam meg, milyen is a magyar időutazás. A füredi lány hiánypótló történet. Végre egy regény, ami a magyarság múltjával foglalkozik! Méghozzá nem is akárhogyan... Karády Anna érezhetően elmélyedt a témában, s olyan gondos odafigyeléssel és alapossággal keltette életre a tizennyolcadik századi balatoni világot, amihez foghatóval ezidáig még nem találkoztam. 
Karády Anna regényét azoknak ajánlom, akik szeretik a hosszú leírásokkal teletűzdelt, lassabb tempójú, ámde annál érdekfeszítőbb történeteket, melyekben az emberi sorsok épp olyan hangsúlyosak, mint a romantika. A füredi lány lassan csordogáló, kissé lírai hangvételű mű, olyan, akárcsak a korabeli világ: nem lehet átrobogni rajta, hagyni kell, hogy minden sejtünket átjárja, kényeztesse és beburkolja a szívünket.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Katica, Anna
Kedvenc jelenet: Katica és Anna beszélgetéseit nagyon szerettem, akárcsak Mihály felolvasását
Negatívum: lassú felvezetés, illetve néhány dolog a végéről
Borító: 5/5
Sorozat: A füredi lány #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése